POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.04.

Brutális erővel folytatódik a háború Izraelben

Új szakasz a véres háborúban.

Az izraeli hadsereg a radikális iszlamista Hamász ellen indított hadműveletét kiterjeszti a Gázai övezet egészére – jelentette be vasárnap este Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője Tel-Avivban.

„Az IDF (izraeli védelmi erők) kiterjeszti szárazföldi műveletét a Hamász központjai ellen szerte a Gázai övezetben” – mondta a katonai illetékes. „Az erőink szemtől szembe kerülnek a terroristákkal és végeznek velük” – tette hozzá Hagari.

Egyben közölte, hogy a délen folytatott műveletek „nem lesznek kevésbé erőteljesek” az északiaknál.

Az izraeli sajtó a nap folyamán arról számolt be, hogy izraeli csapatok a Gázai övezet déli részén is harcolnak és több lakónegyedben is kiköltözésre szólították fel a civileket. A palesztin térség északi részéből százezrek menekültek az izraeli hadművelet elől délre. A helyi palesztin lakosok azt mondják, hogy már nincs hova menekülniük az elszigetelt övezetben.

Az IDF saját közlése szerint

a harcok pénteki újrakezdése óta masszív légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezet déli részén.

Izrael a Hamász október 7-i, 1200 halálos áldozattal járó összehangolt támadását követően megfogadta a terrorszervezet felszámolását. A Gázai övezetben végrehajtott izraeli válaszcsapásokban eddig több mint 15 500-an vesztették életüket és 41 ezren sebesültek meg a gázai egészségügyi hatóságok szerint.

A Gázai övezet mintegy 2,3 millió lakójából 1,8 millióan voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból.

Az amerikai értékelés szerint Izrael tett lépéseket annak érdekében, hogy korlátozza a Gázai övezetben a Hamász ellen zajló katonai műveletek civil áldozatainak számát – nyilatkozta a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője vasárnap.

John Kirby, a Fox News hírtelevíziónak adott interjúban kifejtette azt is, hogy az amerikai adminisztráció korábban megosztotta nézeteit és tapasztalatait Izraellel a civil lakosság védelmével kapcsolatban. Tagadta, hogy Washington bármilyen feltételhez kötné az Izraelnek juttatandó biztonsági támogatások folyósítását. Annak leállítása nem kerül szóba, a segítség folytatódik a Hamász megsemmisítése érdekében – mondta.

A Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora azt is kijelentette, hogy a Fehér Háznak nincs vitája Izraellel, és mindkét fél úgy látja, hogy a Palesztin Hatóság reformokra szorul, valamint „revitalizálásra.”

John Kirby a Hamász által fogolyként tartott amerikaiakat illetően úgy nyilatkozott, hogy nem rendelkeznek teljes rálátással a sorsukról, és „8 vagy 9, de inkább 9 emberről lehet szó”, valamint további egy amerikai nőt tartanak eltűntként nyilván. Megállapította, hogy az amerikai fél továbbra is törekszik a tűzszünet újraélesztésére, hogy további túszok nyerhessék vissza szabadságukat.
Lloyd Austin védelmi miniszter szombaton, a Reagan National Defense Forum, az amerikai nemzetbiztonságról szóló éves konferencián számolt be a Pentagon és az amerikai adminisztráció Izrael támogatását érintő politikájáról.

Hangsúlyozta, hogy

„az Egyesült Államok a jövőben is Izrael legszorosabb barátja marad a világon.” Hozzátette ugyanakkor, hogy továbbra is nyomást fognak gyakorolni az izraeli vezetésre a civilek védelme és a segélyszállítmányok bővítése érdekében.

„Ismételten is világossá tettem az izraeliek számára, hogy a civilek védelme Gázában erkölcsi felelősség és stratégiai alapvetés” – fogalmazott a Pentagon vezetője. A védelmi fórumon tartott beszédében a miniszter a Hamász elleni városi hadviselést az Iszlám Állam elleni hadműveletekhez hasonlította, amelyek során az abban résztvevő nemzetközi koalíció tagjai elegendő tapasztalatot gyűjtöttek össze a civil lakosság védelmének módjaival kapcsolatban, ezt pedig megosztják Izraellel is.

Lloyd Austin megismételte az amerikai kormány sokszor hangoztatott álláspontját, miszerint Washington a palesztinok jövőjére vonatkozóan a kétállami megoldást tartja az egyetlen járható útnak, ami kivezet a konfliktusból.

Mark Regev, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szóvivője külföldi újságíróknak kijelentette, hogy Izrael gondoskodni fog a humanitárius segélyek Gázai övezetbe jutásáról – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Mark Regev kijelentette, hogy Izrael a harcok újraindulása után, a tűzszünet összeomlását követően is gondoskodni fog a humanitárius segélyek bejuttatásáról a Gázai övezetbe.

Regev visszautasította azt a vádat, hogy az izraeli hadsereg túl keveset tenne a Gázai övezet civil lakosságának védelme érdekében a harcok közepette.

„Mindent megteszünk, hogy egyrészt különbséget tegyünk elkeseredett ellenségeink, a terroristák és a polgári lakosság között, másrészt a civilek védelme érdekében”

– közölte Regev.

„Csakis a Hamász okozta a Gázai övezetben zajló háborút és a fegyverszünetet követően az ellenségeskedések kiújulását. Lakónegyedeket, kórházakat és mecseteket használ, hogy elrejtse katonai terrorgépezetét” – emelte ki az izraeli szóvivő.

„Izrael nem enged meg olyan helyzet fennmaradását, melyben a Hamász terroristái a határon vannak”

– utalt az ütközőzóna esetleges létrehozására a háború végén.

Izrael le fogja vadászni a radikális iszlamista Hamászt Libanonban, Törökországban és Katarban is, még akkor is, ha ez éveket vesz igénybe – jelentette ki Ronen Bar, a Sin Bet izraeli belbiztonsági szolgálat főnöke egy felvételen, amelyet vasárnap tett közzé a Kan közszolgálati média.

Egyelőre nem világos, hogy Bar mikor beszélt erről és kinek. A belbiztonsági szolgálat nem nyilatkozott az ügyben.

„A kabinet kitűzött elénk egy célt – az utca nyelvén szólva – , hogy megsemmisítsük a Hamászt. Ez a mi Münchenünk. Mindenhol ezen leszünk, a Gázai övezetben, Ciszjordániában, Libanonban, Törökországban és Katarban is. El fog tartani néhány évig, de ott leszünk, hogy elvégezzük ezt”

 

– hangsúlyozta a Sin Bet főnöke.

Bar nyilatkozatában a 11 izraeli állampolgár halálával végződő, 1972-es müncheni olimpián végrehajtott palesztin terrortámadásra adott izraeli válaszra utalt. A zsidó állam akkor célzott támadásokat indított több országban a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorszervezet tagjainak és vezéreinek megölésére. A művelet évekig eltartott.

Izrael a Hamász október 7-i, 1200 halálos áldozattal járó összehangolt támadását követően megfogadta a terrorszervezet felszámolását.

A Gázai övezetben végrehajtott izraeli válaszcsapásokban eddig több mint 15 500-an vesztették életüket a gázai egészségügyi hatóságok szerint.

A Gázai övezeten kívül a Hamász vezetői gyakran látogatnak el Libanonba, Törökországba, illetve Katarba, többen hosszabb ideje ezekben az országokban tartózkodnak. A pénteken véget ért egyhetes tűzszünet létrejöttében Katar közvetített.

„A háború hosszú lesz, és nincs időbeli korlátja” – hangsúlyozta Mark Regev a Hamász ellen az október 7-i terrortámadást követően indított harcokról.

Az izraeli-palesztin konfliktus minden szereplőjének be kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) feladata, hogy biztosítsa a törvény védelmét mindenki számára – jelentette ki Karim Khan, a hágai székhelyű bíróság főügyésze vasárnap.

