POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.02.

A vállalkozókat érintő rezsicsökkentésről döntött a kormány

A részleteket később hozzák nyilvánosságra.

A vállalkozókat érintő rezsicsökkentésről döntött a kormány. Orbán Viktor a Magyar Vállalkozók Napján elmondott beszédében jelentette be, hogy 10 eurós csökkentést hajtanak végre a vállalati energiaáraknál. A részleteket később hozzák nyilvánosságra, de elemzői várakozások szerint az ipari villamosenergia egységára csökkenhet majd ennyivel, vagyis nagyjából 3800 forinttal. A miniszterelnök arról is beszélt: a magyar vállalkozók magánsikerei az ország közsikereinek előfeltételei.

Egy gazdasági fétis, nevezetesen, hogy „EU-s tagállam EU-s pénz nélkül nem tud boldogulni”, omlott össze azzal, hogy Magyarország megmutatta idén:

lehet uniós pénzek nélkül szervezni a gazdaságot

– mondta a miniszterelnök a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) rendezvényén, a MüPában.

A vállakozóknak terhet jelentett

A kormányfő azonban világossá tette: minden Magyarországnak járó eurócenteket be fogják vasalni Brüsszelen.

Orbán Viktor arra is felhívta a figyelmet, hogy a liberális gazdaságpolitika szerint nem lehet egyszerre növelni a gazdaság teljesítményét és közben csökkenteni az államadósságot. Magyarországnak ez mégis sikerült – derült ki a kormányfő beszédéből. A gazdaság „három csapdája” a hitelezésé, az energiaáraké és a fogyasztásé – fűzte hozzá Orbán Viktor.

Jelezte: minden kérdést igyekeztek megoldani, például

az energiaárak kérdését a lakosság szintjén rendezték. Csakhogy a vállalkozóknak ez terhet jelent,

ezért lépett most a kormány.

Kitörési lehetőségek

„A kormányülésen döntöttünk a 10 eurós árcsökkentésről. Az intézkedéseket hamarosan látni fogják. A következő évben további energiaár-csökkenéseket szeretnénk a vállalkozók számára” – fejtette ki Orbán Viktor.

A magyar gazdaság számára kiemelkedő lehetőségekkel kecsegtető iparágakról szólva a miniszterelnök

az info-kommunikációt, a hadiipart, a logisztikát, a jármű- és élelmiszer- valamint a gyógyszeripart nevezte meg.

A VOSZ tagjait ezzel együtt további befektetésre biztatta a kormányfő.

A repülőtér és a felemelkedés példája

Kiemelte: a vállalkozók sikeréből az ország felemelkedése, tehát a közhaszon növekedése áll elő. A politikai vezetők felelőssége és munkája, hogy „ezt úgy igazgassa össze, hogy az önök magánsikerei mégis az egész ország sikerévé váljanak”.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: „Olyan kormányunk van, amely hisz abban, hogy

a dagály minden hajót felemel”,

majd hozzátette: míg a vállalkozók magánhasznot remélnek egy üzleti tranzakciótól, addig a politika azt reméli, hogy mindez a nemzet javára válik.

A miniszterelnök erre kiváló példának tartja a budapesti repülőtér visszavételét.

A kormány korábban a Magyar Vállalkozók Napján köszönetét és elismerését fejezi ki a magyar vállalkozások teljesítménye előtt, hiszen a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét – fogalmazott közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Ők biztosítják több millió család egzisztenciáját, nem csak békeidőben, hanem a háború és a szankciók sújtotta nehéz időkben is megbízható partnerként segítették Magyarországot.

Az elmúlt évtizedben látott példa nélküli fejlődés – az 1 millió új munkahely létrehozása, a regisztrált álláskeresők számának történelmi mélypontra szorítása, az uniós fejlettséghez való dinamikus felzárkózás – egyáltalán nem valósulhatott volna meg nélkülük.

 

A kormány köszönetét fejezi ki a vállalkozások számára amiatt is, hogy az elmúlt években soha nem látott mértékben emelkedtek a bérek: egy minimálbért vagy bérminimumot kereső dolgozó a Gyurcsány-korszakhoz képest már több mint 3,5-szer akkora fizetést vihet haza, miközben a keresetek is a háromszorosára emelkedtek.

Az Országgyűlés a vállalkozók és vállalkozások ezen közösségépítő és nemzetgazdaságot erősítő tevékenységének elismeréseként nyilvánította minden év december első péntekét a Magyar Vállalkozók Napjává. A kormány továbbra is azt kívánja a közel 1 millió magyar vállalkozás számára, hogy őrizzék meg innovatív szemléletüket, versenyképességüket.

A legutóbbi mért havi adatok alapján már nőttek a reálbérek Magyarországon, az emelkedést segítette, hogy a kormány az ígért év vége helyett már októberre egyszámjegyűre szorította le az inflációt – mondta György László kormánybiztos az M1-en pénteken.

A kormánybiztos felidézte: a reálbérek az elmúlt egy évben csökkentek, ami azért volt szokatlan, mert az ezt megelőző 12 évben folyamatosan azt tapasztalhatták a munkavállalók, hogy egyre többet tudnak vásárolni a fizetésükből.

György László kifejtette, hogy

 

a reálbérek növekedése azt eredményezheti, hogy a családok egyre többet vásárolnak majd, ami segíteni fogja a bruttó hazai termék (GDP) növekedését.

Az emelkedő minimálbérrel kapcsolatban felhívta a figyelmet: fontos eredmény, hogy ilyen gyorsan sikerült megállapodni, és a munkaadók beleegyeztek abba, hogy már december 1-jétől járjon a magasabb minimálbér és a garantált bérminimum.

György László a Kossuth Rádió Jó reggel Magyarország! című műsorában kifejtette: sikerült előbb elérni az egyszámjegyű inflációt, a nemzetközi környezet nem annyira zavaros, mint tavaly ilyenkor, így van ambiciózusabb kamatcsökkenésre lehetőség, és ebben az esetben előbb tudna beindulni Magyarországon a gazdasági növekedés és a piaci alapú hitelezés.

A kormánybiztos felidézte:

számítások szerint ebben az évben az államilag támogatott programok, hitelprogramok 1,6 százalékponttal járultak hozzá a növekedéshez.

Mintegy 3000 milliárd forint került a gazdaságba a kormányzati gazdaságfejlesztési és gazdaságvédelmi intézkedések eredményeképpen.

Most már az a cél, hogy a piaci alapú hitelezés álljon helyre; szeretnék elérni, hogy a gazdaság növekedéséhez és a piaci alapú hitelezés beindulásához szükséges feltételek rendelkezésre álljanak – fogalmazott György László.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt tud szavazni az Év Kedvenc Tesitanára játék Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei jelöltjeire!

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél