POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.10.

A vajdasági magyarok képviseletét meg kell erősíteni

Jövő vasárnap választ Szerbia.

Már nyomtatják a szavazólapokat a jövő vasárnapi előre hozott parlamenti választásokra Szerbiában. A parlamenti és a tartományi képviselők mellett több tucat településen önkormányzati képviselőket is választanak a Vajdaságban. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) egyik képviselője az M1-en azt mondta: a voksolás rendkívül fontos a vajdasági magyarság számára.

Csaknem 1,7 millió szavazólapot nyomtatnak a Vajdaságban, vagyis ennyien szavazhatnak majd Szerbia északi tartományában. Egy-, két-, három-, négy- és ötnyelvű szavazólapok is készülnek, mert szinte minden helyi önkormányzatban hivatalos használatban van valamelyik kisebbségi közösség nyelve.

December 17-én a köztársasági és a tartományi választás mellett több tucat településen tartanak önkormányzati választást is.

A voksolás nagyon fontos a vajdasági magyarság számára. Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőjelöltje az M1-en arról beszélt: a kisebbségi jogokért folyamatosan ki kell állni, ehhez pedig megfelelő súlyú magyar képviselet kell a belgrádi parlamentben.

„Kisebbségi tankönyvek, tehát a magyar nyelvű tankönyveknek a jóváhagyása is egy olyan folyamat, amit nyomni kell, tehát amelyért harcolni kell, amiért ki kell állni, nem magától működnek ezek a dolgok, hanem mi mindannyian együttesen teszünk azért, hogy ezek a dolgok működjenek” – mondta Vicsek Annamária, köztársasági parlamenti képviselőjelölt.

A vajdasági magyarok képviseletét meg kell erősíteni – erről Kiszelly Zoltán beszélt az M1 reggeli műsorában. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint rengeteg múlik azon, hogy a vajdasági magyarok leadják-e a voksukat jövő vasárnap.

„A migráció a vajdasági magyarokat érinti, sajnos Szerbia többi részét is. Azt látjuk, hogy ez egy olyan téma, ami biztos, hogy a vajdasági magyarokat a határ miatt jobban érinti, de beszélhetünk a gazdaságfejlesztésről, közlekedésről, anyanyelvi oktatásról, magyar kultúráról. Ezek olyan dolgok, amik most jól működnek,

van szándék a két kormány között a jó együttműködésre. Most van lehetőség a demokráciában arra, hogy az emberek egy x-szel ezt megerősítsék”

– mondta Kiszelly Zoltán.

A vajdasági magyarok legnagyobb pártja, a VMSZ a köztársasági és a tartományi listán is a 6-os számmal szerepel majd.

A vajdasági magyarság nem engedheti meg magának, hogy egységes és erős érdekképviselet nélkül maradjon – mondta a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megbízott elnöke az M1 csütörtök reggeli műsorában.

Pásztor Bálint a december 17-i előre hozott szerbiai választások kapcsán úgy fogalmazott: a vajdasági magyarságnak nincs alternatívája, hogy másra szavazzon, a VMSZ-é az egyetlen magyar és az egyetlen vajdasági lista.

A párt megbízott elnöke fontosnak nevezte, hogy továbbra is ott legyenek a kormányzatban, mert „ a magyar ügyeket senki más nem fogja felvállalni”. Ismertette: a VMSZ-nek jelenleg öt képviselője van a törvényhozásban, és a közelgő választásokon is ennek az elérése a minimális cél, ugyanis legalább ennyivel lehet frakciót alakítani.

Pásztor Bálint elmondta, hogy

a szerb-magyar kapcsolatok kiválóak, amiben a magyar kormánynak és a Vajdasági Magyar Szövetségnek is nagy szerepe van.

Hozzátette: ez lehetővé teszi, hogy ma már közös projektek és fejlesztések is megvalósulnak a két ország között, példaként megemlítve a Szeged-Szabadka vasútvonalat.

Ahhoz, hogy ezt a munkát és együttműködést folytatni tudjuk, arra van szükség, hogy a vajdasági magyar közösség szavazzon – hangsúlyozta a VMSZ megbízott elnöke.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány tanácsadója is a műsor vendége volt. Kifejtette, hogy

választójogi szempontból egyértelműen „fejlett, demokratikus és európai” a szerbiai rendszer, több lehetőséget biztosít a kisebbségeknek arra, hogy bejussanak a parlamentbe, mint a környező országok.

Hangsúlyozta: kisebbségi szemszögből a VMSZ helyzete „speciális”, mivel a jelenlegi kormányzó párttal jó kapcsolatot ápol. A voksoláson akár a mérleg nyelve is lehet, mert a felmérések szerint Aleksandar Vucic pártja egyedül nem tud majd kormányt alakítani – tette hozzá.

Ifjabb Lomnici Zoltán arról is beszélt, hogy Szerbia „racionális partnere” Magyarországnak abból a szempontból, hogy számos stratégia jellegű beruházást támogat, és energiaügyi kérdésekben is egymásra van utalva a két ország. Kiemelte: ha Aleksandar Vucic

Méltánytalannak tartja a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke, hogy Brüsszel nem ismeri el az ország erőfeszítéseit, amelyet az uniós tagság érdekében tett. Kovács Elvira az M1 műsorában kiemelte: a VMSZ a megalakulása óta Európa-barát. Szerbia egyébként több mint tíz éve kapta meg a tagjelölti státuszt, de érdemi továbblépés azóta sem történt. Ez a téma is kiemelt szerepet kap a most zajló választási kampányban Szerbiában, ahol jövő vasárnap, előre hozott választásokat tartanak.

„Általában szólamokkal mindig azt mondják, hogy a Nyugat-Balkán is fontos és gondolunk rá, számítunk rá az elkövetkező időszakban, viszont Szerbia, illetve a többi nyugat-balkáni tagállam sincs valami jó helyzetben, ugyanis az elmúlt két évben nem történt újabb fejezetnyitás, azaz most már az új módszertan szerint klaszternyitás. Tehát még a jókedvet sem mutatták föl, hogy akkor igenis, módosítottuk az alkotmányt, illetve összhangba hoztuk a törvényeinket. Itt a szerbiai képviselőház rengeteget tett ezen a téren” – mondta Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke.

Méltánytalannak tartja a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke, hogy Brüsszel nem ismeri el az ország erőfeszítéseit, amelyet az uniós tagság érdekében tett. Kovács Elvira az M1 műsorában kiemelte: a VMSZ a megalakulása óta Európa-barát. Szerbia egyébként több mint tíz éve kapta meg a tagjelölti státuszt, de érdemi tovább lépés azóta sem történt. Ez a téma is kiemelt szerepet kap a most zajló választási kampányban Szerbiában, ahol jövő vasárnap, előre hozott választásokat tartanak.

„Általában szólamokkal mindig azt mondják, hogy a Nyugat-Balkán is fontos és gondolunk rá, számítunk rá az elkövetkező időszakban, viszont Szerbia, illetve a többi nyugat-balkáni tagállam sincs valami jó helyzetben, ugyanis az elmúlt két évben nem történt újabb fejezetnyitás, azaz most már az új módszertan szerint klaszternyitás. Tehát még a jókedvet sem mutatták föl, hogy akkor igenis, módosítottuk az alkotmányt, illetve összhangba hoztuk a törvényeinket. Itt a szerbiai képviselőház rengeteget tett ezen a téren” – mondta Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke.

A helyi érdekérvényesítés mellett azért fontos, hogy erős érdekképviselete legyen a vajdasági magyarságnak, hogy továbbra is jók legyenek a magyar-szerb kapcsolatok – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Nagybecskereken pénteken.

Mint mondta, a magyar-szerb, illetve az anyaországi és a vajdasági magyarok közötti jó kapcsolatteremtésben mindig fontos közvetítő szerepe volt a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ).

Örömének adott hangot, hogy nagy számban vettek részt a VMSZ támogatói a lakossági fórumon, mert ez azt jelenti, hogy sokan ismerték fel annak a jelentőségét, hogy mit jelent a vajdasági magyarság számára a december 17-i választás.

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy az anyaország hozzáállása a határon túli magyar közösségekhez az évek, évtizedek során többször változott.

Mint mondta, a kommunizmus ideje alatt a hivatalos magyar politika „elhazudta, letagadta” a határon túli magyar közösségeket, 1990 után viszont Antall Józsefnek köszönhetően a kormány „felismerte” az anyaországon kívüli magyarokat is.

A másik nagy váltás a miniszter szerint 2010-ben történt, amikor a kormány a kettős állampolgárság megadásával elismerte, hogy a határon túli magyarok is a magyar nemzet részét képezik. Emlékeztetett arra is, hogy a tavalyi választás alkalmával a vajdasági magyarok 68 ezer szavazattal járultak hozzá a Fidesz-KDNP győzelméhez, tehát kölcsönös a támogatás.

A migrációs nyomásról szólva Gulyás Gergely kiemelte, hogy Magyarország igyekszik megállítani az illegális bevándorlást, de szükség van arra, hogy Szerbia is határozottan bírálja Brüsszel hozzáállását.

A migráció ellen Szerbiában a VMSZ emelte fel a hangját, és ebben megbízható partnere a magyar kormánynak

– tette hozzá.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke rámutatott, hogy tavaly a vajdasági magyarok hét választáson vettek részt, így sokan már fáradtnak érezhetik magukat, a vajdasági magyar közösség azonban „ezt nem teheti meg”. Mint mondta, ha nem lenne erős a VMSZ, akkor azt nagyon rövid időn belül megérezné a vajdasági magyar közösség.

Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke beszédében kiemelte, mindenki örülne annak, ha nem lenne ilyen gyakran előrehozott választás, és reményét fejezte ki, hogy a köztársasági elnök korábbi bejelentéséhez híven a következő időszakban nem tartanak többet, és a kormány, illetve a parlament ki tudja tölteni négyéves megbízatási idejét.

Juhász Bálint, a párt intézőbizottságának elnöke szerint a kampánykörút során kiderült, hogy a vajdasági magyarságban megvan a kellő erő ahhoz, hogy jól szerepeljen december 17-én.

Rámutatott, a VMSZ-é az egyetlen önálló magyar és vajdasági lista, egyben arra kért mindenkit, szavazzon a VMSZ listájára, hogy a párt úgy szerepeljen a voksoláson, hogy arra a Pásztor István, a VMSZ október végén elhunyt elnöke is büszke legyen.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Találtak egy hatékony, de drasztikus módszert a cukorbetegség ellen

origo.hu

Vasvári Vivien bikinije alig takarja a hatalmas melleit - kép

mindmegette.hu

Ez tényleg csak 20 perc? Rácz-Gyuricza Dóri villámcannoliját imádni fogjátok!

ripost.hu

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

mandiner.hu

Medvegyev „feldarabolta” Ukrajnát – Magyarország is kapott egy kis szeletet belőle (VIDEÓ)

origo.hu

Kim Kardashian hatalmasat bakizott, rajta nevet a fél világ - videó

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. március 2-8.: Az éremnek két oldala van

origo.hu

Így csökkentsük felére a kert költségeit (hirdetés)

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod (hirdetés)

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ezek lesznek az új gyermekvédelmi törvénycsomag legfontosabb változásai

POLITIK

Neonácik életveszélyesen megfenyegették a XII. kerület alpolgármesterét

POLITIK

Ezer traktor Brüsszel utcáin, a gazdák haragja eléri az EU központját

POLITIK

Páratlan luxusingatlanba költöznek Gyurcsányék, csak az előleg 500 millió

POLITIK

Orbán Viktor optimista a következő két év gazdaságpolitikáját illetően

POLITIK

Kötelező lesz a gyermekvédelmi intézményvezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálata

POLITIK

Szijjártó Péter: A közel-keleti konfliktus újabb világháborús kockázat

POLITIK

Orbán Viktor: Jobb, ha mi keresünk másokon, mint, ők rajtunk