Létrehozva: 2023.12.19.

Stratégiai együttműködést kötött Magyarország és Törökország

Kiemelt együttműködés.

Kiemelt stratégiai együttműködést kötött Magyarország és Törökország, az erről szóló dokumentumot Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn írta alá Budapesten. Orbán Viktor az aláírást követő sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott, „a nagy terv az az, hogy a törökök meg a magyarok együtt lesznek győztesek a 21. században”.

A magyar kormányfő az együttműködésről azt mondta, hogy ez a diplomácia nyelvén a legszorosabb baráti, testvéri és politikai együttműködést fejezi ki.

Orbán Viktor szólt arról is, a magyarok az előző századot elvesztették, és most az a terv, hogy a 21. századot nem elveszítik, hanem megnyerik és ehhez keresik a szövetségeseket.

A kiemelt stratégiai státusz erről szól – közölte, hozzátéve, hogy a jövőben olyan szorosan akarnak együttműködni egymással, amennyire csak két nép és két ország teheti.

A magyar kormányfő a török elnökkel közös sajtónyilatkozatában úgy értékelt: ez komoly elköteleződés, amit annak reményében vállalnak, hogy mindaz, amit a török elnök programjában olvashattak – miszerint a következő száz év Törökországé lesz – valóra fog válni.

Orbán Viktor bejelentette: Magyarország uniós elnöksége során mindent megtesz annak érdekében, hogy modernizálják az EU és Törökország közötti vámuniót és a vízumliberalizáció ügyében is támogatja Törökországot.

A két ország gazdasági kapcsolatairól szólva kiemelte: a kereskedelmi áruforgalom mértékét az elmúlt több mint 10 évben megkétszerezték, 500 török vállalat dolgozik Magyarországon és 100 magyar cég Törökországban. Hozzátette: a magyarországi török befektetések folyamatosan, számban és értékükben is nőnek, és ezeket új területekre is kiterjesztették, így többek között vasútfejlesztési és hadiipari megállapodást is kötöttek.

A magyar kormányfő Törökország szerepét hangsúlyozta Magyarország biztonsága és energiabiztonsága szempontjából is. Úgy fogalmazott: Magyarország nincs biztonságban Törökország nélkül, a Magyarországot fenyegető migrációt Törökország nélkül nem tudjuk megfékezni.

Kitért arra is, hogy az ukrán-orosz háborúban Törökország az egyetlen, amelyik eddig eredményt tudott elérni a béketeremtés és megállapodás terén gabonaügyben, illetve most vette át Törökország a KFOR erők parancsnokságát is, ahol 465 magyar katona szolgál.

A kormányfő az energiabiztonságról szólva közölte: megállapodtak abban, hogy nemcsak szállítanak majd Törökországon keresztül földgázt, hanem vásárolnak is Törökországtól.

Jelezte: fejlesztik a két ország egyetemei közötti együttműködést is, 200 magyar állami ösztöndíjat adnak török diákoknak, és miután a diplomáciai kapcsolatokat száz évvel ezelőtt vették föl, a következő évet a kulturális évadnak szentelik, a 2025-ös évet pedig magyar tudományos és innovációs együttműködés évének nyilvánítják.

A rövidtávú program konkrét, a középtávú programok vonzóak, stratégiai ügyekben és történelmi léptékben pedig a két ország között cél- és szándékegyezés van – összegzett a kormányfő, aki szerint olyan magas szintre emelik a két ország közötti kapcsolatokat, „amilyen magasságban korábban még nem jártunk”.

A török elnök, aki Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülésére érkezett Budapestre, Orbán Viktor miniszterelnökkel közös politikai nyilatkozatot írt alá Magyarország és Törökország közötti kiemelt stratégiai partnerségről.

Emellett magyar és török miniszterek is megállapodásokat írtak alá egyebek között a szociális szolgáltatásokról, a magyar-török innovációs évről, kutatás-fejlesztésről, valamint honvédelmi és külügyi együttműködésről, nukleáris energetikai együttműködésről, a polgári veszélyhelyzet terén folytatott együttműködésről, valamint az audiovizuális politika és a kormányzati kommunikáció terén történő együttműködésről is.

A két ország a Török Köztársaság megalakulásának és a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját ünnepli a december 18-án kezdődő, egy éven át tartó és mindkét országban zajló magyar-török kulturális évaddal.

A török–magyar kapcsolatok barátiak, mesze nyúló gyökerekkel, és mindkét félben megvan a szándék azok bővítésére – hangsúlyozta Recep Tayyip Erdogan török államfő a hétfői budapesti látogatása során Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Kiemelte: nagyon erősek a történelmi szálak, akárcsak a kulturális összetartozás, majd örömét fejezte ki, hogy Magyarország megfigyelő tagként jelen van a Türk Tanácsban.

Megjegyezte: a felek ösztönözni kívánják az egymás országában tett befektetéseket, akárcsak azt, hogy cégeik harmadik államban közösen ruházzanak be, valamint a védelmi és az energiaipar területén tovább kívánják mélyíteni együttműködésüket.

Recep Tayyip Erdogan megemlítette: Törökország teljes mellszélességgel támogatja Magyarországot abban, hogy sikeres soros európai uniós elnökséget bonyolítson le.

Az erőszak nem hoz megoldást – fogalmazott a török államfő, emlékeztetve arra, hogy hazája Ukrajnában diplomáciai megoldásra fókuszál a kezdetektől fogva, valamint mindent megtesz azért, hogy mielőbb véget érjen a gázai erőszak, és a felek tűzszünetet írjanak alá.

Novák Katalin köztársasági elnök a Hősök terén katonai tiszteletadás mellett fogadta a hivatalos látogatásra Magyarországra érkezett Recep Tayyip Erdogant, Törökország elnökét – közölte a Sándor-palota hétfőn az MTI-vel.

Novák Katalin a Sándor-palotában négyszemközt tárgyalt a török elnökkel. A köztársasági elnök a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy

Törökország kulcsország Magyarország számára az illegális migráció feltartóztatása, valamint az energiabiztonság szempontjából,

de fontos szerepe van az ukrajnai háború, valamint a közel-keleti konfliktus tekintetében is, amelyekről szintén tárgyalt a két államfő. Törökország NATO-tagállamként is szövetségese Magyarországnak. A NATO kapcsán a két elnök az észak-atlanti szövetség keleti szárnyának kihívásairól, illetve bővítésének nehézségeiről is egyeztetett.

Mindkét elnök örömét fejezte ki, hogy

a diplomáciai kapcsolatok felvételének centenáriumán jók és egyre erősödnek a magyar–török kapcsolatok.

Mindketten üdvözölték, hogy ennek jeleként a török elnök magyarországi látogatása alkalmával 17 megállapodást írtak alá, köztük a két ország közötti kiemelt stratégiai partnerségi megállapodást is.

Novák Katalin örömét fejezte ki, amiért a két ország között családügyi kérdésekben is együttműködés jön létre.

A Magyarország és Törökország közötti együttműködés jó példája a diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulója alkalmából meghirdetett és most kezdődő magyar–török közös kulturális évad, amely hűen tükrözi a két ország kultúrájának gazdagságát és közös pontjait, és amelynek megszervezéséhez nyújtott segítséget kölcsönösen megköszönte egymásnak a két államfő – írták.

Közölték azt is, hogy

Novák Katalin és Recep Tayyip Erdogan részt vesz a magyar–török közös kulturális évad hétfői nyitókoncertjén, a Művészetek Palotájában.

Erdogan elnök az idén másodszor látogat Magyarországra, a két államfő pedig idén harmadszor találkozik személyesen egymással, ami kifejezi a két ország közötti stratégiai fontosságú baráti kapcsolatokat – írták a közleményben, hozzátéve: Novák Katalin előbb a 2023. március 29. és 31. közötti törökországi hivatalos látogatásán folytatott megbeszélést Erdogan elnökkel Ankarában, majd augusztus 20-án Budapesten.

Magyarország és Törökország minden eddiginél szélesebb körű energetikai együttműködésbe kezd egy friss megállapodás alapján, amelynek nyomán jövő évtől megindulhat a törökországi földgáz vásárlása – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A tárcavezető a török energiaügyi, ipari és kereskedelmi miniszterekkel folytatott tárgyalását követően tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a felek öt megállapodást írtak alá, márpedig az utóbbi évekből jól látható, hogy minél szorosabb a két ország együttműködése, annál több tud abból hazánk profitálni.

Üdvözölte, hogy az MVM és a BOTAS közötti friss megállapodás értelmében Magyarország és Törökország minden eddiginél szélesebb körű energetikai együttműködésbe kezd.

Tájékoztatása szerint Törökország szerepe jelentősen felértékelődik, miután a földgázvásárlás jövő évi megindításával tranzitországból forrásországgá is válik. Együttműködés indul emellett a bértárolással, az infrastruktúra-fejlesztéssel, illetve a megújuló energiák, a hidrogén felhasználásával kapcsolatban is.

Aláhúzta: miközben az Európai Unió súlyos energiaválsággal néz szembe, Magyarország ellátása stabil lábakon áll, mert megbízható partnerektől vásárol energiahordozókat, és azokat megbízható partnerek szállítják hazánkba. Utóbbinak terén pedig szavai szerint Ankara kulcsfontosságú, a Török Áramlat nevű vezetéken keresztül idén már több mint ötmilliárd köbméternyi földgáz érkezett.

„Az elmúlt hetek fejleményei világossá tették, mekkora jelentősége is van a megbízható partnereknek, mivel velük ellentétben a megbízhatatlan tranzitpartnerek nagyon gyorsan komoly kockázatot tudnak jelenteni egy másik ország energiaellátásának biztonsága szempontjából” – figyelmeztetett.

Szijjártó Péter tudatta, hogy szorosabbra vonják az együttműködést a közlekedési infrastruktúra fejlesztése terén is azzal, hogy a legnagyobb magyar és török vasútépítő vállalat, a V-Híd Építő Zrt. és a Gülermak is szövetségre lép.

Ezáltal létrejön egy olyan képesség, amely lehetővé teszi, hogy a nagy, Európát és Ázsiát is összekötő fejlesztésekben, beruházásokban magyar, illetve török részvétel is megvalósuljon, ezzel a magyar vasútépítési ipar is újabb dimenziót lép” – mondta.

Kitért arra is, hogy együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Levéltár és a török elnöki hivatal levéltárának igazgatósága, a Médiaszolgáltatás- Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a TRT török állami médiaszolgáltató, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Yunus Emre Intézet is.

„Magyarország és Törökország két olyan ország, két olyan nemzet, amelyek nem hagyják lebeszélni magukat arról, hogy történelmi örökségeikre büszkék legyenek” – jelentette ki.

„Ha büszkék vagyunk a történelmi örökségünkre, márpedig ennek vannak közös fejezetei a múltból, akkor ennek kutatása, feldolgozása, bemutatása és megértése is közös feladat és közös érdek, ezért a mai napon egyetemek, levéltárak és állami médiumok közötti együttműködési megállapodások aláírására is sor került” – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Budapest és Ankara ma ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját. Illetve arra emlékeztetett, hogy Orbán Viktor kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök a nap folyamán aláírják a megállapodást a kiemelt stratégiai partnerségről, márpedig az elmúlt évekből jól látható, hogy minél szorosabb a két ország együttműködése, annál több tud abból hazánk profitálni.

origo.hu

Zelenszkij hisztérikusan követeli, hogy robbantsák ki a világháborút

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

borsonline.hu

Most érkezett a bejelentés: eltűnt Kucsera Gábor, nagy erőkkel keresi a rendőrség

hirtv.hu

Nem csitulnak az indulatok a Fico-merénylet után + videó

ripost.hu

Alaposan megváltozott a helyzete, kitálalt Szoboszlai Dominikról a kapitány

mandiner.hu

Ha érdekli a kettős mérce, ezt nézze meg: így mutatta be a Politico a Fico elleni merényletet

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

ripost.hu

Újabb részletek a Magyar Péterhez köthető 8 milliárdos pilótajátékról

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

ripost.hu

Itt a vége, III. Károly váratlan lépésre szánta el magát

ripost.hu

Kőkemény teszt: csak a magas IQ-val rendelkezők képesek megoldani ezt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Az ukrajnai békepolitika miatt álltak bosszút Ficon

POLITIK

Nem küldünk sem fegyvert sem katonát a háborúba

POLITIK

Szerbiában elfogtak egy férfit, az elnök megölését tervezte

POLITIK

Így látja a kínai és az orosz elnök a világ stabilitását