POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.06.

Az MSZP dühös Karácsonyra

"Becsaptak minket!"

Kiakadtak az MSZP-ben és becsapva érzik magukat azután, hogy kiderült, visszaélhettek két munkatársuk nevével a 99 Mozgalom „adománygyűjtése” során – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek egy neve elhallgatását kérő szocialista politikus. A főpolgármester által alapított egyesület ügyében az adóhatóság költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználásának gyanújával vizsgálódik, és Karácsony két bizalmasánál is házkutatást tartottak már.

 

Átverve érzi magát az MSZP, illetve az a két munkatársuk, akik részt vettek a 99 Mozgalom félmilliárdos „mikroadományaihoz” köthető egyik láda felbontásában, az abba „bedobott” összeg megszámolásában és jegyzőkönyvezésében – mondta el  a lapnak egy szocialista forrás.

Emlékezetes, az MSZP aktivistáit a mozgalom bűnügyével összefüggésben tanúként hallgatták meg, ők pedig azt állították, hogy a fellelhető tíz jegyzőkönyvből mindössze egyet írtak alá, hiába szerepel az összesen a nevük. Márpedig ez azt jelenti, hogy valakik az adománygyűjtő ládák tíz okiratából kilencet meghamisíthattak. 

A neve elhallgatását kérő MSZP-s politikus lapunknak hozzátette, hogy a két kollégájuk a törvényeket betartva, jóhiszeműen járt el, így a sajtóban megjelent információk a pártban nagy felháborodást keltettek. „Átvertek minket!” – nyomatékosította a szocialista forrás.

 

Karácsony bizalmasánál írhatták alá a jegyzőkönyveket

Úgy tudni, a jegyzőkönyvek aláírása Karácsony jogi főtanácsadója, Tordai Csaba belvárosi ügyvédi irodájában történt. A helyszínen a közelmúltban házkutatást tartottak a nyomozók, és Gyurcsány Ferenc volt államtitkáránál a hatóság okirat-hamisítás gyanúját erősítő bizonyítékokat foglalt le

Pár napra rá a hatóság kiszállt a 99 Mozgalom hivatalos képviselőjének, Perjés Gábornak az otthonához is. A hatósági intézkedésnek nyilván köze lehet ahhoz, hogy Perjés lakcímére jegyezték be a mozgalmat, illetve ő volt az, aki félmilliárdnyi „mikroadományt” készpénzben befizetett az egyesület számlájára. 

 

Több bűncselekmény gyanúját is vizsgálják

A 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatti botrány azt követően robbant ki, hogy feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentését, amelyet a tavalyi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. A beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizette be az említett 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára, döntően euróban és angol fontban. A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”.

Az OTP is feljelentést tett

Karácsony Gergely a jelentés után kis, majd nagy ládikákban gyűjtött „mikroadományokról” kezdett beszélni. Az ügyben – amelyben a 99 Mozgalom számlavezetője, az OTP is feljelentést tett – költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanúja miatt rendeltek el nyomozást.

A bank feljelentését egy belső vizsgálat előzte meg. A pénzintézet vizsgálata lényegében megállapította, hogy az adományládákba nem is férhetett bele annyi pénz, amennyi a Perjés által bemutatott jegyzőkönyveken szerepelt. 

Kiderült az is, hogy a nagyrészt euróban és fontban lévő bankjegyek újak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak voltak. A bank által feltárt adatokból arra lehet következtetni, hogy mikroadományokról szó sem lehetett. 

Huszonöt nap telt el azóta, hogy Karácsony Gergely jogi főtanácsadójának ügyvédi irodájában házkutatást tartott a NAV. Bár a hatóság bűncselekményre utaló dokumentumokat foglalt le Tordai Csabánál, a főpolgármesternek ez a jelek szerint nem ügy: Karácsony azóta 84 Facebook-posztot tett közzé, a legfontosabb munkatársát értintő botrányra azonban nem reagált. A közösségi médiában igencsak aktív főpolgármester hallgatása azért is különös, mert éppen az általa alapított 99 Mozgalom félmilliárdos adománygyűjtése miatt vizsgálódik a hatóság.

 

Tordai Csaba belvárosi ügyvédi irodájában november 9-én tartott házkutatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása miatt nyomoz a Karácsony Gergely nevével fémjelzett 99 Mozgalom pénzügyei miatt. 

Karácsony a házkutatás óta, vagyis november 10. és december harmadikának délutánja között 84 Facebook-posztot tett közzé politikusi oldalán, mégpedig a legváltozatosabb témákban.

A főpolgármester által megosztott tartalmak legtöbbje Budapest 150. születésnapjáról szólt, ugyanis másfél évszázada, 1873. november 17-én egyesítették Budát, Pestet és Óbudát. Ezenkívül a szóban forgó időszakban Karácsony számos hazai és külföldi eseményről is kifejtette álláspontját. 

Vigyázzatok magatokra a csúszós utakon! – írta a főpolgármester, amikor havazni kezdett a fővárosban.

Pro Urbe díj járt az Arc kiállítás szervezőinek, köztük Geszti Péternek.

Épül a körforgalom, Karácsony bemutatja.

Karácsony és egyik helyettese, Tüttő Kata egy tévéstúdió sminkszobájában. A hír: egymás után nyilatkoznak az adásban.

Megemlékezett például Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter és diplomata haláláról, születésnapján köszöntötte Kulka Jánost, posztumusz díszpolgári címet adományozott Vágó Istvánnak, propagandavideóban mutatta be egy körforgalom építését, s mindenkit figyelmeztetett a havazás és az ónos eső veszélyeire. Tordai Csaba ügyének azonban nem szentelt külön bejegyzést.

Pedig a jogi főtanácsadó Karácsony csapatának legfontosabb tagja: amellett, hogy régi barátság köti őt a főpolgármesterhez, Tordai néz át minden egyes papírt, amely Karácsony asztalára kerül aláírásra. – A Városháza működését ismerő források szerint a főtanácsadó kulcsszerepet játszik olyan nagy horderejű projektekben is, mint amilyen például a fővárosi parkolás átalakítása – írta róla korábban a külföldről finanszírozott, liberális Direkt 36 nevű portál. 

Tordai Csaba alakította ki a Városháza struktúráját, és a saját embereit helyezte a kulcspozíciókba, így a Fővárosi Önkormányzat legnagyobb hatalmú emberének nevezi őt a portál, egyszersmind olyasvalakinek, akinek a neve nem szerepel hivatalosan a főváros honlapján. 

Éppen ezért is furcsa, hogy a számos marginális eseménnyel foglalkozó Karácsony Gergely hallgat, miközben legfontosabb embere főszereplővé lép elő az utóbbi időszak egyik legnagyobb politikai botránya miatt indult büntetőeljárásban.

Mint emlékezetes, a mikroadományos ügy azután vette kezdetét, hogy a 2022. évi magyarországi országgyűlési választás külföldi befolyásolásáról szóló titkosszolgálati jelentés szerint a főpolgármester párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal 506 millió forintot fizetett be készpénzben a Karácsony által létrehozott 99 Mozgalom számlájára. 

A nagyobb részt euróban és angol fontban érkezett összeget Karácsonyék állítása szerint kis összegekben és adományládákban gyűjtötték össze magánemberektől, vagyis mikroadományokról volt szó. 

Ebben azonban mások mellett a mozgalom számlavezető bankja, az OTP is kételkedett, amely feljelentést is tett. A pénzintézet rögzítette, hogy a befizetett bankjegyek nem egy esetben újak, gyűrődésmentes voltak, összetapadtak, sorszámuk követte egymást, ráadásul bele sem férhettek a gyűjtőládikákba. 

A NAV így jutott el Tordai Csaba irodájához, ahol iratokat foglaltak le. Mint kiderült, az adománygyűjtő ládák tíz jegyzőkönyvéből kilencet meghamisíthattak. 

A hatóság kiszállt Perjés Gábor otthonához is, az ügyben pedig már több tanút is kihallgatottak.

Ismeretlen tettes ellen, hamis magánokirat felhasználása miatt feljelentette az OTP Karácsony Gergely mozgalmát. Már a NAV is nyomoz pénzmosás és költségvetési csalás miatt. A Ripost korábban egy beszédes videóval mutatja meg, hogy amit Karácsony állít, fizikailag lehetetlen.

Karácsony ragaszkodik a mikróadományok meséjéhez

Az OTP feljelentése szerint Karácsonyék 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetettek be a  99 Mozgalom számlájára. Karácsony Gergely  azóta is állítja, hogy "mikróadományokból", vagyis adakozók kisebb befizetéseiből jött össze a több, mint félmilliárd forint.  

 

Frissen nyomott, egymás utáni sorszámú bankjegykötegek buktatták le őket

Az OTP feljelentése rávilágított a részletekre is. Az adománygyűjtés, Karácsonyék állítása szerint egy kb. 30×30×30 centiméteres nagyságú szabályos adománygyűjtő ládába történt. Azt állítják, hogy ezekbe a ládikákba két-háromezer bankjegyet, egy esetben pedig 3811 bankjegyet préseltek be. Ez azonban fizikailag lehetetlen!

A Ripost vásárolt egy, az előírásoknak megfelelő pénzgyűjtő ládát...

Fizikai képtelenség a bankjegykötegeket áttuszkolni a láda nyílásán és ennyi pénz nem fér el benne!

A RIPOST munkatársai lemodellezték, amit az OTP feljelentése állít. A 30x30x30-as láda szűk résén lehetetlen bontatlan bankjegykötegeket átpréselni, de az is fizikai képtelenség, hogy 3-4 ezer bankjegy beleférjen egy ekkora ládába.  Erős gyanúra ad okot az is, hogy a  kötegekben lévő bankjegyek sorszáma egymás utáni volt, még össze voltak tapadva, mintha frissen a nyomdából érkeztek volna. 

 

Több, mint gyanús az is, -  amint az OTP feljelentésében szerepel -, hogy  a  „forintbankjegyeken kívül kizárólag 50 és 100 eurós címletű bankjegyek voltak a ládában, ráadásul két esetben megegyező darabszámú volt a 100 eurós bankjegyek száma”.

Egy esetben  angol font is  volt a bankjegyek közt, abból is kizárólag 50 fontos bankjegyek” – tárta fel a jelentés.

 Karácsonyék az állítják, hogy  3811 bankjegyet préseltek bele az adománygyűjtő ládába, de ez fizikailag lehetetlen. (Ripost)

Kérdezzük, mennyire életszerű az, hogy kizárólag  50 és 100 eurós, és 50 fontos  bankjegyeket adományozzanak Karácsonyéknak a ládába pénzt bedobó adományozók?

Ráadásul bontatlan bankjegykötegekben, egymás utáni sorszámmal.

A bankjegyek többsége – elsősorban az euróbankjegyek – újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak (mintha a nyomdából kikerülve még egyáltalán nem használták volna azokat). 

Ilyen volt Karácsonyék adománygyűjtő ládája . (Ripost)

Az OTP kiszivárgott feljelentésének részletei itt olvashatóak:

 

Több, mint félmilliárd forint
Kizárólag 50 és 100 eurós bankjegyek...
" Megtévesztették a bankot..."

 

origo.hu

Mindenét megmutatta a szuperszexi holland gyorskorcsolyázó - galéria

ripost.hu

Ez kínos! Egy pesti étteremben találkozhatott Szoboszlai jelenlegi és volt barátnője

borsonline.hu

„Azon tűnődünk, hány lépést fog még megtenni” - Lassan tönkreteszi a 6 éves lányt a betegsége

magyarnemzet.hu

Márton András, az egykori legkisebb Ugrifüles kimutatta a foga fehérjét

ripost.hu

Ha ezt látod a lángosozónál, menekülj!

vg.hu

Üzemanyagár: döntést hoztak, mennyibe kerül a benzin és a dízel szerdától

ripost.hu

Megnevezték Moszkvában azt a NATO-országot, melyet elsőként támadhat meg az orosz hadsereg

mindmegette.hu

Mindmegettük Domi mekis kedvencét: ezekből áll Szoboszlai menüje

ripost.hu

Áll az autópálya Budapest felé, nagy a baj

ripost.hu

Geszti Péter: „Tudtam előre, hogy nagy baj lesz!”

ripost.hu

Érkezik az újhold: ennek a 3 csillagjegynek megnyitja a változás kapuját

ripost.hu

Évtizedekkel később derült ki a titok: ezt mondta II. Erzsébet Dianának az esküvője előtt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Minden eddiginél veszélyesebb lépésről döntött Biden, Oroszország válaszolni fog

POLITIK

Eldőlhet a világháborús dominó. Amerikai és német fegyverekkel is támadhatják az ukránok az oroszokat

POLITIK

Ukrajnai háború. A NATO-főtitkár emeli a tétet, még több pénzt kér a tagállamoktól

POLITIK

Rövidesen indul a Békemenet

POLITIK

Biden a kampányt választja az ukrán békekonferencia helyett

POLITIK

Magyar Péter hazudik a háborúról

POLITIK

Orosz rakétatámadás egy újabb ukrán város ellen

POLITIK

Alex Soros: Trumpot nevezzék elítélt bűnözőnek