POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.21.

Mennyit ér a bíróság Trump elleni döntése

Gyenge lábakon áll, de...

A csupa demokrata pártiakból álló coloradói bíróság döntése, amely megfosztja Donald Trump volt elnököt az előválasztáson való indulás jogától az államban, önmagában nem befolyásolja a volt elnök újraválasztási esélyeit, de precedenst teremthet, ami már veszélyes a republikánus előválasztási csatában magasan vezető Trumpnak – fejtette ki a Magyar Nemzet megkeresésére Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Az egyértelműen politikai motivációjú döntés egy újabb jele annak, hogy a Biden-kormányzat jogi és adminisztratív eszközökkel próbálja ellehetetleníteni Donald Trumpot.

 

– Mit jelent Donald Trump volt elnök számára a coloradói legfelsőbb bíróság döntése?
– A döntés azt jelenti, hogy a legesélyesebb republikánus elnökjelölt nem szerepelhet a szavazólapon a saját pártjának Colorado államban megtartott előválasztásán, azaz ennyivel kisebb esélye lesz a jelöltség megszerzésére. Az elnökválasztást ez a döntés egyelőre nem érinti, ugyanakkor megnyitja az utat az előtt, hogy e döntést kiterjesztve ott is ellehetetlenítsék Trump indulását. Tekintettel arra, hogy Colorado az utóbbi időszakban egyértelműen demokrata államnak tekinthető, a döntésnek sem a jelöltség megszerzése, sem pedig – esetleges kiterjesztés esetén – az elnökválasztás szempontjából nincs döntő jelentősége. A veszélyt a precedens jelenti, hiszen erre hivatkozva más, a választás szempontjából fontosabb államok is hozhatnak ilyen ítéletet. A jogi eljárás ugyanakkor még nem ért véget, az ügy a szövetségi legfelső bíróságon folytatódik, ahol megváltoztathatják ezt a döntést.

– Milyen jogalapja van a döntésnek úgy, hogy egyetlen bíróság sem találta bűnösnek Trumpot a Capitolium 2021. január 6-i ostromával kapcsolatban?
– A bíróság az alkotmány 14. kiegészítésére hivatkozik, amely szerint nem töltheti be az elnöki tisztséget az, aki lázadásban vett részt az Egyesült Államok, illetve annak alkotmánya ellen. Fontos ismerni a történelmi kontextust: ezt a kiegészítést közvetlenül a polgárháború után foglalták az alkotmányba, így valójában olyanokra vonatkozik, akik, mint a Dél (a Konföderáció) vezetői, fegyvert fogtak a hivatalos szövetségi kormánnyal szemben. Emellett valóban nem mondta ki egyetlen bíróság sem, hogy Donald Trump bűnös lenne. Mindezek alapján a jogi hivatkozás gyenge lábakon áll, messziről látszik, hogy politikai motivációjú döntésről van szó.

– Az ügyben a fellebbezési határidő január 4., a coloradói választási hatóság szerint a jelöltek névsorát január 5-én zárják le. Lehet addig a dátumig végleges döntés? Mennyi az átfutási ideje a szövetségi legfelső bíróság fellebbezési döntésének? 
– Most még nem látni, hogy lezárulhat-e az ügy január elejéig, de amint említettem, a precedens a fontosabb szempont, így még ha végül Colorado államban, az előválasztáson tényleg nem is állhat rajthoz Donald Trump, számára kedvező másodfokú döntés esetén máshol már nem lehetne ilyen ítéletet hozni. Ezzel együtt van esély arra is, hogy már a mostani, coloradói döntést is megváltoztatja a szövetségi legfelső bíróság.

– Milyen kimenetele lehet az ügynek a szövetségi legfelső bíróság előtt?
– A volt elnök fellebbezése nem esélytelen, hiszen egyrészt a coloradói ítélet is csak 4-3 arányban, egyszavazatnyi többséggel született meg egy csupa demokrata párti bíróból álló testületben, másrészt a szövetségi legfelső bíróságon a republikánusokhoz köthető bírók vannak többségben. Fontos tudni, hogy az Egyesült Államokban az ügyészeket pártjelöltek közül választják, a bírókat pedig sok esetben politikusok nevezik ki, és tudni lehet, hogy melyik párthoz állnak közel. A másodfokú döntést tehát olyan testület hozza majd meg, amely nem ellenséges Donald Trumppal szemben, ráadásul az ilyen politikai motivációjú ítéleteket még a demokrata bírók sem mindig támogatják. Van tehát reális esély e döntés megváltoztatására, és úgy vélem, ez is lehet az egyetlen alkotmányos és demokratikus megoldás. Persze előre nem látjuk, milyen ítélet születik, ezért ezt érdemes kivárni.

– Milyen kihatással lehet ez a többi államra nézve?
– Ahogy arra utaltam, az Egyesült Államokban precedensjog uralkodik. Ez azt jelenti, hogy a bíróságokat köti a hasonló ügyekben kialakult korábbi gyakorlat, hasonló ügyeket azonos eredménnyel bírálnak el. Amennyiben tehát a szövetségi legfelső bíróság helybenhagyja a coloradói ítéletet, akkor más államokban is ugyanilyen tartalmú döntések születhetnek, ami már komoly problémát jelenthetne Trumpnak és ezzel az amerikai demokráciának. Ha viszont megváltoztatja a döntést, és kimondja, hogy Donald Trump elindulhat a választáson, akkor máshol sem hozhatnak ezzel ellentétes döntést az alacsonyabb szintű bíróságok. Ebben az esetben tehát biztosított lehetne, hogy a volt elnök ismét jelöltetheti magát. Mondhatjuk tehát, hogy akármilyen döntés is születik a fellebbezés alapján, az jogi értelemben eldönti Donald Trump jelöltségének lehetőségét.

– A képviselőház elnöke szerint nem lenne demokratikus eljárás, ha a regisztrált választók nem szavazhatnának Donald Trumpra, a salvadori elnök szerint pedig az Egyesült Államok elvesztette a jogalapot arra, hogy más országokat leckéztessen a demokráciáról. Megfelel ez a döntés a demokrácia és a jogállamiság követelményeinek?
– Egyértelműen politikai motiváció áll a döntés mögött. Az ítéletet hozó bíróság minden tagja a demokrata párthoz köthető, és a baloldali ügyészek és bírók már régóta dolgoznak azon, hogy ellehetetlenítsék Donald Trump esetleges második elnöki ciklusát. Azt nem gondolom, hogy ez a döntés az egész Egyesült Államokról állít ki bizonyítványt, de azt igen, hogy a baloldali kormány és elit jogi és adminisztratív eszközökkel próbálja megakadályozni az egyik legesélyesebb elnökjelöltet. Ha más országban történne ilyen, akkor a Biden-kormány hangos nyilatkozatokban ítélné el a demokratikus folyamatokba való beavatkozást, és talán még szankciókat is kivetne az érintett országra. Semmiképp sem tekinthető demokratikus megközelítésnek, ha egy fontos jelölt indulását már jó előre ki akarják zárni politikai ellenfelei. Emiatt is fontos, hogy a szövetségi legfelső bíróság helyreállítsa a jogállamot és megváltoztassa ezt az elfogadhatatlan döntést. Ennek hiányában választók milliói vesztenék el bizalmukat azt illetően, hogy valódi demokratikus választás előtt áll az ország.

„Mi történne, ha egy közép-európai országban próbálnák kizárni az elnökválasztás egyik jelöltjét?” – tette fel a kérdést a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán azzal kapcsolatban, hogy Colorado állam legfelsőbb bírósága diszkvalifikálta Donald Trump volt amerikai elnököt az elnökválasztási küzdelemből. 

Szijjártó Péter azt írta: „Játsszunk el a gondolattal, ha valami hasonló történne egy patrióta kormány által vezetett közép-európai országban, 

hány perc kellene az Európai Parlamentben a demokrácia halálának kikiáltásához, hány perc múlva adna ki elítélő közleményt az amerikai külügyminisztérium, hány perc múlva fagyasztaná be még inkább az Európai Bizottság az oda nem adott uniós forrásokat, s hány perc kellene ahhoz, hogy a globális liberális médiahálózat minden felületén szerkesztőségi cikkekben hirdessék a jogállamiság megsemmisülését? S mi van most? Csend. De nem az advent miatt 

– tette hozzá. 

Menczer Tamás kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár Szijjártó Péter posztjára reagálva azt írta közösségi oldalán: 

És akkor a berlini szövetségi választások részleges megismétléséről még nem is beszéltünk… A berlini szövetségi választást sorozatos szabálytalanságok és tömeges káosz miatt kell megismételni – ez a német alkotmánybíróság döntése.

Mint ismeretes részlegesen meg kell ismételni a 2021-es berlini választásokat. A döntés értelmében 2256 választókerületből 455-ben kell majd újra voksolni, a német sajtó szerint ugyanis számos hiba csúszott a 2021. szeptember 26-i választásba. Volt, ahol nem volt elegendő szavazólap, így a hosszú sorok miatt a tervezettnél később zártak be a szavazókörök.

A coloradói legfelsőbb bíróság – szerény többséggel – úgy döntött, hogy megváltoztatja a kerületi bíró novemberi döntését, és kizárja Donald Trump volt elnököt a 2024-es elnökválasztásból az államban.

 

A bíróság egyértelmű és meggyőző bizonyítékokkal megállapította, hogy Trump elnök lázadást követett el, ahogyan ezeket a kifejezéseket a tizennegyedik módosítás harmadik szakasza használja

− áll a teljes egészében demokraták által kinevezett bíróság 4:3 arányban meghozott határozatában, amelyet a Breitbart amerikai hírportál idézett.

A bíróság nem értett egyet Trump jogi csapatának azon érvelésével, miszerint az elnök a január 6-i szavai miatt a véleménynyilvánítás szabadsága jegyében nem vonható felelősségre. Szintén nem vették figyelembe, hogy Trump békés és hazafias tiltakozásra szólította fel követőit, amikor többen megrohamozták a Capitolium épületét januárban. 

A határozat végrehajtását a fellebbezési határidő lejártáig, január 4-ig felfüggesztették, utána a szövetségi legfelsőbb bíróság ítéletén múlik az ügy sorsa.

Az ügyet viszont a coloradói választási hatóság szerint január 5-ig le kell zárni, mert akkor véglegesítik az előválasztás indulóinak listáját.

A bíróság döntése azért is érdekes, mert annak ellenére egyoldalúan megállapították, hogy Trump lázadást követett el, hogy Trumpot ezért – vagy egyéb bűncselekményért – soha nem ítélték el, az amerikai szenátus pedig felmentette az ezzel kapcsolatos vizsgálatban.

Maga Donald Trump következetesen tagadja, hogy bármilyen törvénytelenséget követett volna el.

Az egyik nemmel szavazó bíró a különvéleményében ezt írta:

Az elutasítás itt különösen helyénvaló, mivel az elektorok a megfelelő tisztességes eljárást biztosító szigorúbb szabályokkal rendelkező eljárás (például lázadással kapcsolatos bűncselekmény miatt indított büntetőeljárás) meghatározása nélkül terjesztették elő a kifogásukat.

Trump kampánycsapata már bejelentette, hogy fellebbeznek.

A döntés kapcsán több vezető republikánus politikus is kifejezte csalódottságát, köztük Mike Johnson, a képviselőház elnöke.

A mai döntés, amely megpróbálja kizárni Trump elnököt a coloradói szavazólapokról, nem más, mint egy alig leplezett pártpolitikai támadás. Politikai hovatartozástól függetlenül egyetlen szavazásra regisztrált állampolgártól sem szabad megtagadni a jogot, hogy támogassa korábbi elnökünket, aki a republikánus előválasztás minden felmérésében az élen áll. Bízunk benne, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elutasítja ezt a meggondolatlan döntést, és hagyja, hogy az amerikai nép döntsön az Egyesült Államok következő elnökéről

− írta Johnson az X-en.

Ted Cruz szenátor pedig nemes egyszerűséggel szemétnek nevezte a döntést.

Nayib Bukele salvadori elnök szerint ezzel a döntéssel Amerika elvesztette a jogát arra, hogy más országokat leckéztessen a demokráciáról.


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Postabank-seftelés, borzalmas "Rapülők", pofátlan milliomos: bemutatjuk Geszti Pétert

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

metropol.hu

Hilda: “Van, amit teljesen másképp éltem meg”

vg.hu

A ferihegyi repülőtér visszavásárlása csak a kezdet: még százmilliárdokat költenek rá – ezek a tervek

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

mandiner.hu

Tragédia történt a Balatonnál, a világ legnagyobb pontyfogó versenyén

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába