POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.13.
Módosítva: 2024.01.13.

Szabályos politikai leszámolás Lengyelországban

Soros-szervezetek a háttérben.

Az új baloldali Tusk-kormány hatalomra kerülése után folytatódik a politikai tisztogatás Lengyelországban. A lengyel elnöki palotában kedden este letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, mindketten az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt tagjai. A politikusokat korábban szabadságvesztésre ítélték, de elnöki kegyelemben részesültek. A letartóztatásokra válaszul azonnal tiltakozók tömegei vonultak az utcákra, és a PiS képviselői feljelentést tettek, bűncselekményekkel vádolva Szymon Holownia szejmi elnököt, foglalta össze az Origó.

Andrzej Duda államfő (Fotó: MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz)

Ez nem egy lengyel kormány

– utalt a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski arra, hogy a Tusk vezette új kormány a brüsszeli érdekeknek engedelmeskedik.

A tüntetéseken résztvevők élesen kritizálták a kormánykoalíció törvénytelenségeit, és a demokrácia védelmében tüntettek, mivel a politikai leszámolás és az alkotmányos szabályok eltiprása érdekében az új kormány a médiában és a bíróságon is eltávolítja azokat, akik nem hajlandók az új irányvonalat követni.

Gigatüntetés Varsóban (Fotó: Ladóczki Balázs)

Ez nemcsak politikai szabadságjogokról szól, hanem a demokrácia teljes megsemmisítéséről

– hangsúlyozta Mateusz Morawiecki, a volt miniszterelnök.

A brüsszeli irányítástól függő Tusk-kormány már korábban is kíméletlen módon követte Soros György és a brüsszeli elit kottáját, de a tüntetéseket kiváltó fő ok a közmédia elleni támadásokkal kezdődtek, ahol a kormány által kinevezett vezetők megkezdték az LMBTQ-propaganda erősítését.

Soros módszerei kerültek elő

– hangsúlyozta a politikai változásokat Andrzej Duda államfő, megtagadva a közmédia finanszírozásáról szóló új határozat aláírását a tüntetések közepette.

Az események körülbelül tíz hónappal azelőtt kezdődtek, hogy Mateusz Morawiecki, a volt miniszterelnök bejelentette elnöki tisztségéért való indulását a PiS pártban. Morawiecki szerint a döntést a párt politikai bizottsága hozza majd meg, és hangsúlyozta, hogy reméli, Jaroslaw Kaczynski jelenlegi pártelnök nem tervez visszavonulást.

Lengyelországban a politikai viharok közepette az államfő kegyelmi eljárást kezdeményezett Kaminski és Wasik ügyében, akiket korábban hivatali hatalommal való visszaélés miatt három évre ítéltek. A rendkívüli helyzet és a politikai leszámolások azt vetítik előre, hogy a lengyel politika instabil időszak elé néz.

„Amit az elmúlt napokban láttunk, a lengyel alkotmány, a lengyel törvények hivalkodó megsértése, brutális, erőszakos fellépés” – fogalmazott Andrzej Duda lengyel elnök a Donald Tusk vezette új lengyel rezsim jogállamiságot sárba tipró intézkedéseivel kapcsolatban. A V4NA levélben fordult az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökéhez, valamint Vera Jourova uniós biztoshoz a lengyelországi események kapcsán.

Mint ismert, kedd este letartóztatták a lengyel elnöki palotában Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt szabadságvesztésre ítélt, de elnöki kegyelemben is részesített képviselőit – emlékeztet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A politikusok letartóztatása óriási felháborodást váltott ki Lengyelországban, politikusok és a lengyelek nagy része egyaránt

a jogállamiság ismételt sárba tiprásáról beszélnek, ami az elmúlt hetekben rendszeressé vált az országban, amióta Donald Tusk átvette a hatalmat.

Andrzej Duda lengyel elnök szerdán úgy fogalmazott:

Tudom, hogy azok után, amit az elmúlt napokban láttunk, a lengyel alkotmány, a lengyel törvények hivalkodó megsértése, a brutális, erőszakos fellépés után sok a felháborodás, sőt a düh. Nyugalomra szólítok fel. Lengyelországban szabad gyülekezni, tüntetéseken részt venni. De nagyon kérem, hogy ezek a megnyilvánulások legyenek békések, méltóságteljesek és nyugodtak.

Az elmúlt hetekben a lengyel köztelevízió és rádió, valamint az állami hírügynökség vezetőinek leváltása, és a bírák fenyegetése, eltávolításukra tett kísérletek mind olyan intézkedések voltak, amelyek joggal váltották ki a jogállamiság és a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságáért aggódó lengyelek haragját. Látható

Donald Tuskék politikai alapú, brutális tisztogatásba kezdtek, amint megszerezték a hatalmat.

A V4NA ezért levélben fordult az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnökéhez, valamint Vera Jourova értékekért és átláthatóságért felelős biztoshoz, akik korábban oly gyakran adtak hangot annak, hogy aggódnak a lengyel jogállamiságét, és akiknek hathatós közbenjárásával visszatartották a Lengyelországnak járó uniós forrásokat a jobboldali kormány idején.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen lépéseket terveznek a jogállamiság nyilvánvaló megsértése miatt, a lengyel jogállamiság és az olyan egyetemes uniós értékek, mint a szólásszabadság megvédése érdekében.

Lengyelországban Donald Tusk vezetésével politikai tisztogatás kezdődött, aminek legújabb lépése az volt, hogy kedd este letartóztatták a lengyel elnöki palotában Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt – korrupcióüldözés során elkövetett hatáskörtúllépés miatt – szabadságvesztésre ítélt, de elnöki kegyelemben részesített képviselőit. Ez pedig gyakorlatilag azt jelenti, hogy 1981 óta ismét politikai foglyokat ejtettek Lengyelországban.  

E pillanatban nincs jogbiztonság Lengyelországban. Azzal, hogy a szivárványkoalíció, a fősodratú brüsszeli elit és a globalista média hathatós támogatásával még az ellenzékben töltött években aláásta az Országos Bírói Tanácsba, a legfelsőbb bíróságba és az alkotmánybíróságba vetett alapvető közbizalmat, és megkérdőjelezte ezek törvényességét, most az erősebb uralkodik elve érvényesül

 – magyarázta a Magyar Nemzetnek Rosonczy-Kovács Mihály a lengyelországi tisztogatásokkal kapcsolatban.

A Nézőpont Intézet külügyi igazgatója elmondta, „akié a hatalom, az tudja eldönteni, hogy milyen bírókat ismer el, milyen bírósági ítéleteket tart magára nézve kötelezőnek”. Kiemelte, Lengyelországban azt látni, olyan, „mintha a lengyelek nemcsak törvényhozó és azon keresztül végrehajtó, hanem szinte bírói hatalmat is választottak volna októberben, ami nyilvánvalóan elképzelhetetlen egy demokráciában”. „A képviselők ügyében is két ellentétes ítéletet hozott a legfelsőbb bíróság: az egyik kamarája érvényesnek tekinti az elnöki kegyelmet, a másik nem, a különböző pártok és szervek pedig eldöntik, hogy melyiket tekintik magukra nézve kötelezőnek. A köztársasági elnök és az új koalíciót képviselő házelnök között sincsen egyetértés, teljességgel paradox jogi környezet állt elő” – húzta alá a szakértő.

ROSONCZY-KOVÁCS Mihály
Fotó: Veres Nándor / MTI

 

Rosonczy-Kovács Mihály felidézte: „Andrzej Duda államfő azt nyilatkozta, hogy megmosolyogja azokat, akik szerint a két elítélt képviselő ügyével kapcsolatban nem politikailag motivált folyamat zajlik”. Hozzátette: „a bűnüldöző szervek és a bíróságok rendkívüli gyorsasággal működnek, legalábbis bizonyos, egyértelmű politikai irányultságot mutató bírók feltétlenül”.

Noha a lengyelországi helyzetnek világszerte híre ment, a baloldal feltűnően csendben van, még azok is, akik a leghangosabban szoktak a szólásszabadság és a jogállamiság mellett érvelni.

Rosonczy-Kovács Mihály szerint sokatmondó ilyen helyzetben, hogy melyik oldalon találunk a szövetségesekétől eltérő véleményéket. „A kormányt kívülről támogató Együtt baloldali párt társelnöke, Adrian Zandberg nemrég felhívta a figyelmet arra, hogy a közmédia átalakításának módja jogilag kockázatos, de például a lengyel Helsinki Emberjogi Alapítvány is kritikus hangú nyilatkozatot jelentett meg a kormány idevágó fellépését illetően. Mindez azt mutatja, hogy még a saját táborban, de legalábbis a szövetségesek táborában is berzenkedés övezi a Polgári Platform diktálta lépéseket” – magyarázta. 

Az egész helyzetnek érdekes színezetet ad, hogy egy egyszer már kegyelemben részesült politikusokat tartóztattak le. Ilyenkor sem a PiS, sem pedig Andrzej Duda nincsen könnyű helyzetben, hiszen míg az egyik ellenzékből próbálhat meg valamit tenni, addig az elnököt kellemetlen helyzet felé próbálják terelni Tuskék. 

Mindenesetre a legfrissebb hírek szerint miután az elnöki hivatal többször határozottan leszögezte, hogy nem lesz második kegyelem, a képviselők feleségei kérésének eleget téve kezdeményezte, hogy kegyelmet kapjanak.

Ebben a helyzetben is, mint ahogy általában a kormány stabilitásával kapcsolatban, a legizgalmasabb kérdés a Lengyel Néppárt, a PSL viselkedése. Meddig tudnak asszisztálni a mostani, nagyon finoman kifejezve is komoly jogi aggályokat felvető, a jogbiztonságot teljes mértékben aláásó lépésekhez

 – zárta szavait.

A volt kormánypárti törvényhozók kedd esti letartóztatása egyre nagyobb közfelháborodást kelt Lengyelországban, a Tusk-kabinet akcióját pedig Andrzej Duda elnök is elítélte – idézi a cikket a Világgazdaság.

 

Mélységesen meg vagyok döbbenve. Először megfosztották a képviselőket a mandátumuktól, majd pedig éjszaka elhurcolják őket, hiába kaptak korábban elnöki kegyelmet

– nyilatkozta Duda szerdán. Szerinte az új kormány lépései az alkotmányt is sértik, és ezért vizsgálatot követelt a letartóztatott képviselők, valamint a közmédiát ért támadások ügyében is.

Varsóban nagy a feszültség azóta, hogy Tusk EU-párti szövetsége az október 15-i választásokon aratott sokkoló győzelmet követően a múlt hónapban átvette a hatalmat. Az új kormány azzal kezdte, hogy felszámolta a közmédia szolgáltatóit – ez a lépés tüntetéseket és ülősztrájkokat váltott ki a lakosság és a PiS törvényhozói részéről.

Múlt héten pedig Szymon Holownia, a parlament elnöke megfosztotta Mariusz Kaminskit és Maciej Wasikot a mandátumától, valamint a hatalommal való visszaéléssel vádolta meg őket. Miután a felháborodott ellenzék tiltakozva felhívta a figyelmét a korábbi üggyel kapcsolatos elnöki kegyelemre, Holownia elhalasztotta a képviselőház e heti üléseit, mondván, hogy hazáját „mély alkotmányos válság” sújtja, amelyet sürgősen meg kell oldani.

A helyzet nyilvánvalóvá teszi, hogy az új miniszterelnöknek mekkora kihívást jelent teljesen leszámolni az előző kormánnyal, hogy végre megkapja Brüsszeltől az egyébként Lengyelországnak járó, hatvanmilliárd eurós uniós támogatást.

Tusk és szövetségesei azonban nem tudnak szabadon mozogni, mivel Duda, a korábbi kormány tagja továbbra is vétójoggal rendelkezik, és megakadályozhatja az EU-párti reformokat és a visszaéléseket.

A jogállamisági patthelyzet ráadásul a 2024-es költségvetést is veszélybe sodorta, amelyet a hónap végéig jóvá kell hagyni – enélkül ugyanis az elnöknek joga van feloszlatni a parlamentet.

Andrzej Domanski pénzügyminiszter szerint azonban az általuk már kiürített képviselőház, a tömeges letartóztatások, az alkotmány lábbal tiprása és a lakossági elégedetlenség ellenére a törvényt el fogják fogadni, és a gazdaság is védve van.

Lengyelországban a jogállamiság visszaállításán dolgozunk, és ez csak egy átmeneti helyzet, amely nem lesz nagy hatással a gazdaságra – sőt, ezzel biztosítjuk, hogy hazánkban újra a törvény legyen az úr

– jelentette ki a politikus. A piac azonban kevésbé volt bizakodó, és a zloty a kommentek óta is 0,2 százalékot gyengült az euróval szemben Varsóban. A lengyel tőzsdén is hasonló a hangulat, és a feltörekvő piaci Tellimer kutatóintézet megemelte a kockázatokat a válsággal küzdő országban.

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő zagyvaságokat hordtak össze – a Házasság első látásra legjobb aranyköpései

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

„A szívem szakad meg érte" – Két hónapja él az utcán a 13 éves Norbi, most összefogott érte Esztergom

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

ripost.hu

Drámai fordulattal ért véget a Házasság első látásra

magyarnemzet.hu

A Liverpool vezetése az éjjel döntött: Klopp utódja egy nagyon drága edző lesz

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása

POLITIK

Hatmilliárd dollár értékű új fegyver érkezik most Ukrajnába