POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.06.

A migráció ügyében túl vagyunk a 24. órán

Bakondi György helyzetértékelése.

Európának határozott lépéseket kellene tennie a még súlyosabb, migrációs hátterű események megelőzésére – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Bakondi György úgy értékelte a helyzetet: a 24. órán túl vagyunk.

Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban Európa nagyvárosaiban migránsok részvételével olyan események zajlottak – a többi között a Hamász melletti tüntetések –, amelyek azt jelzik, hogy az illegális bevándorlók egyre nyíltabban és egyre erőszakosabban kerülnek konfrontációba az államhatalommal.

A bevándorlók ezzel is kifejezik hozzáállásukat a befogadó ország jogrendjéhez, államhatalmi szervezeteihez és lakosságához – tette hozzá Bakondi György.

„Szó sincs a részükről integrációról és felzárkózásról”

– emelte ki, megjegyezve, hogy egyre több a bűncselekményekkel és a terrorizmussal összefüggő esemény.

A főtanácsadó a júniusi európai parlamenti választásokra utalva közölte: abban bíznak, hogy az említett, súlyos következményekkel járó események talán az idén fordulathoz vezetnek az európai szintű döntéshozatalban.

Bakondi György azt mondta,

a nemzetállamok szintjén egyre inkább érik a magyar álláspont elfogadása, amely szerint az érkezőket az Európai Unió határain kívül kell megszűrni, csak azokat szabad beengedni, akiknek a jogi előírások alapján a hatóságok menekültstátuszt biztosítanak.

Ugyanakkor – tette hozzá – a széles plénum előtt a tagállamok a többségi álláspontra helyezkednek. Abban reménykednek, hogy megtalálják majd azokat a kiskapukat, amelyekkel meg tudják majd akadályozni az újabb bevándorlótömegek érkezését – utalt a közelmúltban elfogadott uniós migrációs paktumra.

Arra is kitért, hogy egyre több azon tagállamok száma, amelyek a schengeni övezethez tartoznak, és visszaállították a határellenőrzést. Ezek az államok úgy ítélik meg, hogy az érkező migránsok száma és a társadalomi veszélyességük miatt határozott lépéseket kell tenni a bejutás megakadályozására.

Kiemelte, hogy

80 százalék fölött van azoknak az illegális bevándorlóknak az aránya, akiket ugyan kiutasítottak valamelyik uniós országból, de az intézkedést nem hajtották végre.

Bakondi György elmondta azt is, hogy a fokozott rendőri jelenlét miatt jelentősen csökkent az illegális határátlépési kísérletek száma a szerb–magyar határon. A román–magyar határon is eredményes a közös határellenőrzés, nemrégiben egy 140 fős, kamionban utazó bevándorlócsoportot sikerült elfogni – ismertette.

A miniszterelnök főtanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy 2024-ben további jelentős migrációs hullámra kell számítani a többi között a Száhel-övezet válsága és az Hamász izraeli támadásai miatt.

Az Európai Unióban (EU) a migrációról született mostani döntéssel ismételten csak a régi, Nyugat-Európában gyakorolt, nem bevált és a biztonságot súlyosan fenyegető megoldást erőltetik – mondta el a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója korábban az M1 csatorna műsorában.

Bakondi György hozzátette: a döntést is furcsa módon egyhangúság helyett minősített többséggel hozták meg, és minden érv, amit elmondtunk a tapasztalataink alapján, az nem talált meghallgatásra.

Kvóták szerinti elosztást hoznának be, holott hosszú éveken keresztül azt mondták, hogy szó sincs erről – mondta Bakondi György, rámutatva arra: Brüsszel döntené el, hogy az érkezőket milyen számban kellene Magyarországnak befogadnia. Ha nem akarja befogadni, akkor pedig fizetni kellene meghatározott fejkvóták szerint.

Bakondi György megjegyezte: az úgynevezett válsághelyzetben a kvóták felett Brüsszel által kijelölt nagyságrendben kellene befogadni migránsokat, és ezt pénzzel nem is lehetne megváltani.

Ez – különös tekintettel a szervezett bűnözés jelenlétére az illegális migrációban, a terrorizmussal való szoros összefüggésre – olyan súlyos fenyegetést jelent a biztonságra, hogy a magyar kormány, amely a magyar emberek érdekéből indul ki, nem fogadhatja ezt el – jelentette ki Bakondi György. Hozzáfűzte: nem véletlen, hogy a nemzeti konzultációban ez a kérdés szerepel.

Elmondta, azt szeretnék, hogy ha a magyar emberek ismételten véleményt mondanának erről az illegális migrációs elképzelésről. „Mi pedig készen állunk arra, hogy ezt a szándékot, ezt a politikai döntést minden létező fórumon érvényesítsük” – fogalmazott Bakondi György. Hozzátette: kizártnak tartják, hogy egy ilyen, a biztonságra súlyos veszélyt jelentő és elhibázott migrációs politikát elfogadnánk, és a megvalósításában részt vennénk.

Kiemelte, mivel a mostani elgondolás ellentétes a magyar alkotmány előírásaival készen állnak arra, hogy jogi fórumokon is „megvívjuk azt a harcot, amit a magyar biztonság, a magyar emberek, a magyar szuverenitás védelme érdekében meg kell tegyünk”.

Bakondi György elmondta, az elmúlt nyolc év történéseit nézve azt látni, hogy mindig egyre rosszabb lett a helyzet, mindig egyre nagyobb tömegek érkeztek, és egyre agresszívebben követelték a jogaikat.

Elmondása szerint az is napirenden van, hogy sürgessék a beérkezettek mielőbbi állampolgárságát, mert úgy gondolják, aki szavaz és például muszlim származású illegális bevándorló, az egészen biztosan nem fog nemzeti-konzervatív pártokra szavazni. Ez hosszú távon is előnyös lehet baloldali-liberális erőknek – fűzte hozzá.

Az uniós elgondolás szerint – mondta – az EU területére be kell engedni a szervezett bűnözés által tömegesen ideszállított ismeretlen személyazonosságú, nyilvánvalóan politikai menedékjogra nem alkalmas embereket.

Eleve nem lehetséges, hogy politikai menedékjogra jogosultak legyenek, hiszen nyolc biztonságos országon keresztül jönnek ide – mutatott rá.

Bakondi György szerint az EU területén kellene megvárni, hogy jogosultak-e vagy sem a menedékjogra, és többnyire kiderülne, hogy nem, és akkor ki kellene utaztatni őket, amely szinte lehetetlen. Nyugat-Európában ez 80 százalékban sikertelen – közölte.

Bakondi György a magyar gyakorlatról szólva elmondta, e szerint az EU területén kívül a követségeken lehet benyújtani menekültkérelmet, ott elbírálják, és aki jogosult erre, az megkapja a beutazási engedélyt, aki nem az eleve nem léphet be az EU területére.

Bakondi György tévesnek nevezte azt az uniós álláspontot, hogy azokat a bevándorlókat, akik legalább 6-8 biztonságos országon keresztül érkeznek, engedjék be az Európai Unió területére, majd ezt követően itt bírálják el menedékkérelmüket.

A főtanácsadó emlékeztetett a 2015-ben történtekre, amikor szintén az elhibázott uniós bevándorláspolitika miatt mintegy 400 ezer migráns tolongott itt.

Bakondi György ismertetése szerint Magyarország mindent elkövetett annak érdekében, hogy megváltoztassák az uniós döntéshozók álláspontját, erőfeszítéseik azonban nem vezettek eredményre. Közölte, a paktum értelmében azoknak az országoknak, amelyek nem kívánják befogadni az illegálisan érkező migránsokat, egy kvótarendszer szerint fizetniük kell, ám válsághelyzet esetén nem lehet nemet mondani, kötelezően be kell fogadni a bevándorlókat, azt pedig, hogy mikor alakul ki válsághelyzet, központi döntéssel határozzák meg.

A főtanácsadó arra is felhívta a figyelmet, ez a betelepítés a magyar alaptörvénnyel is ellentétes. Magyar nemzeti érdek, hogy csak az jöhet be, aki a hatósági szabályozásoknak megfelel, aki menekültstátuszt kapott. Ne az EU döntsön arról, hogy kikkel kell együtt élnünk – hangsúlyozta.

Bakondi György szerint a magyar emberek a nemzeti konzultációban felhatalmazást adhatnak a kormánynak arra, hogy továbbra is határozottan kiálljon álláspontja mellett az uniós döntéshozó testületekben.

A főtanácsadó elmondta, hogy a jövő év első felében sajtótájékoztatón értékelik majd a migráció legfrissebb fejleményeit. Hozzátette: már most jól látható, hogy az számszerűleg jelentősen nőtt, a szervezett bűnözés megjelenésével erőszakosabbá vált, és az elmúlt időszak terrorcselekményei a terrorizmussal való összefüggést is bizonyítják.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes fordulat: az Egyesült Államok bevonulhat Ukrajnába

origo.hu

Nőkre lőttek Kárpátalján a kényszersorozás miatt - videó

borsonline.hu

Erre nem számítottunk! Egymásra talált a Házasság első látásra két szereplője

vg.hu

Üzemanyag: kihirdették az új árakat – szerdától megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

life.hu

Bridgerton-körmök: ez a trend meghozza az étvágyat az új évadhoz

magyarnemzet.hu

Itt az amerikai bejelentés, ekkor kezdődik a harmadik világháború

origo.hu

Durván visszavágott Kecskés Enikő állításaira T. Danny

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 4.: az Oroszlán célhoz ér, a Halak csak saját magára hallgasson

ripost.hu

"A kezemben marad egy nagy hajcsomó" - nincs sok hátra, rákkal küzd a válogatott focista

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Most a NATO-t fenyegeti Oroszország

POLITIK

Történelmi jelentőségű, hogy hozzánk látogat a kínai elnök

POLITIK

Gyurcsány így foglalta el a budapesti Városházát

POLITIK

Ukrajna korszerű légelhárító rendszereket kap