POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.10.

Ragadozó madarakkal kutatnak az izraeliek az eltűntek után

Chipet ültettek beléjük.

Keselyűkre szerelt chipek továbbította adatok segítségével kutatnak a Hamász palesztin iszlamista szervezet által október 7-én Izrael ellen elkövetett támadás eltűntjeinek maradványai után – közölte az AFP francia hírügynökséggel a program vezetője.

Az ötlet az EITAN-tól, az izraeli hadsereg azon egységétől származik, amely az eltűnt katonák felkutatásával foglalkozik.

Amikor elkezdődött a háború, megkerestek az EITAN tartalékosai. Megkérdezték, hogy a madaraim tudnának-e valamiben segíteni” – mondta az AFP-nek Ohad Hacofe, az Izraeli Természetvédelmi és Nemzeti Park Hatóság kihalóban lévő madárfajokkal foglalkozó programjának igazgatója.

A keselyűk dögevő ragadozó madarak, széles látómezővel, amelynek segítségével a magasból fel tudják fedezni a táplálékuk fő részét képező tetemeket.

A program keretében több száz, GPS-jeladóval ellátott ragadozó madarat figyelnek meg, hogy megismerjék a vándorlási útvonalaikat, tanulmányozzák a táplálkozási szokásaikat és a veszélyeztetett fajokra leselkedő veszélyeket.

Október 23-án egy ritka fehérfarkú rétisast láttak Beeri, a Hamász által megtámadott egyik kibuc közelében, majd másnap a falunál. Innen támadt a tudós ötlete.

Elküldtem az adataimat (a hadseregnek). Azonosították őket, és négy holttestet találtak meg” – mondta Ohad Hacofe.

Egy másik madártól, egy héjasastól származó információk révén újabb holttesteket tudtak izraeli területen fellelni – közölte a tudós.

Több száz, eltűntként nyilvántartott ember holtestét még nem sikerült megtalálni, illetve azonosítani.

A programigazgató szerint a módszerrel rá tudnak lelni az eltűnt hozzátartozókra.

A hatóságok szerint a Hamász iszlamista palesztin szervezet október 7-i támadása során legkevesebb 1400 embert gyilkoltak meg. A fegyveresek mintegy 240 túszt magukkal hurcoltak a Gázai övezetbe.

A rendőrség hétfői közlése szerint 843 polgári személy és 351 katona holttestét azonosították.

Az izraeli hadsereg a többi biztonsági szervvel közösen „éjt nappallá téve minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a túszok kiszabaduljanak” – jelentette ki a szóvivő, aki lelki terrornak nevezte a videofelvétel nyilvánosságra hozatalát.

Izraelnek 239 családdal kellett közölnie, hogy valamelyik hozzátartozójukat vagy akár többet is a Hamász október 7-én elrabolt és a Gázai övezetbe hurcolt.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet értesülése szerint az Egyesült Államok visszaszállított Izraelbe több tízezer olyan tüzérségi lövedéket, amelyet korábban Izrael átadott az ukrán hadseregnek az orosz erők elleni védekezésre. Az értesülés szerint már be is fejeződött a 155 mm-es lövedékek kirakodása Izraelben egy amerikai hadihajóról, amely 170 konténerben mintegy 2500 tonna katonai felszerelést szállított az izraeli hadseregnek.

Nem tűzszünet, hanem „naponta négyórás taktikai szünet” lesz a Gázai övezet északi részén a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni harcban – közölte az izraeli hadsereg szóvivője csütörtökön.

Daniel Hagari hangsúlyozta, hogy nem valódi tűzszünetről, hanem csak helyi taktikai szünetekről született megállapodás.

A hadsereg ismét felszólította az északi településeken élő civileket arra, hogy használják fel ezeket a négyórás szüneteket a déli részbe való menekülésre a kijelölt humanitárius folyosókon.

A szóvivő szerint erőik három irányból lassan, de biztosan haladnak előre Gáza város közepe felé, egyre szorosabbra vonják a gyűrűt a Hamász fegyveresei körül.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala azt közölte: „A harcok folytatódnak, és nem lesz tűzszünet addig, amíg szabadon nem engedik a túszként fogva tartott embereket. Izrael humanitárius folyosót biztosít az övezet északi részétől dél felé, ezen tegnap is ötvenezer gázai távozott.

A katonai szóvivő beszélt az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezet által közzétett azon videofelvételről is, amelyen a Gázai övezetbe hurcolt két izraeli túsz, egy 76 éves nő, Hana Kacir és egy 12 éves fiú, Gil Jakov látható. Mindkettőjüket Nir Oz kibucból rabolták el.

Eddig 10 812-en haltak meg a Gázai övezet elleni légitámadásokban október 7-e óta – közölte csütörtökön az övezetet irányító Hamász iszlamista palesztin szervezet egészségügy-minisztériuma.

A halottak között 4412 gyermek és 2918 nő van – közölte a tárca.

Legkevesebb 295 egészségügyi dolgozó halt meg a palesztin területen a háború kezdete óta – idézte az al-Dzsazíra televízió a minisztériumot. A támadások következtében ötvenegy mentőautó vált használhatatlanná.

A minisztérium felszólította az ENSZ-t: hozzon intézkedéseket az egészségügyi személyzet védelmére vonatkozó szabályok betartása érdekében. Ismét emlékeztetett arra, hogy haladéktalanul szükség van humanitárius folyosó kialakítására annak érdekében, hogy kimenekíthessék „sebesültek ezreit” a palesztin területről, valamint hogy gyógyszereket és üzemanyagot juttathassanak be az övezetbe.

Az Iszlám Dzsihád hajlandó elengedni két izraeli túszt, akit a Gázai övezetben tart fogva – közölte Abu Hamza, a palesztin szélsőséges szervezet katonai ágának szóvivője.

Egy idős nőt és egy fiút engednének el humanitárius és egészségügyi okból, mert nem tudják számukra biztosítani a szükséges gyógyszereket.

A szélsőségesek egy videofelvételt is közzétettek róluk. A felvételen a kerekesszében ülő idős nő elmondta: reméli, hogy már a jövő héten láthatja gyerekeit.

Hamza hozzátette, hogy csak bizonyos feltételek teljesülése esetén tudják elengedni a túszokat, bár erre vonatkozóan nem említett részleteket.

Izrael egyelőre nem reagált a bejelentésre.

Az izraeli hadsereg légicsapással megölt nyolc palesztin fegyverest a dzseníni menekülttáborban, Ciszjordániában csütörtök reggel – jelentette a helyi média Izraelben.

Palesztin jelentések szerint nyolcan életüket vesztették és tizennégyen megsebesültek a dzseníni menekülttáborban egy légicsapásban, melyet az izraeli hadsereg hajtott végre.

Az izraeli hadsereg közleménye szerint az izraeli csapatok csütörtök reggel célzott terrorellenes hadműveletbe kezdtek a menekülttáborban, melynek során a levegőből egy izraeli gyártmányú Zik típusú (Hermes 450) drón segítségével megtámadtak egy felfegyverzett terrorista osztagot.

Az izraeli biztonságiak őrizetbe vettek a razzián kilenc palesztint és lefoglaltak több puskát, gépfegyvert és egy pisztolyt. Több tucat házi készítésű robbanószerkezetet is találtak, melyeket megsemmisítettek.

Palesztin beszámolók szerint a hadsereg a helyieket figyelmeztető szórólapokat helyezett el a dzseníni menekülttáborban. „A menekülttábor lakóihoz! Az izraeli hadsereg az Önök által támogatott terrortámadások felszámolása miatt tevékenykedik a táborban. Az izraeli hadsereg itt marad, és újra és újra visszatér ide, amíg a terrorizmust végleg fel nem számolja. Figyelmeztettük Önöket, hogy tartózkodjanak a terrorizmustól, és akkor békében fognak élni” -állt a szórólapokon.

A Kan közszolgálati média értesülése szerint a háború október 7-i kezdete óta legkevesebb tíz alkalommal vetettek be légi eszközöket palesztin fegyveresek ellen Ciszjordániban.

Ötvenezer palesztin hagyta el  ismét Gáza északi részét azon a humanitárius folyosón keresztül, amit az izraeli hadsereg biztosít, hogy a civilek biztonságban elhagyhassák a harcműveleti területté nyilvánított Észak-Gázát. Izrael folytatta légicsapásait a térségben, a szárazföldi csapatok pedig Gázavárosban harcolnak. A hadsereg beszámolója szerint 130 alagút és föld alatti rejtekhely bejáratát semmisítették meg.

Földgépekkel tár fel elrejtett alagutakat az izraeli hadsereg. A Hamász terrorszervezet legfontosabb infrastruktúrája keresztül-kasul beszövi egész Gázát.

A terrorszervezet több száz kilométernyi alagutat épített ki az elmúlt évtizedekben,

tudatosan készülve arra, hogy a föld alatt biztonságban legyenek a fegyveresek.

„Ezt használják, hogy szabadon mozoghassanak a föld alatt” – mondta egy izraeli katona.

Az izraeli hadsereg egyik legfontosabb feladatának tartja ezeknek az alagutaknak a megsemmisítését. Nagyon sokat kórházak, iskolák, sűrűn lakott negyedek alá építettek. A hadsereg bejelentése szerint

a harcok megkezdése óta 130 alagútbejáratot találtak meg és robbantottak fel.

Az izraeli védelmi erők bejelentése szerint 10 órányi harc után Észak-Gázában a dzsabáliai menekülttáborban megsemmisítették a Hamász egyik erődítményét. Beszámolójuk szerint több terroristát megöltek, fegyvereket foglaltak le és egy alagútbejáratot is megtaláltak közvetlenül egy óvoda alatt, ami egy hatalmas föld alatti óvóhelyre vezetett.

Palesztin források szerint Izrael légicsapást is mért a dzsabáliai menekülttáborra, emiatt rengeteg a sebesült, sokan az összedőlt házak romjai alá szorultak.

Észak-Gázát az izraeli hadsereg már korábban hadszíntérré nyilvánította,

és felszólította a lakosságot, hogy a humanitárius folyosókon hagyják el a területet. Szerdán 50 ezren keltek útra, az izraeli hadsereg szerint azért ilyen sokan, mert

a Hamász eddig akadályozta a civilek menekülését, de már elveszítette ellenőrzését a térség felett.

„Nincs tűzszünet, folytatjuk a harcot a Hamász ellen. A civilek elhagyják Észak-Gázát, mert rájöttek, a Hamász élő pajzsként használta őket” – mondta Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

Csütörtökön Ciszjordániában, a dzseníni menekülttáborban is harcok voltak, ahova az izraeli hadsereg azért hatolt be, hogy megsemmisítse az ott felhalmozott házi készítésű robbanószerkezeteket.

Közben

jemeni húszi lázadók lelőttek egy amerikai drónt Jemen partjainál.

A húszik elismerték, hogy Izrael ellen már több légitámadást hajtottak végre, az amerikai drónt pedig azért lőtték le, mert jemeni felségvizek légterébe került, és onnan nyújtott Izraelnek katonai támogatást.

Az Egyesült Államok szerdán csapást mért egy szíriai fegyverraktárra,

a művelet válasz volt az Irakban és Szíriában állomásozó amerikai katonák elleni támadásokra, amiket az Irán-barát erőknek tulajdonítanak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Grandiózus, 270 méteres mélység felett átívelő híd, a nevadai Hoover-gát mellett

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

mandiner.hu

Táppénz: könnyen kiderülhet a csalás, ha gyanút fog a munkáltató

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

mandiner.hu

Kína bejelentette: ENSZ-vizsgálatot követelnek az Északi Áramlat felrobbantása miatt

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket