POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.11.

Továbbra is többezres migránskaravánok tartanak Amerika felé

Napi ötven kilométert tesznek meg.

Továbbra is többezres migránskaravánok tartanak Mexikón keresztül az Egyesült Államok déli határa felé. A mexikói hatóságok nem engedik, hogy a bevándorlók vonatokra vagy buszokra szálljanak, ezért a legtöbben a gyalogos karavánokhoz csatlakoznak. Akár ötven kilométert is megtesznek naponta.

Migránsok táboroznak a Veracruz tartománybeli Nuevo Morelos községben. A latin-amerikai országokból érkező bevándorlók az utóbbi években karavánokat alkotva vonulnak az amerikai határ felé. Ez a csoport csaknem 3000 tagból áll. A déli határon fekvő Tapachulából keltek útra, és egy hónap alatt több mint 1500 kilométert tettek meg, leginkább gyalogosan. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 50 kilométert haladnak.

Nehéz volt hátrahagyni a családot, a menetelés pedig nagyon kimerítő. A jobb élet reményében szeretnénk Amerikába jutni. Ott akarunk dolgozni, mert otthon már a legalapvetőbb dolgok is drágává váltak” – mondta egy el salvadori nő.

A mexikói hatóságok egyelőre sikertelenül próbálják visszatartani a tömeges migrációt. A bevándorlókat a hosszú út viszontagságai sem riasztják vissza a céljaiktól.

Városról városra meg kell állnunk pihenni, mert a bevándorlásiak nem engedik, hogy használjuk a tömegközlekedést. Azt mondják, ki akarják fárasztani az embereket, hogy könnyebben haza lehessen őket vinni” – mondta Pablo Luis Ballesteros Flores, a karaván vezetője.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint tavaly több mint 1400 migráns vesztette életét az Egyesült Államokba vezető szárazföldi úton, így a Mexikón áthaladó migrációs útvonalakat a világ legveszélyesebbjeiként tartja számon. A valós számok vélhetően meghaladják a hivatalos adatokat.

Együtt kell maradnunk, mert igazán csak az jelent védelmet, ha összetartunk. Így el tudjuk kerülni a rosszakaróinkat, mint például a bűnszervezeteket, vagy az összetűzéseket a bevándorlásügyi hivatal egyenruhásaival” – mondta Adrian Bazan kubai migráns.

Az Egyesült Államok és Mexikó határán idén rekordokat döntő migrációs nyomás ellenére a jövőre tervezett amerikai költségvetés nem kiemelt problémaként, hanem a katasztrófaelhárítási ügyekkel egyben kezeli az illegális bevándorlásra szánt forrásokat. Ez csak töredéke annak az összegnek, amivel Washington a jövőben Ukrajnát támogatná.

A bevándorlók karavánokban, vagy kisebb csoportokban, embercsempészek segítségével érik el az Egyesült Államok határát. Új jelenség, hogy már nem csak dél-amerikai, hanem afrikai és ázsiai migránsok is felbukkantak a térségben.

Migránsok gyülekeznek az Egyesült Államok és Mexikó arizonai határánál. A bevándorlók között ezúttal nemcsak latin-amerikai, hanem

már afrikai és ázsiai migránsok is vannak. Többségüket embercsempészek kísérték a határhoz.

Azt ígérték nekik, hogy itt majd nyitott határ fogadja őket, pedig a lukeville-i határt éppen a rengeteg migráns miatt zárták le a héten a hatóságok.

„Szeretném, ha menekültstátuszt és munkát kapnék. Ecuadorban a bűnözés mellett nagyon nehéz megélni. Az állandó zsarolások miatt be kellett zárnom az éttermemet. Azért vándoroltam el, hogy támogassam a családomat” – mondta David Pernales, egy ecuadori bevándorló.

Minden nap több száz migráns érkezik ide.

Az emberek közvetlenül a kerítés mellett vernek tábort, és a szabadban töltik az éjszakákat.

„Most éppen kevesebben vannak, de tegnap például nagyjából ezer migráns volt itt. A határőrség jó munkát végez, gyorsan tovább szállítják őket a tranzitzónába” – mondta Dan Abbott, a Humane Borders migránsokat segítő szervezet elnökségi tagja.

„Ne tolakodjanak, csak álljanak be a sorba!” – utasította egy rendőr a határnál várakozókat. Pár száz kilométerrel nyugatabbra, a jacumbai határátkelőnél a migránsok a sátortáborokban gyülekeznek.

„A határrendészet szerint nem kellene segítenünk nekik. Azt mondják, ha hagynánk, hogy az emberek étlen-szomjan maradjanak, akkor nem jönnének ennyien ide”– mondta Sam Schultz önkéntes.

Az amerikai kormány szerint

októberben csaknem 190 ezer illegális határátlépést regisztráltak Mexikó felől.

Bár ez kevesebb, mint a nyári számok, az itt élők közül sokan felháborítónak tartják a kezeletlen tömeges migrációt.

„Ami sok, az sok, azt akarom, hogy a kormányunk vessen véget ennek, mert ez nem mehet így a végtelenségig” – mondta egy helyi földtulajdonos, aki szerint ideje lenne, hogy

Joe Biden Ukrajna helyett az őket közvetlenül érintő problémákkal foglalkozzon.

A migrációs nyomás nemcsak a határon érzékelhető. Az Egyesült Államok nagyvárosaiban is egyre nagyobb problémát jelent a bevándorlók elszállásolása.

„A mi célunk az, hogy mindenkit biztonságban tudjunk, és azok, akik eddig odakint aludtak, tetőt kapjanak a fejük felé. Ehhez azonban nemcsak a mi erőfeszítéseinkre van szükség. Követeljük, hogy a szövetségi kormány tegyen többet a bevándorlók elhelyezéséért” – mondta  Brandon Johnson, chicagói polgármester.

A hidegebbre forduló idő ellenére a demokrata vezetésű, migránsokat befogadó intézkedéseiről ismert város utcáin egyre gyakoribb látvány a rendőrkapitányságok előtt táborozó bevándorlók sátrai.

Illegális bevándorlók sátrai sorakoznak egy chicagói rendőrörs előtt. Van, aki már hetek óta a rögtönzött táborban él. Az Egyesült Államok északi részén fekvő nagyvárosban a héten már fagypont alá esett a hőmérséklet. A dél-amerikai migránsok szervezete pedig nincs hozzászokva a hideg időjáráshoz. Sátraikat jobb híján kartonpapírral és rongyokkal bélelik ki. Így védekeznek a fagy ellen.

„Váratlanul ért minket a havazás. Mivel nincs hová mennünk, kénytelenek voltunk a sátorban maradni. Elvittük a gyerekeket egy időre a boltba, hogy melegedjenek. Engedélyt kaptunk arra, hogy behúzódjunk a rendőrség épületébe, de az teljesen tele volt, nem fértünk be” – mondta egy venezuelai migráns.

 

Bár a befogadóközpontokban már most sincs elég hely a migránsoknak, Közép-Amerikában újabb tömegek tartanak az Egyesült Államok határa felé. Mexikó déli részéről hétfőn indult el egy migránskaraván, amelyben egyes becslések szerint akár 8 ezren is lehetnek.

Az illegális bevándorlók közül sokan azt állítják, hogy már ételre sincs pénzük, ezért indultak útnak. Erre azonban sem a mexikói, sem az amerikai hatóságoktól nem kaptak engedélyt.

„Azt mondták nekünk, hogy az elnökök meg fogják oldani ezt a helyzetet, de nem látunk semmilyen megoldást. A megbeszéléseken valójában nem született olyan döntés, amely csökkentette volna a migrációt vagy megoldotta volna a problémát. Egyikük sem állt ki az itt lévő migránsok mellett” – mondta a karavánt szervező egyik aktivista, utalva a latin-amerikai országok vezetőinek múlt havi csúcstalálkozójára ahol a résztvevők végül a migrációs célországokat szólították fel a helyzet megoldására.

Saját kezébe vette viszont az ügyet Haiti kormánya. Egyik napról a másikra töröltek minden légi járatot a főváros, Port au Prince és Nicaragua között, ahonnan már szárazföldön is el lehet jutni az Egyesült Államokba.

A döntéshez még indoklást sem fűztek. Hétfőn csalódott utazók tömegei szembesültek azzal, hogy nem hagyhatják el a szigetországot.

„A haiti miniszterelnök úgy döntött, hogy leállítja az összes járatot anélkül, hogy figyelmeztetett volna minket. Mi viszont mindent pénzzé tettünk, amink volt, én eladtam a földemet, mindenemet, hogy összegyűjtsek négyezer-ötszáz amerikai dollárt, de most mihez kezdjek” – panaszkodott egy nő.

Sokan inkább a menekülést választják, minthogy a nagyrészt bűnbandák által irányított Haitiben maradjanak. Becslések szerint az elmúlt három hónapban több, mint 30 ezer migráns jutott el repülőn Nicaraguáig.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Csodálatosan néz ki 66 évesen is a Krokodil Dundee szépsége - fotók

origo.hu

Szoboszlai Dominik elképesztő munkával lett hatalmas sztár a Premier League-ben

vg.hu

Előre szóltak: szerdától felmegy a benzin ára

ripost.hu

Most kaptuk: legyőzte a gyilkos kór, elhunyt a Munkácsy-díjas művész

vg.hu

Ennyi volt: kivonul Budapestről a népszerű szolgáltatás

origo.hu

Az elkerülhetetlen műtét után megszólalt a Farm VIP sztárja

mindmegette.hu

Ez tényleg csak 20 perc? Rácz-Gyuricza Dóri villámcannoliját imádni fogjátok!

ripost.hu

Hátborzongató jóslatot mondott Iszet boszi

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod (hirdetés)

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ezek lesznek az új gyermekvédelmi törvénycsomag legfontosabb változásai

POLITIK

Neonácik életveszélyesen megfenyegették a XII. kerület alpolgármesterét

POLITIK

Ezer traktor Brüsszel utcáin, a gazdák haragja eléri az EU központját

POLITIK

Páratlan luxusingatlanba költöznek Gyurcsányék, csak az előleg 500 millió

POLITIK

Orbán Viktor optimista a következő két év gazdaságpolitikáját illetően

POLITIK

Kötelező lesz a gyermekvédelmi intézményvezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálata

POLITIK

Szijjártó Péter: A közel-keleti konfliktus újabb világháborús kockázat

POLITIK

Orbán Viktor: Jobb, ha mi keresünk másokon, mint, ők rajtunk