Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.12.

Megdöbbentő tény, egymásra is lőnek az izraeli katonák.

Összesen százöt izraeli katona esett el.

A Gázai övezetben jelenleg folyó fegyveres konfliktus során elesett izraeli katonák ötöde nem ellenséges tűzben, a palesztin fegyveresekkel folytatott harcokban, hanem tévedésből leadott baráti tűzben vagy balesetben vesztette életét – jelentette ki az izraeli hadsereg szóvivője kedden.

A hadsereg számításai szerint tizenhárom, a Gázai övezetben harcoló katonát tévesen a palesztin iszlamista Hamász terrorszervezet tagjaként azonosítottak, és ezért az izraeli egységek lőttek le, további hét katona pedig más hadműveleti balesetben halt meg. A szárazföldi harcok megindulása óta összesen százöt izraeli katona esett el.

A hivatalos beszámolók szerint

az elmúlt napon az izraeli légierő több rakétakilövő-helyet támadott meg a Gázai övezetben. Dzsabáliában, az övezet északi részén a szárazföldi egységek azonosítottak egy, éppen Szderót város felé lövedékeket indító állomást, amelyet irányításukkal megtámadtak és megsemmisítettek.

Egy izraeli kommandós csapat harcosai rajtaütöttek egy, a Hamász használta épületen, ahol az iszlamisták mintegy kétszázötven, bevetésre kész rakétát, aknavetőt és páncéltörő rakétát helyeztek el, s ahol további fegyvereket és egyéb katonai felszereléseket is találtak. Egy másik egység harcosai leromboltak egy fegyvergyártó műhelyt, ahol több száz gránátra és rakétára leltek. A haditengerészet egyik hajója megtámadott egy olyan palesztin fegyveres osztagot, amely a Gázában tevékenykedő izraeli katonákra lőtt.

A Palesztin Hatóságon (PH) belül működő, a palesztin foglyok ügyeiért felelős hatóság vezetője szerint Izrael letartóztatott százötvenhárom gázai nőt, aki közül többen terhesek, és néhányuknak kisbabái is voltak. Az izraeli hadsereg tagadja, hogy gyermekeket tartana fogva.

Kadura Faresz, a PH palesztin foglyokért felelős tisztviselője azt állította, hogy

a nők közül száznegyvenkettőt a múlt heti tűzszünet után fogtak el, és egyelőre nem világos, mivel vádolják őket.

Faresz a názáreti Radio Al-Samsznak adott interjújában azt mondta, hogy a nőket a „radar alatt”, vagyis titokban tartóztatták le.

A Haárec című izraeli újságnak nyilatkozó izraeli biztonsági tisztviselő szerint az elfogott palesztinoknak csak mintegy 10-15 százaléka tartozik a Hamász terrorszervezethez.

Úgy vélik, hogy noha nincs szó arról, hogy a Hamász fegyveresei tömegesen feladnák magukat és letennék fegyvereiket, de a felvételek jelentős hatással vannak rájuk. A hadsereg közölte, hogy azokat a palesztinokat, akik nem állnak kapcsolatban a Hamásszal, vagy már szabadon engedték vagy hamarosan szabadon engedik.

Friss médiabeszámolók szerint Izrael arra kérte Egyiptomot és Katart, hogy közvetítsenek egy újabb megállapodást Izrael és a Hamász között, amely magában foglalja a túszok szabadon bocsátását és a tűzszünetet a Gázai övezetben folyó harcokban.

Egyiptom már tárgyal az Egyesült Államokkal és Katarral is egy ilyen, a közeljövőben megszülető megállapodás lehetőségéről.

A palesztinok egészségügyi minisztériuma bejelentette, hogy kedd reggel négy palesztin vesztette életét Dzsenínben egy izraeli dróntámadásban. Az egyik áldozat – a beszámolók szerint az akció fő célpontja – Bakr Zakharna volt, a helyi fegyveres szervezet aktivistája.

A dróntámadás négy halottja az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű palesztin fegyveres szervezetben tevékenykedett, amely a Palesztin Hatóságot vezető Fatah párt katonai szárnyának nevezi magát.

Folytatódtak a légicsapások és a heves harcok a Gázai övezetben a Hamász iszlamista palesztin szervezet és az izraeli hadsereg között.

Szemtanúk szerint újabb légicsapások érték az övezet déli részén fekvő Hán-Júniszt és Rafahot, ahol több százezer, északról elmenekült palesztin zsúfolódott össze.

A Hamász egészségügy-minisztériumának hétfői közlése szerint az október 7. óta tartó konfliktusban 18 205-en haltak meg, túlnyomó többségükben nők és kiskorúak. A sebesültek száma 49 645 – közölte a tárca szóvivője, Asraf al-Kudra.

Az egészségügyi minisztérium szerint többtucatnyian haltak meg a Hán-Júnisz és Rafah elleni hétfői légitámadásokban, továbbá Gázavárosban, Dzsabálíja, Nuszejrat és Maghazi menekülttáborokban.

A 360 négyzetkilométernyi terület déli részében, az egyiptomi határ közelében százezrek zsúfolódtak össze.

Az ENSZ adatai szerint a lakóhelyek több mint fele megsemmisült vagy megrongálódott a háborúban, 1,9 millió ember, azaz a lakosság 85 százaléka kényszerült otthona elhagyására.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint a december 3. óta Rafahba érkezett tízezrek rettenetes körülményeket találtak, a menedékhelyek kívül és belül már zsúfolásig tele voltak.

„Tömegek várakoznak órákig a segélyosztó helyeknél, reménytelenül várnak élelemre, vízre, menedékre, ápolásra és védelemre”, a latrinák hiánya pedig tovább növeli a betegségek terjedésének veszélyét – közölte az OCHA.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának kínai küldötte, aki hétfőn Rafahba, a határ egyiptomi oldalára látogatott, elképzelhetetlen szenvedésről számolt be, és a háború leállítását követelte. Csang Csün, Kína ENSZ-nagykövete újságírók előtt kijelentette: „Ami sok, az sok”.

Tucatnyi BT-küldött vett részt az Egyesült Arab Emírségek által megszervezett rafahi látogatáson néhány nappal azután, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár kijelentette: a Gázai övezetben palesztinok ezrei „egyszerűen éhen halnak”.

Az ENSZ-közgyűlés kedden tart ülést a gázai övezeti helyzetről. Diplomaták szerint a 193 tagú testület feltehetően azonnali humanitárius fegyverszünetről szóló határozattervezetről szavaz.

A libanoni-izraeli határ közelében egy libanoni civil meghalt, amikor izraeli tüzérségi találat ért egy falut. A támadást az Irán támogatta Hezbollah libanoni fegyveres szervezet hétfő délutáni sorozatos támadásai előzték meg. Az NNA libanoni állami hírügynökség jelentése szerint a dél-libanoni el-Tajbeh település polgármestere halt meg. A hírügynökségi jelentés szerint az izraeli tüzérség a nyugat-libanoni Blida települést is támadta.

Az izraeli hadsereg közlése szerint izraeli harci gépek a Hezbollah egyik dél-libanoni létesítményét támadták.

Szíriában az izraeli légierő az éjjel Damaszkusz elővárosában a Hezbollah állásait bombázta, négyen meghaltak – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civil aktivistahálózat.

Libanoni és jordániai közintézmények és magáncégek általános sztrájkot tartottak hétfőn, hogy tűzszünetet követeljenek a konfliktusban.

Az általános sztrájkban részt vettek a kormányhivatalok is. A libanoni külügyminisztérium mind belföldön, mint a külföldi kiküldöttségeken felfüggesztette a munkát, hogy „felszólítsa a világot felelősségteljes álláspont elfoglalására” – tudatta közleményben a tárca.

Jordániában működtek a közhivatalok, de a magáncégek a kormánynak a gázai tűzszünetet támogató felhívására munkabeszüntetést tartottak. Ammánban több kereskedelmi központ homlokzatára a ”Gáza elleni izraeli agressziót” elítélő transzparenseket tűztek ki.

További amerikai támogatást ígért Joe Biden elnök Izraelnek a Hamász gázai palesztin terrorszervezet ellen vívott harcában hétfő este Washingtonban.

„Amint az (október 7-i, Izrael elleni) támadás után mondtam, elkötelezettségem a zsidó nép biztonsága iránt rendíthetetlen” – mondta Biden a zsidó hanuka ünnep alkalmából a Fehér Házban rendezett fogadáson mintegy 800 vendég előtt.

Az Egyesült Államok támogatni fogja Izraelt, amíg az ország meg nem szabadul a Hamásztól – jelentette ki. Hangsúlyozta: nem szűnik követelni a Hamász által fogva tartott túszok szabadon engedését. „Nem hagyom abba, amíg mindannyian haza nem térnek” – mondta. Hozzátette: egyidejűleg azon is fáradozik, hogy „az ártatlan palesztin civilek több humanitárius segélyt kapjanak”.

Biden bírálta a világszerte tapasztalható antiszemitizmust.

„Egy antiszemita hullám van Amerikában és az egész világon. Visszataszító” – fogalmazott. „Amerikában nincs helye a gyűlöletnek” – fűzte hozzá.

A hanuka ünnepen (a fény ünnepén) a zsidók a második jeruzsálemi templomnak a görögök ellen ie. 164-ben aratott győzelmük utáni újraszentelésére emlékeznek . Az ünnep az idén december 15-ig tart.


 

origo.hu

Eltűnt folyót fedeztek fel Egyiptomban

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

mindmegette.hu

Sokan így rontják el a natúr csirkemellet: kihagyják az egyik fontos összetevőt

magyarnemzet.hu

Ez gyors volt: az Alkotmányvédelmi Hivatal elé került Szijjártó Péter és a 444 csörtéjének ügye

ripost.hu

Ezt a három csillagjegyet nagy szerencse éri, míg a Nap és az Uránusz együtt áll

mandiner.hu

A svédek még mindig biztosak benne: 251 ezer magyar életét megmenthették volna, ha az EU hagyja

ripost.hu

Itt a vége, III. Károly váratlan lépésre szánta el magát

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 16.: a Vízöntő elemében van, a Rák menjen a saját feje után

ripost.hu

Így gondozd az uborkát, ontani fogja a termést nyáron

ripost.hu

Balesetet szenvedett Király Viktor, aggódnak a rajongók - Fotó

ripost.hu

Balesetet szenvedett a magyar színész, elmaradnak az előadások

ripost.hu

Megint nagyot fog esni a benzin ára, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

70 kilométert nyomultak előre az oroszok

POLITIK

Melyik titkosszolgálattal működik együtt a 444?

POLITIK

Fico az intenzív osztályon, súlyos állapotban

POLITIK

Magyar Péter fizikai erőszakkal fenyegetőzik