POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.05.
Módosítva: 2023.12.05.

Karácsony ügyvédje már 50 milliót kaszált a Városházán

Töretlen a bizalom, hiába volt a házkutatás...

Tordai Csaba az egyike annak a 42 embernek, aki tanácsadóként tevékenykedik a Városházán. A nyilvánosságra került adatok alapján Karácsony Gergely jogi főtanácsadójaként Tordai havi egymilliónál is többet kereshet, s ebben még nincs benne minden. Tordai egyébként az a jogász, akinek ügyvédi irodájában november elején tartott házkutatást a Karácsony-féle 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatt nyomozó adóhivatal.

 

Na, most nekem a Gordon [Bajnai Gordon egykori miniszterelnök] azt mondta, hogy ő két embert ajánlott be a Gergőnek [Karácsony Gergely főpolgármesternek] – fogalmazott Gansperger Gyula azoknak az Anonymus által 2021-ben kiszivárogtatott hangfelvételeknek az egyikén, amelyek a Városháza tervezett eladásának előkészületeiről szóltak. A baloldali üzletember az orosz befektetői körök képviselőinek el is árulta, hogy kik ők. Az egyik Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes, a másik pedig Tordai Csaba, aki manapság a főpolgármester jogi főtanácsadójaként tevékenykedik.

Tordairól Gansperger a következőket mondja: neki nincs úgymond hivatali tisztsége.

– De minden olyan szerződés, rendelkezés, tervezet, ami kimegy a főpolgármestertől, azt ő készíti elő és ő vizsgálja meg, hogy működőképes-e. Tehát mielőtt ez kimegy a nyilvánosságra, hogy aláírjon Gergő egy szerződést, azt a Tordai Csaba láttamozza – fogalmazott.

A legfontosabb a 42-ből

Tordai pedig mindezért – az idén napvilágot látott közérdekű adatigénylések alapján – igen jól kereshet a Városházán. Az esztendő elején – miként arról a Hvg alapján a Telex beszámolt – 42 önkormányzati tanácsadó dolgozott a fővárosnál: 16-an kiemelt feladattal járó főtanácsadóként, 26-an tanácsadóként. A legalacsonyabb bér havi bruttó 200 ezer, a legmagasabb 1,35 millió forint. Nem tűnik alaptalan feltételezésnek, hogy a Városháza működtetésében kulcsszerepet játszó

Tordai juttatása a maximum közelében mozog, vagyis az önkormányzat főjogásza jóval egymillió forint fölött kereshet.

S bizonyosan hasonlóan keresett korábban is.

Erre lehet következtetni a Városháza nyilvánosságra hozott adataiból. Ezek ugyanis azt mutatják, hogy a tanácsadók és főtanácsadók együttes bérköltsége az elmúlt években is igen tetemes volt. 2020-ban bruttó 26 millióba kerültek ezek a személyek minden egyes hónapban, az utóbbi három évben pedig 34-35 millióba. Vagyis 2019 óta évente 300-400 millió forintot költ a főváros, közelebbről az adófizetők közössége a Városháza tanácsadóira, akikből nem is alkalmaz keveset a Karácsony vezette önkormányzat. Volt rá példa – 2021-ben –, hogy ötven tanácsadót fizetett Budapest, de a legvisszafogottabb időszakban is 37 név szerepelt a fizetési listán. Mindebből az következik, hogy átlagosan bruttó 700-800 ezer forint járt egy tanácsadónak, ez alapján pedig Tordai Csaba a szervezet egyik legfontosabb szereplőjeként biztosan megkereste a havi egymilliót.

Vagyis Karácsony Gergely 2019-es hivatalba lépése óta ötvenmillió forintot biztosan kitett annak a Tordai Csabának a városházi járandósága, akinél a hónap elején tartott házkutatást a Karácsony-féle 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatt nyomozó adóhatóság.

 

Újabb milliók béren kívül

A Városházán azonban béren kívüli juttatás is jár, mégpedig nyolc jogcím alapján. Mint arra őszi cikkében a Tűzfalcsoport rámutatott, mind a 42 tanácsadó kaphat helyi utazási bérletet (ára 189 ezer forint évente), részesülhet ruházati hozzájárulásban (évi 300 800 forint), miként hozzájuthat havi 37 700 forint önkéntes pénztári kerethez is. Mindehhez hozzá lehet adni a változó összegű, de így is évi százezres nagyságrendű rekreációs juttatást, a háromszázezer forint körüli kafetériát, a legutóbb kétszázezer forintot jelentő rezsitámogatást és a Budapest-pótlékot, amely az érintett fizetésének 60 százalékától egészen a 160 százalékáig terjedő összeget tehet ki.

S ha mindez még nem lenne elég, havi ezer forint értékben bankszámla-hozzájárulással is számolhatnak a fő- és egyéb tanácsadók.

A juttatások a Tűzfalcsoport számításai szerint meghaladhatják az évi kétmillió forintot.

Továbbra is feltétlen a bizalom a Városházán Tordai Csaba iránt. Déri Tibor DK-s polgármester még meg is köszönte Karácsony jogi főtanácsadójának a munkáját, annak ellenére, hogy Tordainál házkutatást tartottak a 99 Mozgalom gyanús pénzügyei miatt.

 

„– Tordai Csaba továbbra is a bizalmi embere?

– Természetesen.”

A Magyar Nemzet kérdésére ezt a választ adta még múlt héten pénteken Karácsony Gergely. Úgy tűnik, Tordai iránt a bizalom továbbra is töretlen, hiszen a mai napig a főpolgármester jogi főtanácsadójaként dolgozik.

A Magyar Nemzet információi szerint  Tordai ügyvédi irodájában hamisíthatták meg a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom félmilliárdos adománygyűjtésének jegyzőkönyveit. Sajtóhírek szerint Tordai nélkülözhetetlen támasza Karácsonynak, ezért elképzelhetetlen, hogy meginogjon a pozíciója.

Karácsony természetesen ismét a sajtót kikerülve, egy hátsó ajtón közelítette meg a közgyűlés termét, így tőle nem lehetett kérdezni. A Fővárosi Közgyűlés balliberális politikusai azonban egy emberként álltak ki Tordai Csaba mellett.

– Tordai Csaba kiváló szakember, nagyon jó munkát végez, köszönjük a munkáját! – ezt Déri Tibor, Újpest DK-s polgármestere mondta a Magyar Nemzetnek. Niedermüller Péter és a szintén DK-s Szaniszló Sándor is azon az állásponton van, hogy meg kell várni a nyomozás végét. Niedermüller szerint a házkutatás nem azt jelenti, hogy valakit fel kell menteni a munkavégzés alól.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes pedig nem értette, hogy mi köze van a Városházának ahhoz, hogy Karácsony Gergely jogi főtanácsadójának ügyvédi irodájában házkutatást tartottak az adónyomozók, egy olyan mozgalom gyanús pénzügyeivel összefüggésben, ami a főpolgármester miniszterelnök-jelölti kampányát szolgálta ki.

Bár Tordai Csaba ügyvédi irodájában hamisíthatták meg a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom félmilliárdos adománygyűjtésének a jegyzőkönyveit, a főpolgármester mégsem függeszti fel a jogi főtanácsadóját a városházi pozíciójából. Tordai ugyanis nélkülözhetetlen támasza Karácsonynak, ezért elképzelhetetlen, hogy meginogjon a pozíciója.

 

Hetek óta keresik a sajtó emberei Karácsony Gergelyt és körét a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom bűncselekménygyanús pénzügyei miatt folytatott nyomozás körülményeivel kapcsolatban, ám eddig semmilyen választ nem kaptak a kérdéseinkre. 

Legutóbb arról érdeklődtek a fővárosi önkormányzat sajtóosztályánál, hogy a nyilvánosságra került információkat követően miért nem függesztették fel Tordai Csabát a jogi főtanácsadói pozíciójából.

Egymásra utalva

Ez már csak azért is indokolt lenne, mert Tordai tulajdonképpen maga is belekeveredett a bűnügybe. Sőt, a félmilliárd forintnyi „mikroadomány”-ügy egyik kulcsfigurája lehet, hiszen a hatósági vizsgálat szerint az ő ügyvédi irodájában hamisíthattak meg több, az adománygyűjtés körülményeiről szóló jegyzőkönyvet.

Ennek ellenére jelenleg úgy tűnik, hogy bár Tordai tekintélyét kikezdte botrány, a városházi pozíciója megingathatatlan. 

A főváros ügyeibe belelátó források szerint Gyurcsány Ferenc egykori államtitkára olyan nélkülözhetetlen támasza Karácsonynak, hogy az elmozdítására semmi esély.

Ezen a ponton érdemes felidézni, hogy még 2020 őszén – vagyis a Városháza-gate kirobbanása előtt egy évvel – a 444.hu felületén a Direkt36 is foglalkozott Tordai Csaba és Karácsony Gergely évtizedekkel ezelőttre visszanyúló kapcsolatával. Mint írták, Tordai nemcsak Karácsony egyik legközelebbi munkatársa, hanem egyúttal az egyik legrégebbi barátja is. Már az egyetemen közel hozta őket egymáshoz a politika iránti érdeklődésük és később, a 2002-es választás idején is dolgoztak együtt a Medián közvélemény-kutató cégnek.

A portál cikke szerint a bizalmi viszony a későbbiekben is megmaradt, s 2019-ben a főpolgármesteri mandátumot nyerő Karácsony jóval nagyobb befolyási kört testált Tordaira, mint ami a jogi főtanácsadói titulusból kikövetkeztethető lenne. – Valójában ő az egyik legbefolyásosabb ember a Városházán. „Csaba a pecsétőr” […] Karácsony aláírása előtt mint „főjogász” mindent ellenőriz jogi szempontból – közölte a Direkt36, amely szerint a főtanácsadó kulcsszerepet játszik az olyan nagy horderejű projektekben is, mint például a fővárosi parkolás átalakítása.

És ha már Városháza-gate, akkor fontos megemlíteni, hogy az üggyel összefüggésben nyilvánosságra került hangfelvételeken Gansperger Gyula, baloldali üzletember úgy jellemezte Tordai szerepét, hogy bár „nincs úgymond hivatali tisztsége, de minden olyan szerződés, rendelkezés, tervezet, ami kimegy a főpolgármestertől, azt ő készíti elő, és ő vizsgálja meg, hogy működőképes-e. Tehát mielőtt ez kimegy a nyilvánosságra, hogy aláírja a Gergő a szerződést, azt a Tordai Csaba láttamozza.” Tordai tevékenységéről egyébként az egyik nyilvánosságra került felvételen Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök is említést tett. Úgy fogalmazott: 

Gyakorlatilag két ember üzemelteti ma a Városházát, ő az egyik.


A kampányra nem költhették a félmilliárdot

Emlékezetes: egy júniusi nemzetbiztonsági jelentés rögzítette, hogy Karácsony mozgalmának számlájára 506 millió forint érkezett, döntően euróban és angol fontban. Ezt az összeget a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor fizette be készpénzben, összesen 19 alkalommal. Bár a mozgalom a főpolgármester 2021. októberi előválasztási kampányát volt hivatott elősegíteni – Karácsonyék állítólag erre gyűjtötték a pénzt –, azonban Perjés az utolsó befizetést tavaly szeptemberben tette, vagyis közel fél évvel az országgyűlési választás után.

Tehát a kampányra nem költhették a félmilliárdos összeg egészét, de megbukott Karácsonyék mikroadományokról szóló magyarázata is.

Ugyanis szeptemberben az OTP, a 99 Mozgalom számlavezetője egyebek megállapította, hogy Perjés döntő többségben 50 és 100 eurós címletű bankjegyeket fizetett be, amelyek nem egy esetben újak, gyűrődésmentes voltak, összetapadtak, sorszámuk követte egymást, s leginkább csomagokban érkezhettek. Ráadásul a bank szerint bele sem fértek volna a gyűjtőládikákba a jegyzőkönyvekben szereplő összegek. Az OTP ezt követően feljelentést tett, de Tényi István feljelentése nyomán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már júliusban elrendelte a nyomozást költségvetési csalás, majd pénzmosás gyanújával.

November elején értek el az ügy szálai Tordai Csabáig, akinek az ügyvédi irodájában tartott házkutatás során különböző iratokat foglaltak le az adónyomozók. Az adománygyűjtő ládák tíz jegyzőkönyvén az MSZP két munkatársának neve szerepelt, ám a szocialista párt csak egy jegyzőkönyv aláírását ismerte el, a többin így nem szerepelhetne a munkatársaik neve. Vagyis az adománygyűjtő ládák tíz okiratából kilencet meghamisíthattak.
 

Tordai elérhetetlen

Néhány napon belül házkutatást tartottak Perjés Gábor törökbálinti házában is, ahova a 99 Mozgalmat bejegyezték. Bár Perjést és Karácsonyt sikerült személyesen elérnünk, egyikük sem kommentálta a hatósági eljárást. Tordai Csaba pedig teljesen elérhetetlenné vált, sőt a munkahelyén, a Városházán sem volt fellelhető az elmúlt hetekben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő részletek: a 30 éves VV Zsoltinak szexuális kapcsolata volt egy 16 éves fiúval

origo.hu

Keresztes Ildikó a szerencsejátékokról beszélt, Kasza Tibit kínos helyzetbe hozták

metropol.hu

Dárdai Pál sportszerű gesztusát csodálják a németek

mandiner.hu

Medvegyev „feldarabolta” Ukrajnát – Magyarország is kapott egy kis szeletet belőle (VIDEÓ)

metropol.hu

Napra pontosan tudjuk, ekkor érkezik vissza a hűvös téli idő

mandiner.hu

Telibakaptak az oroszok egy Bradleyt, ki nem találnák, mi lett a páncélossal

origo.hu

Ördög Nóra hatalmas titkot árult el a Next Top Model Hungaryről - videó

lakaskultura.hu

2024 legfőbb lakberendezési trendjei: szigorú szabályok helyett játékosság

origo.hu

Így csökkentsük felére a kert költségeit (hirdetés)

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod (hirdetés)

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ezek lesznek az új gyermekvédelmi törvénycsomag legfontosabb változásai

POLITIK

Neonácik életveszélyesen megfenyegették a XII. kerület alpolgármesterét

POLITIK

Ezer traktor Brüsszel utcáin, a gazdák haragja eléri az EU központját

POLITIK

Páratlan luxusingatlanba költöznek Gyurcsányék, csak az előleg 500 millió

POLITIK

Szijjártó Péter: A közel-keleti konfliktus újabb világháborús kockázat

POLITIK

Orbán Viktor: Jobb, ha mi keresünk másokon, mint, ők rajtunk

POLITIK

Putyin csapdát állított a németeknek?

POLITIK

"Orbán Viktor rendkívül nehéz ellenfél!"