Karim Khan, aki vasárnap fejezte be Izraelben és a palesztin területeken tett látogatását, közleményében mindenekelőtt hangsúlyozta: az ártatlan izraeli civilek ellen október 7-én elkövetett támadások az emberiség lelkiismeretét sokkoló legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények közé tartoznak. Olyan bűncselekmények, melyek kivizsgálására a Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozták – mondta.

„Meg kell mutatnunk, hogy a törvény mindenütt, még a frontvonalakon is érvényes, és képes mindenkit megvédeni”

– fogalmazott.

Khan a Hamász és minden más terrorszervezet által ejtett túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólított fel, és hangsúlyozta: semmi sem indokolhatja a túszok fogva tartását. A túszokat nem lehet élő pajzsként használni vagy alkualapként kezelni – jelentette ki.

Khan hangsúlyozta, annak ellenére, hogy a Hamász és a Gázai övezetben működő más fegyveres csoportok folyamatosan megsértik a nemzetközi humanitárius jogot, Izrael e támadásokra adott válaszának meg kell felelnie a fegyveres konfliktusokat szabályozó jogi előírásoknak. A nemzetközi humanitárius segítségnyújtásnak továbbra is érvényesülnie kell, az izraeli hadseregnek ismernie kell az alkalmazandó jogot – húzta alá.

„Nem csak a törvény betűjét kell betartani, hanem a szellemét is meg kell őrizni”

– fogalmazott a főügyész, majd hozzátette: a konfliktus során elkövetett bűncselekményekre vonatkozó állításokat független vizsgálatnak kell alávetni.

Khan végezetül aggodalmát fejezte ki az izraeli telepesek által Ciszjordániában, palesztin civilek ellen elkövetett támadásai számának jelentős növekedése miatt. Hangsúlyozta: semmiféle szélsőséges ideológia mentén, egyetlen fegyveres izraeli sem érezheti úgy, hogy büntetlenül a palesztin civilek ellen fordulhat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mindkettőnket megviselt - szakításáról beszélt Gaál Noémi

origo.hu

Nagy a baj: megtámadták Amerikát

metropol.hu

Sokkoló fotók a helyszínről: pokoli tűzből menekültek a magyar település menetrend szerinti járatának utasai

mandiner.hu

Így reagált az ATV Somos András döntésére

mindmegette.hu

Ezt nem gondolnád Liptai Claudiáról: meglepő étkezési szokást örököltek a gyermekei

mandiner.hu

Itt az újabb botrány: az ATV-s Somos András elképesztő kijelentést tett a pedofíliával kapcsolatban (VIDEÓ)

origo.hu

Zelenszkij kábítószerrel áraszthatja el Európát

astronet.hu

Termékenységet és sorsszerű találkozásokat jelez a Mars-Vénusz együttállás február 22-én

life.hu

Nem csak a tűrőképességeden múlik, hogyan éled meg a havivérzéssel és a PMS-sel járó fájdalmakat(x)

ripost.hu

Hátborzongató: kiszivárgott a hivatalos protokoll világvége esetére

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata(x)

ripost.hu

"Nem hiszem el, hogy nem bírnak 1 millió forintot fizetni, hogy ott legyenek az esküvőmön" - kiakadt a menyasszony, mert senki se akar elmenni a lagzijára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ezek lesznek az új gyermekvédelmi törvénycsomag legfontosabb változásai

POLITIK

Neonácik életveszélyesen megfenyegették a XII. kerület alpolgármesterét

POLITIK

Ezer traktor Brüsszel utcáin, a gazdák haragja eléri az EU központját

POLITIK

Páratlan luxusingatlanba költöznek Gyurcsányék, csak az előleg 500 millió

POLITIK

Jámbor András munkatársa verte szét a józsefvárosi FIDESZ-irodát

POLITIK

Egyre elszántabbak az európai gazdák, blokkolják az ukrán határt, folyamatosak a tüntetések Brüsszel politikája ellen

POLITIK

Nemzetközi média a svéd miniszterelnök magyarországi látogatásáról

POLITIK

A volt NATO parancsnok buktatta le a dollárbaloldalt