POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.12.

Harminc éve halt meg Antall József

A rendszerváltás ikonikus alakja.

Antall József a rendszerváltozás utáni Magyarország első demokratikusan és törvényesen megválasztott miniszterelnöke volt, XX. századi történelmünk ikonikus alakja, aki tudós történészként és felelős politikusként a magyar nemzet egységében, az európai szabadság értékrendjében és a kereszténység társadalmi tanításában vélte fölfedezni a harmadik évezred Magyarországának alapjait - írta a Magyar Nemzet. 

Tősér Ádám tavaly bemutatott, Blokád című filmje az 1989–90-es magyarországi rendszerváltozás és az azt követő demokratizálódási folyamatok első komoly válságát, az 1990 októberének utolsó napjaiban kialakult taxisblokádot mutatja be. Egy váratlanul bejelentett, nagymértékű és kormányzatilag rosszul kommunikált üzemanyagár-emelés miatt a főváros, illetve a vidék több közlekedési csomópontját szervezetten – és vélhetően némi állambiztonsági hátterű, múltú segítséggel – lezárták a fuvarozó vállalkozók (akiknek a nyolcvanas évekbeli világát tragikus realizmussal ismerhettük meg András Ferenc Dögkeselyű című, Cserhalmi György főszereplésével készült, 1982-es mozijából). Tették ezt azért, hogy ezzel kényszerítsék tárgyalásokra a kormányt, és elérjék – legalább ideiglenesen – az üzemanyagok árának csökkentését. Ekkor világossá vált, hogy az akkori legnagyobb ellenzéki párt által jelölt államfő, valamint a haderő és a rendőrség vezetése nem áll – még a szavak szintjén sem – a kormány mellett.

Antall József már kisgyermekkora óta a politika bűvöletében élt

 

A film főhősének valós történelmi modellje, a harminc éve elhunyt Antall József már kisgyermekkora óta a politika bűvöletében élt. Családi öröksége volt a közélet iránti érdeklődés. Idősebb Antall József kisgazda politikus ugyanis a második világháború éveiben a náci német megszállás elől Magyarországra menekült lengyeleket támogató kormánybiztos volt, 1945 után, a „koalíciós években" pedig parlamenti képviselő, egy évig újjáépítési miniszter (és pár napig a pénzügyminiszteri posztot is betöltötte). Később a polgári elkötelezettségű – és az Isten, haza, család jelmondattal kampányoló – Független Kisgazdapárt (FKGP) egyik meghatározó politikusa, pártigazgatója. Apai nagyapja, Szűcs István előbb gróf Apponyi Albert személyi titkára, majd gróf Klebelsberg Kunó mellett a vallás- és közoktatásügyi minisztérium népiskolai oktatásért felelős helyettes államtitkára volt, később két cikluson keresztül országgyűlési képviselő.

Politikai eszmélése egyik első epizódjára később így emlékezett:

Ma is, ha felidézem, szinte szó szerint emlékszem, amikor hat-hét éves koromban, '37–'38-ban, Veszprém megyében, az egyik hegyi úton magyarázta el nekem apám, hogy mi a demokrácia. Hogy mit kell érteni alatta, mit jelent a képviseleti demokrácia, és hogy nekünk ehhez hűnek kell lenni, bármit mondanak és bármit hallanék.

Antall József tehát komoly családi háttérrel indulva – hiszen náluk állandó beszédtéma volt a nemzetközi és a hazai politika, valamint a történelem –, a budapesti piarista gimnázium elvégzése után, egyetemi éveiben nagy elmélyültséggel és elméleti megalapozottsággal folytatott történelmi, irodalmi és jogi tanulmányokat. Az 1950-es évek közepén középiskolai tanárként dolgozott. Az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban a budapesti Eötvös József Gimnázium forradalmi bizottságának elnökévé választották. Ennek következtében a megtorlások idején évekig nem kapott végezettségének megfelelő állást, sőt közlési tilalom alá esett: így sem szaktörténészi, sem tudományos ismeretterjesztő publicisztikai tevékenységet nem folytathatott, írásai nem jelenhettek meg.

 

Történészként két jelentős szakmai eredményt ért el. Egyrészt komoly kortörténeti és összehasonlító eszmetörténeti felkészültséggel vizsgálta – és bölcsészdoktori disszertációjának a témájául is választotta – báró Eötvös József (író, politikai gondolkodó, az első felelős magyar kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere) kiegyezést előkészítő politikai szerepét, valamint korabeli sajtótevékenységét. Másrészt a budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár megszervezésében, valamint infrastrukturális és szakmai alapjainak megteremtésében is komoly szerepet vállalt: előbb tudományos főmunkatársként, majd hosszú ideig főigazgató-helyettesként, végül főigazgatóként.

TUDOMÁNYOS MUNKÁSSÁGÁVAL NAGYMÉRTÉKBEN HOZZÁJÁRULT A MIND A HAZAI MUZEOLÓGIA, MIND A NEMZETKÖZI ORVOSTÖRTÉNETI KUTATÁSOK DIMENZIÓJÁBÓL VIZSGÁLVA FONTOS KÖZGYŰJTEMÉNY ÉS TUDOMÁNYOS MŰHELY LÉTREHOZÁSÁHOZ.

A rendszerváltozás előestéjén már mértékadó közéleti szereplőnek tartották, nemzetközi szinten is: kiváló németnyelv-tudása miatt elsősorban a (nyugat-)németországi, ausztriai és svájci politikai körök. Ezen államok budapesti nagykövetségeinek politikai és protokolláris eseményeinek rendszeres meghívottja volt. Az államszocialista rendszer bukásával párthuzamos belpolitikai folyamatokba egy kis késéssel kapcsolódott be. Több, akkoriban alakuló, illetve újjászerveződő politikai formáció is érdeklődött iránta.

A Független Kisgazdapártban – amihez édesapja révén hagyományosan kötődött – a főtitkárhelyettesi pozíciót ajánlották neki, amely azonban Futó Dezső kora és betegsége miatt a párt operatív irányítását jelentette. A Keresztes Sándor (később hazánk rendszerváltozás utáni első vatikáni követe) által az egykori, Barankovics István vezette Demokrata Néppárt örökébe lépő Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) pedig a főtitkári tisztséget kínálta fel neki.

VÉGÜL A MAGYAR DEMOKRATA FÓRUMBAN (MDF) VÁLLALT SZEREPET, AMELYNEK KÉSŐBB AZ ELNÖKÉVÉ IS MEGVÁLASZTOTTÁK.

A tervei szerint egy európai orientációjú, centrum- vagy jobbközép irányultságú, kereszténydemokrata szellemiségű szervezetet akart létrehozni az akkor gyűjtőpártként működő MDF-ből. 1990 nyarán az MDF, az FKGP és a KDNP koalíciójából álló kormány élén kezdte meg államférfiként a munkáját, amelyet felelősségteljesen vállalt, komoly történelmi küldetésként élt meg: a demokratikus Magyarország építését.

Én egy nemzeti elkötelezettségű, egységes Európában hívő, liberális kereszténydemokrata vagyok. Ha ennek bármelyik elemét elhagyjuk, akkor ez a meghatározás tévessé válik –

vallotta nem sokkal megválasztása után.

Antall József (ifj. Vidnyánszky Attila) mint fiatal középiskolai tanár (kép: Blokád című film)

Az 1990 és 1994 közötti időszakban közismert volt a legnagyobb kormányzó párt, az MDF és a legerősebb ellenzéki párt, a szélsőségesen liberális Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) közötti ellentét. Ezt a – hosszú távú politikai következményeit tekintve egészen tragikus – konfliktust csak tovább mélyítette Göncz Árpád tevékenysége, aki a pártok fölött álló és a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnöki funkcióját aprópénzre váltva aktuálpolitikai tevékenységbe kezdett, amit a taxisblokád idején éppúgy bizonyított, mint Antall József elhunyta után közvetlenül. A miniszterelnök halála kapcsán elmondott államfői beszédében ugyanis Antall személyét és az általa vezetett kormányt bírálta indirekt módon, s burkoltan rájuk hárította a be nem fejezett rendszerváltozás felelősségét. Ezzel pedig gyakorlatilag, alig fél évvel az 1994-es választások előtt az ellenzék, elsősorban az őt a köztársasági elnöki székbe jelölő SZDSZ érdekeit képviselte.

A korábban már említett taxisblokád mellett Antall József kormányfőségének idejére esett a médiaháború, a privatizáció intenzív szakaszának megindulása, valamint az életszínvonalnak egy olyan esése, amely magyarok millióinak nemcsak a rendszerváltozásban, de a vadkapitalizmusnak nevezett és akként megélt jóléti piacgazdaságban való csalódást is jelentette. Ennek eredménye volt, hogy 1994-ben a szociális demagógiával kampányoló, posztkommunista Magyar Szocialista Párt – Rákosi Mátyás és Kádár János kommunista diktatúrájának utódszervezete – elsöprő győzelmet arathatott.

Antall József szinte miniszterelnöksége első napjaitól kezdve súlyos daganatos betegséggel küzdött, amely időnként nemcsak rettentő fájdalommal és szenvedéssel, valamint rendszeres kórházi kezelésekkel járt, de azt a terhet is rárótta, hogy a magyar választópolgárok bizalmából megkapott politikai felhatalmazással minél hatékonyabban élve kell előrevinnie a rendszerváltozás gazdasági, társadalmi, kulturális folyamatait. Mindezt úgy, hogy saját pártja is töredezett volt, nem pedig egységes erő, politikai ellenfelei pedig a kormánypártok soraiban éppúgy voltak, mind az ellenzék képviselői között.

Magyarország rendszerváltó miniszterelnökéről, a nemzeti szabadság mellett elkötelezett európai kereszténydemokrata politikusról elmondhatjuk, hogy az életét adta a kialakuló magyar demokráciáért.

Politikai hitvallását a magyar nemzeti érdekek, a klasszikus értelemben vett szabadelvű értékek és a kereszténység társadalmi tanításai határozták meg biztos alapként.
 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő zagyvaságokat hordtak össze – a Házasság első látásra legjobb aranyköpései

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Aláírták a törvényjavaslatot: betiltják a TikTokot

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

magyarnemzet.hu

Már nem akar senkit sem meggyőzni, hogy az a meccs nem volt bunda

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába