POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.05.

140 ezer tanár kapja meg a magasabb fizetést

Volt akinek már pénteken kifizették.

A vártnál korábban, már a hétvége előtt megkapta nagyon sok tanár és óvónő a jelentősen megemelt bérét. Legkésőbb hétfőn pedig mind a 140 ezer érintetthez megérkeznek az új fizetések. Rétvári Bence államtitkár az M1-en azt mondta: az államkincstár fogja ellenőrizni, hogy a fenntartók a béremelésére kapott teljes összeget arra is fordítsák.

Több mint 30 éve tanít és a világ legszebb hivatásának tartja a tanári pályát Kopeczky Péter. A testnevelő tanár jelenleg egy pécsi gimnáziumban tanít. Azt mondja nagyon várja már a hétfőn érkező megemelt fizetését.

„Ez a megbecsülésnek az egyik fajtája. Azt gondolom, hogy vártuk már ezt, meg is érdemeltük régóta. És hát a megvalósulás előtt állunk, mert egyelőre láttuk a fizetési papírokat, hogy mennyi lesz a megemelkedett bér. Ez ígéretes és nagyon várom a hétfői számlámat” – fogalmazott Kopeczky Péter.

 

A béremelés mintegy 140 ezer köznevelésben dolgozó tanárt és óvónőt érint.

Közülük 80 ezren állami fenntartású iskolában dolgoznak. Sokan egyébként már pénteken megkapták az emelt fizetést.

A mostani emelés egy komoly lépés a tanárok és óvónők anyagi elismerésének további erősítése felé” – mondta a Mandinernek a Klebelsberg Központ elnöke.

Hajnal Gabriella emlékeztetett: „a pályakezdők legkisebb bére gyakornokként mostantól bruttó 528 800 forint. Az I. kategóriában legkevesebb 538 ezer, a II. fokozatban 555 ezer forintot kereshetnek a tanárok és az óvónők, míg a mestertanárok fizetése 630 ezer forintról indul, a kutatótanárok bérének alsó határa pedig 750 ezer forint.

Ráadásul egyetemi diploma esetén plusz két százalék, a kormány által meghatározott hiányterületeken tanítók esetében pedig még további négy százalék a többlet. A Klebersberg Központ elnöke azt is mondta: „2016-hoz képest már most triplázásról beszélhetünk! Abban az évben 177 ezer volt a kezdő kereset, ebből lett idén csaknem 529 ezer forint.”

Az államkincstár fogja ellenőrizni, hogy minden tanár és óvónő megkapja-e a béremelést a fenntartóktól” – ismertette az M1-en Rétvári Bence államtitkár. Kiemelte:

a költségvetésben 340 milliárd forintos béremelési alapot hoztak létre, amiben egy cent európai uniós támogatás sincs.

„Közel háromezer fenntartó van, akinek most a béremelés kapcsán feladata van. De fontos, hogy mindenki ezt a bértömeget, amit többletként kap, ezt a tanár-béremelésre fordítsa. Nem lehet ebben semmiféle trükk, nem lehet semmiféle bűvészkedés, ezt egytől egyig, az első forinttól az utolsóig mind a tanároknak, mind az óvodában dolgozóknak, mind az iskolákban dolgozóknak oda kell adni” – szögezte le az államtitkár.

Rétvári Bence hangsúlyozta: az idei több mint 30 százalékos béremelést jövőre 21 százalékos emelés követi. 2023-ban és 2022-ben 10-10 százalékos fizetésemelést kaptak a tanárok. Így 4 év alatt összesen több mint 93 százalékos béremelést hajt végre a kormány. Hozzátette: már korábban is elindulhatott volna ez a béremelési program, ha a magyar baloldal és a szakszervezetek nem akadályozták volna ezt Brüsszelben.7Rétvári Bence felidézte, 2022 nyarán hozta nyilvánosságra a kormány azt a dokumentumot, amely rögzítette, hogy ha Magyarország hozzájut az uniós forrásokhoz, akkor a kabinet a diplomás átlagbér 80 százalékára emeli a pedagógusok bérét. Emellett tavaly elfogadták az új pedagógus-életpálya törvényt is.

Idén januárban Magyarország végre megkapta a neki járó forrásokat, így elhárult az utolsó akadály a tanári és óvónői béremelés elől – emelte ki az államtitkár.

Rétvári Bence közölte,  múlt keddig megkapta minden tanár és óvónő a tájékoztatást az új béréről. A tankerületi iskolákban dolgozók átlagosan 32,2 százalékos emelésről értesültek, az egyházi, alapítványi, önkormányzati fenntartású intézményeknél pedig szintén keddig kellett tájékoztatást kapniuk a pedagógusoknak, hogy náluk hogyan valósul meg a béremelés.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy tavaly és tavalyelőtt 10-10 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, jövőre pedig 21 százalékkal emelkedik, így az idei emelést is beleszámítva összesen 93,3 százalékos az emelkedés, azaz négy év alatt majdnem a duplája lesz a pedagógusok fizetése.

A bérek legalsó határa a januári emelés után gyakornokok esetében 528 ezer forint, pedagógus I. fokozatban 538 ezer, pedagógus II. fokozatban 555 ezer, mesterpedagógusoknál 630 ezer, kutató-tanároknál pedig 750 ezer forint lesz – ismertette Rétvári Bence.

Azokban az intézményekben pedig, amelyekben a hátrányos helyzetű gyerekek aránya magasabb, további 20 százalékos bértöbbletet kapnak a pedagógusok – mondta.

Hozzátette, tavaly az átlagos pedagógusbér 508 ezer forint volt, most ez 672 ezer forintra nő.

Ez is segíti azt, hogy minél jobb képességű emberek válasszák a pedagóguspályát, hogy a tanárok megmaradjanak a pályán, és a gyerekek minél magasabb szintű oktatásban részesülhessenek – hangoztatta Rétvári Bence.

A kormány a költségvetésben létrehozott egy 340 milliárd forintos pedagógusbér-emelési alapot, azaz ennyit fordít idén összesen a béremelésre – jegyezte meg.

Az államtitkár szólt arról is: kaptak jelzéseket az elmúlt napokban arról, hogy vannak helyek, ahol nem az átlagbért biztosítják, hanem csak a bérsáv alsó szintjére emelik meg a béreket. Ez nem helyes, az államkincstár pedig ellenőrizni fogja, hogy valóban béremelésre fordítják-e a kapott forrásokat – jelentette ki Rétvári Bence.

Az államtitkár úgy fogalmazott, a baloldal már többszörösen megbukott, először akkor, amikor megszüntette a 13. havi fizetést, így elvett minden magyar pedagógustól egyhavi bért, valamint 15 ezer pedagógust „tett utcára”. Ők voltak az egyetlenek, akik Magyarország történetében valaha csökkentették a pedagógusbéreket – mutatott rá.

Hozzátette, másodszor pedig akkor bukott meg a baloldal, amikor „az elmúlt években Brüsszelben mindent elkövetett, hogy megakadályozza a pedagógusok béremelés

Új trükkel támadják a pedagógusok béremelését – írta a Klebelsberg Központ múlt heti közleményéen.

„Több ellenzéki sajtóorgánumban megjelent az álhír”, hogy az iskolák igazgatói és a pedagógusok nem kaptak semmilyen tájékoztatást arról, hogy az új életpályamodell bevezetését követően mi alapján nőtt az illetményük – emelték ki.

„Természetesen konkrétumokat nem írtak”

– tették hozzá a közleményben.

Ezzel szemben az igazság az, hogy a tankerületi központok a hatályos jogszabályok alapján, egységesen meghatározott alapelvek szerint jártak el a pedagógusok illetményének meghatározásakor – folytatták.

A pedagógusok új életpályájáról szóló törvény részletei ismertek, de ezenfelül a fenntartó tankerületek külön tájékoztatták a jogszabályok részleteiről és ezzel összefüggésben a béremelés elemeiről, annak feltételeiről és alapelveiről az intézményvezetőket, akiknek ezeket az információkat tovább kellett adniuk a nevelőtestületeknek.

„Információink szerint ez meg is történt” – írta a Klebelsberg Központ.

„Elszomorító, hogy miután egyes sajtótermékek azzal riogattak hónapokig, hogy nem lesz béremelés, most újabb valótlanságokat jelentetnek meg annak érdekében, hogy feszültséget keltsenek a tanárok között”

– olvasható a közleményben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen, hogy milyen medencéket hozott létre a feltörő termálvíz - képek

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása

POLITIK

Hatmilliárd dollár értékű új fegyver érkezik most Ukrajnába

POLITIK

Ezt a védelmi szövetséget Ausztria hívta életre

POLITIK

Így támadnak a migránsok a magyar rendőrautókra