POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.21.

Újabb terrorista célpontokat támad az izraeli sereg

Egy várost és egy menekülttábort.

A Gázai övezet északi részében fekvő Dzsabálíja várost és menekülttábort kezdték megtisztítani az izraeli erők a Hamász iszlamista terrorszervezet egységeitől és infrastruktúrájától – tudatta az izraeli katonai szóvivő kedden.

A hadsereg tájékoztatása szerint hétfő este az izraeli hadsereg (IDF) befejezte Dzsabálíja város bekerítését, a tüzérségi erők és a repülőgépek előkészítették a területet a szárazföldi behatolásra, s a szárazföldi erők megkezdték a terrorista célpontok elleni támadásokat vadászgépek és drónok fedezete alatt.

Az IDF tájékoztatása szerint

a célpontok között volt három, föld alatti alagút lejárata is, ahol terroristák tartózkodtak.

Az izraeli katonák összecsaptak velük, s emellett felkutattak és megsemmisítettek rakétavetőket, valamint lakóházakban, sőt gyerekszobákban is fegyvereket találtak. A katonai szóvivők közölték, hogy az elmúlt napon az izraeli repülőgépek a Hamász mintegy 250 célpontját lőtték az övezetben, köztük a Hamász fegyvereseit, rakétaindító állásokat és egyéb infrastruktúrát.

A hadsereg bemutatta a zsákmányolt fegyvereket, köztük egy gyermekágy ágyneműtartójában fellelt páncéltörő rakétát.

Hétfőn öten súlyosan megsebesültek, és nyilvánosságra hozták egy 26 és egy 20 éves elesett katona nevét. Egyikük nagyapja az 1973-as jóm-kipúri háborúban, nagybátyja pedig 1982-ben, az első libanoni háborúban vesztette életét. A szárazföldi harcok kezdetétől 68 izraeli katona esett el a Gázai övezetben.

Hétfőn éjfélkor véget ért az október 7-i terrortámadásban Izraelből a Gázai övezetbe hurcoltak családtagjainak három órás találkozója a hadikabinet tagjaival a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán.

„Szerettünk volna hallani az alkuról. Vártuk a választ kérdéseinkre, de nem feleltek”

– mondta utána csalódottan több család a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek.

„Nem hagyjuk abba a harcot, amíg haza nem hozzuk túszainkat, meg nem semmisítjük a Hamászt, és nem biztosítjuk, hogy Gáza többé ne fenyegethessen” – nyilatkozta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és egyúttal felelősséget vállalt az elraboltak visszajuttatásáért.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy

Libanonból ismét páncéltörő rakétákat indítottak a határ izraeli oldalán fekvő Metula felé.

Korábban egy libanoni rakéta eltalált egy házat ebben a városban, ahonnan a helyieket hetekkel ezelőtt evakuálták. Az izraeli katonai erők válaszul a lövéseket leadó helyeket támadták Libanon déli részén.

A rendőrség jelentése szerint hétfő este letartóztattak hét gyanúsítottat, akik az elmúlt hetekben erőszakos összecsapásokban vettek részt, valamint erőszakra és terrorizmusra buzdítottak Kelet-Jeruzsálemben. Többen közülük a közösségi oldalakon a Hamász támogatására és kelet-jeruzsálemi összetűzésekre szólítottak fel. Egyikük hősnek nevezte az izraeliekre késsel támadókat, ketten közülük kővel dobálták a biztonságiakat, és egyikük többször betört egy jeruzsálemi iskolába.

Videók bizonyítják, hogy milyen brutalitást követnek el a Hamász terroristái – ezt állítja az izraeli katonaság, amely megrázó videókat tett közzé. Bemutatták például azokat a föld alatti alagutakat, amelyeken a terrorszervezet megszervezte az Izrael elleni támadást. Közben folytatódnak a harcok: legalább 12-en meghaltak, miután légicsapás ért egy gázai kórházat.

Az M1 Híradójában bemutatott, az izraeli hadsereg által közzétett videón fegyveres katonákat és harckocsikat látni bevetés közben. Állításuk szerint a Hamász infrastruktúráját vették célba. A támadásban a Hamász három parancsnoka meghalt.

Egy terroralagútra bukkantak az izraeli katonák, miután felrobbantottak egy robbanószerekkel teli teherautót a gázai al-Sifa kórház területén” – jelentette be az izraeli hadsereg szóvivője vasárnap este.

A tíz méter mély és ötvenöt méter hosszú járatról videófelvételt is készítettek, egy kutya hátára szerelt kamerával. Az izraeli haderő szerint az alagutat egy robbanásbiztos ajtó zárja le, amin egyelőre nem sikerült átjutniuk a katonáknak. Izrael azt állítja, hogy a Hamász katonai bázisként használja a kórház alatti alagútrendszert. Állításuk szerint erre most már konkrét bizonyítékok is vannak.

Az izraeli hadsereg egy másik felvételt is nyilvánosságra hozott. Ezeket – állításuk szerint – az al-Sifa kórház biztonsági kamerái rögzítették.

A videón azt látni, hogy a Hamász terroristái két, Izraelből elrabolt személyt, egy nepáli és egy thaiföldi állampolgárt visznek be. Az egyik túszt erőszakkal vonszolják, a másikat pedig hordágyon tolják az egyik orvosi szobába.

Izrael szerint a felvételek a támadás napján, azaz október hetedikén készültek, és bizonyítékként szolgálnak arra, hogy ebben a kórházban ejtettek foglyul és végeztek ki embereket a terroristák.

A világnak nem szabad elfelejtenie, hogy a Hamász túszként tartja fogva az időseket, férfiakat, nőket, gyerekeket, csecsemőket. Erkölcsi kötelességünk mindent túszt hazahozni. Addig nem nyugszunk, amíg ez meg nem történik” – mondta a katonai szóvivő.

Közben a tárgyalásokban kulcsszerepet játszó Katar közölte:

már csak csekély akadálya van annak, hogy az izraeli túszokat szabadon bocsássák.

A Hamász iszlamista terrorszervezet jelezte, hogy 87 túszt szabadon engedne, cserébe Izraelnek ötnapos tűzszünetet kell vállalnia, és el kell engednie az izraeli börtönökben fogva tartott női palesztin foglyokat és kiskorúakat.

Izrael washingtoni nagykövete reméli, hogy Izrael és a Hamász hamarosan megegyezésre jut.

Csak a harcok néhány napos beszüntetéséről van szó, hogy kiszabadíthassuk a túszokat. Izrael azonban továbbra is arra törekszik, hogy megsemmisítse a Hamász terrorszervezet katonai infrastruktúráját” – mondta Michael Herzog.

Kína, valamint több arab és iszlám ország külügyminisztere hétfőn a Gázai övezetben azonnali tűzszünetre szólított fel. A diplomaták a humanitárius segélyek célba juttatását és a palesztin kérdés hosszú távú rendezését sürgetik.

Evakuáltak 31 koraszülöttet a gázavárosi al-Sifa Kórházból – jelentette az iszlamista Hamász terrorszervezet irányította gázai egészségügyi minisztérium.

A koraszülötteket egy egyiptomi kórházba szállítják. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének szombaton a kórházba látogató képviselői azt mondták, hogy a kórházban 32, jóval idő előtt született kisbabát kezelnek. Nem világos, hogy miért térnek el az adatok.

Az izraeli biztonságpolitikai kabinet hat és fél órás tanácskozás végén megszavazta a korlátozott üzemanyag-szállítás engedélyezését a Gázai övezetbe. Naponta 60 ezer liter gázolajat visznek majd be, hogy teljesítsék az Egyesült Államok humanitárius kérését, noha a kormány korábban azt ígérte, hogy sem élelmet, sem vizet, sem üzemanyagot nem engednek be Gázába, amíg cserébe nem kapnak valamit az október 7-én odahurcolt izraeli túszok ügyében.

Az izraeli hadsereg vasárnap délben nyilvánosságra hozta három újabb, szombaton elesett 34, 35 és 40 éves tartalékos katona halálát. Kettejüket egy feléjük lőtt páncéltörő rakéta talált el szombat este a Gázai övezet északi részén fekvő Bét Lahia közelében.

Az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat Ciszjordániában is fellép a Hamász ellen. Az utóbbi napon rajtaütöttek a szélsőségesek fellegvárainak tekintett dzsenini és a nábluszi menekülttáboron, ahol tucatnyi fegyvert koboztak el, és 38 körözött személyt tartóztattak le.

A csapatok számos rögtönzött robbanószerkezeteket rejtő raktárat, robbanóanyag-gyártó műhelyt találtak, valamint Dzseninben és Nábluszban a tűzszerészek az utak alatt és mentén bevetésre kész pokolgépeket tártak fel, amelyek célja az arra elhaladó katonák megtámadása volt.

A razziákon többfelé tűzharc tört ki a terroristákkal, több helyen robbanóanyagokkal és Molotov-koktélokkal dobálták meg a lövésekkel felelő izraeli katonákat. A háború október 7-i kezdete óta körülbelül 1800 keresett személyt tartóztattak le Ciszjordániában, akik közül körülbelül 1100-at azzal vádolnak, hogy a Hamászhoz tartoznak.

Izrael északi határvidékén több hullámban folyt tűzpárbaj a határ libanoni oldalán állomásozó iszlamista csapatokkal. A síita Hezbollah páncéltörő és más rakétákkal lőtt izraeli területeket, s az izraeli hadsereg viszonozta a lövedékeket.

Eli Cohen izraeli külügyminiszter bejelentette, hogy a gázai háború kezdetétől 54 külföldi diplomáciai delegáció érkezett szolidaritási látogatásra Izraelbe.

origo.hu

Hatalmas botrányt kavart III. Károly király és Vilmos herceg

ripost.hu

Forró videó: így készül Tolvai Reni barack popsija

borsonline.hu

Újabb milliomosa lett Magyarországnak: ezzel az öt számmal lehetett nyerni a lottón

magyarnemzet.hu

Ezzel a párttal bővült Orbán Viktor és szövetségesei alakulata, a Patrióták Európáért

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a három vármegyére lecsap

vg.hu

Titokzatos bejelentés: Orbán Viktor hétfőn rendkívüli politikai tettre készül

ripost.hu

Ne edd meg: visszahívták ezt a népszerű sajtot a magyar boltokból

mindmegette.hu

Hogyan aludj jól a forróságban? Íme az egyiptomi trükk!

ripost.hu

Csak két hozzávaló, és tökéletes lesz a cukkinis vacsorád

ripost.hu

„Minden változik” – Krausz Gábor fekete-fehér képpel üzent Mikes Annának

ripost.hu

Hoppá! Szoboszlai Dominik exe üzenhetett az új barátnőnek

ripost.hu

3 csillagjegy számára érzelmi robbanást hoz a szombati Rák-újhold

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Zelenszkij népszerűsége csökken, Putyin elfogadottsága nő – Belefáradt a világ a háborúba

POLITIK

Orbán Viktor: A béke érdekében lépéseket kell tenni

POLITIK

Egyre pesszimistábban az európaiak Ukrajnával kapcsolatban

POLITIK

Háborús készülődés Németországban

POLITIK

A Dán Néppárt is csatlakozik hatodikként a Patrióták Európáért EP-csoporthoz

POLITIK

Migránslövöldözés Bécsben, többeket kórházba vittek

POLITIK

Ezért fontos a Türk Államok Szervezete

POLITIK

Az ukrán energetikai hálózatok támadják az orosz drónok