POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.30.
Módosítva: 2023.12.30.

Már több mint 1 millióan töltötték ki a Nemzeti Konzultációt

A pontos szám 1 millió 14 ezer.

Meghaladta az egymilliót a nemzeti konzultációban részt vevők száma – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken az MTI-vel.

Dömötör Csaba tájékoztatása szerint jóval a határidő vége előtt már egymillió 14 ezren nyilvánítottak véleményt a szuverenitásvédelmi konzultációban. Ebből az is látszik, hogy nagyon sokan szeretnének állást foglalni Ukrajna uniós tagságának és finanszírozásának ügyében – írta az államtitkár, hozzátéve: a kérdés azért is különösen aktuális, mert a jövő év eleji uniós csúcson újra napirendre kerülnek a költségvetési kérdések.

Nagy a nyomás Magyarországon, hogy járuljon hozzá Ukrajna további sok tízmilliárd eurónyi támogatásához – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a konzultációban ezeken a kérdéseken kívül mindenki elmondhatja véleményét az új uniós migrációs csomagról és azokról a brüsszeli követelésekről és javaslatokról is, amelyek szűkítenék a magyar gazdaság mozgásterét. A kérdésekre január 10-ig lehet válaszolni.

A korábbi tapasztalatoknak megfelelően a legtöbb kérdőívet postán küldik vissza, a konzultációban résztvevők 86 százaléka ezt a válaszadási módot választotta – ismertette az államtitkár, aki egyben a kormány nevében köszönetet mondott a konzultációban résztvevőknek, és azoknak is, akik ezután mondják majd el véleményüket.

Ha sokan állunk ki az ország szuverenitása és az álláspontunk mellett, az sokat számít majd a következő hónapok vitáiban” – olvasható a közleményben.

Fontos tudni, mit gondolnak az ukrán uniós csatlakozásról az európai és a magyar emberek – mondta a miniszterelnök korábban a TV2 Tények című műsorának adott interjúban.

Orbán Viktor azt mondta, mégiscsak demokráciákban élnek az emberek Európában, tudni kell a véleményüket, a magyar kormány nem véletlenül helyezi a nemzeti konzultáció középpontjába az ukrán csatlakozási kérdést.

Hozzátette: Magyarországon kívül más nem akarja, nem tudja vagy nem meri megkérdezni saját polgárai véleményét. A kormányfő megerősítette: nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását.

Elmondta azt is, hogy három baj gyötri Európát és Magyarországot: az orosz-ukrán háború, az izraeli terrorcselekmények miatti növekvő terrorfenyegetettség és a délről jövő migrációs nyomás növekedésére. „Észnél kell lennünk a következő évben is” – fogalmazott Orbán Viktor.

A teljes lakosság négyötöde (82 százaléka), de még a baloldali szavazók háromnegyede (76 százalék) is felkészületlennek tartja keleti szomszédunkat a csatlakozásra – derült ki a Real-PR 93. friss közvélemény-kutatásából, amelynek részletei szerdán jelentek meg a Magyar Nemzetben. Közölték: a magyar lakosságnak szinte egyöntetű a véleménye arról, hogy Ukrajna a jelenlegi állapotában nem alkalmas az Európai Unióhoz való csatlakozásra.

„Amíg az Európai Unió vezetése erősen szorgalmazza Ukrajna mihamarabbi csatlakozását az EU-hoz, addig a magyar kormány aggályait fejezi ki ezzel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy keleti szomszédunk nem áll készen a csatlakozási tárgyalások megkezdésére sem. Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja, hogy az Európai Unió és Ukrajna között ne csatlakozási tárgyalások kezdődjenek, hanem más módon erősítsék a kapcsolatokat, hozzanak létre stratégiai együttműködést, tisztázzanak olyan fontos kérdéseket, amelyek a kisebbségi jogokat, a mezőgazdasági termékek kereskedelmét, továbbá a vámokat és a biztonságot érintik” – fogalmaztak, hozzátéve, hogy kevés politikai kérdés van, amelyben a magyar lakosság legalább négyötöde azonos véleményen van, de Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozása ilyen.

A lap szerint a felmérés kiemeli,

a magyarok 82 százaléka nem tartja alkalmasnak Ukrajnát az EU-hoz való csatlakozásra, ellenvéleményen csak nyolc százaléknyian vannak, aminél még azok száma is nagyobb, akik nem tudtak vagy nem akartak véleményt formálni a témában.

Néhány százalékkal még nagyobb, 85 százalék az Ukrajnát felkészületlennek tartók aránya, ha csak egy országgyűlési választáson biztosan szavazókat tekintjük, és azok aránya ebben a körben is mindössze nyolc százalék, akik szerint Ukrajna képes teljesíteni az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeit – tették hozzá.

A közvélemény-kutatásból kiderül, pártszimpátiáktól függetlenül nagy többséget alkotnak az Ukrajnát EU-s csatlakozásra alkalmatlannak tartók, még a baloldali pártok szavazói is ilyen véleményen vannak, 76 százalékuk vélekedik így, a fideszesek körében még többen, 94 százaléknyian – írták.

Hozzátették:

a baloldaliaknak is csupán 18 százaléka gondolja, hogy Ukrajna már jelenleg is alkalmas az EU-hoz való csatlakozásra.

Szociológiai jellemzőktől függetlenek az eredmények, igaz ez, ha a budapestiek és a vidékiek véleményét, illetve ha a különböző korosztályok véleményét hasonlítják össze – közölték.

A fővárosiak nyolcvan százaléka tartja a háborúban álló keleti szomszédot felkészületlennek arra, hogy belépjen az EU-ba, vidéken három százalékkal többen, a harminc év alattiak közül 77 százaléknyian, az idősebbek körében 84-85 százaléknyian, az ellenvélemények aránya lakóhelytől és életkortól függetlenül tíz százalék körüli – olvasható a Magyar Nemzetben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadüzenetet küldhetett Putyinnak ez az ország

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

metropol.hu

Szandi brutális dolgokat művel a testével

vg.hu

Csányi Sándor bejelentette: története legnagyobb bevásárlására készül az OTP – ugrik az árfolyam

life.hu

Készül a temetésre a Buckingham-palota: Károly sokkal betegebb, mint hisszük

mandiner.hu

Cseh Katka titka nem titok többé, lebukott a díszpinty

origo.hu

Újabb balos celeb Magyar Péter mögött

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.