POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.12.

Kimenekítették a tüntetők elől Scholz kancellárt

A gazdák nem jobbágyok...

Olaf Scholz német kancellár cottbusi látogatása csúnya botrányba fulladt a minap. A szociáldemokrata szövetségi kancellár egy új vasútüzem megnyitóján vett részt, azonban – ahogy arra számítani lehetett – dühös gazdák tiltakozásába szaladt bele. A közvetlen konfrontáció elkerülése érdekében a rendőrség kordonnal zárta le az üzemet, a gazdák ugyanis bejelentették, hogy szembeszállnak Scholzcal, amikor elhagyja a gyárat-írta a Magyar Nemzet.

A gazdák azt követelték, hogy a Olaf Scholz álljon ki eléjük, amikor pedig a baloldali kancellár ezt megtagadta, a tiltakozók füttykoncertbe kezdtek, majd a szövetségi kormány lemondását követelték. A gazdák eközben folytatják a hétfőn megkezdett tüntetéssorozatot. Így akarják felhívni a figyelmet arra, hogy a kormány a költségvetésben megsarcolná őket.

A gazdák nem jobbágyok – jelentette ki Peter Schmiedlechner, az Osztrák Szabadságpárt parlamenti képviselője, reagálva a nagyszabású és többnapos német gazdatüntetésekre. Az FPÖ mezőgazdasági szóvivője szerint az osztrák kormány képmutató, amikor támogatásáról biztosítja a német gazdákat, az osztrák farmerek ugyanis épp olyan súlyos helyzetben vannak éppen a szövetségi kormány hanyag munkája miatt.

 

Németországhoz hasonlóan a mezőgazdaság helyzete Ausztriában is siralmas. A gazdák nem cselédek, így a német gazdák tiltakozása több mint jogos – jelentette ki Peter Schmiedlechner, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) parlamenti képviselője. A jobboldali párt mezőgazdasági szóvivője szerint

Németországban és Ausztriában évek óta tart a gazdák halála. Nem lehet cél a hazai termelés gyengítése és korlátozása, ugyanakkor a sokkal rosszabb körülmények között előállított élelmiszerek behozatala. A német szivárványkormány kísérlete teljesen megbukott. Most az a fontos, hogy Ausztriában is megakadályozzunk egy ilyen konstellációt

Az FPÖ politikusa arra a tüntetéssorozatra reagált, amely hétfőn kezdődött és amelyet a német gazdák azért szerveztek meg, mert valósággal megsarcolná őket a szövetségi kormány a különböző agrártámogatások megvonásával.

A német és az osztrák kormány is képmutató

Peter Schmiedlechner kiemelte, hogy az osztrák kormány hozzáállása kísértetiesen hasonlít a német szivárványkormányéhoz.

Az Agrárkamara a német gazdák iránti szolidaritási megnyilvánulásai több mint silányak. Miközben a kormányzó Néppárt teljes gőzzel a falhoz szorítja az osztrák mezőgazdaságot, képmutatóan bejelentik, hogy támogatják a német tiltakozásokat – azok után, hogy az osztrák gazdákat szolgává tette

– bírálta a kormány képmutatását az FPÖ politikusa. A jobboldali képviselő szerint idő kérdése, és a demonstrációk átlépik a német határokat, Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban is előfordulhatnak hasonló tüntetések.

Az osztrák gazdák nem jobbágyok, ezért itt az ideje, hogy véget vessünk a szolgalelkűségnek. Ki kell szállni a zöld megállapodásból, kevesebb uniós bürokráciára van szükség, és mellesleg a silány minőségű, a gazdákat ellehetetlenítő mezőgazdasági termékeket is be kell tiltani

– sorolta a követeléseket Peter Schmiedlechner.


Nem csitulnak a gazdatüntetések Németországban, a termelők továbbra is traktorokkal munkagépekkel zárják el a főbb útvonalakat és csomópontokat. A demonstrációk futótűzként terjednek, már kikötőket is lezártak, illetve a vasutasok is sztrájkba léptek. Az akciókat a balliberális kormány megszorítási tervei váltották ki, de az általános elégedetlenség a tiltakozások elharapózásával fenyeget az országban.

Kitartanak a német gazdák, most is traktorok ezrei állnak kilométeres sorokban Németország-szerte, megbénítva a forgalmasabb utak és csomópontok közlekedését.

A gazdák arról beszélnek, hogy a megszorító politikát követő, Olaf Scholz vezette balliberális-zöld kabinet

a német agrárium sírját ássa.

„Először is meg kellene végre hallgatniuk minket. Az adóemeléseket el kell törölni. De ezenkívül a többi követelésünkről is tárgyalni kell, és azokat is teljesíteniük kell” – mondta egy német gazda.

A demonstrációk futótűzként terjednek,

szerdán egy brémai kikötő forgalmát is leállították az elégedetlen gazdák, akik a hajózás mellett a kamionforgalmat is blokkolják. A tüntetők miatt nem tudják megrakodni a hajókat áruval, és az érkező szállítmányok sem tudnak kikötni.

A vasutasok is sztrájkba léptek szerdára virradó éjszaka,

szinte megbénult a vonatforgalom Németországban. A személyvonatok teljesen leálltak, a távolsági járatok közül csak minden ötödik közlekedik.

A pályaudvarok konganak az ürességtől, aki teheti, meg sem próbál vonattal utazni, mégis,

sokan egyetértenek a vasutasok követeléseivel.

A sztrájk péntekig tart, de ha nem születik megállapodás, akkor lehet, hogy még tovább.

„Teljesen megértem őket. Ebben a helyzetben nem akarok ítélkezni, viszont ha lesz rá okom, akkor én is szeretnék küzdeni a saját munkakörülményeimért” – fogalmazott egy német férfi.

A vasúti alkalmazottak a gazdatüntetésekhez csatlakozva béremelésért, prémiumért és négynapos, összesen 35 órás munkahétért tüntetnek.

„Szerintem a sztrájk alapvetően egy nagyszerű és fontos dolog. Egyébként pedig nem értem, hogy miért nem hajlandók velük kompromisszumot kötni” – mondta egy német nő.

Az Olaf Scholz vezette kabinet súlyos megszorításokkal próbálja kihúzni Németországot abból a kátyúból, amibe saját maga kormányozta. Ennek egyik áldozata az agrárium, ahol a balliberális kormány nemrég megszorításokat jelentett be.

Évi csaknem félmilliárd eurót vennének el a mezőgazdaságból, miközben Ukrajnától nem sajnálják a támogatásokat.

A német balliberális-zöld kormányt nem érdekli az emberek megélhetése, csak ideológiai kérdésekkel foglalkoznak – erről beszélt az Alapjogokért Központ elemzője. Koskovics Zoltán szerint miközben

a német kormány megfojtja a saját mezőgazdaságát, addig Ukrajnával elnéző és szinte kiszolgálja Kijevet.

„A mostani balliberális- zöld koalíciónak Németországban a világon semmilyen felhatalmazása nincs arra, hogy egyrészt azt az Ukrajna-politikát folytassa, amit folytat, másrészt, hogy olyan támogatásokat vegyen el a német gazdáktól, amelyek évek-, évtizedek óta járnak nekik” – mutatott rá Koskovics Zoltán.

A tüntetések és sztrájkok miatt hamarosan

megbukhat Olaf Scholz kormánya, ugyanis a zöldklímaőrület a szakadékba vezet

– írja  az Origo.

A lap a jobboldali Alternatíva Németországért politikusát idézve úgy fogalmaz: Németország a végkimerülési szakaszba került, a folyamatos megszorításokat, adó- és áremeléseket már nem bírja a lakosság.

Tovább vesztett népszerűségéből Olaf Scholz. Egy felmérés szerint a válaszadóknak csupán 19 százaléka elégedett a német kancellárral. Közben a pártok népszerűségi listáján már második helyen áll a bevándorlásellenes AfD.

„A Welt am Sonntag készíttetett felmérést arról, hogy vélekednek az emberek a migrációról és arról, hogy a közvélemény szerint a jelenlegi szövetségi kormány megbirkózik-e a migrációval kapcsolatos feladatokkal” – jelentette Noll Katalin, a közmédia berlini tudósítója.

Utóbbi kérdésre az emberek 69 százaléka válaszolt nemmel – ismertette a felmérés adatait Noll Katalin, aki kiemelte, hogy a válaszadók szerint a német kormány már nem tudja megoldani a migrációval kapcsos feladatokat, és a megkérdezettek 70 százaléka vélekedik úgy, hogy

Németországnak nem lenne szabad több migránst befogadnia.

Sajátossága ennek a felmérésnek, hogy azok az emberek is így vélekednek, akik egyébként a kormánypártok valamelyikének a szimpatizánsai.

A németországi gazdatüntetések mögött nem csupán a termelőket, a fuvarozókat vagy éppen az étteremtulajdonosokat sújtó közterhek emelése áll, hanem egy általános társadalmi elégedetlenség is Olaf Scholz német kancellár kormányának politikájával szemben. A dolgozókra és a vállalatokra kirótt, növekvő közterhek mellett ugyanis a szövetségi kormány továbbra is kitart Ukrajna támogatása mellett, és folytatja azt a segélypolitikát, amelynek kedvezményezettjei túlnyomó többségében a bevándorlók. A Németországban zajló eseményekről az MCC Brussels kutató munkatársát, Schenk Richárdot kérdezte a hirado.hu.

 „A kormány a német a termelőkre, munkavállalókra és vállatokra vet ki adóemeléseket, miközben a saját kiadásait nem vágja vissza” – fogalmazott Schenk Richárd, az MCC Brussels kutató munkatársa lapunknak adott válaszában a németországi gazdatüntetések kapcsán. Az elemző azt is elmondta, hogy „noha a német emberek sokszor eltűrik az adóztatást”, a társadalmi elégedetlenség legfőbb oka az, hogy Olaf Scholz kormánya a forráshiány ellenére is kitart az Ukrajnának nyújtott támogatások mellett, nem szorítja vissza a migrációhoz kapcsolódó kiadásokat, és növelte a munkanélküli segélyre szánt költségvetési keretet, amelynek kedvezményezettjei túlnyomó többségben nem németek. 

 „A kormány tíz százalékkal emelte a munkanélküli segélyre szánt keretet, amely önmagában két és fél milliárd euró pluszkiadást jelent. De azt is tudni kell, hogy ennek a pénznek a 61 százalékát bevándorlók kapják, és ebben a menekültsegélyt kapók száma még nincs benne” – mutatott rá az elemző.

Schenk Richárd hangsúlyozta, hogy a tavalyi 23 milliárd eurós költségvetési tétel után idén már 26 milliárdra növelték a munkanélküliek segélyezésére fordított költségvetési tételt. Ezenfelül pedig a Németországba bevándorló migránsok is külön forrásból részesülnek, továbbá a társadalmi integrációjuk megvalósítása miatt növelni kellett az önkormányzatok, a rendvédelmi és egyéb közszolgálati szervek állományát, amelyek tovább szaporítják az állami kiadásokat. 

 Feszültségek Ukrajna miatt

 Kérdésre válaszolva a kutató elmondta, hogy a gazdatüntetések kapcsán jogosan merült fel az Ukrajnának nyújtott támogatások kérdése is.

„Az ukrajnai háború elől Németországba menekülők nagy része, 82 százaléka nem dolgozik, mivel a német állam nem menekült jogon kezeli őket” – mondta, majd hozzátette: az ukrán menekültekre vonatkozóan Németországban külön jogkört nyitottak, így azonos jogosultságuk van a segélyezés vonatkozásában, mint a német állampolgároknak.

„Ez szöges ellentétben áll azzal, amit a lengyelek és a csehek csináltak, ami egy rövid idejű átmeneti segélyezés után a munkaerőpiacra tereli a menekülteket. Míg ott az ukrán menekültek kétharmada dolgozik, addig Németországban csak az egyötödük, ezeket a dolgokat pedig az emberek is látják” – fogalmazott.  

Ahogyan arra az elemző rámutatott, a Scholz-kabinet bőkezűnek mondható más külföldi támogatások kapcsán is. Bicikliút építését finanszírozzák Peruban (300 millió euró), a gender szenzitivitás elérését célzó projektet finanszíroznak Kínában (550 ezer euró), vagy másik félmilliárd euróval támogatják egy vakcinagyár építését Ruandában. „A kormány azt se tudja, hogy ez a gyár mikor kezdi meg a termelést. Az ilyen híreknek az összessége pedig felfokozta az indulatokat.” 

 Szövetségi és tartományi ellentétek

 Az adóemelések és megszorítások politikája a szövetségi kormány és a tartományi kormányok között is ellentéteket szül. Schenk Richárd felidézte, hogy a bajor miniszterelnök-helyettes, Hubert Aiwanger decemberben azt nyilatkozta, hogy azok a milliárdok, amelyeket most meg kell spórolni, a migráció által okozott költségvetési lyuk betömését szolgálják. 

A politikai horizontra tekintve elmondható, hogy a jobbközép pártok egyértelműen a gazdák oldalára álltak. „Manfred Weber részt vett a tüntetéseken, Markus Söder (CSU) és Friedrich Merz (CDU), a keresztényszocialista és a kereszténydemokrata pártok elnökei pedig pozitívan viszonyultak a termelőkhöz” – mutatott rá az elemző.

Mint mondta, a német jobbközép pártok ezzel a júniusi európai parlamenti választásokon is előnyhöz juthatnak, mivel a brüsszeli pártcsaládjuk (Európai Néppárt) már tavaly elkezdett a gazdák érdekei mellett politizálni a brüsszeli törvényhozásban.  

 Ugyanakkor a német kancellár szociáldemokrata pártjában (SPD) sem egyértelmű a tüntetésekhez fűződő viszony. Schenk rámutatott, hogy az SPD alsó-szászországi, Saar-vidéki és mecklenburgi miniszterelnökei is kiálltak a termelők mellett.

„Németországban nagyon komoly szerepük van a miniszterelnököknek, és ha a három legfontosabb szociáldemokrata miniszterelnök, akik népszerűek, választásokat nyertek, kiállnak a gazdák mellett, az nagy súllyal bír” – hangsúlyozta.  

Ugyanakkor a szövetségi kormány a pénzhiány miatt nem hátrálhat ki az adóemelés politikája mögül. „Egyébként a zöldek választói és a liberálisok is támogatják a kormány szándékát, a szociáldemokraták pedig nem fogják megakadályozni” – mondta. Schenk emlékeztetett, hogy az emelések hiányában a kormánynak nem lenne forrása a szociális kiadások finanszírozására, valamint a zöldátállás programjaira. Az adóemelési program viszont kiemelt kampánytémája lehet az ellenzéknek az európai parlamenti választásokra. 

 Más kormányok belebuktak

Kérdésre válaszolva az elemző elmondta, hogy eddig két kormány bukott bele a rossz adópolitikába Németországban. Mint mondta, a szociáldemokrata Helmut Schmidt kormánya (NSZK) 1982-ben bukott bele a magas inflációs környezet és az olajválság közepén kialakult költségvetési gondokba. 2005-ben pedig a szintén szociáldemokrata Gerhard Schröder kormánya bukott meg a munkanélküli segély körüli reformok miatt.

Az MCC Brussels kutató munkatársa szerint amennyiben a Scholz-kormány mindhárom pártja nagyot veszít a nyári EP-választásokon, az a hárompárti koalíción belül akár annak szétrobbanását eredményező dinamikát is kiválthat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

hirtv.hu

Vezércikk – A Bajnai Gordon alapította szervezet tízezer aktivistáját foghatják be Magyar Péter kampányába + videó

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

mandiner.hu

Újabb kutatás cáfolta meg Zelenszkij őrült elméletét

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 2.: a Bikát a megérzései vezetik, a Vízöntő maradjon kívül a vitákon

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

Nézd meg a szülinapos David Beckham elképesztő átalakulását

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél