POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.23.

Donald Tusk durván sértegette Magyarországot

Nem létezhet csak egy vélemény!

Magyarország szuverén ország, ha tetszik ez Donald Tusknak, ha nem, így joga van a saját álláspontját képviselni az ukrajnai háború ügyében, miszerint minél előbb békére van szükség – szögezte le a lengyel kormányfő nyilatkozatát bírálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető közölte, hogy kijevi látogatásán Donald Tusk a „tisztelet teljes hiányáról tanúbizonyságot téve, keresetlen szavakkal támadta” az ukrajnai háborúra vonatkozó magyar kormányzati álláspontot, „Európa elárulásával, európaiatlansággal” vádolva meg hazánkat, „a politikai pokol legsötétebb helyét emlegetve”.

„Most persze láttuk, látjuk az elmúlt hetek lengyelországi eseményeit, s látjuk a lengyel miniszterelnök demokráciafelfogását. Látjuk, ahogy ellenzéki politikusokat börtönöznek be Lengyelországban. Látjuk, hogy semmilyen módon nem tolerálják a hatalomtól, a kormánytól különböző véleményeket” – emelte ki.

„A helyzet azonban az, hogy mégiscsak fel kell tenni azt a kérdést, hogy Európában micsoda viselkedés ez? Micsoda viselkedés ez, hogy csak egyetlen vélemény létezését tartják elfogadhatónak? Micsoda viselkedés ez, hogy nem tolerálják, nem fogadják el, nem ismerik el, hogy lehetnek más vélemények is egy adott ügyben?” – sorolta.

A tárcavezető rámutatott, hogy az Európai Unió alapvető értékei közé tartozik, és kell is tartozzon az, hogy nem lehet szankcionálni valakit pusztán azért, mert más véleménye van egy adott kérdésről, nem lehet európaiatlannak minősíteni egy véleményt csak azért, mert az különbözik a sajátunktól.

„A helyzet igenis az, tisztelt Donald Tusk miniszterelnök úr, hogy Európában mindenkinek joga van a saját véleményéhez, mindenkinek joga van képviselni a saját álláspontját, és ezért senki nem szankcionálható, senki nem minősíthető európaiatlannak, és pláne senki nem zárható börtönbe” – szögezte le.

A miniszter végül hangsúlyozta, hogy az elmúlt hetek, hónapok, évek eseményei alapján jól látható az, hogy az ukrajnai háborúnak nincsen megoldása a harctéren.

„A csatatéren nem megoldás van, hanem napról napra több halott és napról napra nagyobb pusztítás. Ezért Magyarország továbbra is a béke mellett áll. Magyarország nem lesz hajlandó áttérni háborúpárti álláspontra, Magyarország békepárti álláspontot képvisel. Szerintünk minél előbb tűzszünet kell, minél előbb béketárgyalásokat kell kezdeni” – jelentette ki.

„Magyarország egy szuverén ország, Magyarország olyan szuverén ország, amelynek joga van a saját véleményét képviselni, joga van a saját álláspontját kifejteni (..) Ragaszkodunk ahhoz, hogy minél előbb béke legyen Ukrajnában, még akkor is, hogyha Donald Tusknak más a véleménye, és ő egy háborúpárti álláspontot képvisel” – összegzett.

Lengyelország mindent megtesz annak érdekében, hogy növelje Ukrajna győzelmi esélyeit az Oroszországgal folytatott küzdelemben – jelentette ki hétfőn Donald Tusk egynapos kijevi látogatása során.

A lengyel kormányfő hétfő reggel, biztonsági okokból előzetes bejelentés nélkül, vonattal érkezett az ukrán fővárosba. A nap folyamán tárgyalt Volodimir Zelenszkij elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel.

A Zelenszkijjel tartott közös sajtókonferencián Tusk elmondta: Lengyelország Ukrajnát alapvetően elvi okokból, de saját biztonságának érdekében is támogatja.

„Lengyelországban jelenleg túlfűtöttek az érzelmek, és politikai konfliktusok vannak az októberi választások után. Egy dologban azonban mindannyian egyetértünk: Ukrajnának minden rendelkezésre álló segítséget meg kell adni az Oroszország elleni harcban, hiszen a lengyel nemzet és a lengyel állam biztonsága is kockán forog”

– mutatott rá.

Elmondta: Lengyelország kész katonai hardvert és felszereléseket gyártani Ukrajna számára, és Kijevvel együtt fogja keresni közös védelmi beruházások finanszírozásának lehetőségét. Szó esett a fegyver- és lőszergyártás terén megvalósítandó közös beruházásokról is – tette hozzá.

Arról biztosította az ukrán elnököt, hogy Lengyelország Ukrajna EU-csatlakozási folyamatának minden vonatkozásában igyekszik támogatni Kijevet, hogy annak EU-tagsága „gyorsan ténnyé váljon”.

A kamionosok blokádjával kapcsolatban elmondta, hogy az Ukrajnába irányuló lengyel áruszállítás ügyében olyan megállapodást terveznek, amely mindkét ország biztonságát és érdekeit szolgálja.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Tusk kormányfővé választása után először Ukrajnába látogatott kétoldalú tárgyalások céljából. A lengyel kamionosok blokádja miatt az elmúlt hónapok alatt romlott a két ország közti viszony – emlékeztetett –, de a lengyel miniszterelnökkel egyetértettek abban, hogy az összes létező súlyos probléma megoldható kormányközi szinten, és az erre irányuló munka hamarosan elkezdődik.

Véleménye szerint az orosz katonai megszállás globális biztonsági következményekkel jár, ami Lengyelországot földrajzi közelsége miatt különösen érinti.

Tusk a Denisz Smihal ukrán kormányfővel tartott találkozóján bejelentette, hogy megújítják a kormányközi konzultációk formáját Ukrajnával.

Elmondta, hogy az ukrán fél érdekelt lengyel cégek ukrajnai jelenlétében, többek között ukrajnai autópályák építésében való részvételükben. Megállapodtak abban, hogy négy új határátkelőt nyitnak, és fejlesztik a határ menti infrastruktúrát.

Smihal Ukrajna idei évi három fő célkitűzésének megvalósításához kérte Lengyelország támogatását. Ezek: az Európai Tanács Ukraine Facility pénzügyi támogatási eszközének megerősítése, Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdése és a NATO washingtoni csúcstalálkozóján egyértelmű döntés meghozatala Ukrajna tagságáról a katonai szövetségben.

Döntött a lengyel alkotmánybíróság: szerintük alkotmányellenes volt a lengyel közszolgálati média felszámolása. A lengyel kulturális tárca azonban máris jelezte: nem visszakozik, mivel a bíróság szerintük nem független. Brüsszel sem lát jogsértést. Didier Renders uniós biztos Varsóban járt és azt közölte: a lengyel kormány éppen a jogállamiság visszaállításán dolgozik. Ezzel szemben az M1-nek nyilatkozó elemző úgy látja: Lengyelország jogi anarchia felé sodródik.

A Híradóban bemutatott felvételen az látszik, hogyan szorították ki az új lengyel kormány verőlegényei a tévéseket a közszolgálati televízióban tavaly december 20-án.

Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök később a Jog és Igazságosság képviselőivel együtt a köztelevízió épületében demonstrált.

„Le a kommunistákkal!” – skandálta a tömeg. A székház előtti téren kormányellenes tüntetők követelték a baloldali vezetés lemondását. De a tiltakozás ellenére az új kormány felszámolta a lengyel közszolgálati médiát. A vezetőket menesztették és új szervezetet alapítottak.

A lengyel állami média decemberi felszámolása alkotmányellenes volt. Ezt állapította meg a lengyel alkotmánybíróság csütörtökön ismertetett döntésében. Szerintük a közszolgálati médiára nem vonatkoznak a gazdasági társaságokról rendelkező törvény felszámolásra vonatkozó előírásai. Azaz alkotmányellenes volt az állami média vezetőinek kirúgása.

A Donald Tusk vezette új kormány máris jelezte: nem fogja figyelembe venni az alkotmánybíróság állásfoglalását, az ugyanis szerintük nem független.

Donald Tusk lengyel kormányfõ
MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski

Jogi anarchia felé halad Lengyelország – véli az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Dornfeld László az M1-en azt mondta: a varsói kabinet nemcsak szavazói, de Brüsszel elvárására is cselekszik, így az Unió részéről a jogállamiság megsértését nem fogják szóvá tenni.

,,Egy rendesen működő demokratikus jogállamban ezt nyilvánvalóan nem tehetnék meg, ahogy nem is tehetik meg a legtöbb országban. Nyilván most a Tusk kormánynak az európai intézményrendszer részéről biankó csekkje van a felhatalmazás szempontjából. Bármit tesz, egészen biztosan nem fognak rászólni.”- közölte Dornfeld László vezető elemző.

Az elemző véleményét erősíti az igazságügyért felelős uniós biztos ma elmondott véleménye. Didier Reynders egyenesen úgy fogalmazott: A lengyel kormány jelenleg nem megsérti a jogállamiságot, hanem éppen helyreállítja azt.

,,Nagyon örülök, hogy a lengyel hatóságok eltökéltek a jogállamiság helyreállításában. Ezzel a jogszabályok teljes összhangját biztosítják nem csak a lengyel alkotmánnyal, hanem az uniós joggal és az Emberi Jogok Európai Egyezményével is’’ – mondta Didier Reynders Varsóban.

Az uniós politikus szerint ezzel lehetségessé vált az alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás lezárásának előkészítése.

A Soros-féle forgatókönyv valósul meg Lengyelországban. Így értékelték korábban szakértők a lengyelországi eseményeket. Az Origo pedig most arról írt: mindehhez már Alex Soros adja az útmutatást. A Soros-birodalom irányítását apjától átvevő Alex ezúttal Davosban, az 54. Világgazdasági Fórumon tartott eligazítást.

A rendezvény a kormány- és államfők mellett mindig is felülreprezentált fórumot biztosított a Soros-családnak is, ami nem csoda, hiszen a Nyílt Társadalom Alapítvány a davosi fórum stratégiai partnerei között is szerepel – írja az Origo.

Alex Soros Radek Sikorskival, az újdonsült Tusk-kormány külügyminiszterével is egyeztetett, amiről képek is megjelentek a közösségi médiában. Radek Sikorski egyébként tagja a Soros György által alapított Külkapcsolatok Európai Tanácsa nevű szervezetnek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

magyarnemzet.hu

Azahriah újabb elképesztő dolgot művelt, Rúzsa Magdolna az élre ugrott

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

hirtv.hu

Vezércikk - Abba kell hagyni a háborús uszítást! + videó

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott