POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.21.

Ismét összecsapott a lengyel elnök és Tusk

Már a bíróságokat ellenőriznék...

Nyitott vagyok a tárgyalásokra az igazságszolgáltatásban történő változásokról, de van egy határfeltétel: nem engedem meg az elnökségem nyolc és fél éve alatt kinevezett bírák ellenőrzését – hangsúlyozta Andrzej Duda elnök, írja a lengyel wPolityce című lap. 

Mint hozzátette, nem kétséges, hogy a Nemzeti Újjáépítési Terv (KPO) blokkolása összefügg a lengyelországi hatalomváltás kikényszerítésére tett kísérlettel.

Andrzej Duda elnök vasárnap részt vett a januári felkelés 161. évfordulója alkalmából Vilniusban tartott ünnepségeken. A Gitanas Nauseda litván elnökkel folytatott megbeszélése után a két vezető sajtótájékoztatón vett részt. Andrzej Dudát azokról a médiajelentésekről kérdezték, amelyek szerint az Európai Bizottság állítólag keresi a módját egy esetleges elnöki vétó megkerülésének, és fontolóra veszi  KPO-alapok strukturális alapokként való átcsoportosítását. A KPO egy olyan program, amely 56 beruházásból és 55 reformból áll.

 

Az elnök szavai szerint egy időben Leszek Miller volt miniszterelnök, jelenleg európai parlamenti képviselő azt mondta, hogy a KPO-tól való pénzszerzés szempontjából a legfontosabb mérföldkő a lengyelországi hatalomváltás volt. Szerinte Brüsszel több eszközzel is azért küzdött, hogy kormányváltást érjenek el Lengyelországban.

Nem fogom engedélyezni az elnökségem nyolc és fél éve alatt kinevezett bírák átvilágítását. Olyan emberekről van szó, akik már végigmentek a bírói pályára lépésüket vagy előléptetésüket megelőző teljes eljáráson. A szabályoknak megfelelően nevezték ki őket, letették esküjüket az elnök előtt, megkapták kinevezésüket. Nem fogom megengedni, hogy ezeket az embereket ellenőrizzék és üldözzék

 – mondta Andrzej Duda, hozzátéve, hogy 

van egy csoport jogász-politikus, vagy inkább bíró-politikus és jogász-politikus, akik a szokásos állatias politikai bosszút szeretnék állni ezeken az embereken, ezt soha nem fogom megengedni.

Ami az igazságszolgáltatásban történő változások egyéb szempontjait illeti, nyitott vagyok. Meg fogom vitatni, amit a Vera Jourová biztos asszonnyal folytatott megbeszélésen és a Tusk miniszterelnökkel folytatott találkozón is elmondtam.

– tette hozzá az elnök.

Sérti a lengyel alkotmányt a gazdasági társaságok felszámolására vonatkozó előírások olyan értelmezése, melyre hivatkozva a kulturális miniszter decemberben felmentette a közszolgálati médiát működtető társaságok vezetését − közölte a lengyel alkotmánybíróság csütörtökön közzétett ítéletében. A kulturális tárca szerint a döntést figyelmen kívül kell hagyni.

Az alkotmánybíróság öttagú összetételben döntött, egy bíró ellenezte a végzést.

A gazdasági társaságokról szóló törvénynek a részvénytársaságok felszámolását érintő előírásait nem lehet úgy értelmezni, hogy »magából a törvényből kifolyólag« a közszolgálati médiára is vonatkoznak

 − szól az ítélet.

A taláros testület szerint a gazdasági társaságok tagjainak leváltását szabályozó előírások alapján a közmédiára alkalmazott döntések ezért semmilyen jogi következményt nem vonnak maguk után.

A testülethez december 14-én az ellenzéki Jog és Igazságosság képviselői nyújtottak be panaszt. Előtte az októberi parlamenti választások nyomán többségbe került parlamenti koalíció politikusai kilátásba helyezték a lengyel közszolgálati rádió és televízió vezetésének leváltását, illetve a közmédia jelenlegi szervezeti formájának felszámolását.

December 20-án Bartlomiej Sienkiewicz új kulturális és örökségvédelmi miniszter a gazdasági társaságokról szóló törvényre és egy parlamenti határozatra hivatkozva felmentette a közszolgálati televízió és rádió, valamint a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóját. December 27-én Sienkiewicz felszámolási eljárást indított a közmédiát működtető társaságok ellen. Ennek értelmében az említett társaságokat a felszámolással megbízott illetékesek irányítják.

A közmédia vezetésének felmentését Andrzej Duda államfő is törvénysértőnek nevezte. Az intézkedések ellen a múlt héten tömegfelvonuláson tiltakoztak Varsóban.

A csütörtöki alkotmánybírósági döntésre reagálva a varsói kulturális tárca közleményt adott ki. Az intézmény honlapján közzétett dokumentumban az Emberi Jogok Európai Bírósága, valamint a lengyel legfelsőbb bíróság által az utóbbi években kiadott határozatokra hivatkozva azt írták, hogy az alkotmánybíróság nem független, ezért döntéseinek nincs általánosan kötelező erejük, és nem véglegesek, a jogi gyakorlatban pedig nem létezőnek tekintendők, így mellőzendők − fogalmaztak.

Tömegek gyűltek össze a wroclawi piactéren, hogy tiltakoznak Donald Tusk kormányának törvénytelen lépéseivel szemben. A demonstráción Anna Zalewska és Beata Kempa a Jog és Igazságosság Párt európai parlamenti képviselői is részt vettek.

A wroclawi piactéren a demonstráción Beata Kempa beszédében rámutatott, Donald Tusk baloldali kormányfő tetteit a bosszú vezérli, írta a wPolityce lengyel hírportál.

Tiltakozunk a törvénytelenségek ellen, tiltakozunk az ellen, ami ma Lengyelországban történik. Nem lehet, hogy ma – oly sok évvel 1989 után – politikai foglyaink vannak. Ma mindannyian szolidaritást vállalunk Mariusz Kaminskival és Maciej Wasikkal, a ma elnyomott minisztereinkkel, akik börtönben vannak a korrupció elleni küzdelem miatt. Ezt nem lehet megtenni. A politikai foglyokat szabadon kell engedni

– követelte a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője. 

A szabadságunkat minden nap elveszik. Donald Tusk felmondta a házi feladatot. […] Nagyon sok erőfeszítés és munka vár ránk

– mutatott rá Anna Zalewska.

A tömeg többek között azt skandálta, hogy „A vörös varjú nem győzi le a sast” és „Bodnarra jön még a büntetés”. 

A demonstrációról számtalan fotót és videót is közzétettek az interneten.

Andrzej Duda a davosi Világgazdasági Fórumon beszélgetett Vera Jourovával, az Európai Bizottság alelnökével, aki rendszeresen aggódik a magyar és a lengyel jogállamiságért. Az államfő Donald Tusk és kormányának erőszakos ámokfutásáról kérdezte kendőzetlen őszinteséggel a bizottsági alelnököt.

– Nincs mit titkolni – mondtam –, egyáltalán nem reagál az Európai Bizottság. Korábban minden lengyelországi változtatási kísérletre érzékenyen reagált, folyamatosan beszélt a jogállamiság megsértéséről, további lépéseket tett, most pedig, amikor az alkotmányt megsértik, egyáltalán nem reagál – mondta Andrzej Duda lengyel elnök, beszámolva a Vera Jourová bizottsági alelnökkel folytatott beszélgetéséről Davosban, a Világgazdasági Fórumon. A lengyel államfő azt is kiemelte, hogy az, amit Jourová és az egész brüsszeli buborék csinál, képmutatás.

Ön szerint az alkotmány megsértése esetén minden rendben van a jogállamisággal és a jelenlegi kormány lépéseivel? Ez nyilvánvaló képmutatás. Mit mondjak most ezeknek az embereknek, hogyan néz ki az igazságosság és az egyenlő bánásmód az EU-ban, amikor egy kormányt folyamatosan támadnak, mert más politikai táborból érkezik, mint amelyikhez ön is tartozik? Aztán amikor megérkeznek a hatóságok abból a táborból, amelyhez ön is tartozik, hirtelen kiderül, hogy a lengyelországi hatalomváltás volt a legfontosabb mérföldkő, amelyet teljesíteni kellett a jogállamiságról szóló vita lezárásához

– vetette oda Jourovának Duda, majd később megjegyezte a sajtónak, hogy választ természetesen nem kapott.

Az Európai Bizottság nem reagál erre az egyedi esetre – mondta Vera Jourová bizottsági alelnök, miután találkozott Andrzej Dudával.

„Nyugodtan felkészültünk legalább tízezer új elítéltre. Kérem, ne aggódjanak a börtönökben megüresedő helyek miatt” – mondta Arkadiusz Myrcha a lengyel igazságügyi minisztérium államtitkára a Szejm ülésén a Jog és Igazságosság Párt (PiS) képviselőinek. A szejm szerdai ülésén a PiS ismertette az aktuális információkat „a lengyel alkotmány és a rendszer alapelveinek Donald Tusk kormánya általi rendszerszintű megsértéséről”. Ezek között szerepelt a közmédia törvénytelen átvétele, Mariusz Kaminski és Maciej Wasik törvénytelen letartóztatása és bebörtönzése, valamint az országos ügyész törvénytelen elbocsátásának kísérlete.

Myrcha „bűnözőnek” nevezte Mariusz Kaminskit és Maciej Wasiket, és védelmébe vette Adam Bodnarnak a Nemzeti Ügyészség elleni támadását, írja a wPolityce.

.

Donald Tusk szavaira utalva, aki a választási kampányban kijelentette, hogy a törvényt úgy fogja alkalmazni, „ahogyan ő érti”, Przemyslaw Czarnek, korábbi oktatási és tudományos miniszter reagált, aki egy mini előadást tartott Myrchának az alkotmányjogról.

Miniszterhelyettes úr, hol van az a rendelkezés, amely alapján a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálhatja a Lengyel Köztársaság elnöke által biztosított kegyelmi jogot? Tudja, hogy hol van ez a rendelkezés? Sehol. Egyetlen jogszabályban sem

– vágott vissza Przemyslaw Czarnek.

Miniszterhelyettes úr, egy rövid ismétlést adnék az alkotmányjogból az orvosának, de a professzorának, a főnökének is, aki állandóan jogi alapokat keres. A 7. cikkelyben, szépen idézte, csak Ön nem érti, az áll, hogy a hatóságok csak a törvény alapján és az e törvény által meghatározott keretek között járnak el...

– emlékeztetett az alkotmányjogász.

Road Traffic Lesson For Children From Ukraine In Poland
Przemyslaw Czarnek, korábbi lengyel oktatási és tudományos miniszter Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto /  AFP

Az államnak ugyanis nincs joga értelmezni a törvényt. Mert van egy szabály, ami a jogállamiság része, hogy amit a törvény kifejezetten nem enged meg, az tilos.

– zárta felszólalását Przemyslaw Czarnek.

Mariusz Kaminski és Maciej Wasik ellenzéki képviselők a radomi és a Przytuly Stare-i börtönökben töltik büntetésüket. A bíróság az éhségsztrájkot folytató Mariusz Kaminski számára kényszertáplálást rendelt el.

 


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

hirtv.hu

Itt vannak a bizonyítékai annak, hogy milyen agresszívek az illegális migránsok + képgaléria

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

hirtv.hu

Gyermekvédelmi tüntetésre hívta követőit Magyar Péter + videó

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása

POLITIK

Hatmilliárd dollár értékű új fegyver érkezik most Ukrajnába

POLITIK

Ezt a védelmi szövetséget Ausztria hívta életre

POLITIK

Így támadnak a migránsok a magyar rendőrautókra