POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.14.

Soros brüsszeli emberei hallgatnak a lengyel válságáról

Nem siratják a jogállamot.

Az elmúlt években világossá vált, hogy Brüsszelben általános jelenség a kettős mérce alkalmazása a politikusokkal és a tagállamokkal szemben, mindez kizárólag politikai alapon – fogalmazott a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

 

Bicskanyitogató az a kettős mérce, amit az Európai Bizottság tanúsít Lengyelország ügyében. A V4NA megkeresésére azt a választ küldték, hogy „nem kommentálnak egyedi eseteket”, ezt azonban számos korábbi eset cáfolja. Máskor nem volt ilyen szemérmes Brüsszel, amikor „egyedi esetekről” volt szó, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az elmúlt hetekben Lengyelország-szerte óriási felháborodást keltett, hogy a Donald Tusk vezette kormány amint hatalomra került, azonnal politikai tisztogatásba kezdett. 

Százezrek vonultak az utcára a kormány intézkedései ellen tiltakozva, miután a lengyel elnöki palotában kedden este letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, mindketten az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt tagjai. A politikusokat korábban szabadságvesztésre ítélték, de elnöki kegyelemben részesültek.

Nem csak a képviselők estek azonban a politikai tisztogatás áldozatává, Tuskék törvénytelen módon váltották le a lengyel köztelevízió és rádió, valamint az állami hírügynökség vezetőit is, de bírákat is megfenyegettek. 

Az van, amit a Soros–Tusk-kormány akar

Jaroslaw Kaczynski, a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke szombaton úgy fogalmazott az elmúlt hetek eseményei kapcsán:

Lengyelországban már „semmilyen törvény nem alkalmazható. A törvény az, amit Tusk akar. Egy ilyen országban már nem lehet élni. Ez nem egy demokratikus állam. Az alkotmány gyakorlatilag már nincs érvényben.”

A V4NA ezért levélben fordult az Európai Bizottsághoz, hogy megtudják, milyen intézkedéseket kívánnak hozni a lengyel jogállamiság védelmében. A letartóztatott képviselők ügyéről is kérdezték a brüsszeli testületet, amit a Bizottság „egyedi esetnek” nevezett, amit a nemzeti hatóságok ellenőriznek. 

Azt is közölték, hogy nem kommentálnak egyedi eseteket. 

A hírügynökség azonban rávilágít, hogy kérdéses, hogy mi számít „egyedi esetnek” a bizottság szerint, hiszen számtalan esetben fogalmaztak meg kritikát, bírálatot a korábbi, jobboldali lengyel vagy épp a magyar kormánnyal szemben, és sokszor fejezték ki véleményüket – amelyek akár komoly jogi következményekkel is járhattak – olyan kérdésekben, amelyekben a tagállamok nemzeti hatáskörben dönthetnek, vagyis az Európai Bizottság többször szólt már bele országok belügyeibe. 

Lengyelország esetében Brüsszel rendszeresen bírálta a PiS-kormányt az igazságügy területén végrehajtott reformok miatt annak ellenére, hogy az Európai Bizottságnak nincs hatásköre az igazságszolgáltatás működésének kérdésében egy uniós államban, és az igazságszolgáltatás megszervezése teljes mértékben a tagállamok hatáskörébe tartozik.

A belügyeket érintő nyilatkozatot tett a bizottság Magyarország esetén is. A magyar gyermekvédelmi törvény elfogadása után Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szégyennek nevezte a jogszabályt, és megfogadta, hogy a bizottság minden hatáskörét latba veti a magyar LMBTQ-közösség jogainak védelme érdekében.

Még kirívóbb, hogy Magyarország esetében a lengyelhez egészen hasonló „egyedi eseteket” kommentált az Európai Bizottság. Egy tavaly áprilisi erőszakba fulladó ellenzéki tüntetés kapcsán pedig 

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke találkozón biztosította a tüntetés több résztvevőjét a bizottság támogatásáról és arról, hogy az azt megelőző hetek eseményeit is részletesen ki fogják vizsgálni. 

–  Az elmúlt években világossá vált, hogy Brüsszelben általános jelenség a kettős mérce alkalmazása a politikusokkal és a tagállamokkal szemben, mindez kizárólag politikai alapon – fogalmazott ezzel kapcsolatban lapunk megkeresésére ifj. Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász kiemelte: 

A konzervatív, a globalista akarattal a nemzeti érdek védelmében szembehelyezkedő kormányok által vezetett országok állandó vegzálásnak és hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve, pedig az egyenlőség és a megkülönböztetés tilalma mint alapelvek, az Európai Unióról szóló szerződésben (EUSz) is szerepelnek. Brüsszel tehát a politikai céljai érdekében a saját alapszerződéseinek is hajlandó ellent mondani.

– Politikai üldöztetés, politikai foglyok, az alkotmányban rögzített elnöki kegyelem semmibevétele, mindezek olyan események, amelyekre egy XXI. századi európai demokráciában nem kerülhetne sor. A felsoroltak sem a szabadsághoz fűződő, sem a demokratikus, sem a jogállami működéssel kapcsolatos, EUSz 2. cikkben rögzített elvárásoknak nem felelnek meg, 

Brüsszel mégis mossa kezeit, és letudja annyival a reagálást, hogy ez egy egyedi, nemzeti ügy, amit a nemzeti hatóságok ellenőriznek

– hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán. 

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a Századvég 30 országban 30 ezer fő megkérdezésével  készített Európa-projekt 2021 kutatása rámutat: a válaszadók magasabb, mint 2:1 arányban (56:27 százalék) vélik úgy, létezik kettős mérce az EU-ban. 

– A kettős mérce konstans alkalmazása, illetve Brüsszel „joghoz nem kötöttsége” az unióval szembeni bizonytalanságot és szkepticizmust fogja eredményezni, hiszen az emberek az látják, hogy nem bízhatnak a brüsszeli intézményekben, amennyiben tényleges jogsértés éri őket, nem fordulhatnak az EU-hoz – kivéve persze, ha a kormányuk jobboldali/konzervatív nézeteket vall – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán. 

A törvény az, amit Tusk akar. Egy ilyen országban már nem lehet élni. Ez nem egy demokratikus állam” 

fogalmazott Jaroslaw Kaczynski szombaton. A lengyel jobboldali Jog és Igazságosság elnöke a párt Kinek a közössége? Az Európai Unió változásainak veszélyei című konferenciáján hangsúlyozta: 

Az alkotmány gyakorlatilag már nincs érvényben. Ez ellen fel kell emelnünk a szavunkat.

Lengyelországban, az új, baloldali Tusk-kormány hatalomra kerülése után azonnal politikai tisztogatásba kezdett

A lengyel elnöki palotában kedden este letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, mindketten az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt tagjai. A politikusokat korábban szabadságvesztésre ítélték, de elnöki kegyelemben részesültek. 

A letartóztatásokra válaszul azonnal tiltakozók tömegei vonultak az utcákra, 

és a PiS képviselői feljelentést tettek, bűncselekményekkel vádolva Szymon Holownia szejmelnököt.

Az új baloldali Tusk-kormány hatalomra kerülése után folytatódik a politikai tisztogatás Lengyelországban. A lengyel elnöki palotában kedden este letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, mindketten az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt tagjai. A politikusokat korábban szabadságvesztésre ítélték, de elnöki kegyelemben részesültek. A letartóztatásokra válaszul azonnal tiltakozók tömegei vonultak az utcákra, és a PiS képviselői feljelentést tettek, bűncselekményekkel vádolva Szymon Holownia szejmi elnököt, foglalta össze az Origó.

Andrzej Duda államfő (Fotó: MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz)

Ez nem egy lengyel kormány

– utalt a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski arra, hogy a Tusk vezette új kormány a brüsszeli érdekeknek engedelmeskedik.

A tüntetéseken résztvevők élesen kritizálták a kormánykoalíció törvénytelenségeit, és a demokrácia védelmében tüntettek, mivel a politikai leszámolás és az alkotmányos szabályok eltiprása érdekében az új kormány a médiában és a bíróságon is eltávolítja azokat, akik nem hajlandók az új irányvonalat követni.

Gigatüntetés Varsóban (Fotó: Ladóczki Balázs)

Ez nemcsak politikai szabadságjogokról szól, hanem a demokrácia teljes megsemmisítéséről

– hangsúlyozta Mateusz Morawiecki, a volt miniszterelnök.

A brüsszeli irányítástól függő Tusk-kormány már korábban is kíméletlen módon követte Soros György és a brüsszeli elit kottáját, de a tüntetéseket kiváltó fő ok a közmédia elleni támadásokkal kezdődtek, ahol a kormány által kinevezett vezetők megkezdték az LMBTQ-propaganda erősítését.

Soros módszerei kerültek elő

– hangsúlyozta a politikai változásokat Andrzej Duda államfő, megtagadva a közmédia finanszírozásáról szóló új határozat aláírását a tüntetések közepette.

Az események körülbelül tíz hónappal azelőtt kezdődtek, hogy Mateusz Morawiecki, a volt miniszterelnök bejelentette elnöki tisztségéért való indulását a PiS pártban. Morawiecki szerint a döntést a párt politikai bizottsága hozza majd meg, és hangsúlyozta, hogy reméli, Jaroslaw Kaczynski jelenlegi pártelnök nem tervez visszavonulást.

Lengyelországban a politikai viharok közepette az államfő kegyelmi eljárást kezdeményezett Kaminski és Wasik ügyében, akiket korábban hivatali hatalommal való visszaélés miatt három évre ítéltek. A rendkívüli helyzet és a politikai leszámolások azt vetítik előre, hogy a lengyel politika instabil időszak elé néz.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elveszíti a háborút a Windows 11

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

„Elbűvölő. Erotika. Szépség" - Tóth Gabi fotói felrobbantották az internetet

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott