POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.18.

Jelentősen javultak az emberek gazdasági várakozásai

Avagy a magyarok gazdasági közérzete.

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2023. decemberi felmérése alapján a lakosság gazdasági közérzete 3,7 indexponttal, a vállalatok gazdasági várakozásai pedig 1,9 indexponttal emelkedett az előző hónapban mért értékhez képest. Így a –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index –15,2-re, a vállalati mutató értéke pedig –10,7-re erősödött. Az indexek értékét hosszabb időtávon vizsgálva is jelentős javulás tapasztalható: a 2022. decemberi értékhez képest a lakossági index 14,7, a vállalati index 11,2 indexponttal növekedett. A decemberi felmérés alapján a lakosság inflációs várakozásai tekintetében tapasztalható a legnagyobb pozitív irányú elmozdulás, a vállalatok pedig az ország elmúlt egy évre vonatkozó általános gazdasági helyzetét tekintve fogalmaztak meg pozitív véleményt.

A konjunktúraindex negatív tartományban tartózkodását az elhúzódó orosz–ukrán háború, a csökkenő, de továbbra is magas inflációs környezet és a gazdasági szankciók által okozott bizonytalanság határozták meg.

A konjunktúraérzet még jelentősebb javulására csak akkor nyílik lehetőség, ha

A HÁBORÚ VÉGET ÉR, AZ INFLÁCIÓ TOVÁBB MÉRSÉKLŐDIK, A KAMATKÖRNYEZET IS KEDVEZŐBBÉ VÁLIK, TOVÁBBÁ AZ ENERGIAPIACOKON TARTÓSAN ALACSONY ÁRAK ALAKULNAK KI.

Lakossági konjunktúraindex

FORRÁS: SZÁZADVÉG

A lakossági konjunktúraindex három alindexe javult, egy pedig romlott az előző havi értékéhez képest, és összességében az index jelentős mértékben emelkedett a novemberi értékével összevetve. A legkedvezőbb továbbra is a foglalkoztatási helyzet megítélése, amelynek értéke ugyanakkor az előző havi –1,0-ről –1,2-re változott. A háztartásoknál az inflációs folyamatokat megítélése jelentősen javult a kedvező tényadatok miatt is, és a mutató a novemberi értékéhez képest –85,9-ről –81,3-re emelkedett. A gazdasági környezet megítélése az előző havi –25,0 pontos értékről –18,3-re javult, míg az anyagi helyzeté –17,3-ről –12,5-re erősödött.

Lakossági alindexek

FORRÁS: SZÁZADVÉG

A lakossági konjunktúrakutatásban a legnagyobb pozitív irányú elmozdulás novemberhez képest az ország múlt évre vonatkozó (visszatekintő) gazdasági helyzetének megítélésében volt tapasztalható. Arra a kérdésre ugyanis, hogy „Meglátása szerint az elmúlt egy év során hogyan változott az ország gazdasági helyzete?", 6,9 százalékponttal kevesebben (36,6 százalék) mondták azt, hogy jelentősen romlott, továbbá 0,3 százalékponttal többen (24,7 százalék), hogy kismértékben romlott, mint egy hónappal ezelőtt. Ugyanakkor növekedés (+1,3 százalékpont) figyelhető meg novemberről decemberre (13,5 százalékról 14,8 százalékra) a nem változott választ adóknál. A kismértékben javult választ 4,7 százalékponttal többen (a megkérdezettek 15,8 százaléka), míg a jelentősen javult választ 0,7 százalékponttal többen (a megkérdezettek 5,6 százaléka) jelölték meg.

Decemberben a lakosság körében még egy nagyon fontos jelenség észlelhető.

NAGYMÉRTÉKBEN (7,9 SZÁZALÉKPONTTAL) CSÖKKENT AZOK ARÁNYA UGYANIS, AKIK A JÖVŐ ÉVRE 7 SZÁZALÉK FELETTI INFLÁCIÓT VÁRNAK.

Ez egyrészt a megjelent kedvező inflációs adatoknak, másrészt pedig a jövőbeni kedvező várakozásoknak köszönhető.

Továbbá a Századvég kiemeli, hogy az indexet alkotó 27 kérdésből 24 esetében javuló érzet figyelhető meg, legyen az visszatekintő (az elmúlt egy évre vonatkozó) vagy előretekintő (a következő egy évre vonatkozó) típusú kérdés. Megjegyzendő, hogy a lakossági előretekintő kérdéseket tartalmazó részindex értéke (–13,9) utoljára 2022 áprilisában volt ilyen kedvező.

A vállalati felmérés esetében is három alindex értéke vált kedvezőbbé. A gazdasági környezet mutatója jelentősebben, az előző havi –23,7-ről –15,9-re, az üzleti környezet mutatója –21,5-ről –19,0-re, az iparági környezeté pedig –6,9-ről –2,2-re nőtt, továbbá a termelési környezeté enyhén, –8,2-ről –9,0-re romlott.

Vállalati konjunktúraindex

FORRÁS: SZÁZADVÉG

 

A legnagyobb pozitív irányú változás a vállalatoknál 2023. decemberben az elmúlt év gazdasági teljesítményében történő módosulás volt. A „Meglátása szerint az elmúlt egy év során hogyan változott az ország gazdasági helyzete?" kérdésre a jelentősen romlott kategóriát 5,8 százalékponttal kevesebben választották ebben a hónapban a novemberihez képest. A kismértékben romlott válaszadási lehetőséget 2,2 százalékponttal kevesebben jelölték meg. A nem változott kategóriát 1,8 százalékponttal, a kismértékben javult lehetőséget 5,0 százalékponttal és a jelentősen javultat pedig 1,5 százalékponttal többen nevezték meg.

AZ ÁGAZATI BONTÁST VIZSGÁLVA MEGÁLLAPÍTHATÓ, HOGY (EGY SZEKTORT KIVÉVE) EMELKEDETT ÁTLAGOSAN A KONJUNKTÚRAÉRZET. A MEZŐGAZDASÁGBAN +2,7, AZ IPARBAN +1,1, A KERESKEDELEMBEN+2,4, A SZOLGÁLTATÁSOKNÁL +2,5, MÍG AZ IPARBAN –3,0 PONTOS INDEXÉRTÉK-VÁLTOZÁS JELLEMEZTE ÁTLAGOSAN A VÁLLALATOK KONJUNKTÚRAÉRZETÉNEK VÁLTOZÁSÁT NOVEMBERRŐL DECEMBERRE.

Vállalati alindexek

FORRÁS: SZÁZADVÉG

A visszatekintő (elmúlt évre vonatkozó) kérdésekből összeállított részindex mellett örömteli, hogy az előretekintő részindex értéke is emelkedni tudott. Az előretekintő vállalati konjuktúraindex 2023. decemberi értékénél jobbat legutóbb 2022 februárjában mértek.

Úrrá lett a pesszimizmus a németeken, borús jövőképet fest a hangulatindex

A német Ifo intézet üzleti hangulatindexe romlást jelez, míg novemberben 87,2 ponton állt, addig az év utolsó hónapjára 86,4 pontra esett, s elmaradt a 87,8-as elemzői várakozásoktól is- írja a vg.hu.

Újra rossz hírek érkeztek a német gazdaságról. Esett a német üzleti hangulatindex, ami habár meglepte az elemzőket, a múlt heti aktivitási mutató után már korántsem volt annyira váratlan.

A német Ifo intézet decemberi üzleti hangulatindexe romlást mutat. Míg a hangulatindex novemberben 87,2 pont, addig az év utolsó hónapjában 86,4 pontot mutatott, s alatta marad a 87,8-as elemzői várakozásoknak is. A vállalkozók cégük jelenlegi helyzetével szembeni elégedettsége is csökkent, az alindex novemberi 89,4 pontról 88,5 pontra esett. A jövőbeli várakozások pedig szintúgy csökkentek, a mutató a 85,1 pontról 84,3 pontra esett.

Az Ifo elnöke szerint az adatok azt mutatják, hogy a német gazdaság továbbra is gyenge lábakon áll – idézi a  Reuters Clemens Fuestöt, aki az Ifo hétfői közleményében aláhúzta, hogy főleg a feldolgozóipari szereplők bizalma romlott, ők akik a jövővel kapcsolatosan is borúlátóbbak.

 

A legrosszabb időket pedig az energiaintenzív vállalatok élik. 

A rendelések száma általánosságban visszaesett. Hasonló helyzetben van a kereskedelmi ágazat is, ahol még az ünnepi szezonra is kiábrándító számokat várnak. Az építőiparnál az üzleti bizalom 2005. szeptemberi szintre csökkent. Itt minden második vállalat pesszimista a jövővel kapcsolatban.

Európa legnagyobb gazdaságának egy területén azonban még így is jelentősen javult az üzleti hangulat, mégpedig a szolgáltató szektorban. A vendéglátói egységek helyzete kifejezetten jobb lett.

Klaus Wohlrabe úgy látja, hogy a német gazdaság keresleti problémával küzd. A közgazdász szerint a gazdaság eddigi működése visszaesést jelez az év utolsó negyedévére. Ha a kibocsátás valóban kisebb lesz, akkor a német gazdaság technikai recesszióba süllyedhet.

Aggasztó hírek érkeztek a német gazdaságról

A német versenyszféra június óta folyamatosan zsugorodik. Decemberben mind a feldolgozóipar, mind a szolgáltató szektor aktvitása visszaesett, ami azt jelenti, hogy a megrendelések száma is alacsony. Az elemzőket meglepték az adatok, növekedést vártak mindkét mutatóban.

.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország bejelentést tett a háború lezárásáról

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

mandiner.hu

Megsemmisítő csapást mértek az oroszok Ukrajna egyik legfontosabb parancsnokságára Odesszában

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság