POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.22.

Izrael elutasította a Hamász ajánlatát

"Szörnyetegek feltételei".

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap elutasította a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet feltételei szerinti megállapodást a háború lezárásáról és a Gázai övezetbe hurcolt izraeli foglyok elengedéséről.

„A túszok szabadon engedéséért cserébe a Hamász a háború végét követeli, valamint csapataink kivonását a Gázai övezetből és a gyilkosok és erőszakolók elengedését” – közölte videóüzenetében az izraeli kormányfő. Hozzátette, mindez magában foglalná a Hamász uralmának meghagyását Gázában.

Azt mondta, hogy éjt nappallá téve dolgozik a Hamász fogságában maradt több mint 130 túsz kiszabadításán.

„De, hogy világos legyen: határozottan visszautasítom a Hamász-szörnyetegek megadási feltételeit” – jelentette ki Netanjahu.

„Nem vagyok hajlandó ilyen halálos csapást elfogadni Izrael biztonságára”

– mondta.

Számi Abu Zuhri, a Hamász egyik magas rangú tisztségviselője szerint az, hogy az izraeli vezető elutasítja a gázai övezeti katonai offenzíva leállítását, „azt jelenti, hogy nincs esélye az izraeli foglyok visszatérésének”.

Netanjahu a palesztin államiság kérdéséről is szót ejtett. „Nem fogok megalkudni a Jordán folyótól nyugatra fekvő terület egésze feletti teljes izraeli biztonsági ellenőrzés ügyében” – húzta alá.

Beszélt arról is, hogy nemzetközi és belföldi nyomással is szembesül, hogy megváltoztassa álláspontját.

„Állhatatosságom volt az, ami éveken át megakadályozta a palesztin állam létrehozását, amely egzisztenciális fenyegetést jelentene Izraelre” – hangoztatta Netanjahu.

Szükséges lépésnek és „a palesztin nép elleni izraeli összeesküvésekre adott normális válasznak” nevezte az október 7-i terrortámadást a radikális iszlamista Hamász a vérengzéssel kapcsolatos első nyilvános állásfoglalásában.

A vasárnap közzétett dokumentumban a palesztin szervezet egyben elismerte, hogy az Izrael és a Gázai övezet határán kialakult felfordulásban „lehetséges, hogy történtek hibák”.

Az al-Aksza Áradat fedőnevű művelet végrehajtása során feltehetőleg „az izraeli biztonsági és katonai rendszer gyors összeomlása során és a kialakult felfordulásban” ballépéseket követtek el – közölte a Hamász a mintegy 1200 halálos áldozatot követelő támadásról, amellyel összefüggésben a túszejtések mellett nemi erőszak és kínzás esetei is ismertté váltak.

Szemtanúk beszámolói szerint

a terroristák gyerekeket fejeztek le, nőket erőszakoltak meg, valamint levágták nők melleit.

Kihallgatásuk során az elfogott szélsőségesek elismerték, hogy utasítást kaptak az erőszakoskodásra.

A Hamász-dokumentumból ugyanakkor nem derült ki, hogy a fenti cselekedetek közül melyeket minősítik „lehetséges hibáknak”.

A bizonyítékok ellenére a terrorszervezet tagadta civilek célzott meggyilkolását.

„Amennyiben voltak esetek, amelyek során civilek kerültek célkeresztbe, azok véletlenül történhettek az összecsapásban a megszálló erőkkel” – közölte a Hamász, hozzátéve, hogy az izraeli hadsereg és rendőrség „zavarában” sok izraelit megölt.

A 16 oldalas állásfoglalásban a terrorszervezet „a Gázai övezet elleni izraeli agresszió”, valamint „az etnikai tisztogatás és az egész palesztin nép elleni bűncselekmények” haladéktalan befejezését követelte. Az arab és angol nyelven terjesztett dokumentumban a Hamász visszautasított a palesztin térség jövőjének meghatározására vonatkozó minden izraeli, illetve nemzetközi törekvést. A terrorszervezet kiemelte, hogy

a Gázai övezet sorsáról egyedül a palesztin nép dönthet.

A Hamász október 7-én összehangolt terrortámadást hajtott végre Izrael déli részén. Az offenzívában 1200 ember meghalt, több mint 3000 megsérült.

A terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak. Válaszul Izrael hadműveletbe fogott a Hamász felszámolására. A gázai háború palesztin halottjainak száma időközben már meghaladta a 25 ezret.

Szaúd-Arábia nem fogja normalizálni kapcsolatát Izraellel a palesztin kérdés rendezése nélkül – jelentette ki vasárnap Feiszal bin Farhán Ál Szaúd, a szunnita királyság külügyminisztere a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.

Farhán Ál Szaúd arra a kérdésre felelve, hogy lehetséges-e a kapcsolatok normalizálása a hiteles és visszafordíthatatlan palesztin államiság irányába vezető rendezés nélkül, elmondta: „Ez az egyetlen előnyös út”. Hozzátette, hogy szükség van stabilitásra és ez csak a palesztin kérdés rendezése által képzelhető el.

Mint mondta, mindez a közel-keleti régió virágzásának és stabilitásának záloga egyebek között Izrael számára is. „Ahhoz, hogy a térség valódi békét és stabilitást lásson, valódi integrációt, amely mindenki, így Izrael számára is gazdasági és szociális előnyökkel kecsegtet, szükség van a palesztin államiság megteremtésének megbízható és visszafordíthatatlan folyamatára” – hangoztatta a szaúdi diplomácia vezetője.

