Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.22.

Még hónapokon át tarthat az izraeli háború

Nincs esély a békére.

Még hónapokig folytatódhatnak a harcok Gázában az izraeli hadvezetés számításai szerint. A haderőket most Hán Júnisz köré csoportosítják, hátha megtalálhatják a több mint száz napja fogva tartott túszokat. De ebben már az izraeli egységkormányon belül sem bízik mindenki. Közben egyre nagyobb nyomás nehezedik Benjámin Netanhajura, hogy kössön fegyverszünetet a palesztinokkal.

Utcáról utcára nyomulnak előre az izraeli tankok és a katonák a dél-gázai Rafahban. Közelharcot vívnak a területet ellenőrzésük alatt tartó Hamász fegyvereseivel. Az Izraeli Védelmi Erők jelentése szerint az övezet északi részéről már szinte teljesen kiszorították az iszlamista milíciákat és felszámolták a terroristák több föld alatti búvóhelyét is. Ennek ellenére az izraeli hadvezetés úgy számol, a harcok még több hónapig elhúzódhatnak Gázában.

A következő időszakban az izraeliek Hán Júniusz köré összpontsítják erőiket – közölte Yoav Gallant védelmi miniszter vasárnap este. A tüzérségi és gyalogsági támadások mellett a levegőből is tovább bombázzák a dél-gázai nagyvárost, ahol a hétvégén egy újabb alagutat tártak fel.

A  köztévé Híradóban bemutatott föld alatti bunkerben is túszokat őriztek korábban. Mintegy húsz embert tartottak itt fogva azok közül, akiket az október 7-ei, dél-izraeli települések ellen indított terrortámadás során raboltak el. Száznál is többen vannak közülük még mindig az iszlamisták fogságában. Az izraeli kormány állítja: képes élve kiszabadítani őket.

Ám ebben a túszok hozzátartozói közül egyre kevesebben bíznak, és azt követelik az izraeli kormánytól, hogy kössön fegyverszünetet annak érdekében, hogy szeretteik hazatérhessenek.

Egy Hamásszal kötött megállapodás nélkül lehetetlen vállalkozás a túszok kiszabadítása – jelentette ki a zsidó állam kormányának egyik korábbi minisztere. De a korábbi vezérkari főnök is arról beszélt:

szerinte lehetetlen lesz kiszabadítani a túszokat.

A túszok szét vannak szóródva a föld alatti alagútrendszerben. Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy megtalálják őket” – mondta a korábbi vezérkari főnök.

Közben újabb tűzszünetet és fogolycserét sürget az Egyesült Államok. Joe Biden elnök vasárnap Egyiptomba küldte a közel-keleti ügyekért felelős koordinátorát, hogy készítse elő az újabb tárgyalásokat a zsidó állam és a Hamász között.

Az izraeli miniszterelnök szerint azonban a Hamász fegyvernyugvási feltételei elfogadhatatlanok Izrael számára. A palesztin szélsőségesek ugyanis azt követelik, hogy az izraeli hadsereg vonuljon ki Gázából, és engedjen szabadon minden palesztin foglyot.

„Minden fronton folytatjuk a háborút. Nem fogjuk felmenteni a terroristákat, sem Gázában, sem Libanonban, sem Szíriában, sem másutt”

– jelentette ki Benjámin Netanjahu. Az izraeli kormányfő hangsúlyozta: azért indították a hadműveleteket, hogy Gáza ne jelenthessen többé fenyegetést Izraelre, ezt pedig csak a Hamász felszámolásával tudják elérni.

Benjámin Netanjahu az Európai Unió békejavaslatára is reagált. Az Európai Bizottság külügyi főképviselője által szorgalmazott kétállami megoldásról azt mondta: amíg ő a miniszterelnök, ellenezni fogja az önálló palesztin állam létrehozását.

Szükséges lépésnek és „a palesztin nép elleni izraeli összeesküvésekre adott normális válasznak” nevezte az október 7-i terrortámadást a radikális iszlamista Hamász a vérengzéssel kapcsolatos első nyilvános állásfoglalásában.

A vasárnap közzétett dokumentumban a palesztin szervezet egyben elismerte, hogy az Izrael és a Gázai övezet határán kialakult felfordulásban „lehetséges, hogy történtek hibák”.

Az al-Aksza Áradat fedőnevű művelet végrehajtása során feltehetőleg „az izraeli biztonsági és katonai rendszer gyors összeomlása során és a kialakult felfordulásban” ballépéseket követtek el – közölte a Hamász a mintegy 1200 halálos áldozatot követelő támadásról, amellyel összefüggésben a túszejtések mellett nemi erőszak és kínzás esetei is ismertté váltak.

Szemtanúk beszámolói szerint

a terroristák gyerekeket fejeztek le, nőket erőszakoltak meg, valamint levágták nők melleit.

Kihallgatásuk során az elfogott szélsőségesek elismerték, hogy utasítást kaptak az erőszakoskodásra.

A Hamász-dokumentumból ugyanakkor nem derült ki, hogy a fenti cselekedetek közül melyeket minősítik „lehetséges hibáknak”.

A bizonyítékok ellenére a terrorszervezet tagadta civilek célzott meggyilkolását.

„Amennyiben voltak esetek, amelyek során civilek kerültek célkeresztbe, azok véletlenül történhettek az összecsapásban a megszálló erőkkel” – közölte a Hamász, hozzátéve, hogy az izraeli hadsereg és rendőrség „zavarában” sok izraelit megölt.

A 16 oldalas állásfoglalásban a terrorszervezet „a Gázai övezet elleni izraeli agresszió”, valamint „az etnikai tisztogatás és az egész palesztin nép elleni bűncselekmények” haladéktalan befejezését követelte. Az arab és angol nyelven terjesztett dokumentumban a Hamász visszautasított a palesztin térség jövőjének meghatározására vonatkozó minden izraeli, illetve nemzetközi törekvést. A terrorszervezet kiemelte, hogy

a Gázai övezet sorsáról egyedül a palesztin nép dönthet.

A Hamász október 7-én összehangolt terrortámadást hajtott végre Izrael déli részén. Az offenzívában 1200 ember meghalt, több mint 3000 megsérült.

A terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak. Válaszul Izrael hadműveletbe fogott a Hamász felszámolására. A gázai háború palesztin halottjainak száma időközben már meghaladta a 25 ezret.

Meghaladta a 25 ezret a gázai háború palesztin halottjainak száma a Gázai övezetben – jelentette be vasárnap a helyi egészségügyi minisztérium, amely a Hamász szélsőséges iszlamista szervezet ellenőrzése alatt áll.

A közlés szerint 24 óra alatt 178 holttestet és csaknem 300 sebesültet szállítottak be a gázai kórházakba, és ezzel 25 105-re emelkedett a két és fél hónapja tartó háború gázai halottjainak száma, a sebesültek száma pedig 62 681-re nőtt.

A minisztérium szerint ez volt az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő nap a konfliktus október 7-i kezdete óta. Az elmúlt 24 órában többfelé voltak összecsapások izraeli katonák és Hamász-fegyveresek között a keskeny tengerparti sávban.

A gázai egészségügyi minisztérium statisztikája nem tesz különbséget a civil és fegyveres áldozatok között, ugyanakkor állítása szerint a halálos áldozatok 70 százaléka nő vagy gyermek. Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy eddig mintegy 9000 fegyverest likvidált.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap elutasította a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet feltételei szerinti megállapodást a háború lezárásáról és a Gázai övezetbe hurcolt izraeli foglyok elengedéséről.

„A túszok szabadon engedéséért cserébe a Hamász a háború végét követeli, valamint csapataink kivonását a Gázai övezetből és a gyilkosok és erőszakolók elengedését” – közölte videóüzenetében az izraeli kormányfő. Hozzátette, mindez magában foglalná a Hamász uralmának meghagyását Gázában.

Azt mondta, hogy éjt nappallá téve dolgozik a Hamász fogságában maradt több mint 130 túsz kiszabadításán.

„De, hogy világos legyen: határozottan visszautasítom a Hamász-szörnyetegek megadási feltételeit” – jelentette ki Netanjahu.

„Nem vagyok hajlandó ilyen halálos csapást elfogadni Izrael biztonságára”

– mondta.

Számi Abu Zuhri, a Hamász egyik magas rangú tisztségviselője szerint az, hogy az izraeli vezető elutasítja a gázai övezeti katonai offenzíva leállítását, „azt jelenti, hogy nincs esélye az izraeli foglyok visszatérésének”.

Netanjahu a palesztin államiság kérdéséről is szót ejtett. „Nem fogok megalkudni a Jordán folyótól nyugatra fekvő terület egésze feletti teljes izraeli biztonsági ellenőrzés ügyében” – húzta alá.

Beszélt arról is, hogy nemzetközi és belföldi nyomással is szembesül, hogy megváltoztassa álláspontját.

„Állhatatosságom volt az, ami éveken át megakadályozta a palesztin állam létrehozását, amely egzisztenciális fenyegetést jelentene Izraelre” – hangoztatta Netanjahu.

origo.hu

Szívrohamot kapott az olimpiai bajnok magyar tornász, Ónodi Henrietta

ripost.hu

Svéd uborkasaláta télire: ha így rakod el, friss és roppanós marad

borsonline.hu

Szakítás, féktelen bulik? Megszólalt Curtis, itt a teljes igazság!

hirtv.hu

Trump Zelenszkijnek: Vége! + videó

mindmegette.hu

Kifakadt a Lidl alkalmazottja: Sokkoló volt látni, ahogy a vásárlók viselkedtek

mandiner.hu

Trump sokkolt: olyat mondott Zelenszkijnek, amit nagyon nem akart hallani az ukrán elnök (VIDEÓ)

ripost.hu

Pár nap, és milliárdok találnak rá az igaz szerelemre – ígéri a jós

travelo.hu

Ez az egyik legolcsóbb nyaralás célpont Európában, ahol tenger és hegyek is várnak

ripost.hu

Akik mindig a maguk feje után mennek: ők a leglázadóbb csillagjegyek

ripost.hu

Karrierista csillagjegyek, akik számára a munka az első

ripost.hu

Ezek nem lehetnek majd a gyerekeknél szeptembertől az iskolában: itt a lista!

ripost.hu

Megérkezett az Oroszlán hava: 3 csillagjegynek tele lesz a pénztárcája

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kijev kifogy a katonákból: a főparancsnok nehezen tud erősítést küldeni a frontra

POLITIK

Ki vezeti most Amerikát? Mindenki a tévelygő, tántorgó Bidenen nevet - videó

POLITIK

Hatalmas biztonsági akció zajlik Párizsban a pénteken kezdődő olimpia előtt

POLITIK

Válságcsoport alakult Németországban Trump várható győzelme miatt

POLITIK

Nem hagyjuk, hogy Ukrajna zsaroljon bennünket

POLITIK

Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK

Jó hangulatú román-magyar tárgyalások

POLITIK

7 embert tartóztattak le Belgiumban terrorizmus-gyanú miatt