POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.15.

Nem támogatjuk, hogy újabb pénzek menjenek Ukrajnába

Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszélt erről Brüsszelben.

Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket, és nem támogatja, hogy további pénzek menjenek Ukrajnába - jelentette ki a honvédelmi miniszter Brüsszelben kedden.
    Szalay-Bobrovniczky Kristóf az uniós tagországok védelmi minisztereinek tanácskozása alkalmával az MTI-hez eljuttatott közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy az európai államok nem változtatnak az álláspontjukon: továbbra is Ukrajnának történő fegyverszállításról értekeznek.
    Kijelentette, Magyarország elkötelezett amellett, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. Magyarország nem támogatja Ukrajna folytatódó pénzügyi támogatását, miközben az egyik legnagyobb magyar bankot alig akarták levenni a feketelistáról. A bankot valótlan információk alapján tették listára az ukránok, és semmilyen garancia nincs arra, hogy ez nem következik be ismét - figyelmeztetett.
    Tájékoztatása szerint a miniszterek megbeszélést folytattak a Száhel-övezet helyzetéről is, ami - szavai szerint - Magyarország biztonságával szorosan összefügg. Emlékeztetett: a parlament múlt héten fogadta el azt a csomagot, melyben Magyarország katonai segítségnyújtás formájában is megjelenik ebben az afrikai régióban.
    Hangsúlyozta: nem kevésbé fontos a Magyarországtól délre elhelyezkedő nyugat-balkáni régió sem, hiszen a térségen halad keresztül a migráció egyik legfontosabb útvonala. A nyugat-balkáni régió stabilitása közvetlenül összefügg Magyarország biztonságával - jelentette ki.
    A honvédelmi miniszter végezetül nagy előrelépésnek nevezte, hogy jövőre Magyarország átveszi az Európai Unió boszniai katonai missziójának parancsnokságát. Magyar tábornok fogja irányítani azt a kontingenst, mely ennek a régiónak a biztonsága fölött őrködik - emelte ki.
    "A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát" - zárta gondolatait Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

 

Az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlaton megmozdult az egész magyar hadsereg – jelentette ki a honvédelmi miniszter hétfőn a Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúhadházon, ahol éleslövészetet tekintett meg a honvédség helyi gyakorlóterén.

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a lövészetet megelőzően sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország harminc éve nem látott nagy honvédségi gyakorlatnak lehet a tanúja, amelyen a szövetségesi együttműködés, a Magyar Honvédség és a magyar közigazgatás közösen vizsgázik.

 

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is megtekintette az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlatot a nyíregyházi repülőtéren (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ez a vizsga – tette hozzá – egyelőre nagyon jól sikerül, de természetesen meg kell várni, hogy a gyakorlat befejeződjön, és annak kiértékelése után lehet végső megállapításokat tenni. A miniszter kiemelte:

a gyakorlat célja, hogy megvizsgálja a haderő felkészültségét és reagálását egy elképzelt, Magyarország biztonságát veszélyeztető szituációra modellezve.

Emellett teszteli a civil közigazgatás képességeit, azt, hogyan teljesítik például a haderő mozgatásával és a logisztikával kapcsolatosan felmerült katonai igényeket – mutatott rá.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy fontos a katonai szövetségesi rendszerben történő együttműködési képesség vizsgálata, hiszen számos, itt állomásozó, továbbá a gyakorlat idejére az országba érkezett NATO-erő vesz részt a komplex hadgyakorlatban.

Arról is beszélt, hogy a másfél éve tartó ukrajnai háború, a néhány hete kitört közel-keleti konfliktus, valamint a terrorizmussal egyre jobban összeköthető illegális migráció veszélyei megváltoztatták az ország biztonsági helyzetét.

Ebben a helyzetben a magyar emberek joggal várják el, hogy a katonák felkészültek legyenek Magyarország megvédésére

– jegyezte meg a miniszter. Felidézte: hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök is megtekintette a gyakorlat néhány elemét, a szentesi műszaki ezred hídépítési munkáját Tiszaroffnál, valamint az olasz és a magyar ejtőernyősök ugrását Nyíregyházán. A nyírségi megyeszékhelyen megtartott gyakorlatrészt a nemrég átvett NASAMS közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer, valamint a magyar légierő JAS 39 Gripen vadászrepülőgépei biztosították.

Az Adaptive Hussars 23 gyakorlaton magyar oldalról körülbelül ötezer, köztük ötszáz tartalékos katona, továbbá több száz technikai eszköz gyakorlatozik a hét végéig az ország több pontján.

Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke megerősítette: a honvédség mozgásba lendült földön, vízen és levegőben: aktiválták a légvédelmi rendszert, megkezdődött a légierő csapatainak széttelepítése az ország több pontjáról, valamint megindultak a szárazföldi csapatok.

– Most vizsgázunk, hogy az elmúlt években mire készültünk fel – tette hozzá a vezérkari főnök.

Jelentős honvédségi erő és eszköz mozog szerte az országban, huszonöt helyszínen több mint ötezer katona mozdult meg, tesztelik a vezetési-irányítási rendszert, vizsgálják a logisztikai és utánpótlás-erőforrásokat, emellett éleslövészeteket és csapatmozgásokat hajt végre a honvédség.

Rácz Róbert vármegyei főispán elmondta:

az államigazgatás különböző szintjeinek az a dolga, hogy segítse a Magyar Honvédség feladatainak végrehajtását.

A honvédséggel történő kooperáció minőségét, gyorsaságát és mélységét vizsgálja önmagán is az államigazgatás ezen a gyakorlaton, valamint igyekszik kiszolgálni a honvédség felmerülő igényeit – tette hozzá a főispán.

Tartalékosok is részt vesznek a nemzetközi hadgyakorlaton

Sok tartalékos is részt vesz az Adaptive Hussars 2023 elnevezésű többnemzeti országos hadgyakorlaton – közölte a Honvédelem.hu. Emlékeztettek: a hadgyakorlatot Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter indította el a múlt héten Hódmezővásárhelyen.

A katonák közelgő átcsoportosításuk és feladataik előtt ismeretmegújító foglalkozásokkal készülnek Magyarország legnagyobb hadgyakorlatára.

– Alapvetően területbiztosítási, illetve őrzés-védelmi feladatokra készítjük fel a tartalékos katonákat, amellett, hogy készen kell álljanak váratlan helyzetekre is – idézték Kovács Imre ezredest, az MH 3. Területvédelmi Ezred parancsnokát.

A szolnoki kiképzésen részt vevők Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád vármegyéből érkeztek, sokan közülük már 2017 óta tagjai az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszernek. 

Akadnak olyanok is, akik az elmúlt években külföldön is bizonyítottak már, gyakorlatokon és missziós szerepvállalásban egyaránt – ismertette.

A parancsnok hozzátette, hogy bár kiképzettségi szintben lehet eltérés egy hivatásos, aktív állományú és egy a civil szakmája mellett elkötelezetten szolgáló tartalékos katona között, de utóbbiak hatalmas lelkesedéssel és akarattal kívánnak tanulni, fejlődni és bizonyítani.

– Roppant büszke vagyok ezekre az emberekre, akik a tanulmányaik, munkájuk mellett, hétvégéiket, illetve szabadidejüket, szabadságukat sem kímélve csatlakoztak a Magyar Honvédséghez. Azért, hogy elsajátíthassák a különböző katonai készségeket és részt vegyenek a honvédség különböző feladataiban, és védjék Magyarországot – közölte Kovács Imre.

Gunda Mihály tartalékos főhadnagy, aki jelenleg a 68. Területvédelmi Zászlóalj első századának parancsnokhelyettese, az összegzés szerint azt mondta: bár a különleges erők tudásának csak egyes részeit tudják a tartalékosok elsajátítani, azokat viszont professzionális módon. Hozzátette, hogy mindhárom részt vevő zászlóalj már korábban kiképzett katonákat delegált a gyakorlatra, így nekik már inkább csak ismétlő foglalkozásokat kell tartani.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

hirtv.hu

Rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg az Egyesült Államok Oroszországgal szemben

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

mandiner.hu

Magyarellenes „szakértők" társaságában panaszkodott a CNN-en Gulyás Márton

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak