POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.24.

Késelés után: Migránsellenes tüntetés Dublinban

Ellepték az ír főváros utcáit.

Algériai migráns volt az a késelő, aki több gyermekre is rátámadt egy dublini iskola közelében. Az eset után óriási tüntetések törtek ki az ír fővárosban.

A rendőrség pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint

egy rendőr súlyosan megsérült, a letartóztatott személyek száma pedig már elérte a 34-et.

A sajtótájékoztatót tartó Drew Harris rendőrtiszt azt is elmondta, hogy továbbra is fokozott rendőri jelenlét van a városban, hiszen az ír gárdisták további erőszakos tüntetéshullámokra számítanak.

A rendőrtiszt arról is beszámolt, hogy a tüntetők 11 üzletben, 11 rendőrautóban, 3 buszban és egy villamosban okoztak jelentősebb kárt.

Az eseményekre reflektálva azt mondta, hogy ami történt, az „rendkívüli” volt, hozzátéve, hogy ilyen jelenetekre „évtizedek óta nem volt példa”.

 

Az ír igazságügyi miniszter, Helen McEntee csütörtökön „tűrhetetlennek” nevezte a jeleneteket, és azt mondta, hogy „nem szabad megengedni, hogy egy gengszter és manipulatív csoport egy megdöbbentő tragédiát használjon fel a pusztításra”.

Az erőszakos tüntetések azután törtek ki, hogy

öt ember, köztük három gyermek megsérült egy késes támadásban kedden Dublin belvárosában. Nem megerősített hírek szerint a késes támadó algériai migráns volt

– számolt be róla a Daily Mail.

A rendőrség elszigetelt esetként kezeli az esetet, kizárva a terrorcselekmény lehetőségét – közölték az ír hatóságok. A támadás Dublin sétálóutcája mellett, a Parnell térnél történt. A hatóságok jelenleg az elkövető indítékát vizsgálják.

Leo Varadkar ír miniszerelnök bejelentette: a rendőrség őrizetbe vette a feltételezett elkövetőt. „Mindnyájunkat megdöbbentett a Parnell térnél történt eset” – írta közleményében a kormányfő.

Egy, az RTE ír közmédiának nyilatkozó szemtanú elmondta, hogy az út túloldalán egy férfi kezét lendítve, „szúró mozdulatra” készült. Amikor közelebb ért, két leszúrt gyereket látott. Egy másik szemtanú egy kislányt látott a földön fekve, körülötte sikoltoztak és sírtak.

Az egyik megtámadott kislány súlyos sérüléseket szenvedett, két másik gyermeket pedig kisebb sebesülésekkel kezelnek – közölte a rendőrség, hozzátéve: egy felnőtt nő is súlyosan megsérült, illetve egy férfi is kisebb sérüléseket szenvedett. Az Irish Times beszámolója szerint a közelben egy iskola is működik, a támadó indítéka egyelőre nem tisztázott. A gyanúsított saját magán is sebeket ejtett – írták.

Az információt hivatalosan még nem erősítették meg. Korábban a rendőrség azt közölte, hogy a támadást – amely egy katolikus iskola közelében történt – egy 50 év körüli férfi követte el.

A rendőrség elszigetelt esetként kezeli az incidenst, kizárva a terrorcselekmény lehetőségét – közölték az ír hatóságok. A támadás Dublin sétálóutcája mellett, a Parnell térnél történt. A hatóságok jelenleg az elkövető indítékát vizsgálják.

Leo Varadkar ír miniszerelnök bejelentette: a rendőrség őrizetbe vette a feltételezett elkövetőt. „Mindnyájunkat megdöbbentett a Parnell térnél történt eset” – írta közleményében a kormányfő.

Egy, az RTE ír közmédiának nyilatkozó szemtanú elmondta, hogy az út túloldalán egy férfi kezét lendítve, „szúró mozdulatra” készült. Amikor közelebb ért, két leszúrt gyereket látott. Egy másik szemtanú egy kislányt látott a földön fekve, körülötte sikoltoztak és sírtak.

A rendőrség szerint egy ötéves kislány, egy 30 év körüli nő és egy 50 év körüli férfi szenvedett súlyos sérüléseket.

A kislányt sürgősségi orvosi ellátásban részesítették. Egy ötéves fiú – akit azóta már kiengedtek a kórházból – és egy hatéves kislány pedig enyhébb sérüléseket szenvedett.

A tájékoztatás szerint csütörtök este egy kisebb bevándorlásellenes csoport jelent meg a támadás helyszínén és összecsapott a rendőrökkel. A mintegy 2-300 főre duzzadó tömeg – melyben az ír zászlók mellett „Az ír életek számítanak” feliratú táblák is megjelentek”– autókat gyújtott fel, kirakatokat tört be, üzleteket rabolt ki, továbbá a közeli éttermekből felkapott székeket és asztalokat hajigálva rátámadt a kiérkező rendőrökre.

A zavargások megfékezésére mintegy 400 rendőrt mozgósítottak, és kordonnal vonták körbe az ír parlament épületét is. Patrick McMenamin főfelügyelő csak az éjszakai órákban jelentette be az X közösségi oldalon, hogy a rendbontásoknak sikerült véget vetni.

A franciaországi Crépolban a múlt hétvégén 17 fiatalt megkéseltek a kistelepülés bálján, egy 16 éves gimnazista fiú pedig belehalt sérüléseibe. Az eset után, melyre egy hónappal egy gimnáziumi tanár halálra késelése után került sor, a franciák 88 százaléka érzi úgy, hogy országukban fokozódott az erőszak.

Egyre nagyobb hullámot vet Franciaországban az újabb, terrortámadásra emlékeztető, ám a média és a politikai szféra által jobbára elhallgatott, újabb, etnikai alapú gyilkosság, amely mögött ismét észak-afrikai, helyi információk szerint algériai „fiatalok” állnak – igaz, ezek a támadók most nem üvöltötték a szokásos „Allah akbar!”-t, „csupán” fehérellenes, arab nyelvű kifejezésekkel buzdították egymást a gyilkos, tömeges támadásra.

Sosem várt vendégek

A rendkívül visszafogott politikusi megnyilvánulások között Marion Maréchal polgárháborús veszélyt is emlegető, nagy figyelmet felkeltő, számos sajtótermék által idézett szavai mintegy választ adnak egy francia képzőművész szavaira, akit a minap a hirado.hu is idézett. Enki Bilal, a világszerte ismert képregényrajzoló kijelentette: a korlátlan migránshullámot három évtizede beengedő

Franciaország szerinte a polgárháború szélére sodródott.

A csupán tényközlésre szorítkozó francia lapok híradásaiból lassan összeáll a kép, mi történt november 19-én, szombaton este verekedés tört ki az északi Drôme régió kistelepülésén, Crépolban, a helyi faluház előtt. Aznap este a faluházban a szokásos téli bál zajlott, amelyen 300-400 ember vett részt. Egyszer csak, hajnali fél kettő körül,

a bál vége felé az esemény rémálommá vált,

amikor egy tucatnyi fiatal érkezett az épülethez.

Az ügyészség szerint egy előre megtervezett akció keretében a terembe megpróbáltak beözönleni erőszakosan fellépő fiatal- és nagykorú férfiak és fiatalok.

„Neki a k…rva gwereknek!”

A támadólag fellépő csoportot a biztonsági őrök próbálták feltartóztatni, dulakodás kezdődött. A France Bleu rádió által megszólaltatott szemtanúk szerint ekkor a „fiatalok” késeket rántottak elő.

Verekedés tört ki, mivel a teremben tartózkodó fiatalok egy csoportja a biztonsági őröket támogatva szintén szembeszállt a minden előzmény nélkül a rendezvény résztvevőire támadókkal.

Az esetről készült és az X-en megosztott videók tanúsága szerint a támadók azzal biztatták egymást, hogy „Neki a k…rva gwereknek!” (A pejoratív értelmű gwer a farncia nyelvterületen elterjedt arab szlengben a „fehér” embert jelöli – a szerk.) Az X-en bejegyzéseikben helyi lakosok is jelezték: egy algériaiakból álló csoport támadt a bálozókra.

Számos bejegyzés szól arról, hogy a támadók azt kiabálták: „Azért vagyunk itt, hogy leszúrjuk a fehéreket!”

Mint egy vágóhíd

A támadók összesen 17 vendéget késeltek meg a rendezvényen, ahol egy, a francia sajtóban csak Thomas néven emlegetett, 16 éves fiút olyan súlyosan megsebesítettek a támadók, hogy a lyoni kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe.

„Minden nagyon gyorsan történt (…). Először azt hittem, hogy terrortámadás volt” – mondta a Le Dauphiné Libérének egy nyugdíjas asszony, aki a közelben lakik.

A faluház „úgy nézett ki, mint egy vágóhíd. Akit sérülten találtak, azt a földre ültették, mint a háborúban, és nekiálltak ellátni a sebesülteket” – mondta a BFMTV-nek egy másik szemtanú, aki aki arról számolt be:

„20-25 cm hosszú pengéjű késekkel” támadtak a rendezvény békés résztvevőire.

Békítőleg lépett fel

Thomasról a Le Figaro megírta: a rögbiért rajongó, egy szomszédos városban lakó kamaszfiú volt, akit „kedves plüssmackóként” írtak le utólag ismerősei. Egy olyan fiú volt, aki mindig békítőleg lépett fel a konfliktusokban – jelentette ki osztálytársa, Matteo a BFMTV-nek nyilatkozva. Gimnáziumi osztálytársai úgy ismerték, mint aki vagy a szülei éttermében készíti házi feladatát, vagy motorozgat a környékbeli utakon.

A gimnazista fiú meggyilkolása

alig több mint egy hónappal azután történt, hogy egy csecsen származású fiatalember minden ok nélkül megkéselte Dominique Bernard gimnáziumi tanárt.

Az eszetlenül meggyilkolt fiút, akinek a temetése csak pénteken lesz, a francia sajtó csak szórványosan emlegeti.

A fiú emlékére „fehér menetet” rendeztek a településen.

Nahel, a fiatal

Ismert: amikor egy Nahel nevű, a rendőrség által már ismert, egy luxusautón a közlekedésben részt vevőket súlyosan veszélyeztetve száguldozó, a rendőrökkel azok felszólítása ellenére együtt nem működő, migráns hátterű fiatalt lőttek le a rendőrök Párizsban, az esetet az egész világsajtó ismertette s a történeteket ürügyként felhasználva hosszú ideig vandál tömegek pusztítottak és gyújtogattak a francia nagyvárosok utcáin éjszakánként.

A francia baloldali és liberális lapok pedig rendszerint a rendőrök ellen uszítva számoltak be a „fiatal” elleni „gyilkosságról”.

Marion Maréchal a crépoli gyilkosságot követően a BFMTV-ben nyilatkozva kiemelte: a Nemzetgyűlésben egy perces néma felállással adóztak „a rendőrség előtt ismert, az engedelmességet megtagadó, sajnálatos körülmények között elhunyt” Nahel emlékenek; Thomasnak, „akit azért öltek meg, mert fehéreket akartak gyilkolni”, még a neve sem hangzik el.

A crépoli esetet követően Gérald Darmanin belügyminiszter, aki korábban kérlelhetetlen szigorral oszlatott fel egy, a korlátlan migráció ellen erőszakmentes tiltakozási akciókkal fellépő, fiatal értelmiségiekből álló csoportot, bejelentette: hét személyt tartóztattak le Toulouse-ban, köztük a halálos késelés valószínűsíthető elkövetőjét, egy 20 éves drôme-i férfit, aki eredetileg Romans-sur-Isère-ből származik. Két másik személyt a Drôme régióbeli Romans-sur-Isère-ben tartóztattak le.

A kilenc letartóztatott személy közül három 16 év alatti kiskorú volt.

Szorongó társadalom

Az eset – a média agyonhallgatása ellenére – súlyos nyomokat hagyott a francia társadalomban. Az Elabe Intézet által a BFMTV francia hírtelevízió számára készített, kifejezetten a tragédia nyomait vizsgáló felmérés szerint a bizonytalanság érzete „továbbra is jelentős és széles körben elterjedt a társadalomban”.

A szombat esti crépoli tragédia nyomán

a franciák nagyon nagy többsége, 88 százaléka a történteket az erőszakosabbá vált társadalom egyik szimbólumának tekinti

– derül ki az Elabe intézet által a BFMTV számára készített és 2023. november 22-én közzétett új, „L’Opinion en direct” típusú felmérésből.

Általánosságban a franciák 63 százaléka mondja, hogy aggódik a saját biztonsága miatt: 16 százalék gyakran, 47 százalék pedig időnként érez emiatt aggodalmat.

A megkérdezett szülők 81 százaléka aggódik a gyermekei miatt.

Ez a lakosság minden kategóriájára vonatkozik, kortól, társadalmi osztálytól és nemtől függetlenül. Még akkor is, ha átlagosan ez a félelem a nők körében (67 százalék) intenzívebb – ez olvasható ki többek között a BFMTV híroldalán ismertetett felmérés adataiból.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

ripost.hu

„De nagy legény már” - Védelmezőn ölelte Nádai Anikót a nagyfia – Fotó

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.