POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.02.
Módosítva: 2023.12.04.

Vége a tűzszünetnek, folytatódik az izraeli-Hamász háború

Zsákutca?

Hazatértek Katarból az esetleges újabb tűzszünetről egyeztető izraeli tárgyalók, mert „zsákutcába jutottak” a palesztin Hamász iszlamista szervezettel folytatott megbeszélések – közölte szombaton az izraeli miniszterelnöki hivatal.

A Hamász politikai irodája Katarban működik, és az arab emírség közvetít az iszlamista mozgalom és izraeli tisztségviselők között a Gázai övezetben fogva tartott túszok kiszabadítása és a tűzszünet érdekében.

A katari külügyminisztérium pénteken még azt közölte, hogy a közvetett tárgyalások az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász között a tűzszünet lejárta után is folytatódnak.

Pénteken evakuálásokkal és légicsapásokkal folytatódott a Hamász elleni háború,

miután lejárt a tűzszünet. Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy folytatták a terület bombázását, a tűzszünet vége óta több mint 400 terrorista célpontra mértek csapást.

Szombatra virradóra a Gázai övezet déli részén, Hán-Júnisz környékén mintegy 50 célpontra mértek csapást, illetve tankokkal és célzott légicsapásokkal támadták Bét Lahia körzetét az övezet északi felén. Az éjszaka folyamán tengerészeti alakulatok lőtték a Hamász katonai célpontjait Hán-Júnisz kikötőjében és Dir el-Balahban.

A gázai egészségügyi minisztérium azt közölte, hogy a péntek reggel óta kiújult harcokban

legkevesebb 193 palesztin vesztette életét, és 650-en megsebesültek a Gázai övezetben.

Újra tűzharc bontakozott ki izraeli katonák és a libanoni Hezbollah fegyveresei között Izrael északi határánál is.

A Hezbollah közlése szerint a mozgalom két tagja életét vesztette izraeli légicsapások következtében

Libanon déli részén, ahol egy civil is meghalt.

A szíriai védelmi minisztérium szombaton arról számolt be, hogy

Izrael légicsapásokat hajtott végre Damaszkusz közelében.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a csapásokban négy Irán-párti fegyveres meghalt. Az iráni Forradalmi Gárda pedig azt állította, hogy Izrael az elit alakulat két olyan tagjával végzett, aki „tanácsadói küldetésen” tartózkodott Szíriában.

Evakuálásokkal és légicsapásokkal folytatódott a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni háború, miután lejárt a tűzszünet – közölte egy izraeli katonai szóvivő.

A Hamász által felügyelt egészségügyi minisztérium adatai szerint a harcok reggeli kiújulása óta legkevesebb 54 palesztin meghalt és többtucatnyian megsebesültek.

Az izraeli hadsereg közzétett egy interaktív evakuációs térképet, amelyen zónákra osztották fel a Gázai övezetet, s amely segít Gáza lakosainak a háború következő szakaszában.

A Hamász élő pajzsként használja a Gázai övezet lakóit, katonai parancsnoki pontjait és infrastruktúráját lakóházakban vagy azok között, kórházakban, mecsetekben, iskolákban helyezi el, ezáltal a civil létesítmények katonai célpontokká válnak”- hangsúlyozta a katonai szóvivő, akit a helyi média idézett.

A háború kezdete óta a hadsereg több intézkedést is hozott azzal a céllal, hogy megkímélje a civileket. Közleményekben tájékoztatja a Gázai övezet lakosait arról, hogy mely övezetekből kell távozniuk, ha el akarják kerülni, hogy a terror elleni harc áldozataivá váljanak” – mondta.

A palesztinok fényképeket mutattak be azokról a röplapokról, amelyeket Izrael péntek reggel Hán-Júnisz város térségében leszórt. „Hán-Júnisz veszélyes, háborús övezetben lévő város. Figyelmeztetjük!” – áll a cédulákon.

A Hamász arról számolt be, hogy Izrael a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határnál fekvő Rafah városban is bombázott. A háború károkat okozott a Gázai övezet északi részén található állatkertben is, és több állat kiszabadult. Egy állatorvos befogta, majd elszállították őket azzal a szándékkal, hogy a konfliktus végén visszavigyék az állatkertbe.

Izraeli közlés szerint péntek reggel óta a palesztin fegyveresek számos rakétával támadták Izraelt, a Gázai övezettel szomszédos kibucok és Szderót város mellett légiriadó volt a távolabbi Askelónban is.

A polgári védelem ismét háborús rendszabályokat vezetett be Izraelben, különböző gyülekezési korlátozásokat vezettek be a Gázai övezettől és a libanoni határtól való távolság függvényében, és az ország középső részein is távoktatást tartanak azokon a helyeken, ahol nem biztosítottak a megfelelő óvóhelyek az iskolákban.

A harcok kiújulása ellenére folytatódnak a tárgyalások katari és egyiptomi közvetítéssel a tűzszüneti megállapodás megújításáról, noha a Hamász nem adta át a korábbi megállapodásnak megfelelően túszainak névsorát, és rakétákkal támadta Izraelt. A Hamász azt állítja, hogy a megbeszéléseken Izrael elutasította azt a javaslatát, hogy a tűzszünet folytatásának feltételeként idős férfi foglyokat és holttesteket adjanak át.

Izrael ragaszkodott az eddigi megállapodás alapján az összes fogva tartott nő és gyerek szabadon engedéséhez, ugyanis bizonyosan tud még több mint tíz, gázai fogságba került izraeli nőről és gyerekről.

A Hamász egy péntek délelőtti nyilatkozatában Izraelt tette felelőssé a gázai fegyveres konfliktus folytatódásáért, ugyanis állítása szerint nem fogadta el az új ajánlatát a többi fogoly szabadon bocsátására.

az izraeli hadsereg (IDF) pedig bejelentette, hogy folytatja a harci cselekményeket a Hamász ellen.

A bejelentés szerint a Hamász megsértette a tűzszünetet, rakétát lőtt ki Izraelre. A tűzszünet további meghosszabbítását péntek reggel sem Izrael, sem a Hamász, sem a közvetítőként eljáró Katar nem jelentette be.

Péntek hajnalban az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre, amelyet a Vaskupola légvédelmi rendszer megsemmisített, a Hamászhoz köthető hírügynökség pedig fegyverropogásról és robbanásokról számolt be a Telegramon péntek reggel.

Az IDF szerint a Hamász megszegte a fegyverszüneti megállapodást, ráadásul Izrael területére is lőtt, és ezért a hadsereg ismét támadni kezdte a terrorszervezetet a Gázai övezetben. Emellett a Hamász nem adott át listát az elengedni tervezett elraboltakról.

Izrael a Gázai övezet déli részén vadászgépekkel, északnyugati részén pedig tüzérségi tűzzel támad – jelentette a Hamász. Az övezet déli részén is megjelent az izraeli tüzérség a beszámolók szerint, délen Hán-Junisz keleti részét és Rafah város környékét lövik. Északon Gázaváros is tűz alá került.

A polgári védelem Izraelben megszigorította a Gázai övezet környékének és az ország középső részének oktatási intézményeire vonatkozó irányelveket az esetleges Izrael elleni rakétatámadások miatti légvédelmi riasztásokra készülve.

A tűzszünet lejárta előtt sem Izrael, sem a Hamász nem jelentette be a megállapodás meghosszabbítását. Az izraeli miniszterelnöki hivatal nem közölte, hogy kapott volna listát azoknak a túszoknak a neveivel, akiket a Hamász pénteken engedne el a tűzszüneti megállapodás részeként.

Annalena Baerbock német külügyminiszter az Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet közötti tűzszünet meghosszabbítására szólított fel pénteken, miután reggel kiújultak a harcok a Gázai övezetben.

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a humanitárius tűzszünet folytatódjon” – jelentette ki a német külügyminiszter Berlinben.

Elmondása szerint a tűzszünet a hetek óta sötét alagutakban fogva tartott túszok kiszabadulása és a palesztin övezetben élő, sürgős humanitárius segélyre szoruló emberek szenvedésének enyhítése miatt is szükséges volt.

Baerbock hangoztatta azt is: „Izrael soha nem lesz képes biztonságban élni, ha nem vetnek véget a terrorizmusnak. De az ország csak akkor lehet biztonságban, ha a palesztinoknak is van perspektívájuk a jövőt illetően.”

