POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.05.

Klicsko ismét nekiment Zelenszkijnek

Egyenesen támad ahogy bokszolóként tette.

Kijev főpolgármestere a jelek szerint az ukrán katonai és politikai vezetés vitájában Valerij Zaluzsnij vezérkari főnök pártján áll. Ez derül ki legalábbis abból az interjúból, melyben egyebek mellett azt is kifejtette, hogy Volodimir Zelenszkij elnöknek diktatórikus hajlamai vannak, és „megfizet” azokért a hibákért, amiket a háború előtt és közben elkövetett.

Vitalij Klicsko a svájci 20 Minuten nevű lapnak adott interjúban úgy fogalmazott,

„Az emberek látják, hogy ki hatékony, és ki nem, Zelenszkij pedig az általa elkövetett hibák miatt bűnhődik”

– utalta arra, hogy az ukrán elnök népszerűsége, valamint a társadalom belé és a politikai vezetésbe vetett bizalma az utóbbi időben igencsak meginogni látszik.

Klicsko arról is beszélt, hogy az emberek gyakran tűnődnek azon, hogy Ukrajna miért nem volt jobban felkészülve a háborúra, hogy miért tagadta Zelenszkij a végsőkig, hogy reális lehetőség a fegyveres konfliktus kirobbanása, illetve hogyan volt lehetséges, hogy az oroszok ilyen gyorsan el tudták érni Kijevet.

Szerinte mindettől függetlenül az elnöknek fontos feladata van, az ukrán lakosságnak pedig támogatnia kell őt a háború végéig.

Nem sokkal később viszont már arról beszélt, hogy Valerij Zaluzsnij vezérkari főnök „igazat mondott”, amikor arról írt pár hónapja, hogy Ukrajna nehéz helyzetben van, az ellentámadás kudarcba fulladt, és jelen állás szerint nincs esély arra, hogy megnyerje a háborút.

„Az emberek nem mindig akarják hallani az igazságot. De a főparancsnoknak felelőssége van. Elmondta, hogy mi a helyzet. Megtehetjük, hogy önfeledten hazudozunk a népünknek és a partnereinknek. De nem tehetjük ezt örökkön örökké”

– magyarázta a polgármester, hozzátéve, hogy számos ukrán politikus bírálta keményen Zaluzsnijt szavaiért, ám ez nem volt jogos.

Az egykori bokszbajnok kitért arra is, hogy meglátása szerint Zelenszkij elnöknek tekintélyelvű megnyilvánulásai vannak.

Arra már a Sky News hívta fel a figyelmet, hogy Klicsko egy másik, német lapnak adott interjúban úgy fogalmazott,

„egy bizonyos ponton már nem fogunk különbözni Oroszországtól, ahol minden egy ember szeszélyétől függ”.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester úgy véli, hogy Ukrajna a tekintélyelvűség felé halad, és megszűnhet különbözni Oroszországtól, ahol „minden egy ember szeszélyén múlik” – közölte szombaton az Ukrajinszka Pravda hírportál a városvezető német Der Spiegel című lapnak adott interjújára hivatkozva, amiről a karpatalja.info is írt.

A jelentés szerint Klicsko elmondta: „Egy pillanatban megszűnünk különbözni Oroszországtól, ahol minden egy ember szeszélyén múlik. Jelenleg egyetlen független intézmény működik, de óriási nyomás nehezedik rá: a helyi önkormányzat.”

Mint Kijev polgármestere kifejtette: „a háború első hónapjaiban az ország vezető nélkül maradt, nyílt káosz uralkodott, a polgármesterek véleményformálóként, a városok védelmében, a katonaságnak nyújtott támogatásban kulcsszerepet játszottak.” Egyúttal úgy vélte, hogy az Elnöki Hivatal a polgármestereket „csökevényeknek” tekinti, csak akadálynak az ország hatalmi struktúráinak központosításában.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajnában komoly veszély fenyegeti-e a demokráciát, Klicsko kis szünet után azt válaszolta: „Igen”. Szerinte azonban „szinte lehetetlen csak úgy tekintélyelvű állammá tenni Ukrajnát”, mert az ukránok túlságosan szabadságszeretők ehhez. „A teljes háború kezdete óta egyetlen találkozóm vagy telefonbeszélgetésem sem volt Volodimir Zelenszkij elnökkel” – erősítette meg Kijev polgármestere.

Az ukrán katonai és politikai vezetés között egyre nyilvánvalóbb csatározás van kialakulóban. Zelenszkij igyekszik úgy gyengíteni a hadsereg vezérkari főnökét, hogy eltávolítja pozíciójukból megbízhatónak számító embereit.

Volodimir Zelenszkij felmentette az ukrán fegyveres erők egészségügyi szolgálatának parancsnokát, Tetjana Osztascsenko tábornokot, és reformokat jelentett be a katonák orvosi ellátásában. Az ukrán elnök az új védelmi miniszterrel, Rusztem Umerovval közösen tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, „nincs időnk eredményekre várni, gyors cselekvésre van szükség, hogy változásokat érjünk el.”

A dolog érdekessége, hogy

nem Osztascsenko az egyetlen magas rangú katonatiszt, aki Zelenszkij célkeresztjébe került.

Szergej Naev vezérezredes, a hadsereg egyesített erőinek parancsnoka és Olekszandr Tarnavszkij, a Tavrija hadműveleti-stratégiai csoport parancsnoka sajtóhírek szerint szintén távozhatnak helyükről.

Osztascsenko, Naev és Tarnavszkij mindhárman Valerij Zaluzsnij vezérkari főnökhöz közel álló emberek. Egyes források szerint pedig az utóbbi időben meggyengülő Zelenszkijt az amerikaiak épp Zaluzsnij tábornokra „cserélnék” le.

A hadsereg főparancsnokának helyettese és legfőbb segítője, Hennagyij Csasztjakov november elején Kijev melletti otthonában halt meg tisztázatlan körülmények között, amikor felrobbant a kezében egy születésnapi ajándékba kapott kézigránát. Zaluzsnij Telegram-oldalán a következőket írta: „Ma tragikus körülmények között, saját születésnapján, családja körében életét vesztette helyettesem és közeli barátom, Hennagyij Csesztjakov ezredes. Az egyik ajándékcsomagban működésbe lépett egy ismeretlen robbanószerkezet.”

A vezérkari főnök egyébként nemrég az Economist című brit lapban tett közzé egy írást, amelyben kifejtette, az orosz–ukrán konfliktus felőrlő állóháború felé halad, ami Oroszországnak kedvez és így újjáépítheti katonai erejét, valamint hogy az ukránok által nyáron indított ellentámadás gyakorlatilag kudarcot vallott, a továbbiakban már nem lehet áttörésre számítani, és az ukrán erők védekezésre kényszerülnek.

Boján Csukov bolgár geopolitikai szakértő legújabb értekezésében az ukrajnai háborúról írt. „Az orosz–ukrán háború befejezte első szakaszát és belépett a másodikba. Az USA katonai Schengenre vágyik. A következő kétségbeesett kísérlet lesz az amerikai hegemónia újraélesztésére. Az első fázisban Ukrajna száraz tűzifaként elégett” – fogalmazott tanulmányában. Szerdai közösségi oldalán tett bejegyzésében, amelyet átvett a két legolvasottabb hírportál, az Epicenter.bg és a Pik.bg a következőket írta:

Rossz emberek akarják megmérgezni Budanov, a GUR (Ukrajna katonai hírszerzése) főnökének feleségét, Zaluzsnij asszisztensét pedig közvetlenül a születésnapján robbantották fel gránáttal. A GUR és a SZBU (Ukrajna kémelhárítása) közötti kapcsolat drámai. A GUR mögött már régóta a CIA áll, az SZBU lojális Zelenszkijhez.

Félreismerték a nyugati szakértők Oroszországot

Csukov felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna drámai események elé néz: „emlékezzünk külföldi és euroatlanti elemzőink egy évvel ezelőtti elemzéseire. Akkoriban mindenki a kórusban azt állította, hogy Oroszországnak vége. Az orosz hadsereg vereséget szenved, a Kreml pedig következő héten kapitulál. Az Oroszországi Föderáció össze fog omlani, Putyin már halott, és helyette a televíziós csatornákon legalább három hasonmását látjuk. Vagy Vlagyimir Vlagyimirovics súlyosan beteg, és a halála feltartóztatatlanul közeleg. Most pedig kiderült, hogy Putyin a közelgő, 2024 elején esedékes elnökválasztásra készül” – fogalmazott. A szakértő felidézte továbbá az ukrajnai háború nagyobb eseményeit is: „emlékezzenek arra, hogyan tárta fel a demokratikus sajtó az orosz hadsereg vérengzéseit Bucsában. Hogyan öltek meg civileket az oroszok egy rakétával Kramatorszkban. És mi derült ki? Bucsa egy ügyetlen hamisítvány” – magyarázta.

Az Orosz Föderáció nem omlott össze. Az orosz hadiipar hétszer több lőszert gyárt, mint a Nyugat kollektíven, és folyamatosan meglepetéseket okoz az új fegyvereivel. Nyugat-Európa egymillió lőszert ígért Zelenszkijnek ez év végéig. Eddig a megígértnek csupán 30 százalékát szállították le! [Lloyd] Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere pedig azt kérte, hogy vonják ki az amerikai Abrams tankokat Ukrajnából, és helyettesítsék őket német Leopardokkal. Ravasz húzás! Az amerikaiaké már nem fognak égni, csak a németeké

– vélekedett Csukov.

 

Zelenszkij előtt csupán két út maradt

A bolgár szakértő szerint az ukrajnai háború már a második felvonásnál tart, miközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „egyre idegesebb”. Hozzátette: Már nem akarják őt a „demokratikus világ” parlamentjeiben és konferenciáin vendégszerepeltetni. A lengyelek is kiszerettek belőle. Csukov szerint az ukrán elnöknek két lehetősége maradt: vagy áldozattá válik, vagy eszközként fenntartják – tekintettel arra, hogy „túl sokat fektettek bele” és „tisztességtelenül sokat tud”. „Valami olyasmi lehetne, mint egy Szakasvili-változat” – írta, utalva Grúzia volt elnökére. Csukov azonban úgy látja, Zelenszkijnek viselnie kell majd politikája következményeit, és kizártnak tartja, hogy a háborút követően egyszerűen csak hajókázzon újonnan vásárolt drága jachtjain tengereken és óceánokon át.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

origo.hu

Brutális támadásra készülnek az oroszok

borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

metropol.hu

Helyszíni fotók: drámai pillanatok a Szabadság hídon, próbálják "lekönyörögni" a felmászott embert

magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

origo.hu

Dundikát sokkolta Hugh Hefner legendás villája

ripost.hu

Most jött: dráma a Szabadság hídon, nagy erőkkel vonultak ki a hatóságok

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Hídpénz-botrány: Verőlegények és a kötözős banda

POLITIK

Újabb atomfegyverkezés kezdődhet Európában

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való