POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.28.

300 ezer migráns az USA déli határán

Katasztrofális a helyzet.

Rekordszámú migráns próbált meg bejutni az Egyesült Államokba Mexikó felől 2023 decemberében – derül ki a szövetségi Vám és Határvédelem (CBP) szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos adataiból.

A szövetségi Vám és Határvédelem (Custom and Border Protection – CBP) adatai szerint a 302 034 emberből mintegy 250 ezret a zöldhatáron tartóztattak fel, a többiek egy internetes alkalmazáson keresztül jelentkeztek az amerikai hatóságoknál, hogy be akar jutni az országba.

Az amerikai eljárásrend szerint az érvényes okmányok nélkül érkezőknek joga van menedékkérelmet benyújtani.

A tömeges érkezések miatt a hatóságoknak nincs kapacitásuk arra, hogy a kérelmeket gyorsan feldolgozzák, ezért a legtöbb embert egy egyedi méltányosságot lehetővé tevő szabály alapján beengedik az országba.

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter január elején a texasi határszakaszon arról adott tájékoztatást, hogy a dél felől illegálisan az országba érkezők több mint 85 százalékát a hatóságok regisztráció után elengedik az Egyesült Államokon belül.

Az érkezők legnagyobb számban Texas felől lépnek az Egyesült Államokba, a sok helyütt átjárható Rio Grande folyón keresztül kísérlik meg az átkelést a határon.

Texas állam és a washingtoni szövetségi kormányzat között az elmúlt hetekben mélyülő konfliktus alakult ki, miután január 10-én Texas lezárta az egyik legnagyobb nyomásnak kitett határszakaszt Eagle Pass városában a szövetségi határőrök előtt. Texas kormányzójának indoklása szerint a szövetségi határőrizeti hatóság nem védi meg a határt, ezért a texasi Nemzeti Gárda bevonásával kényszerítik ki a határvédelmet.

Greg Abbott, republikánus kormányzó csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Joe Biden elnök intézkedései példanélküli invázióhoz vezettek a határon, ami ellen kötelességének tartja fellépni.

A Biden-kormányzat felszólította Texas államot, hogy ne akadályozza a szövetségi határőrséget feladatának ellátásában, amelyet arra utasított, hogy távolítsa el a szögesdrót akadályt.

A szövetségi Legfelsőbb Bíróság ezen a héten úgy döntött, a szövetségi határügynököknek joguk van arra, hogy eltávolítsák a texasi hatóságok által létesített határakadályt.

A bevándorláspolitika szigorításáról december óta intenzív egyeztetések zajlanak a kongresszus demokrata és republikánus tagjai között. Csütörtökön a felsőház, a szenátus tagjai bejelentették, hogy megállapodásra jutottak a határőrizet szigorításáról, és bevándorlási reformokról.

Az általuk kidolgozott jogszabály elfogadásához kapcsolódna az Ukrajna további katonai támogatásának fedezetéről szóló jogszabály is. A csütörtökön bejelentett szenátusi törvényjavaslat alapján, amennyiben az illegális határátlépések meghaladnak egy bizonyos napi számot, – heti átlagban napi 5 ezret –, akkor a határőrség számára kötelezővé válik az érkezők visszatoloncolása.

A szenátus tagjainak kétpárti kompromisszumával kapcsolatban, az alsóház, a képviselőház republikánus elnöke Mike Johnson azt jelezte, hogy az valószínűleg nem fogja megkapni a többséget, mert nem tartalmaz igazi bevándorlási reformot.

Joe Biden elnök pénteken közleményben üdvözölte a törvényjavaslatot, amit minden idők legkeményebb határbiztonsági intézkedésének nevezett, valamint közölte, hogy annak végrehajtására kötelezettséget vállal, amennyiben a kongresszus elfogadja.

Több mint hétszáz migránst találtak egy raktárépületben Mexikó egyik keleti tartományában. Mindannyian valamelyik közép-amerikai országból indultak útnak. Az elmúlt három évben rekordszámú illegális határátlépőt fogtak el az amerikai hatóságok. Csaknem háromszor annyian próbálkoznak engedély nélkül bemenni az országba, mint a korábbi években.

A mexikói migrációs hivatal munkatársai nyilvántartásba veszik az illegális bevándorlók adatait egy sportcsarnokban. Átmenetileg itt kapott menedéket az a több mint 700 ember, akikre egy raktárépületben találtak rá a hatóságok az ország keleti tartományában. A rejtekhelyen összezsúfolt migránsokat négy embercsempész irányította, a hatóságok őket is elfogták.

Legutóbb újév napján indult el egy kétezer fős migránskaraván Mexikó déli határáról északra, hogy elérjék az amerikai határt.

„Olyan országból jövünk, ahol mindenki tudja, milyen a helyzetünk. Naponta vannak halálesetek és emberrablások. Bonyolult a helyzet, és nincs más lehetőségünk” – panaszolta egy ecuadori férfi.

Közben tovább

mélyül a konfliktus Texas állam republikánus kormányzója és a Biden-kormány között

a déli határon kialakult migrációs válság miatt. Texas múlt héten újabb drótokkal és kerítésekkel erősítette meg a Mexikóval közös határszakaszát Eagle Pass közelében, és megtagadta a szövetségi határőrség belépését a területre.

A déli állam egyre inkább arra törekszik, hogy saját kezébe vegye a szövetségi hatáskörbe tartozó ellenőrzést, mert elégedetlen Washington határpolitikájával. A Biden-adminisztráció migrációs intézkedéseit már nemcsak az ellenfelei bírálják, demokrata párttársai is erőteljesebb fellépést követelnek. A nagyszámú érkező miatt már

Chicago, Denver és New York demokrata polgármesterei is központi forrásokat követelnek a migránsok ellátására,

és arra kérik Washingtont: oldják meg a problémát a déli határon, és ne az amerikai városokra hárítsák a terheket.

„Megoldást kell találni a határon, a vezetőinknek pedig elő kell állniuk ezzel. És miközben ezt teszik, nem háríthatják a pénzügyi felelősséget a városokra” – nyilatkozta nemrég New York polgármestere.

Joe Biden 2021-es hivatalba lépése óta

rekordszámú, mintegy hatmillió illegális határátlépőt fogtak el

az amerikai hatóságok, csaknem háromszor annyit, mint a korábbi években.

Nem hagyják magukat a republikánusok, kemény üzenetet küldtek Washingtonba: akár a szövetségi kormányzattal is hajlandók szembeszállni azért, hogy a déli államra nehezedő migrációs nyomást enyhítsék, amire a Biden-kormányzat eleddig nem mutatott hajlandóságot. A vita akkora hullámokat ver az Egyesült Államokban, hogy sokan már azt valószínűsítik, az illegális bevándorlás kérdése akár az elnökségért folytatott küzdelemben is döntő tényezővé válhat. És ebben a demokraták nem állnak különösebben jól, sőt, egy párton belüli csoportosulás is erélyesebb bevándorlás-politikát és a kialakult helyzet kezelését követeli.

Csak tavaly novemberben közel 250 ezren próbálták meg átlépni az Egyesült Államok déli határát. Az újonnan érkezők többsége menedékjogot kért, és kész akár évekig is várni, hogy elbírálják kérelmüket.

Joe Biden elnöksége alatt már több mint 3,1 millió migránst fogadott be az USA, ami több, mint a Michigan-parti nagyváros, Chicago lakossága.

A The Economist szerint emellett legalább további 1,7 millióan „észrevétlenül” érkeztek vagy nem távoztak az országból vízumuk lejárta után.

A lap megjegyzi, republikánus kormányzók fizettek azért, hogy a migránsok a demokraták által irányított helyekre menjenek, így a déli határ problémái északra tolódtak. Mindez némiképp magyarázza azt is, hogy a választók miért bíznak a republikánusokban elsöprő különbséggel a határbiztonsággal kapcsolatos kérdésekben.

Amikor az amerikai munkaerőpiac szűkössé válik, az sokak számára komoly ösztönzést jelent arra vonatkozóan, hogy szerencsét próbáljon az országban, ezért emelkedtek a mutatók Donald Trump elnöksége alatt is, amíg a Covid-járvány nem fordította meg teljesen a folyamatot. Amikor 2021-ben ismét lehetőség nyílt, a déli határon újból tömegek jelentek meg. A határátlépők több mint fele Mexikón és Közép-Amerika északi részén kívüli országokból érkezik a határhoz. A venezuelaiak teszik ki a csoport legnagyobb részét, de immár

tízezrek repülnek Amerikába Oroszországból (2023 szeptemberéig mintegy 43 ezren), Indiából (42 ezren) és Kínából (24 ezren).

Gyakran komoly problémát jelent visszafordítani az embereket, hiszen például Kína nem fogadja vissza állampolgárait, ha kérelmüket elutasítják.

Illegális bevándorlók jutnak be az Egyesült Államokba a mexikói határkerítésen levő résen át az arizonai Lukeville településnél 2023. december 12-én. December elején az amerikai-mexikói határszakaszon ismét 10 ezerre emelkedett a naponta feltartóztatott migránsok száma. Az amerikai hatóságok októberben és novemberben mintegy 475 ezer embert vettek nyilvántartásba illegális határátlépés miatt, 60 ezer ember pedig úgy lépte át a határt, hogy nyilvántartásba venni sem tudták őket. (Fotó: MTI/EPA/Allison Dinner)

Amikor a demokrata kormány átvette a hatalmat, pontosan az ellenkezőjét kívánta tenni mindannak, amit Trump tett. Éppen ezért állt le egyebek mellett a határfal építése. Nem meglepő, hogy az illegális bevándorlók száma meredek emelkedésnek indult.

A 2022-es félidős választások után azonban Biden szép csendben elkezdte átvenni Trump néhány némely lépését. Igaz, nem túl hatékony módon.

A már meglevő határfalat megerősíttette, azoknak a menedékkérőknek pedig, akik illegálisan próbálnak átjutni a határon, néhány kivételtől eltekintve automatikusan elutasítják a kérelmét. A határon való megjelenésük előtt továbbá a migránsoknak online kell jelezniük, hogy szeretnének bebocsátást nyerni az államokba. Minderről az Economist szerint az amerikaiak szinte semmit nem tudnak, részben azért, mert Biden nem akarja felhívni a figyelmet a a lépéseire, nehogy a saját hívei forduljanak ellene.

Egy 25 republikánus kormányzóból álló koalíció csütörtökön közös nyilatkozatot adott ki, amelyben támogatják Greg Abbott texasi kormányzó azon erőfeszítéseit, hogy saját hatáskörben emeljen ideiglenes határzárat a Lone Star nevű hadművelet keretében. A kormányzó szerint Texasnak „alkotmányos joga van az önvédelemhez”.

Az ügy előzménye, hogy Abbott döntését követően a Biden-kormány a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, ahol kimondták, hogy el kell bontani az ideiglenes határzárat, amire válaszul a kormányzó kijelentette,

Texas nem hajtja végre az ítéletet és továbbra is a migránsok feltartóztatására fog törekedni.

Nem meglepő módon egy kivétellel az ország összes republikánus kormányzója jelezte, Abbott mellett áll a harcban.

A nemzeti gárda tagjai a texasi Eagle Passben. (Fotó: EPA/Adam Davis)

Közleményükben a kormányzók azt írták, „szolidárisak vagyunk kormányzó kollégánkkal, Greg Abbott-tal és Texas állammal, akik minden eszközt és stratégiát felhasználnak a határ biztosítására, beleértve a szögesdrót kerítést is”. „Tesszük ezt részben azért, mert a Biden-kormányzat nem hajlandó érvényt szerezni a már meglévő bevándorlási törvényeknek, és törvénytelenül engedélyezi az országunkba illegálisan belépett migránsok tömeges szabadon bocsátását” – tették hozzá.

A republikánus politikusok szerint Biden kiszolgáltatottá tette az amerikaiakat a déli határon átáramló, példátlan mértékű illegális bevándorlásnak, és ahelyett, hogy fenntartotta volna a jogállamiságot és biztosította volna a határt,

megtámadta és beperelte Texast, amiért az fellépett az amerikai polgárok védelmében nemcsak az illegális bevándorlók, hanem az olyan kábítószerek, mint a fentanil, vagy éppen az országba bejutó terroristák ellen.

Az aláírók közül többen is jelezték, készek anyagi és egyéb forrásokat biztosítani az államnak a hősies küzdelemhez. Dél-Dakota kormányzója például azt írta közösségi oldalán, hogy hajlandó Texasba küldeni a nemzeti gárdát, és hogy már korábban is volt példa arra, hogy katonákat küldtek a határvidékhez.

A republikánusok többsége ezzel párhuzamosan, de más fórumon azt is kijelentette, nem hajlandók több pénzt adni egy olyan kormánynak, amelyben nem bízhatnak a bevándorlási törvények betartatása terén, emiatt pedig felelősségre kellene vonni a belbiztonsági minisztert, Alejandro Mayorkast.

A demokraták a republikánus követelések láttán arra a következtetésre jutottak, hogy a tárgyalások kudarcra vannak ítélve, és az egész ügy egy Biden elleni fegyvernek tekinthető. Éppen ezért

megegyezés helyett arra lehet számítani, hogy mindkét oldal az elnökválasztási kampány egyik fontos részévé teszi majd a bevándorlás témáját.

Több amerikai médium is arról tájékoztatott, hogy amennyiben a közvélemény-kutatások az idő előrehaladtával Trump győzelmét valószínűsítik, akkor sokkal többen indulhatnak majd útnak, még mielőtt megnyeri a választást.

A Biden-adminisztráció migrációs intézkedéseit ugyanakkor már nem csupán ellenfelei bírálják, demokrata párttársai is erőteljesebb fellépést követelnek. A nagyszámú érkező miatt már

Chicago, Denver és New York demokrata polgármesterei is központi forrásokat követelnek a migránsok ellátására,

és arra kérik Washingtont: oldják meg a problémát a déli határon, és ne az amerikai városokra hárítsák a terheket.

„Megoldást kell találni a határon, a vezetőinknek pedig elő kell állniuk ezzel. És miközben ezt teszik, nem háríthatják a pénzügyi felelősséget a városokra” – nyilatkozta nemrég New York polgármestere.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sztárok Macron és a kínai elnök díszvacsoráján Párizsban

origo.hu

Legendás fenekét mutogatta Jennifer Lopez

borsonline.hu

Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

magyarnemzet.hu

Orosz–ukrán háború: merényletet terveztek Zelenszkij ukrán elnök ellen

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

vg.hu

Ebben még Ausztriát is megelőztük – megnéztük az autót, amelyből csak két darab van Magyarországon

origo.hu

Bikinis képeken mutatta meg hibátlan testét Balogh Edina

mindmegette.hu

Megállíthatatlanul terjed a magyarok körében, egyre többen isszák ezt reggelire

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

A gazdasági együttműködés fokozása, ezért jön a kínai elnök

POLITIK

Itt a teljes névsor: Ők indulnak Budapesten a polgármesteri címekért

POLITIK

Zelenszkij elleni merényletet hiúsítottak meg?

POLITIK

Gyurcsány emberei Karácsony csapatában