Kiemelte: Mindazoknak, akik látják a szenvedést mindkét oldalon, és azt akarják, hogy mindez véget érjen, azon kell dolgozniuk, hogy a Hamász többé ne jelentsen egzisztenciális fenyegetést Izraelre nézve.

A Hamásznak le kell tennie a fegyvert” – folytatta, hozzátéve, hogy csakis így lenne lehetőség az izraeli-palesztin probléma kétállami megoldására.

António Guterres, az ENSZ főtitkára pénteken sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Gázai övezetben véget ért a tűzszünet és folytatódnak a harcok.

„Mélységesen sajnálom, hogy újrakezdődtek a katonai műveletek Gázában” – írta Guterres az X-en, hozzátéve, hogy az ellenségeskedés folytatása újfent rámutatott a valódi humanitárius tűzszünet fontosságára.

Az UNICEF szóvivője, James Elder is a konfliktus mielőbbi lezárását szorgalmazta.

A Gázai övezetből küldött videoüzenetében kijelentette, hogy tartós tűzszünetre van szükség, és a cselekvés hiánya önmagában hallgatólagos belegyezés gyerekek meggyilkolásába.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa felszólította a feleket, hogy tegyenek lépéseket a tűzszünet megújítása érdekében.

„Katasztrófa, hogy folytatódik az ellenségeskedés a Gázai övezetben”

– jelentette ki Türk.

„Felszólítok minden befolyással bíró felet és érintett államot, hogy humanitárius és emberi jogi okokból azon nyomban kétszerezzék meg erőfeszítéseiket a tűzszünet biztosítása érdekében” – közölte az osztrák diplomata.

Október 7-én a Hamász palesztin terrorszervezet fegyveresei meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, megöltek mintegy 1200 embert, megsebesítettek további mintegy háromezret, és nagyjából 240 embert elraboltak és a Gázai övezetbe hurcoltak. Izrael válaszul háborút indított a Hamász ellen, és a terrorszervezet elpusztítására tett ígéretet.

A szembenálló felek között november 24-én lépett életbe fegyvernyugvás, melynek értelmében a Hamász túszokat engedett el, Izrael pedig fogva tartott palesztinokat engedett szabadon, valamint humanitárius segélyek érkezhettek az övezetbe. A tűszünetet kétszer meghosszabbították, de péntek reggel hivatalosan véget ért.


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő részletek: a 30 éves VV Zsoltinak szexuális kapcsolata volt egy 16 éves fiúval

origo.hu

Vasvári Vivien bikinije alig takarja a hatalmas melleit - kép

borsonline.hu

„Mokkát soha nem nézek, főleg hogyha benne vagy” – Megfagyott a levegő a TV2 stúdiójában, keményen beszóltak Istenes Lászlónak – Videó

magyarnemzet.hu

Rettenetes méretű pofonba szaladtak bele Gyurcsányék, szertefoszlott az ördögi terv

ripost.hu

Lelepleződött egy titok Tóth Gabi új párjáról, Papp Máté Bencéről

hirtv.hu

Súlyos vádak érték Osváth Zsoltot

origo.hu

Kim Kardashian hatalmasat bakizott, rajta nevet a fél világ - videó

travelo.hu

Időzített bombaként ketyeg a mélyben a Szantorininél elsüllyedt tengerjáró

origo.hu

Így csökkentsük felére a kert költségeit (hirdetés)

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod (hirdetés)

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ezek lesznek az új gyermekvédelmi törvénycsomag legfontosabb változásai

POLITIK

Neonácik életveszélyesen megfenyegették a XII. kerület alpolgármesterét

POLITIK

Ezer traktor Brüsszel utcáin, a gazdák haragja eléri az EU központját

POLITIK

Páratlan luxusingatlanba költöznek Gyurcsányék, csak az előleg 500 millió

POLITIK

Orbán Viktor optimista a következő két év gazdaságpolitikáját illetően

POLITIK

Kötelező lesz a gyermekvédelmi intézményvezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálata

POLITIK

Szijjártó Péter: A közel-keleti konfliktus újabb világháborús kockázat

POLITIK

Orbán Viktor: Jobb, ha mi keresünk másokon, mint, ők rajtunk