Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.20.

Sok ezer ukrán gabonát szállító járművet vizsgáltak meg

Nem jöhet agráráru Magyarország területére ellenőrzés nélkül.

Idén sem haladhat át agráráru Magyarország területén ellenőrzés nélkül, közúton, vízen és a vasúti forgalomban is fokozottan figyelik a gabonát szállító járműveket – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton az MTI-vel.

Tavaly áprilisban, az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalom hatálybalépésével vette kezdetét egy ellenőrzéssorozat, amely jelenleg is tart. Ez idő alatt a járőrök több ezer, gabonát szállító kamiont, vasúti szállítmányt és teherhajót vizsgáltak át – tudatta a NAV.

A közlemény szerint a Magyarországra belépett szállítmányokat nyilvántartásba veszik, lezárják, és egészen a kilépésig nyomon követik.

A pénzügyőrök a vízi úton érkező gabonaszállítmányokat, a Duna teljes magyarországi szakaszán, járőrhajókkal tartják folyamatos kontroll alatt.

Mint írták, az autópályán, közúton, telephelyen és vasúti forgalomban a NAV Bevetési Igazgatóságának járőrei ellenőrzik a korlátozás alá eső termékeket, amelyeket kamerarendszeren keresztül is figyelnek.

Amennyiben azt látják, hogy a szállítmány eltér az eredeti útirányától, azonnal járőrt irányítanak utána.

Az ország bármely pontján azonnal ellenőrizni tudják a kormány által hozott gazdaságvédelmi intézkedések betartását – írták.

A rendeletet megsértő fuvarozók, a szállított áru adó nélküli értékével megegyező összegű bírságra számíthatnak – áll a közleményben.

Leváltotta Marcel Ciolacu román miniszterelnök csütörtökön Ion Cupát, a román vámhivatal vezetőjét és Sandu Costeát, az adóhatóság (ANAF) alelnökét a több mint egy hete forgalomlassítással tüntető gazdák és fuvarozók ukrán gabonatranzittal kapcsolatos panaszai miatt.

Ciolacu a kormányülés elején közölte: a cseréről Marcel Bolos pénzügyminiszter előterjesztése nyomán döntött, aki nagyon gyorsan reagált a tüntetőkkel folytatott tárgyalásokon felvetett vámügyi problémákra. A kormányfő ugyanakkor kifejezte reményét, hogy olyan tisztségviselők kerülnek a vámhivatal, illetve az adóhatóság élére, akik a gazdálkodók és fuvarozók minden jogos igényére már jövő héten megoldásokat találnak.

A gazdák a hatóságok passzivitását kifogásolták a romániai gabonacsempészettel szemben, és azt sérelmezték, hogy az ukrán gabonát a román utakon külföldre szállító, és a konstancai kikötőben hatalmas torlódást okozó kamionokat a hatóságok szerintük nem ellenőrzik ugyanolyan szigorral, mint a többi járművet.

A tüntetők azt kérték, hogy különítsék külön forgalmi sávokba az ukrán gabonaszállítmányokat, illetve az EU-s teherautókat a határátkelőkön és a konstancai kikötőben.

Hétfőn a bukaresti kormány közleményben cáfolta, hogy Romániában feketén értékesítenék a más piacokra szánt ukrán gabona egy részét, a gazdák viszont azt állítják, hogy a gabonatranzitot végző teherautók olykor több tonnával is könnyebbek, amikor megérkeznek a konstancai kikötőbe az országba történt belépéskor végzett méréshez képest.

Az ukrán gabonatranzit ellen tiltakozó gazdák traktoraikkal a román-ukrán határ halmi átkelőhelye felé vezető utat is eltorlaszolták csütörtökön.

Az Agerpres hírügynökség szerint azonban a személyforgalom a déli órákban zavartalan volt a halmi határátkelőn, csak a teherautók áthaladását akadályozzák a tiltakozó Szatmár megyei gazdák.

A szeretvásári (Siret) határátkelőt a tiltakozó akciók kezdete óta eltorlaszolták a tüntetők, ezért kedden már 150 ukrán és török sofőr demonstrált a város utcáin, amiért napok óta nem tudtak átjutni Ukrajnába. Csütörtökön mintegy 150 kamion már kiléphetett Romániából.

A Suceava megyei hatóságok tájékoztatására hivatkozva az Agerpres azt írta: a Romániából Ukrajna irányába tartó kamionok tranzitja szerda reggeltől óránként tíz kamionos ütemben zajlik, a Romániába való bejutás viszont továbbra sem lehetséges, az átkelő le van zárva Szeretvásárnál.

Újabb tiltakozó akciót tartanak a német gazdák Berlinben. Most a Grüne Woche, vagyis a Zöld hét nemzetközi mezőgazdasági kiállítást és vásárt blokkolják. Több mint száz traktor vonult a környékre, ugyanakkor a Brandenburgi kapu környéke sem ürült ki. Ott most a kamionosok vették át a traktorok helyét. És tovább tüntetnek a gazdák Romániában is. Ők a hétvégén a bukaresti parlament elé vonulnak.

Kilométeres sorokban állnak a kamionok a Brandenburgi kapu előtt, Berlinben. A tüntetők folyamatosan váltják egymást, most a fuvarozók kerültek sorra.

Ismét bővült a járművek sora, hiszen ismét a győzelmi oszlopig húzódik a járműsor, időnként hatalmas dudaszóval vonulnak fel, tehát folytatják a felvonulásokat. Hogyha jobban megnézzük a járműveket, akkor azt láthatjuk, hogy most a kamionok vannak többségben, tehát a szállítmányozók kis időre leváltották a gazdákat” – mondta Noll Katalin, a közmédia berlini tudósítója. A sofőrök többsége a járművében tölti az éjszakát, éjjel tábortüzek mellett melegszenek. A berliniek kiállnak mellettük, élelmet és vizet visznek nekik, hogy ezzel is támogassák az akciót.

„Az állam többet költ, mint amennyi pénze van. Más országokra költi a pénzt, pedig legtöbb rakományt kamionokkal szállítják. A gazdák a nap 24 órájában dolgoznak, egyre kevesebb a hasznuk nekik is, és mindig kevesebb jut annak ellenére, hogy az állataikat el kell látniuk” – panaszkodott az egyik fuvarozó.

A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdákhoz csatlakozó kamionsofőrök sorakoznak járműveikkel a berlini Brandenburgi kapunál 2024. január 18-án. A mezőgazdasági termelők január 8-án indítottak útlezárásokat is magában foglaló, egyhetesre tervezett országos tüntetéssorozatot Németországban (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan).

A német fővárosban csaknem két hete tart a gazdák tüntetése. A legtöbben hétfőn gyűltek össze.

Péntekre a termelők egy újabb akciót szerveztek. A Grüne Woche vagyis a Zöld hét nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági kiállítás és vásár környékét blokkolják. A szervező az M1-nek azt mondta: több mint száz traktorral vonultak ki.

Reméljük, hogy csökkentik vagy megszüntetik a szén-dioxid-adót, és a végén a bürokráciát le tudjuk építeni, mert eddig az állam tulajdonképpen uralkodott az üzemeken is, és ugyanígy van ez a szállítmányozással is. Mindent szabályoznak, ennek véget kell vetni” – mondta Marco Hitze, az akció szervezője.

A Bundestagban csütörtökön téma volt a tüntetés. Várhatóan azonban csak január végén szavaznak a 2024-es költségvetésről, a gazdák így azt remélik, addig még lesz lehetőség a módsításra és arra, hogy a tőlük elvenni tervezett támogatásokat visszakapják.

Romániában is folytatódtak a tüntetések. Pénteken már kilencedik napja okoztak fennakadásokat a közlekedésben a munkagépekkel felvonuló gazdák és fuvarozók. Így tiltakoztak az olcsó, génmódosított ukrán gabona behozatala ellen is.

Azt gondolom, hogy a románoknak tetszene az önök miniszterelnökének a hozzáállása abban az értelemben, hogyan tud tárgyalni Brüsszelben. Rendkívül nehéz helyzetben vagyunk, mert azok, akik tárgyalnak az Európai Bizottsággal, nem tudták érvényesíteni a román érdekeket” – mondta a tüntetések szószólója, aki hozzátette: a gazdák követelése 77 pontból áll, és addig nem hagyják abba, ameddig ezek mindegyike nem teljesül.

A tüntetők eddig a városok körgyűrűjén demonstráltak. A főpolgármester azonban csütörtökön bejelentette: engedélyt ad arra, hogy a termelők a bukaresti parlament elé vonuljanak. A tervek szerint gazdák ezrei gyűlnek össze a hétvégén a belvárosban.

Jóváhagytam egy tüntetést, amely nem érinti a bukaresti forgalmat. Ez vasárnap, hétfőn és kedden lesz az Alkotmány tér parkolójában, az engedélyt pedig ötezer emberre, száz traktorra és száz nyerges vontatóra adtam ki” – írta közösségi oldalán Nicusor Dan, Bukarest főpolgármestere.

Közben a román kormány is enyhítené a feszültséget, a csütörtöki ülésen elfogadott egy intézkedéscsomagot a helyzet rendezésére.

A gazdák azonban mindezt csak részeredménynek tartják. A tüntetéseket így folytatják.

A korábbi kutatásokból kiderült, hogy a magyarok többsége nem támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz, aminek egyik lehetséges oka az ukrán gabonaszállítmányok nagyarányú elutasítottsága: tízből kilenc magyar szerint nem kellene beengedni Magyarországra az ukrán génmódosított mezőgazdasági termékeket – ismertette korábban kutatása eredményét a Nézőpont Intézet.

Azt írták: a magyar kormány tizenharmadik alkalommal indított nemzeti konzultációt 2010 óta annak érdekében, hogy a magyarok véleményével vértezze fel magát az Európai Bizottsággal folytatott legfőbb vitás kérdésekben.

A konzultáció tizenegy kérdése közül egy az ukrán génmódosított gabona behozatalára vonatkozik, miután az Európai Unió megnyitotta a határokat a génmódosított ukrán gabonaszállítmányok előtt, amely nehéz helyzetbe hozta a kelet-európai országok piacait

– áll a közleményben.

Jelezték: fontos kérdés, hogy mit gondolnak a magyarok ebben a kérdésben, ezért a Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy a megkérdezettek egyetértenek vagy sem az ukrán termékek beengedésével.

A felmérés – amelyet december 4. és 6. között ezer ember telefonos megkérdezésével készítettek – szerint a magyarok döntő többsége (87 százalék) úgy értékeli, nem kellene beengedni Magyarországra az ukrán génmódosított mezőgazdasági termékeket, és mindössze 5 százalék tartja azt elfogadhatónak.

Korábbi kutatásokból kiderült, hogy

a magyarok többsége (62 százalék) nem ért egyet azzal, hogy Ukrajnának csatlakoznia kellene az Európai Unióhoz, és ennek egyik lehetséges oka a génmódosított ukrán mezőgazdasági termékek beengedésével szembeni nagyarányú egyet nem értés.

Úgy fogalmaztak, hogy politikai hovatartozástól függetlenül többségben vannak azok, akik ellenzik a határok megnyitását az ukrán szállítmányok előtt, a kormánypártiak körében (97 százalék) egységes véleményen vannak, de a baloldali szavazók (75 százalék) körében is a tiltakozók egyértelmű többsége látható.

A radikális jobboldali Mi Hazánk ellenzéki szavazóinak 84 százaléka szintén elutasítja a határok megnyitását az ukrán génmódosított termékek előtt – fűzték hozzá.

A kutatás szerint nincs olyan kiemelt társadalmi csoport nem, kor, végzettség és településtípus alapján, amelyben az ukrán génmódosított mezőgazdasági termékek Magyarországra engedését a többség támogatná. Még a felsőfokú végzettségűek és a fővárosiak négyötöde (82-82 százalék) is tiltakozik a brüsszeli vezetés javaslata ellen – áll a felmérés eredményét ismertető összefoglalóban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ettől a brit lépéstől rettegett Európa, küszöbön a világháború

origo.hu

Széphalmi Juliska alá került T. Danny

metropol.hu

Közölték a halálhírt Kulcsár Edinával: összeroppant a lelke

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

hirtv.hu

Paláver: Nadrágszíjas plakátokkal fogadták Debrecenben Magyar Pétert + videó

origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

travelo.hu

Megkoszorúzták a Balatont és a kifogták a tó eddigi legnagyobb pontyát is

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér