POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.17.

Folytatódik a nyomozás a brüsszeli korrupciós botrányban

A nyomozók Marokkóba utaztak.

A belga rendőrség egy marokkói diplomatát hallgatott ki hazájában az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós botrány miatt elrendelt nyomozás részeként – tájékoztatott a Le Desk című, francia nyelvű marokkói hírportál vasárnap.

A beszámoló szerint a kihallgatás azon vizsgálati nyomozás része, amelyet a belga rendőrség az Európai Parlamentet érintő korrupciós botrányba keveredett, azóta leváltott szocialista alelnöke, Eva Kaili ügyében, titkosszolgálati jelentések alapján indított 2022 decemberében.

„A belga nyomozók ezen a héten Marokkóba utaztak az ügyben illetékes vizsgálóbíróval és a szövetségi ügyészség bírájával nyomozati feladatok ellátására és meghallgatásokra”

– idézte a belga szövetségi ügyészség levelét a hírportál.

A korrupciós nyomozásokért felelős belga szövetségi hivatal (OCRC) munkatársai a diplomata mellett annak munkatársait is kihallgatták. Noha a hivatal nem kívánja megerősíteni a diplomata személyazonosságát, információk szerint azonban a Rabatban kihallgatott diplomata, Abderrahím Atmún, aki szoros kapcsolatban állt Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselővel. Panzeri a gyanú szerint azért fogadott el kenőpénzt a marokkói tisztviselőtől, hogy segítsen beavatkozni az EP hazáját érintő döntéseibe – írták.

Közölték, noha a belga ügyészség továbbá részleteket nem árult el az összegyűjtött bizonyítékokról, jelezték, hogy a marokkói hatóságok „előremutató együttműködést tanúsítottak a nyomozás során”.

Marokkó a gyanú szerint Katarhoz hasonlóan titokban, kenőpénzek és nagyértékű ajándékok átadásával befolyásolta az Európai Parlament döntéshozatalát az országot érintő ügyekben

– emlékeztettek.

Az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán közölte: a marokkói kihallgatásokhoz az vezetett, hogy Pier Antonio Panzeri volt szocialista EP-képviselő feleségével és lányával folytatott telefonbeszélgetései arra engedtek következtetni, hogy ajándékokat fogadott el egy marokkói diplomatától, aki jelenleg varsói nagykövetként szolgál. A két férfi évek óta ismerte egymást – írták.

Az EP Marokkóért felelős albizottságának korábbi elnöke, Panzeri otthonában 600 ezer eurót foglaltak le 2022 decemberében – emlékeztettek.

Az Európai Parlament leváltott alelnökét, Eva Kailit, valamint élettársát, az olasz Francesco Giorgit és Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselőt december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként.

A vád ellenük bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Panzeri január végén vádalkut kötött a nyomozókkal. Panzeri korábban azt vallotta, hogy 120 ezer és 140 ezer euró közötti összeget adott át Marc Tarabella belga EP-képviselőnek „a Katarral kapcsolatos ügyek intézésében nyújtott segítségéért”.

Egy éve robbant ki az Európai Uniót alapjaiban megrázó brüsszeli korrupciós botrány. Az ügy – többségében baloldali – érintettjei közül többen is börtönbe kerültek egy időre, de például az egyik kulcsfigura, Eva Kaili korábbi alelnök nemrég az Európai Parlamentbe is visszaült. A vád szerint kenőpénzért cserébe afrikai és arab országok érdekeit képviselték.

A belga rendőrség tavaly december 9-én razziázott Brüsszelben, majd az Európai Unió eddig ismert legnagyobb korrupciós botrányában vezető uniós politikusokat és családtagjaikat vették őrizetbe. Az ügynek több mint 60 érintettje van.

A korrupciós botrány középpontjában mások mellett Eva Kaili görög szocialista politikus, az EP akkori alelnöke, a szocialista Pier Antonio Panzeri, illetve bizalmasa Francesco Giorgi, és Andrea Cozzolino baloldali politikus áll.

Őket a rendőrség korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel gyanúsítja.

Kihallgatásán Francesco Giorgi – Eva Kaili élettársa – részletesen beszámolt annak a hálózatnak a működéséről, amely afrikai és közel-keleti országok érdekében vesztegetett meg EP képviselőket. Azt is elmondta: brüsszeli parkolókban zsákszámra gyűjtötte a pénzt katari küldöttektől.

Pier Antonio Panzeri előbb tagadta a bűncselekményt és azt állította, évekig fogadott el pénzt Katartól, viszont csak lobbizott és nem vesztegetett meg senkit. Később vádalkut kötött és beismerte bűnösségét.

Miután élettársát és édesapját is letartóztatták, Eva Kaili tagadta, hogy bármilyen korrupciós hálózat tagja lett volna. Azt állította: a Katar számára kedvező döntésekre hivatalos ügyként tekintett, az otthonában táskákban megtalált rengeteg készpénzt pedig csak elővigyázatosságból tartotta készenlétben.

Andrea Cozzolino baloldali politikus kitartóan tagad mindent. Így azt is, hogy pénzt kapott volna Katartól a 2019-es választási kampányára, vagy hogy Marokkó és Katar érdekében vesztegetett volna meg EP képviselőket.

A gyanú szerint a Brüsszelt átszövő korrupciós hálózat több mint 300 alkalommal, összesen mintegy 4 millió eurót költött EP képviselők megvesztegetésére.

A pénz Katarból, Marokkóból és Mauiritániából érkezett azzal a céllal, hogy ezekről az országokról kedvezőbb képet alakítsanak ki, és a brüsszeli politikusok ne vegyenek tudomást az emberi jogi problémákról.

Az ügy főszereplői közül már csak Pier Antonio Panzeri van letartóztatásban, és például Eva Kaili már visszatért a parlamentbe, ahol a képviselőket érintő átláthatósági reformokról is szavazott.

Az Európai Bizottság a botrány miatt egy olyan etikai testület létrehozását javasolta, amelynek nem lennének vizsgálati hatáskörei. Ezért többen is kritizálták a brüsszeli ötletet és látszatintézkedésnek nevezték azt.

Eva Kaili, az Európai Parlament egykori baloldali alelnöke, a brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplője, akit decemberben tartóztattak le és vádoltak meg korrupcióval, most merész jogi fordulattal akarja megbuktatni a teljes nyomozást. Azzal érvel, hogy a rendőrség és a titkosszolgálatok törvénytelenül jártak el, amikor nyomoztak utána. Kaili ügyvédeinek fellépésére a szövetségi ülés a brüsszeli igazságügyi palotában tanácskozást hívott össze − írja a Politico brüsszeli hírportál.

Eva Kaili (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

A Kailit védő két ügyvéd, Sven Mary és Christophe Marchand azt állítja, hogy a belga titkosszolgálat és a rendőrség megsértette az ügyfele parlamenti mentelmi jogát és a gyanúsítottakat védő uniós törvényeket. Kaili ügyvédei ezért az eljárás jogi ellenőrzése iránti kérelmet nyújtottak be a szövetségi ügyészséghez, amely a vádakkal kapcsolatban három független bíró általi vizsgálatot indított. Kaili mindezzel arra akarja kényszeríteni a taláros testületet, hogy az mindegyik felet kérje fel az üggyel kapcsolatos észrevételekre – írta a Magyar Nemzet.

A korrupt politikus azzal érvel, hogy megsértették a parlamenti mentelmi jogát, és ezért az ellene indított büntetőeljárást törvénytelennek kell nyilvánítani.

Az ügyvédek szerint a jogi eljárások megkezdése előtt a brüsszeli korrupciós botrány nyomozóinak hivatalos kérelmet kellett volna benyújtaniuk a parlamenthez annak érdekében, hogy függessze a politikus mentelmi jogát. Azonban erre nem került sor.

Ehelyett a belga rendőrök rajtaütöttek a brüsszeli lakásán, letartóztatták, és táskákat foglaltak le, amelyekben körülbelül 150 ezer euró készpénz volt. Más személyeket is célba vettek, és összesen legalább egymillió eurót foglaltak le.

Ha úgy döntenek, hogy a bizonyítékokat jogellenesen gyűjtötték össze, akkor azok nem használhatók fel a bíróságon – mondta Vincenzo Domenico Ferraro, a korrupciós botrány egy másik gyanúsítottja, Andrea Cozzolino ügyvédje.

Elmondta: megkeresték őt, valamint az ügyben megvádolt harmadik európai parlamenti képviselő, Marc Tarabella ügyvédjét, hogy álljanak össze Kaili védelme érdekében. Ferraro megerősítette, hogy Cozzolino igent mondott a kérésre. A Politico által látott idézés azt mutatja, hogy a brüsszeli tanácskozásra meghívottak listáján nemcsak a korrupciós botrány 13 gyanúsítottjának a neve szerepel, de európai parlamenti képviselők és az ügyben érintett katari és marokkói diplomaták is. Ezek közé tartozik Pier Antonio Panzeri és két személy, akiket a brüsszeliek korrumpálásával gyanúsítanak, Ali Bin Samikh Al Marri katari munkaügyi miniszter és Abderrahim Atmún marokkói diplomata – olvasható a Politicón.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szuperszexi fitneszmodellre cserélte a dögös pornóst a bokszvilágbajnok - galéria

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

„Sokat sírtunk" – Végre hazamehet családjához a másfél évig éber kómában fekvő ralis, Szilágyi Ricsi

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

mandiner.hu

Bajban a Momentum? – lassan gyűlnek az aláírások

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába