Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.29.

Szijjártó Péter már Kárpátalján tárgyal

Először a temetőbe ment...

Megérkezett Ungvárra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, ahol Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel először a Kálvária temetőbe látogatott el.

„A hivatalos program Ungváron, a Kálvária temetőben indul Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel” – kezdte bejegyzését Szijjártó Péter, aki hozzátette:

„Egyre több a halott a csatatéren, nem szabad engedni, hogy még többen haljanak meg! A háborúnak véget kell vetni, emberéleteket csak békével lehet menteni.”

 

Mint ismert, Ungváron tárgyal a magyar és az ukrán külügyminiszter. Szijjártó Péter a találkozó előtt a közösségi oldalán azt írta: a kormány szeretne javítani Ukrajna és Magyarország együttműködésén.

A tárgyaláson szó lesz a kárpátaljai magyar közösség jogainak helyreállításáról, Ukrajna támogatásáról, valamint a két külügyminiszter előkészíti Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozóját.

Indulás Kárpátaljára. Mi szeretnénk javítani Ukrajna és Magyarország együttműködését, és mindent megteszünk azért, hogy a kárpátaljai magyar közösség visszakapja korábbi jogait – írta Szijjártó Péter közösségi oldalán útban Ungvárra, ahol ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával találkozik.

A Magyarország és Ukrajna kapcsolatainak javítását, valamint Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozójának előkészítését célzó találkozó előtt Szijjártó Pétert életveszélyesen megfenyegették. Az ukrán nyelvű levél szerzői azt írták, gyűlölik a magyar kormányt, és a külügyminiszter robbanásveszélyes üdvözletre számíthat.

„Mindent megtesznek, hogy a fenyegetés ne árnyékolja be a találkozót”

– reagált a miniszter korábban a fenyegetésre. Szijjártó Péter kiemelte az ukrán és a magyar biztonsági szolgálatok a legkörültekintőbben járnak el, a cél pedig a kárpátaljai magyarok jogainak biztosítása.

„Magyarország abban érdekelt, hogy Ukrajnával jó legyen az együttműködésünk. Ukrajna területén, Kárpátalján 150 ezres magyar nemzeti közösség él, az ő érdekükben próbálunk majd valamifajta megállapodásra jutni az ukrán kollégákkal” – jelentette ki Szijjártó Péter.

A magyar külügyminiszter a közösségi oldalán igyekezett mindenkit megnyugtatni, azt írta: aggodalomra semmi ok.

A magyar–ukrán viszony fagyos, ugyanis Kijev 2014 óta a kárpátaljai magyarok jogfosztásán dolgozik. Tíz év alatt egy sor olyan jogszabályt fogadtak el, ami a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozta.

2017-ben pedig olyan oktatási törvény lépett életbe, ami ellehetetlenítette az anyanyelvi tanítást a magyar iskolákban. A magyar kormány többször figyelmeztette a kisebbségi jogokra Kijevet, de csak látszatintézkedésekre volt hajlandó.

Egyre gyakoribbak a magyarok ellen elkövetett nacionalista támadások.

2018-ban felrobbantották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári irodáját is.

„Nem érdemes udvariaskodnunk, a helyzet az, hogy évek óta gyötrik az ott élő magyarságot, a nekünk kulcskérdést jelentő iskoláinkat folyamatosan vegzálják, gyakorlatilag be akarják őket zárni, vagy át akarják alakítani ukrán iskolákká, és megtagadják az ott élő magyaroktól a magyar nyelv használatának, iskolai használatának jogát” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Feszült a viszony Ukrajna EU-csatlakozása, a Kijevnek küldött EU-s pénzügyi támogatások és fegyverszállítások, illetve az ukrán gabona uniós piacra engedése miatt is.

Brüsszel nyomást helyez Magyarországra, hogy támogassa ezeket. Szijjártó Péter viszont decemberben közölte: Magyarország nem enged a zsarolásnak.

„Mi soha nem adjuk fel a nemzeti érdekeinket, mi soha nem adjuk fel a szuverén döntéshozásra vonatkozó jogosultságainkat, a nyomás teljesen felesleges, a nyomást teljesen felesleges ránk pazarolni” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Volodimir Zelenszkij decemberben az uniós csúcs előtt egészen Argentínáig utazott, hogy megpróbálja rávenni Orbán Viktort Ukrajna uniós csatlakozásának támogatására.

Végül Ukrajna felkészületlensége, a kisebbségek elnyomása, a tomboló korrupció és a háború ellenére az EU-s többség – Magyarország szavazata nélkül – úgy döntött, Ukrajnának az Európai Unióban van a helye.

A hétfői, kárpátaljai ukrán–magyar külügyminiszteri tárgyalás egyik témája Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij esetleges találkozójának előkészítése.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek