POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.24.

Kórházba vitték az éhségsztrájkoló lengyel politikust

Leszámol a baloldal a politikai ellenfeleivel?

Kórházba vitték azt a konzervatív lengyel politikust, aki két hete éhségsztrájkol. Mariusz Kaminskit az egyik politikustársával együtt tartóztatták le, ez is része volt annak a politikai tisztogatásnak, amelyet Donald Tusk kormánya indított. Elemzők hetek óta azt hangsúlyozzák, hogy Lengyelországban a Soros-hálózat hatalomátvételi kísérlete után következett be politikai káosz.

Az X közösségi platformon látható az a felvétel, amin egy villogó mentőautó lassan halad a havas úton, a járműben tart a betegellátás, a háttérben pedig emberek lengyel zászlókat tartanak a kezükben. A bejegyzés szerint a bebörtönzött konzervatív képviselőt, Mariusz Kaminskit szállították kórházba, állapota életveszélyes.

A PiS politikusa, a volt belügyminiszter azóta folytat éhségsztrájkot, hogy január 9-én a varsói elnöki palotában letartóztatták.

Helyettesével, Maciej Wasikkal a bíróság decemberben kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte, az általuk 2007-ben a korrupcióellenes harcban elkövetett túlkapás címén. Andrzej Duda elnök viszont már 2015-ben kegyelemben részesítette a politikusokat.

A lengyel médiában a történtekről kevés információ jelent meg. A TVP INFO azonban korábban azt írta: Mariusz Kaminski védőügyvédjének nincsenek illúziói arról, hogy a volt miniszter az elnök által másodjára is elindított kegyelmi eljárás idejére mentesül a büntetés letöltése alól. A jogi képviselő egyúttal bejelentette: panaszt nyújtott be a bíróságnak a PiS politikusának kényszerétkeztetését elrendelő határozata ellen.

Andrzej Duda felszólította a balliberális Tusk-kormány igazságügyi miniszterét és főügyészét, Adam Bodnart, hogy volt lengyel ombudsmanként gondolkodjon el azon, amit tett. Aláhúzta: éppen a főügyészen múlik Kaminski szabadon bocsátása, amiről a törvény szerint akár azonnal is dönthet.

A lengyel elnök múlt szerdán számolt be arról, hogy az ország jogállamisági helyzetéről és a Kaminski-ügyről is tárgyalt Vera Jourovával, az átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztossal Davosban. A találkozón a lengyel elnök bírálta az Európai Bizottságot, amiért nem reagál a jelenlegi lengyel kormány kirívó jogsértéseire.

A Magyarországot is rendszeresen támadó bizottsági alelnök a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak az egyeztetésről azt mondta: tisztázták álláspontjukat.

„Amennyiben bizonyos reformok nincsenek összhangban az uniós joggal, akkor lépnünk kell, minden egyéb a tagállamokon múlik” – fogalmazott Vera Jourová, aki hozzátette: az olyan egyedi esetekre, mint amilyen a képviselők ügye, a bizottság nem reagál.

Két hete a hideg ellenére több tízezer tüntető vonult utcára Varsóban. A parlament előtti teret és a környező utcákat is megtöltötték. A demonstrálók azért tiltakoztak, mert szerintük Donald Tusk balliberális kormánya alkotmányellenes módon kezdett politikai tisztogatásba.

Először a köztévét és a közrádiót szállták meg kigyúrt emberek, akik eltávolították a hatalomnak nemtetsző vezetőket és újságírókat. De a Brüsszel-párti lengyel kormány nekiment az ügyészségnek és a jegybank vezetésének is.

Korábban az Origo írt arról, hogy a tisztogatásban fontos szerep jut a jelenlegi igazságügyi tárcának, amelynek élén az az Adam Bodnar áll, aki évekig dolgozott a Helsinki Alapítvány az Emberi Jogokért nevű szervezetnek, és amelyet bőkezűen finanszíroz a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok.

Elemzők hetek óta azt hangsúlyozzák, hogy

Lengyelországban a Soros-hálózat hatalomátvételi kísérlete után következett be politikai káosz.

A kormányváltás óta egyre másra robbannak ki a politikai botrányok Lengyelországban. Az új hatalom erőszakkal vette át az irányítást a lengyel közmédiában, és letartóztattak két ellenzéki képviselőt is. Eközben az Európai Parlamentben újfent a magyar jogállamiság volt a téma a héten. A lengyelországi helyzetről és az EP hozzáállásáról Ryszard Czarneckit, az ECR egyik lengyel képviselőjét kérdezte a Közmédia Központ Brüsszelben.

Az Európai Konzervatívok és Reformerektől (ECR) balra lévő összes párt támogatja a jelenlegi „puccsot” a lengyel közszolgálati műsorszolgáltatóban – fogalmazott lapunknak Ryszard Czarnecki, aki a hazánkról szóló vita során felszólalása egy részét magyar nyelven mondta el.

Ryszard Czarnecki (MTI/EPA/Partick Seeger).

A politikus elmondta, hogy a baloldali pártoknak más a felfogásuk arról, hogy mi történt Lengyelországban az elmúlt évtizedben. Meglátása szerint a baloldal sok kérdésben a kettős mércét részesíti előnyben, mint például a lengyel médiában és az országos ügyészségen történt változások kapcsán is.

Czarnecki arra is rámutatott, hogy a Donald Tusk kormányra kerülése óta történt események dacára az európai baloldal hangosan hirdeti a média és a véleménynyilvánítás szabadságát. „Ez hipokrata magatartás” – húzta alá.

Arról is kérdeztékaz európai parlamenti képviselőt, hogy a Tusk-kormány politikai hadjáratát látva, vagy éppen a Németországot megbénító gazdatüntetésekre gondolva, hogyan lehetséges, hogy továbbra is a magyarországi jogállamiság helyzete, valamint a hazánknak járó befagyasztott uniós források egy részének feloldása miatt az Európai Bizottság döntésének bírálata volt terítéken a parlamentben?

Ezzel kapcsolatban Ryszard Czarnecki hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság, mint a szerződések őre a saját hatáskörében dönt a jogállamisággal kapcsolatos kérdésekről az EU-ban és a tagállamokban egyaránt. „De Lengyelországgal kapcsolatban a hallgatást részesítik előnyben.”

Emlékeztetett ugyanakkor, hogy az európai parlamenti választások minden bizonnyal befolyásolni fogják a vitákat és a döntéshozatalt.

A képviselő emlékeztetett, hogy az ECR és a jobboldali pártok várhatóan jól fognak szerepelni, így a választásokat követően a parlament a migráció kérdésében is meghozza majd a szükséges döntéseket.

A lengyelországi helyzetre visszatérve Czarnecki hangsúlyozta:

„A pártom minden tőle telhetőt megtesz a jogállamiság megóvása érdekében Lengyelországban, és a továbbiakban is ezt fogjuk tenni.”

Döntött a lengyel alkotmánybíróság: szerintük alkotmányellenes volt a lengyel közszolgálati média felszámolása. A lengyel kulturális tárca azonban máris jelezte: nem visszakozik, mivel a bíróság szerintük nem független. Brüsszel sem lát jogsértést. Didier Renders uniós biztos Varsóban járt és azt közölte: a lengyel kormány éppen a jogállamiság visszaállításán dolgozik. Ezzel szemben az M1-nek nyilatkozó elemző úgy látja: Lengyelország jogi anarchia felé sodródik.

A Híradóban bemutatott felvételen az látszik, hogyan szorították ki az új lengyel kormány verőlegényei a tévéseket a közszolgálati televízióban tavaly december 20-án.

Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök későőbb a Jog és Igazságosság képviselőivel együtt a köztelevízió épületében demonstrált.

„Le a kommunistákkal!” – skandálta a tömeg. A székház előtti téren kormányellenes tüntetők követelték a baloldali vezetés lemondását. De a tiltakozás ellenére az új kormány felszámolta a lengyel közszolgálati médiát. A vezetőket menesztették és új szervezetet alapítottak.

A lengyel állami média decemberi felszámolása alkotmányellenes volt. Ezt állapította meg a lengyel alkotmánybíróság csütörtökön ismertetett döntésében. Szerintük a közszolgálati médiára nem vonatkoznak a gazdasági társaságokról rendelkező törvény felszámolásra vonatkozó előírásai. Azaz alkotmányellenes volt az állami média vezetőinek kirúgása.

A Donald Tusk vezette új kormány máris jelezte: nem fogja figyelembe venni az alkotmánybíróság állásfoglalását, az ugyanis szerintük nem független.

Donald Tusk lengyel kormányfõ
MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski

Jogi anarchia felé halad Lengyelország – véli az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Dornfeld László az M1-en azt mondta: a varsói kabinet nemcsak szavazói, de Brüsszel elvárására is cselekszik, így az Unió részéről a jogállamiság megsértését nem fogják szóvá tenni.

,,Egy rendesen működő demokratikus jogállamban ezt nyilvánvalóan nem tehetnék meg, ahogy nem is tehetik meg a legtöbb országban. Nyilván most a Tusk kormánynak az európai intézményrendszer részéről biankó csekkje van a felhatalmazás szempontjából. Bármit tesz, egészen biztosan nem fognak rászólni.”- közölte Dornfeld László vezető elemző.

Az elemző véleményét erősíti az igazságügyért felelős uniós biztos ma elmondott véleménye. Didier Reynders egyenesen úgy fogalmazott: A lengyel kormány jelenleg nem megsérti a jogállamiságot, hanem éppen helyreállítja azt.

,,Nagyon örülök, hogy a lengyel hatóságok eltökéltek a jogállamiság helyreállításában. Ezzel a jogszabályok teljes összhangját biztosítják nem csak a lengyel alkotmánnyal, hanem az uniós joggal és az Emberi Jogok Európai Egyezményével is’’ – mondta Didier Reynders Varsóban.

Az uniós politikus szerint ezzel lehetségessé vált az alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás lezárásának előkészítése.

A Soros-féle forgatókönyv valósul meg Lengyelországban. Így értékelték korábban szakértők a lengyelországi eseményeket. Az Origo pedig most arról írt: mindehhez már Alex Soros adja az útmutatást. A Soros-birodalom irányítását apjától átvevő Alex ezúttal Davosban, az 54. Világgazdasági Fórumon tartott eligazítást.

A rendezvény a kormány- és államfők mellett mindig is felülreprezentált fórumot biztosított a Soros-családnak is, ami nem csoda, hiszen a Nyílt Társadalom Alapítvány a davosi fórum stratégiai partnerei között is szerepel – írja az Origo.

Alex Soros Radek Sikorskival, az újdonsült Tusk-kormány külügyminiszterével is egyeztetett, amiről képek is megjelentek a közösségi médiában. Radek Sikorski egyébként tagja a Soros György által alapított Külkapcsolatok Európai Tanácsa nevű szervezetnek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Elképesztő örömhírre érkezett haza Tilla: babákkal bővül a család

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

astronet.hu

Az Isteni Áldás angyala védelmez minket április 26. és 30. között

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.