Tovább folytatódik a Hamász-alagutak felszámolása a Gázai övezetben. Az izraeli hadsereg erről tett közzé újabb felvételeket. Közben egyre türelmetlenebbek az elrabolt izraeliek hozzátartozói, akik tüntetésekkel próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra. A hatóságok szerint továbbra is mintegy 130 izraeli lehet a Hamász fogságában. Az ENSZ-főtitkár közben arról beszélt, hogy a palesztinoknak joguk van saját országot alapítani. A zsidó állam vezetése szerint viszont egy független Palesztína hamar a terrorizmus melegágyává válna, ez pedig veszélyt jelentene Izraelre.

Látszólag csak egy lakóház pincéjébe vezet ez a nyílás, valójában azonban egy 20 méter mélyre lenyúló alagútrendszer bejárata. Az izraeli hadsereg által közzétett felvétel Hán Juniszban készült. A járatot a Hamász egyik parancsnokának otthonánál fedezték fel. A katonák az egy kilométer hosszú alagút végén egy elhagyott ruhákkal és fekvőhelyekkel teli helyiséget találtak. Egy korábban szabadon engedett túsz megerősítette, hogy őt és 20 másik embert ott tartottak fogva.

„A foglyokat rettenetes körülmények között, egy napfény és friss levegő nélküli helyiségben őrizték. Egyesek már kiszabadultak, de sokakat még ennél is rosszabb körülmények között tarthatnak fogva. Mielőtt az alagutat berobbantottuk felvételeket készítettünk róla, hogy a világ soha ne nem felejtse el a Hamász bűneit”

– Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

A hatóságok szerint továbbra is mintegy 130 ember lehet a Hamász fogságában. Bár a hadsereg kiemelt feladatnak tartja a túszok felkutatását, az elhurcoltak hozzátartozói egyre türelmetlenebbek. Szombaton katonák zárták le a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök házához vezető utat, miután a helyszínen a túszok kiszabadítását követelő emberek jelentek meg.

A háború előrehaladtával egyre nagyobb nyomás nehezedik az izraeli kormányra. A zsidó államban mostanra mindennapossá váltak a túszok hazahozatalát követelő tüntetések. A megmozdulások élén jellemzően a korábbi túszok állnak.

„A Hamász tovább gyilkolja a testvéreinket. Csak annak a társadalomnak van joga a létezéshez, amelyik megóvja a tagjait, ezért erkölcsi kötelességünk visszahozni a nemzettársainkat”

– mondta egy a korábbi fogolycseréknek köszönhetően kiszabadult nő.

Közben a nemzetközi színtéren tovább folytatódik a palesztin állam létrejöttéről szóló vita. Az ENSZ-főtitkár szombaton kemény szavakkal bírálta Izraelt, és a palesztin állam létrehozásának fontosságáról beszélt.

„A palesztinoktól nem lehet megtagadni a jogot, hogy létrehozzák a saját országukat. Ez csak elnyújtaná ezt a konfliktust, ami már így is globális szintű veszélyforrássá vált. A nemzetközi közösségnek támogatnia kell a palesztin állam megalakulását”

– mondta António Guterres és ismételten azonnali tűzszünetre szólított fel. A főtitkár kiemelte: a háború kitörése óta csak az ENSZ munkatársai közül több mint 150-en vesztették életüket.

Az izraeli vezetés az elmúlt napokban újra elutasított minden fegyverszüneti kérést. Szerintük egy önálló palesztin állam hamar a terrorizmus melegágyává válna, ezzel veszélyeztetve Izrael szuveneritását.

António Guterres ENSZ-főtitkár szombaton megismételte a kétállami megoldást szorgalmazó felhívását, miközben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ismét elutasította a szuverén palesztin állam gondolatát.

„A palesztin nép jogát saját államának felépítésére mindenkinek el kell ismernie” – mondta Guterres Kampalában az el nem kötelezett országok – a hidegháború idején semleges nemzetek – találkozóján.

„Az izraeliek és a palesztinok kétállami megoldásának elutasítása, valamint a palesztin nép államisághoz való jogának megtagadása elfogadhatatlan” – jelentette ki Guterres.

Úgy vélte, a kétállami megoldás tagadása meghosszabbítja a konfliktust, amely globális fenyegetést jelent a békére és a biztonságra, hozzájárul a polarizációhoz és erősíti a szélsőségeket mindenhol.

A világszervezet vezetője megismételte az azonnali tűzszünetre való korábbi felhívását

Az izraeli miniszterelnök továbbra is elutasítja egy független palesztin állam gondolatát, és szombati nyilatkozatában megismételte álláspontját, miszerint bármilyen megoldásnak belátható időn belül magában kell foglalnia Izrael katonai ellenőrzését Ciszjordánia egész területe felett.

Az Egyesült Államok, Izrael fontos szövetségese a kétállami megoldást szorgalmazza.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

borsonline.hu

Kitálalt a volt űrhajós: hátborzongató, amit a földönkívüliekről mondott

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

hirtv.hu

Láncreakció – Német sajtó: fontos szakértői anyagokat titkolhattak el az atomerőművek leállítását megelőzően + videó

origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY

POLITIK

Eszkalálódhat a háború Ukrajnában, Európát veszély fenyegeti

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött