Orbán Balázs Magyar Péternek: A futtatóid döntenek rólad!

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.19.

Dzsihadista vezért likvidált az izraeli hadsereg

Légicsapás végzett vele csütörtökön.

Megölték Váil Abu Fanún, az Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik magas rangú tagját a Gázai övezetben – közölte az izraeli hadsereg (IDF) pénteken.

Fanún feltehetően az Iszlám Dzsihád propagandaegységének helyettes vezetője volt, és légicsapás végzett vele csütörtökön – közölte az IDF.

Az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet a Közel-Kelet egyik legradikálisabb militáns csoportja tartják, amelynek tagjai a Gázai övezetből rendszeresen lőnek ki rakétákat Izraelre.

Az izraeli szárazföldi csapatok arról számoltak be, hogy jelenleg is folynak a harcok a Gázai övezetben, a légierő és a tengerészeti egységek segítségével.

Az izraeli offenzíva kezdete óta 192 katona vesztette életét a harcokban.

Terrorszervezetnek nyilvánította a brit kormány a Hizb ut-Tahrir nevű iszlamista csoportot és megtiltotta további nagy-britanniai tevékenységét. Az intézkedés – amelynek egyik fő indoka az, hogy a szerveződés éltette a gázai övezetet uraló Hamász izraeli terrortámadását – pénteken lépett életbe, miután a kormány előterjesztését a parlament formálisan jóváhagyta.

James Cleverly belügyminiszter, aki a londoni alsóház elé terjesztette a kormányhatározatot, a beterjesztéshez fűzött nyilatkozatában kiemelte: az 1953-ban alapított, libanoni székhelyű Hizb ut-Tahrir 32 országban van jelen, köztük Nagy-Britanniában, és hosszú távú célja kalifátus létrehozása az iszlám vallási törvények hatálya alatt.

A szervezetet terrorcsoportnak nyilvánító és törvényen kívül helyező intézkedés alapján péntektől bűncselekménynek minősül, ha valaki csatlakozik a Hizb ut-Tahrirhoz, másokat a csoport támogatására biztat, vagy megnyilvánulásai felvetik azt a gyanút, hogy az illető a csoport tagja vagy támogatója.

A betiltott csoportokhoz kötődő bűncselekmények elkövetői a brit terrorizmusellenes törvény alapján 14 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

A belügyminiszteri előterjesztés szerint a Hizb ut-Tahrir antiszemita szerveződés, amely aktívan támogatja a terrorizmust. A tárca az erre utaló megnyilvánulások közé sorolta, hogy a csoport éltette és ünnepelte a gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet által tavaly október 7-én Izrael ellen elkövetett terrortámadást, és hősöknek nevezte a támadás elkövetőit.

A Hamász támadásában 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek.

A Hizb ut-Tahrir nagy-britanniai szerveződésének honlapján megjelent egyik cikk azt a címet viselte, hogy „Őrizzük meg emlékezetünkben október 7-ét”, és az írás szerint a muszlimok „kitörő örömmel fogadták” a Hamász akcióját.

Az Európai Parlament állandó tűzszünetre és a politikai megoldás érdekében tett erőfeszítések újraindítására szólít fel csütörtökön megszavazott állásfoglalásában az izraeli–palesztin konfliktussal kapcsolatban, azzal a feltétellel azonban, hogy előbb minden túszt azonnal és feltétel nélkül szabadon engednek, és felszámolják a Hamász terrorszervezetet.

Az állásfoglalást megszavazó képviselők a lehető leghatározottabban elítélik a Hamász által Izrael ellen elkövetett „aljas” terrortámadást, azonban az arra adott aránytalan izraeli katonai választ is, amely soha nem látott mértékű polgári áldozatokat követelt – áll a testület sajtóközleményében.

A dokumentum hangsúlyozza:

Izraelnek joga van a nemzetközi jog keretein belül megvédeni magát, ami azt jelenti, hogy egy konfliktus minden résztvevőjének különbséget kell tennie az ellenség és a civilek között, és támadásaik csakis katonai célpontokra irányulhatnak.

A Gázai övezetben uralkodó szörnyű és gyorsan romló humanitárius helyzet miatti aggodalmuknak adva hangot a képviselők kiemelték: sürgős szükség van a teljes, gyors, biztonságos és akadálytalan humanitárius hozzáférésre a Gázai övezet egészében, és a létfontosságú infrastruktúra azonnali helyreállítására.

Az állásfoglalás európai kezdeményezésre szólít fel a kétállami megoldás érdekében, és hangsúlyozza a békefolyamat azonnali újraindításának szükségességét.

A képviselők támogatják a 2002-es arab békekezdeményezést is, amely Izrael állam és valamennyi arab állam közötti kapcsolatok teljes normalizálását ajánlja fel, cserébe Izrael teljes kivonulásáért az 1967 óta megszállt valamennyi palesztin és arab területről, és szorgalmazzák a Palesztin Hatóság teljes bevonását ebbe a folyamatba.

Felszólítanak tovább a palesztin területek megszállásának megszüntetésére, és hangsúlyozzák, hogy a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi zsidó telepek a nemzetközi jog szerint illegálisak. Az Európai Parlament határozottan elítéli a palesztinok ellen szélsőséges telepesek által elkövetett erőszakcselekményeket és uniós korlátozó intézkedések bevezetésére szólítanak fel az emberi jogokat és a nemzetközi jogot sértő telepesekkel szemben – olvasható az állásfoglalásban. A testület tagjai a terrorcselekmények és a nemzetközi jog megsértését elkövető személyek felelősségre vonását is hangsúlyozzák.

A túszejtés és a civilek elleni szándékos támadások súlyosan sértik a nemzetközi jogot – hívták fel a figyelmet a képviselők.

Az Irán és az általa támogatott milíciák jelentette globális fenyegetésre figyelmeztetett csütörtök Jichák Hercog izraeli elnök.

Hercog a davosi Világgazdasági Fórumon elmondott beszédében leszögezte: Izrael „a szabad világért vív háborút”, hozzátéve: ha Izrael megszűnik létezni, „Európa – vagy akár az Egyesült Államok – kerül sorra”.

Emlékeztetett arra, hogy a héten az iráni Forradalmi Gárda több iraki és szíriai célpont ellen intézett rakétatámadást. Jóllehet amerikai katonák nem sebesültek meg a támadásokban, szemtanúk szerint több rakéta egy építés alatt álló amerikai konzulátus közelében csapódott be.

Az államfő méltatta továbbá az Irán támogatását élvező jemeni húszi lázadók ellen alakult nemzetközi koalíciót, melynek célja, hogy elejét vegye a húszik a Vörös-tenger térségén áthaladó hajók elleni támadásai megakadályozása.

Bár a koalíció a héten több csapást mért húszi állásokra, a lázadók máris közölték, nem hagynak fel a támadásokkal, melyeket Izrael Gázai övezet ellen vívott háborújával és a palesztinok iránti szolidaritással indokoltak.

Irán az egyetlen ország, amely diplomáciai kapcsolatokat ápol a húszikkal.

Az amerikai hadsereg újabb támadást intézett csütörtökön az iráni támogatású húszi milíciák állásai ellen Jemenben – jelentették amerikai sajtóorgánumok.

A CNN, a CBS és az ABC hírcsatorna amerikai képviselőkre hivatkozva számolt be arról, hogy az amerikai hadsereg csapatai a héten immáron a negyedik alkalommal lőtték a húszik állásait.

Az Európai Unió – az Egyesült Államokkal ellentétben – nem minősíti terrorszervezetnek az iráni támogatású jemeni húszi milíciát, amit azzal indokol, hogy már bevezettek büntetőintézkedéseket vele szemben, és ezen intézkedések megváltoztatása bonyolult volna, miközben csak jelképes jelentőséggel bírna – közölte az EU külügyi szolgálatának egyik szóvivője szerdán.

Az Egyesült Államok ezen a napon helyezte vissza a jemeni húszi lázadókat a világ terrorszervezeteit felsoroló jegyzékébe azért, mert hajókat támadnak meg a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben.

A hajók elleni vörös-tengeri támadásokat elkövető húszikkal szemben már 2022-ben szankciókat léptetett életbe az ENSZ és az Európai Unió – emlékeztetett az uniós szóvivő. A büntetőintézkedéseket ezenkívül azért vezették be ellenük – tette hozzá -, mert a jemeni civileket és a polgári infrastruktúrát is támadták, valamint elnyomják a politikai szerepet vállaló, illetve a dolgozó nőket, nem egy esetben nemi erőszakot követnek el.

A szankciók alapján befagyasztották a húszikhoz köthető összes vagyontárgyat az Európai Unióban, továbbá megtiltották a húszik külső anyagi támogatását.

Az amerikai hadsereg csapatai a húszik ellenőrzése alatt álló rakétaindító állásokra mért csapást – írta az X-en az amerikai fegyveres erők központi parancsnoksága (CENTCOM).

A légicsapások célja a húszik nemzetközi és kereskedelmi hajózás ellen folytatott támadásainak megfékezése a Vörös-tengeren, a Báb al-Mandab szorosban és az Ádeni-öbölben – tették hozzá.

Az Irán által támogatott húszi terroristák műveleteinek folytatása veszélyezteti a nemzetközi hajózást és megzavarja a kereskedelmi hajózási útvonalakat a Vörös-tenger déli részén és a szomszédos vizeken” – idézik a bejegyzésben Michael Erik Kurilla tábornokot, a CENTCOM parancsnokát, aki hozzátette, hogy az amerikai hadsereg továbbra is mindent megtesz az ártatlan tengerészek és az amerikai nép védelmében.

Az amerikai hadsereg korábban egy jemeni harci drón indításáról is beszámolt, amellyel egy Marshall-szigeteki zászló alatt hajózó amerikai teherszállító hajót találtak el. A támadás károkat okozott, de sebesülést nem.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a múlt héten szövetségeseik támogatásával átfogó katonai csapást mért a húszikra válaszul a húszi milíciák Vörös-tengeren végrehajtott, nemzetközi hajózás elleni támadásaira.

Joe Biden amerikai elnök szerdán visszahelyezte a jemeni húszi lázadókat az Egyesült Államok terrorszervezeteket felsoroló lajstromára.

Az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között dúló gázai háború kezdete óta a húszik Izraelhez köthető hajók ellen hajtanak végre támadásokat. A nagyobb hajózási társaságok igyekeznek elkerülni a vörös-tengeri kereskedelmi útvonalat, amelyen keresztül a globális kereskedelem nagyjából 10 százalékát bonyolítják le.


 

origo.hu

Fontos kérés érkezett a rendőrségtől a verőcei hajóbalesettel kapcsolatban

ripost.hu

Kiderült Katalin és Vilmos titka, kitálalt a komornyik

mandiner.hu

Müller Péter: Nagyon értelmes, tiszta gondolkodású nőt ismertem meg Szentkirályi Alexandrában

ripost.hu

Május végén fordul a kocka, ezekre a csillagjegyekre rámosolyognak az égiek

hirtv.hu

A természet lassan visszaveszi Kispest első polgármesterének patkánytanyává lett házát

ripost.hu

Szoboszlai szomorú bejelentést tett, rajongók ezrei zokognak most

lakaskultura.hu

Az angol lakberendezési stílus 5 fontos szabálya, amit vétek figyelmen kívül hagyni

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

ripost.hu

5 csillagjegy, aki feltétel nélkül szeret, történjék bármi

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Magyar Péter EP-jelöltje agymosottnak nevezte a magyarokat

POLITIK

Megölték a gázai polgári hírszerzés parancsnokát

POLITIK

Európa főboszorkányának jóslata, Fico merénylője, és a kapuvári kiterjesztett öngyilkosság......

POLITIK

Zelenszkij csalódott Amerikában