POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.24.

Egyre több tüntetés az EU-ban

Sztrájkol Berlin, Bukarest, Varsó és Párizs.

Egyre több európai országban vonulnak utcára a gazdák. A németek és a románok után a francia és a lengyel termelők is a balliberális kormányok megszorításai és a mindent elárasztó ukrán gabonadömping ellen tiltakoznak. Közben szerdától a német vasutasok ismét leállítják a munkát, mert hiába kérték, nem tudtak megállapodni a bérrendezésről.

Kongtak az ürességtől a német pályaudvarok január elején. A mozdonyvezetők magasabb béreket követeltek, ezért sztrájkolni kezdtek és napokon át blokkolták a német vasúti közlekedését.

Szerda hajnaltól a korábbinál is nagyobb, hatnapos vasutassztrájk lesz Németországban. A vasúttársaság ugyanis nem fogadta el a szakszervezetek követeléseit a béremelésről és a munkaterhek csökkentéséről.

Az újabb német vasutassztrájk több Magyarországról induló, vagy ide érkező nemzetközi járatot is érint. A MÁV szerint

a német vonalakon jelentős késésekre és fennakadásokra kell számítani.

A német vasút még azt sem tudta megmondani, milyen menetrend lesz érvényben, ezért az elővételben vásárolt jegyeket díjmentesen visszaváltják.

Közben a német gazdák is tiltakoznak a balliberális-zöld kormány megszorításai ellen. A gazdaszervezetek is a tüntetések erősödését helyezték kilátásba. Szerintük ugyanis Olaf Scholz kancellár kabinetje a szakadék szélére sodorta őket, amikor támogatásokat vont el tőlük csak azért, hogy cserébe Ukrajnát támogathassa.

A zöldek erőltetik a nézeteiket a kormánykoalícióra, így a gazdákról szóló megszorításokat is ők akarták” – fogalmazott az Alapjogokért Központ elemzője. Szikra Levente szerint

Olaf Scholz és kormánya nem hajlandó tudomást venni a problémákról.

„Nagyon sokan elutasítják a kormányzat politikáját. Nemcsak a gazdák, de az össztársadalom részéről is van egy jelentős elégedetlenség. De a kormány nem hajol meg a nyomás alatt, nem próbálja a döntéseit úgy alakítani, hogy az megfeleljen a társadalom többségének” – mondta az elemző.

Néhány napja francia gazdák borítottak trágyát egy kormányzati épület bejáratához Toulouse-ban. Ők is a támogatásaik csökkentése ellen tiltakoztak. A francia farmerek is kitartanak: legutóbb autópályákat is blokád alá vettek.

Romániában pedig a fuvarozók tüntetnek lassan két hete: a költségeik csökkentését és az ukrán gabonadömping megállítását követelik.

Kárpótlást akarnak azokért a veszteségekért is, amelyeket az országban feketén értékesített ukrán mezőgazdasági termékek okoztak.

„Nem adjuk fel könnyen. Különösen a minisztériumra kell nyomást gyakorolnunk, hogy avatkozzon be az ügybe és egyszer s mindenkorra tisztázza azt” – magyarázta egy tüntető.

A lengyel gazdák is készülnek: szerdán traktorokkal vonulnak Varsóba és az ukrán határt is lezárhatják. A Donald Tusk vezette kormány ugyanis kihátrált abból az egyezségből, ami megakadályozta az ukrán gabonaimportot.

„A zöldlobbi az európai mezőgazdaság felszámolásán dolgozik” – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán. A Századvég tanácsadója szerint a tüntetéshullámnak beláthatatlan következményei lehetnek.

„A génmódosított élelmiszerek és gabona kapcsán a lengyel gazdák különösen érzékenyen reagálnak. Azt látják, hogy a Tusk-kormányzat meg fogja nyitni a lengyel piacokat. Ami itt tehát most várható, az egy preventív tüntetés is” – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

A szakértő hangsúlyozta: a zöldek most sem az emberek érdekeit nézik, hanem az amerikai és ukrán nagyvállalatok igényeit akarják kiszolgálni.

Lengyelországban is tiltakozásokra készülnek a gazdák, várhatóan szerdán vonulnak utcára. Azt mondják: elegük van az ukrán gabonaimportból. A német gazdaszövetség elnöke minden eddiginél keményebb ellenállást ígér. Romániában pedig a gazdák azt mondják: kitartanak, amíg el nem érik céljukat.

Zászlókat lengetve tiltakoznak továbbra is a Bukarestbe vezető körgyűrűnél a román gazdák. Bár a főpolgármester korábban engedélyezte, hogy a parlament előtti téren demonstráljanak, ők végül mégsem mentek be a belvárosba. Azt mondják azért, mert a tüntetést egy politikai párt hirdette meg, amelytől el akarnak határolódni.

Az alkotmány 39. pontja lehetőséget ad az elégedetleneknek, hogy kifejezzék azt. Nem vagyunk tudósok, nem vagyunk jogászok, de tudunk olvasni. Nem hagyjuk magunkat eltéríteni” – fogalmazott az egyik gazda, aki szerint politikusok nem telepedhetnek rá a tüntetéseikre.

 

A fuvarozók képviselője közben azt üzente: senki se hagyja magát elbizonytalanítani, és mindenki vonuljon utcára, aki elégedetlen.

Itt maradunk Afumatiban. Nem csatlakozunk semmilyen politikai párthoz, sem politikai képviselőhöz. Maradunk Afumatiban, ahogy eddig is” – fogalmazott.

Romániában már 12 napja tartanak a gazdatüntetések. A termelők és a fuvarozók traktorokkal, kamionokkal vonultak utcára, ezekkel okoznak fennakadásokat a közlekedésben.

A Románián áthaladó ukrán gabonaexport törvénytelen romániai értékesítésének megakadályozását követelik. De kárpótlást akarnak azokért a veszteségekért is, amelyeket az országban feketén értékesített ukrán mezőgazdasági termékek okoztak.

Európa-szerte fogy a gazdák türelme. A lengyel gazdáknak is elegük van az ukrán gabonaimportból.

Ők is útlezárásokra készülnek. Szerintük az ukrán gabonának oda kell kerülnie, ahová szánták, vagyis Afrikába és Ázsiába, nem pedig Európába. Szerdára tervezik a demonstrációt. A gazdák azt ígérik, hogy több ezer traktor lesz az utakon, de az ukrán határ blokádját sem zárták ki.

Németországban is folytatódik az elégedetlenség. Az ottani gazdaszövetség elnöke minden eddiginél keményebb ellenállást ígért és közölte: folytatják az akciókat az egész országban.

Nem emlékszem arra, hogy a berlini fal leomlása és a német újraegyesítés óta a gazdálkodók ilyen erőteljes módon fejezték volna ki elégedetlenségüket a politikával szemben. A korábbi tiltakozások csak az »előrengés« volt, ha semmi nem változik, jön a kitörés” – idézte a szövetség elnökének szavait a Deutsche Welle.

A német gazdák az őket érintő költségvetési megszorítások visszavonását követelik. Pénteken a fuvarozók kamionjaikkal vonultak a Brandenburgi kapunál tartott demonstrációra, előtte viszont traktorok ezrei is felsorakoztak ezen a úton.

A bajt csak tetézi, hogy emellett több ágazati szakszervezet is tiltakozó akciókat és munkaleállásokat jelentett be januárra. A vasutasok a munkaidő csökkentése mellett magasabb béreket követelnek, és azt mondják: bármikor újrakezdődhet a sztrájk. A német mozdonyvezetők szakszervezete közölte: eddigi leghosszabb nyomásgyakorló akciójukra készülnek. Negyedszer is megbénítják a forgalmat, ez alkalommal legalább hat napra.

Spanyolországban is rendszeresek a gazdatüntetések. A baloldali kormánnyal szembeni elégedetlenség az egész spanyol vidékre jellemző.

Azt is kifogásolják a gazdák, hogy a szocialista Pedro Sanchezék semmit sem tesznek a nagy multinacionális áruházláncok árleszorító lépései ellen. Emellett a spanyol gazdák az elmúlt években többször is demonstráltak az uniós agrárpolitika ellen, ami miatt alacsonyak a felvásárlási árak.

Szinte az EU összes olyan tagállamában voltak gazdatüntetések az elmúlt hónapokban, ahol a baloldalliberális, illetve zöldpártok vannak kormányon. Sőt, Brüsszelben is tartottak demonstrációt, mert a gazdák úgy érzik, hogy az Európai Unió nem mellettük áll, és a bürokraták évek óta szinte csak olyan intézkedéseket hoznak, amelyekkel az európai gazdákat és a kontinens élelmiszer-előállítását lehetetlenítik el.

Brüsszel és a baloldal bármit megtesz, ami az ukrán és az amerikai gazdák érdeke, még azon az áron is, hogy közben az EU agráriuma tönkremegy, az önellátása pedig ellehetetlenül – erről a Mandiner írt.

Szakértők szerint Brüsszel olyan szabályokat akar az európai termelőkre erőltetni, amely a környezetvédelem jegyében kiszorítja őket a saját földjeikről, és szinte ellehetetleníti az állattenyésztést, illetve veszélyezteti a gazdaságok életképességét. Ráadásul Brüsszel a bürokráciát és a felesleges papírmunkát is növelné.

Eközben a szigorú uniós szabályok nem vonatkoznak az Ukrajnából érkező gabonára, élelmiszerre és alapanyagokra, amelyek leszorítják az európai árakat.

Ugyanis a brüsszeli engedékenységnek köszönhetően a többségében amerikai és brit tulajdonban lévő ukrán mezőgazdasági vállalatok sokkal olcsóbban termelnek.

A Mandiner úgy összegez: az európai szocialisták és a zöldek, illetve a civil aktivistahálózatuk minden fórumon bűnösnek bélyegzik a gazdálkodókat a klímaváltozás miatt, miközben az iparról vagy a közlekedésről egy szót sem ejt. Ráadásul az sem zavarja őket, hogy az emberek többsége a gazdák mellett áll.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a Nemzet Sportolója

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

mandiner.hu

Most már nem kérdés: a Bloomberg támadást indított Magyarország ellen

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott