POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.13.

50 milliárd a hiány Budapesten

Hová lett Tarlósék 200 milliárdja?

Tarlós István, Budapest előző főpolgármestere 2019-ben több mint kétszázmilliárd forintos tartalékkal adta át a vezetést Karácsony Gergelynek. A Mandiner úgy fogalmazott: Karácsonyék elherdálták a jelentős anyagi tartalékot, Budapest a csőd szélén.

Csaknem 15 perc után berekesztette a Fővárosi Közgyűlés ülését a főpolgármester. Karácsony Gergely ezt az I. kerületi párbeszédes polgármester, V. Naszály Márta melletti kiállással magyarázta.

„Karácsony Gergely főpolgármester a munka helyett a pártpolitikát választotta”

reagált közösségi oldalán a fővárosi fideszes polgármesterek csoportja a főpolgármester szokatlan döntésére. Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere azt mondta: ez fölháborító és botrányos.

„Faképnél hagyta a Fővárosi Közgyűlést, és a Fővárosi Közgyűlésben jelen lévő, a kerületek lakosságát képviselő polgármestereket, mert neki fontosabb volt az I. kerületi párttársának az ügyében a látványos demonstráció, mint az, hogy a Fővárosi Közgyűlésben folytassa a munkát, és az év utolsó közgyűlésén elvégezzük azt, amit eredetileg kitaláltunk” – jelentette ki.

Pedig munka lett volna bőven. A közgyűlés szerda reggeli napirendjén szerepelt Budapest 2024-es költségvetésének elfogadása.

A Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője egy internetes videóban azt mondta: felélték azokat a tartalékokat, amelyet még Tarlós Istvántól örököltek, az adóbevételeket pedig elherdálták.

„Soha nem látott méretű adóbevétele lesz jövőre a fővárosnak. Több mint 300 milliárd forintnyi iparűzési adóval gazdálkodhat. Ez duplája annak, amivel Tarlós István az utolsó teljes évében gazdálkodhatott. Reálértéken is sokkal magasabb, mégis adósságban van a város, és még sincs egyetlen jelentős fejlesztés sem a költségvetésben. Karácsony Gergelyék felélték a tartalékokat” – fogalmazott Wintermantel Zsolt.

Hozzátette: „Biztonságos működést és folyamatos fejlődést. Ezt kívánjuk Budapestnek, vagyis le kell váltani az alkalmatlan vezetést a főváros éléről.

A Fidelitas aktivistái egy molinót feszítenek ki a Fővárosi Közgyűlés ülésén, a Városházán 2023. december 13-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Karácsonyék elherdálták a jelentős anyagi tartalékot, Budapest a csőd szélén

– így összegzett a Mandiner. A lap emlékeztet rá, hogy a fővárosban komoly pénzügyi gondok vannak, Budapest vezetése négy évvel ezelőtt még 214,2 milliárd forint megtakarítást örökölt, de Karácsonyék hamar elherdálták, majd a csőd szélére vitték a fővárost.

A Mandiner rámutat: Magyarország leggazdagabb önkormányzata most Gyurcsány Ferenc útmutatásának megfelelően, saját alkalmatlansága miatt támadja a kormányt.

Budapest jövő évi költségvetését végül többórás késéssel elfogadta a közgyűlés balliberális többsége. A büdzsében nagyjából 5 milliárdos hiánnyal számolnak, a költségvetés főösszegét pedig csaknem 449 milliárd forintban határozták meg.

A főváros tervezett költségvetése az alkalmatlanság költségvetése – jelentette ki a fővárosi közgyűlés Fidesz frakciójának vezetője a Facebookra szerdán feltöltött videónyilatkozatában.

Ugyanis, miközben soha nem látott mértékű, több mint 300 milliárd forintnyi iparűzési adóbevétellel számolhat jövőre a város, mégis „adósságban van” és mégsincs egyetlen fejlesztés sem a költségvetésben – közölte Wintermantel Zsolt.

Ez az összeg a duplája annak, amivel Tarlós István (korábbi főpolgármester) az utolsó teljes évében gazdálkodhatott, és ami reálértékben is sokkal magasabb összeg – tette hozzá.

Elfogadta a Fővárosi Önkormányzat jövő évi költségvetését szerdán a Fővárosi Közgyűlés, amely a 2024-es büdzsében a bevételi és kiadási főösszeget 448 milliárd 741 millió 931 ezer forintban határozta meg.

A 17 igennel elfogadott rendelet a Városháza költségvetési bevételét 437 milliárd 699 millió 871 ezer forintban, kiadásait 442 milliárd 647 millió 894 ezer forintban állapítja meg.

Az így keletkező 4 milliárd 948 millió 22 ezer forintos hiányt az előző évek maradványának igénybevételével, belföldi értékpapírok bevételeiből, valamint bankbetétek bevételeiből finanszírozzák, a hiteltörlesztés kiadásaira 6 milliárd 94 millió 36 ezer forintot fordítanak.

A Fidesz–KDNP képviselői nem tértek vissza a ülésre, amelynek elején Karácsony Gergely főpolgármester szünetet rendelt el V. Naszályi Márta (Párbeszéd), I. kerületi polgármester fegyelmi tárgyalása miatt, hogy elkísérhessék.

A javaslathoz készült előzetes hatásvizsgálatban azt írták, a Fővárosi Önkormányzat feladat- és hatáskörébe tartozó közfeladatok ellátásában a 2024-es év a korábbiakhoz hasonlóan kritikusan nehéz évnek ígérkezik. Az országot sújtó szociális, egészségügyi és gazdasági válságot követően jelentkező infláció következtében a kiadások emelkedésével kell számolni, ugyanakkor a bevételek és a szolidaritási hozzájárulási fizetési kötelezettség egyenlegéből képződő éves működési mozgástér szűkössége miatt több feladat esetében törekedtek az előző évi kiadási szint megtartására.

A nehéz anyagi helyzetet csak tovább nehezítik a kormányzat által meghozott költségvetési döntések, a szolidaritási hozzájárulás mértékének 30 százalékos emelése. A tervezés során igyekeztek számításba venni minden kockázatot, és úgy látják, hogy a javaslatban szereplő finanszírozás mellett a közfeladatok elláthatók, a közszolgáltatások működtethetők – olvasható.

Az elfogadott javaslat szerint 2024-ben elindítják a Lakásügynökségi programot, amely szerint bevonhatóvá válnak magántulajdonban lévő lakások is a bérlakás-programba, továbbá funkcióváltást támogató programban korábban például iskolaépületekként működő infrastruktúrát alakítanak át bérlakásokká közvetlen európai uniós források felhasználásával. A Területfejlesztési operatív program plusz keretében 8,5 milliárd forint értékben használaton kívüli önkormányzati lakások felújítása is megvalósítható – mutattak rá.

Közölték,

a körülmények azt engedik 2024-ben, hogy saját forrás terhére a már korábban eldöntött és szerződött beruházási és felhalmozási feladatokat hajtsák végre. Ezenkívül, a korábbi évekhez hasonlóan, 12 olyan fővárosi projekt is zajlik, amelyek közvetlenül európai uniós támogatással valósulnak meg.

A hidak felújításáról azt írták, a finanszírozás bizonytalansága miatt a rekonstrukciókat jelenleg nem lehet tervszerűen és a műszaki szükségszerűség alapján előre beütemezni. Jelenleg 3,3 millió négyzetméter útpálya igényel azonnali beavatkozást, ugyanakkor a rendelkezésre álló források mellett az úthálózat állapotában számottevő javulás elérése nem lehetséges és elkerülhetetlen az egyre nagyobb mértékű romlás.

Rámutattak arra is, hogy a Budapest Közút kezelésébe tartozó úthálózat teherbírás szempontjából többségében megfelelő, azonnali, jelentős pályaszerkezeti beavatkozást nem igényel.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a 2024-es büdzsét az újrarendeződés és a küzdelem költségvetésének nevezte, és négy prioritást jelölt meg: az energiafüggetlenség megteremtését, az élelmiszerbiztonságot, a lakásprogramot, valamint a víziközművek megvédését. A főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy a főváros gazdasági szuverenitása nem biztosított. A második legnagyobb kiadás a kormány finanszírozása, ugyanis jövőre 75,5 milliárdot kell befizetni – szolidaritási hozzájárulásként – a kormánynak.

Az elfogadott javaslatban kiemelték, hogy a Fővárosi Önkormányzat költségvetési mozgásterének átrendeződését jól mutatja, hogy miképpen változott a működésre költött források struktúrája az elmúlt hat évben: a 2018. évi zárszámadás alapján a fővárosi működési pénzének 15 százalékát a kormány biztosította, míg 5 százaléka intézményi bevételekből származott. Ebből következően a saját bevétel a működési kiadás 80 százalékát át fedezte.

A 2024. évi költségvetés alapján az látszik, hogy a kormányzati finanszírozás aránya csökken, 10 százalék alá mérséklődött (9,6 százalék), ugyanakkor ezzel együtt a önkormányzat terhei érdemben növekedtek: a működési kiadásoknak immár 86,6 százalékát kénytelen saját bevételből fedezni

– írták.

A működési kiadás saját bevétellel fedezett részét nézve az látható, hogy 2018-ban és 2024-ben is 61 százalékát költötte és költi várhatóan a főváros a közösségi közlekedés működtetésére és a kormánynak fizetendő szolidaritási hozzájárulás kifizetésére.

Közölték, a különbség a belső arányokban látszik: 2018-ban még a kiadások 57,7 százaléka került a közösségi közlekedés céljaira, és 3,3 százaléka került szolidaritási hozzájárulásként a kormánynak befizetésre. Ez a belső arány 2024-ben a kormányzati beavatkozás nyomán várhatóan a közösségi közlekedésben 39,6 százalékra csökken, míg a kormánynak fizetendő szolidaritási hozzájárulás 21,4 százalékát adja a kiadási oldalnak.

A belső struktúra változása ezen két tétel esetében egyértelműen megmutatja, hogy hol van az a pénz, amely miatt tartósan veszteséges a közösségi közlekedés működtetése, és ami matt nem lehet a meglévő eszközállomány pótlására forrást biztosítani – írták, majd úgy fogalmaztak: „a pénz a kormánynál van. A kormányzati beavatkozások miatt tehát kevesebb jut a budapestieknek, több az államnak”.

A politikus úgy vélekedett: Karácsony Gergelyék (főpolgármester) felélték a tartalékokat, elköltötték a rekord méretű adóbevételeket, ennek ellenére a város nem fejlődik, hanem vegetál.

A továbbiakban felidézte: a főpolgármester sokszor kérdezi, hogy mi az amit a Fidesz ajánl a városnak.

„Pontosan azt tudja ajánlani, ami Tarlós István főpolgármestersége és a Fidesz-KDNP 9 éve alatt volt. Biztonságos működést és folyamatos fejlődés. Ezt kívánjuk Budapestnek, vagyis le kell váltani az alkalmatlan vezetést a főváros éléről”

– fogalmazott videónyilatkozatában Wintermantel Zsolt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

metropol.hu

Szoboszlai üvöltött: "Szálljatok le rólam!" – Kitálalt a Liverpool magyar válogatott sztárja

mandiner.hu

Politikai kalandtúra megdöbbentő találkozással a végén

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság