POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.18.

Fényes és óriási sikert aratott a VMSZ

Egy magyar párt a Vajdaságban, ez volt a döntő.

Fényes és óriási sikert aratott a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), amely a Kárpát-medence legsikeresebb külhoni pártjává nőtte ki magát – jelentette ki a nemzetpolitikáért felelős államtitkár hétfőn Budapesten.

Potápi Árpád János a Nemzetpolitikai Kutatóintézet Választások Szerbiában – magyar vonatkozások című rendezvényén azt mondta, a pártnak nagyon nehéz helyzetben kellett helytállni, hiszen Pásztor István elnök halálával a magyarság elveszítette egyik legkarizmatikusabb politikusát. Azonban ez még inkább megerősítette a magyar közösséget, hiszen Pásztor István emléke miatt is helyt kellett állni – fűzte hozzá az államtitkár.

Hangsúlyozta: a VMSZ az elmúlt 32 évben bebizonyította, hogy egy magyar közösségnek egyetlen etnikai pártja lehet. A választási küzdelemben mindenki összefogott, és gyakorlatilag az eddigi pozíciókat újra megszerezve tudják képviselni a vajdasági magyarságot – közölte Potápi Árpád János.

Hozzátette, a párt politikusai és önkéntesei minden lehetséges kampányeszközzel éltek, és gyakorlatilag minden magyar embert el tudtak érni, így végül az eddigi pozíciókat újra megszerezve tudja képviselni VMSZ a vajdasági magyarságot. Egy olyan időszakban érték el a kiemelkedő választási sikert, amikor az emberek a karácsonyi előkészületekkel foglalkoznak – jegyezte meg az államtitkár.

Gratulált a VMSZ jelenlévő, megbízott elnökének, Pásztor Bálintnak, aki köszönetet mondott a magyar kormány, illetve a Fidesz-KDNP pártszövetség támogatásáért, ami szerinte megmutatta, hogy nem árvult el a vajdasági magyar közösség.

Pásztor Bálint szintén kiemelte, hogy nagyon nehéz helyzetben volt közösségük, miután a választások kiírása előtt két nappal elveszítették vezetőjüket. Mindennek ellenére a választási eredményeket tekintve nincs szignifikáns különbség az előző választásokhoz képest, a VMSZ 62 ezer szavazatot szerzett, ezerrel többet, mint 2022-ben – mondta a megbízott pártelnök. Jelezte, ez a jelenlegi feldolgozottság mellett hat mandátumot jelent országos szinten.

Az elmúlt hat hét bizonyította, hogy a vajdasági magyar közösség egységes, egyetlen magyar lista volt; magyar érdeket a Kárpát-medencében csak etnikai alapon szerveződött magyar párt tud képviselni – hangsúlyozta Pásztor Bálint.

Kijelentette: a VMSZ a választások egyik győztese, meg tudták őrizni politikai súlyukat, befolyásukat országos és tartományi szinten, míg a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) például jelentősen veszített támogatottságából.

Nemcsak a magyar közösség támogatása lesz biztosítva, de a Kárpát-medencében is jelentős csatát nyertek meg; a VMSZ-nek nincs alternatívája – hangoztatta a megbízott pártelnök. Közölte, biztosak benne, hogy folytatni tudják az együttműködést a Szerb Haladó Párttal.

Az előzetes eredmények szerint a Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg az előrehozott parlamenti választásokon, ami azt jelenti, hogy meglesz az abszolút többsége az országos parlamentben. Várhatóan az eddigi kormánykoalíció pártjai képezik majd a következő kormányt is, vagyis az SNS, az SPS és a VMSZ.

Gratulálunk a VMSZ-nek a választási sikerhez! – írta Facebook-oldalán Semjén Zsolt vasárnap késő este.

Magyarország nemzet- és egyházpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettese a magyar kormány nevében gratulált a Vajdasági Magyarok Szövetségének (VMSZ) az elért eredményhez.

A szerbiai választásokon a VMSZ minden előzetes eredmény szerint elérte célját, hogy megtartsa önálló képviselőcsoportját a belgrádi parlamentben, amihez öt képviselő kell.

Az előzetes eredmények szerint a Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg az előrehozott parlamenti választásokon, ami azt jelenti, hogy meglesz az abszolút többsége az országos parlamentben – közölte Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök, a párt tagja vasárnap késő este.

Mint mondta, pártja adatai szerint az ellenzéki összefogás Szerbia az erőszak ellen nevű listája a voksok 23,5 százalékát szerezte meg, míg a harmadik helyen a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett 6,5 százalékkal. A parlamentbe az SNS adatai alapján bekerült még a jobboldali Remény koalíció (4,9 százalék), valamint A nép egy hangja nevű pártfüggetlen lista (4,7 százalék). A Szerb Haladó Párt adatai alapján a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) öt vagy hat parlamenti helyet szerzett meg a 250 fős törvényhozásban.

Aleksandar Vucic közölte, hogy a vajdasági tartományi választáson is hasonló eredmények születtek, és a belgrádi önkormányzati választást is a Szerb Haladó Párt nyerte meg, igaz, csak hajszálnyival előzte meg az ellenzéki összefogást. Az államfő szerint a fővárosban A nép egy hangja nevű lista lehet a mérleg nyelve.

A szerb köztársasági elnök arról is beszélt, hogy várhatóan a mostani kormánykoalíció pártjai képezik majd a következő kormányt is, vagyis az SNS, az SPS és a VMSZ.

A baloldali összefogás Szerbia az erőszak ellen nevű listájának képviselői szerint választási csalás történt a vasárnapi előrehozott parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választásokon Szerbiában, ezért hétfőre tiltakozást jelentett be, és a belgrádi választások megismétlését követeli.

A Szerbia az erőszak ellen lista képviselőinek hétfő hajnali közleménye szerint a szerb fővárosban a voksok 81 százalékos feldolgozottsága mellett a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) 21 ezerrel több szavazatot kapott, mint a baloldali ellenzéki lista. Véleményük szerint ezt csak úgy érhette el az SNS, hogy

több mint 40 ezer, belgrádi bejelentett lakhellyel nem rendelkező embert szállított a fővárosba, hogy támogassa a listáját,

 

ezzel pedig „drámaian megváltoztatták” a belgrádi eredményeket.

Emiatt a belgrádi voksolás semmissé nyilvánítását és új választásokat követelnek, hétfő 18 órára pedig tiltakozást jelentettek be a városi közgyűlés és a választási bizottság épülete elé.

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy az országos, a tartományi és a belgrádi önkormányzati választást is a Szerb Haladó Párt nyerte meg, igaz, a fővárosban csak hajszálnyival előzte meg az ellenzéki összefogást. Az államfő szerint Belgrádban egy párton kívüli személyekből álló lista, A nép egy hangja lehet a mérleg nyelve. Utóbbi tömörülés vezetője azonban közölte, hogy

egyik oldalt sem kívánja támogatni.

Az országos választási bizottság egy tavaly bevezetett újítása szerint nem tart sajtótájékoztatókat az előzetes eredményekről, azok a végleges feldolgozottságig a testület internetes oldalán érhetők el. A hétfő reggeli, 51,23 százalékos feldolgozottság mellett elérhető adatok szerint a 250 fős parlamentbe a Szerb Haladó Párton (47,27 százalék) kívül bekerül még a baloldali összefogás Szerbia az erőszak ellen nevű listája (22,82 százalék), a Szerbiai Szocialista Párt (6,68 százalék), a jobboldali Remény koalíció (4,93 százalék), valamint A nép egy hangja nevet viselő, civilekből álló lista (4,62 százalék).

Ivica Dacic, a kisebbik kormánypárt, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke lesújtónak nevezte pártja választási eredményeit, és közölte, kész lemondani a párt vezetéséről, ahogyan azt is bejelentette,

mindenképpen felül kell vizsgálni az SPS döntéseit, amelyek ilyen gyenge eredményhez vezettek.

Az SPS támogatottsága azt utóbbi években 10 százalék körül mozgott.

A nemzeti kisebbségek pártjainak parlamentbe jutása nem a háromszázalékos küszöb elérésétől függ: a természetes választási küszöb használata van érvényben, ami azt jelenti, hogy annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt anélkül, hogy el kellene érnie a 3 százalékot. Egy három éve elfogadott törvénymódosítás szerint a természetes küszöb meghatározásakor a kisebbségi pártokra leadott szavazatoknál 1,35-ös szorzót használnak. A várakozások szerint így a parlamentbe a Vajdasági Magyar Szövetség hat képviselője, a bosnyák-horvát összefogás három politikusa, két további bosnyák, két albán és egy orosz kisebbségi képviselő kerül be.

A választási bizottság hétfő este közli előzetes eredményeit, amennyiben pedig sehol nem kell megismételni a voksolást, csütörtökig estig közöl végleges eredményeket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Játék nélkül juthat fel az elit vb-re a jégkorong-válogatott

origo.hu

Háborús művelet zajlik az orosz-fehérorosz határnál

life.hu

Rivális udvar akarnak, saját roadshow-t nyomnak: a britek átlátnak Harryn és Meghanon

hirtv.hu

Reagált a szakmai stáb és a vezetőség is a Veszprém BL-búcsújára

metropol.hu

Kiakadtak a Herthánál, Dárdai keresztbe tett a klubnak

mandiner.hu

Nos, „Tóni” még mindig nem utasított, de nocsak – Peti most már igen

origo.hu

Édesanyja szerint naponta visszajár a két éve meghalt Berki Krisztián

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

magyarnemzet.hu

A fővárosi számlagyár mellett több más bűncselekmény miatt is fájhat a baloldal háttéremberének feje

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Deutsch Tamás: Ugyanaz történik Magyar Péterrel, mint ami Vonáékkal és Márki-Zayjal

POLITIK

Európa egyre közelebb a nukleáris háborúhoz

POLITIK

Akár 40 százalékos árcsökkenést is hozott az Árfigyelő

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát