POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.06.

Ellenezzük, hogy Ukrajna csatlakozási tárgyalásokba kezdjen

A FIDESZ frakcióvezető állásfoglalása.

A kormánypártok ellenzik, hogy Ukrajna megkezdje az uniós csatlakozási tárgyalásokat, ezért a Fidesz és a KDNP ezzel összefüggésben határozati javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé – közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerdán a közösségi oldalán.

Kocsis Máté Facebook-bejegyzésében azt írta: az Európai Bizottság nem mérhet kettős mércével, a tagjelölteknek eddig is minden egyes kritériumot teljesíteniük kellett, most sem lehet kivételezni aktuálpolitikai és ideológiai szempontok miatt.

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: „olyan nincs”, hogy Ukrajna beelőzze a csatlakozásra váró észak-balkáni országokat, ráadásul úgy, hogy még a tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket sem teljesítette, többek között a kisebbségek helyzetére és nyelvhasználatára vonatkozóan.

 

Kocsis Máté értékelése szerint nem tisztázott, hogy az ukrán tagság milyen hatással lenne például az unió költségvetésére, a kohéziós és agrárpolitikájára, ezért ezt a kérdéskört „nulladik lépésként” meg kell vitatnia a tagállamok vezetőinek. Hozzátette: az ügyben konszenzusra lenne szükség, de ez ma hiányzik.

A nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője azt írta: nem lehet felelősségteljes döntést hozni a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, ezért arra kérik a kormányt, hogy a fenti álláspontot képviselje az Európai Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben.

Az Országgyűlés honlapján olvasható, a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője által jegyzett határozati javaslat szerint az Európai Bizottság Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére irányuló javaslata előkészítetlen, következetlen és nincs tekintettel Magyarország alapvető érdekeire.

Az Országgyűlés stratégiai vitát tart szükségesnek az EU Ukrajna-politikájának valamennyi eleméről,

és e vita lezárultát megelőzően a csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatos döntések nem időszerűek – áll az indítvány szövegében.

Az előterjesztés rögzíteni kezdeményezi, hogy az Országgyűlés elítél és visszautasít minden politikai és pénzügyi nyomásgyakorlást, ami Magyarországot szuverén álláspontjának megváltoztatására kívánja kényszeríteni, valamint felhívja a kormányt, hogy a határozati javaslatban foglalt álláspontot képviselje az Európai Tanácsban és az Európai Unió intézményeiben az Ukrajna csatlakozási folyamatával kapcsolatos döntések során.

Fontos, hogy mindenki elmondja a véleményét minden olyan sorsdöntő kérdésben, amelyben vitában állunk az Európai Bizottsággal – mondta a Fidesz frakcióvezetője a nemzeti konzultációról.

A nagyobbik kormánypárt közösségi oldalára pénteken feltöltött, a csütörtöki, Pécsett tartott fórumon készített videónyilatkozatában Kocsis Máté arról beszélt: a brüsszeli elit Magyarországra akar kényszeríteni számos olyan döntést, amely kedvezőtlen az országnak és a magyar embereknek.

A bizottság most azt kéri, hogy a magyar kormány szüntesse meg a rezsicsökkentést, törölje el a kamatstopot és az extraprofit adót, valamint engedje be az országba a rossz minőségű ukrán gabonát és a migránsokat – sorolta.

Ezekben a vitákban igenis fontos, hogy mindenki elmondja a véleményét, mert ezek a viták még nem zárultak le” – jelentette ki, hangsúlyozva, egyáltalán nem mindegy, hogy a magyar kormány hány ember véleményét tudja a háta mögött.

Kocsis Máté hozzátette: a nemzeti konzultációról szervezett fórum pedig kiváló alkalom arra, hogy a kormány tagjai találkozzanak az emberekkel, megvitassák velük ezeket a húsbavágó sorskérdéseket, és mindenkit arra biztassanak, hogy vegyen részt ebben a munkában, vegyen részt a konzultációban, és a brüsszeli elittel vívott csatát ne feladjuk, hanem küzdjünk meg a magyar álláspontért, ahogy mindig is szoktunk – fogalmazott Kocsis Máté.

Kocsis Máté a nemzeti konzultációt és a szuverenitásvédelmet érintő fórumot megelőző sajtótájékoztatón azt mondta: minden olyan kérdésben fontos megkérdezni a magyar emberek véleményét, amelyekről az Európai Bizottság, azaz a „brüsszeli elit” és Magyarország között vita van.

Úgy vélekedett, hogy a nemzeti konzultáció nemcsak arra kiváló eszköz, hogy az emberek két választás között is elmondhassák véleményüket, hanem arra is, hogy az „előttünk álló európai vitákban a magyar álláspontot a kormány minél nagyobb hanggal tudja képviselni”.

A frakcióvezető jelezte: a brüsszeli elit olyan döntéseket akar az országra kényszeríteni, amelyek kedvezőtlenek a magyar emberek számára.

Brüsszelben azt akarják, hogy Magyarországon szüntessék meg a rezsicsökkentést, illetve rezsitámogatásokat, a 300 ezer család és sok ezer vállalkozás megsegítését szolgáló kamatstop intézményét, illetve töröljék el az extraprofitot termelő vállalatokra kivetett adót. A rossz minőségű ukrán gabona és a migránsok beengedését pedig ezzel együtt elvárják Magyarországtól – fejtette ki.

Kocsis Máté szerint kiemelten fontos, hogy e folyamatban lévő – máig lezáratlan – vitákban mindenki elmondja a véleményét, válaszoljon a nemzeti konzultáció kérdéseire,

ugyanis „egyáltalán nem mindegy, hogy a magyar kormány hány ember véleményét tudja a háta mögött”.

A politikus elmondta: a konzultáció által érintett témák a hazai és az európai közbeszéd részét és a jövő évi európai parlamenti választás vitatémáit is képezik majd.

Brüsszelben csak a magyarok tudják képviselni saját álláspontjukat, ezért van szükség az összefogására, az ország érdekeinek, szuverenitásának megvédésére, és ezért nem szabad megengedni, hogy Brüsszel elvonjon döntéseket a magyaroktól vagy döntéseket erőltessen rájuk – hívta fel a figyelmet a politikus.

Óriási biztonsági kockázatot jelent, hogy Brüsszel azt erőlteti, hogy a háborúban álló Ukrajna mielőbb csatlakozzon az Európai Unióhoz – közölte a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője Facebook-videónyilatkozatban.

Simicskó István elmondta, a kormány 13. alkalommal kérdezi meg az embereket nemzeti sorskérdésekről. Ukrajna – amelynek szavai szerint „sem a pontos határa, sem a pontos népessége nem ismert” – uniós csatlakozásáról „úgy tárgyalnak a brüsszeli bürokraták és Alex Soros, hogy az európai állampolgárokkal egy percig sem egyeztetnek” – fogalmazott.

Hozzátette, az amúgy is nehéz gazdasági helyzetben lévő EU belerokkanna a felvételbe, hiszen az újjáépítésnek rendkívül nagy költségei lennének, gyakorlatilag valamennyi tagállam nettó befizető lenne, így Magyarország is.

„Ezért arra kérünk mindenkit, hogy hallassuk a hangunkat: töltsük ki a nemzeti konzultációt! Nem kérünk ebből a csatlakozásból!” – hangsúlyozta Simicskó István.

A nemzeti konzultáció az eddig elért eredmények megvédése miatt fontos – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója korábban a Fejér vármegyei Martonvásáron, a témában tartott lakossági fórum előtti sajtótájékoztatón.

Orbán Balázs kulcsfontosságúnak nevezte a „szuverenitási konzultációt”, mert mint fogalmazott, ha „meg akarjuk őrizni Magyarország békéjét, biztonságát, gazdasági fejlődését, akkor a szuverenitásunk iránti támadásokat el kell hárítani”.

A politikai igazgató szerint ehhez a kormánynak minden eszköz a rendelkezésére áll, egy dologra van még szüksége, hogy bizonyítani tudja, a népakarat mögötte áll, a magyar emberek ugyanazt gondolják, amit Magyarország kormánya.

„Amennyiben demokratikus felhatalmazás áll ellen ezeknek a szuverenitást korlátozó törekvéseknek”, akkor a következő hónapokban sikerül kivédeni a brüsszeli politikai vezetés ez irányú törekvését

– fűzte hozzá.

Orbán Balázs rámutatott arra, hogy az elmúlt másfél évben az orosz-ukrán háború miatti elhibázott brüsszeli szankciók következményeit egész Európa nyögi, Magyarország viszont megfeszített teljesítményének köszönhetően ebben a nehéz helyzetben is talpon tudott maradni.

Az idén megvédték a családokat, a munkahelyeket, a rezsicsökkentést, a nyugdíjakat. Emellett sikerült a mindenkinek gondot okozó inflációt is leszorítani, jövőre pedig újabb komoly növekedésre van kilátás.

A politikai igazgató úgy vélte, ehhez csak arra van szükség, hogy a kormány tegye a dolgát és legyen szuverenitása, vagyis önrendelkezése és akkor a magyar emberek megint egyre jobban tudnak élni.

Orbán Balázs hangsúlyozta, hogy ez az önrendelkezési képesség Brüsszel elhibázott politikájának következményében és a brüsszeli rossz vezetés miatt folyamatos támadás alatt áll.

Támadás alatt van hazánk migrációs álláspontja, a gyermekvédelmi törvény, a kamatstop és a rezsicsökkentés, miközben Brüsszel a magyaroknak járó uniós forrásokat is politikai zsarolási okokból visszatartja, és azt kéri, hogy hazánk küldjön több költségvetési forrást Ukrajna számára, sőt támogassa Ukrajna felvételét az Európai Unióba.

Kiemelte, hogy ezeket a támadásokat ki akarják védeni és meg akarják őrizni azokat az eredményeket, amiket eddig elértek,

ahhoz pedig „minél több, egy irányba mutató véleményt kell felsorakoztatni”, így nyilvánvalóbb lesz mindenki számára, hogy Magyarország szuverenitása nem eladó.

Tessely Zoltán (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Európában bárhová tekintenek, több fronton támadás alatt áll az ország szuverenitása, például a migrációs kérdésekben, a törvénykezési folyamatok befolyásolása terén, vagy egyes politikai közösségek anyagi támogatása révén, amivel idegen hatalmak kívánják irányítani az országot. Ezt szeretnék személyesen is elmondani az embereknek – tette hozzá.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

ripost.hu

„De nagy legény már” - Védelmezőn ölelte Nádai Anikót a nagyfia – Fotó

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.