POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.15.

Katar 3 napos tűzszünet érdekében tárgyal a Hamász és Izrael között

Izrael felrobbantotta a Hamász főhadiszállását.

Katari közvetítők a Hamász iszlamista terrorszervezet és Izrael közötti új egyezség megkötéséről folytattak tárgyalásokat szerdán, és háromnapos tűzszünetért cserébe a Hamász által elhurcolt ötven túsz szabadon engedését javasolták – közölte a Reuters hírügynökséggel a tárgyalásokat ismerő illetékes.

Az Egyesült Államokkal egyeztetett, tárgyalás alatt álló megállapodás Izraelben fogvatartott nők és gyerekek elengedése mellett a Gázai övezetbe szállítandó humanitárius segélyszállítmányok növelését is tartalmazza. Egyelőre még nem tisztázott, Izrael pontosan hány fogva tartott palesztin nőt és gyereket engedne szabadon az egyezség értelmében.

Katar kapcsolatban áll Izraellel és a Hamásszal is. Doha közbenjárásával jelentős előrelépést értek el az elmúlt hetek tűzszüneti tárgyalásain. Az egyezség elfogadásával a Hamász Izrael rendelkezésére bocsátaná a Gázában tartott túszairól összeállított listáját is.

A Gázái övezetet uraló Hamász iszlamista terrorcsoport fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, mintegy 1200 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, 240 túszt elhurcoltak. Izrael válaszul katonai műveletet indított a Hamász eltörlésére. A palesztin területen 11 ezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma a háború kezdete óta.

Súlyos ivóvízhiányra figyelmeztetett szerdán az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) a Gázai övezetben tekintettel a víztisztító üzemek működtetéséhez szükséges üzemanyag hiányára.

„A nap végéig a gázai övezeti lakosság mintegy hetven százaléka nem fog tudni hozzájutni tiszta vízhez” – jelentette ki Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa. Leálltak az olyan közszolgáltatásokat nyújtó létesítmények, mint a sótalanító és víztisztító üzemek – tette hozzá.

Lazzarini egyben említést tett az Izrael által engedélyezett, Gázai övezetnek szánt – mintegy 23 ezer literes – üzemanyagszállítmányról is. Hangsúlyozta, hogy ezt csak az ENSZ teherautóinak üzemeltetésére fogják fordítani, s nem egyéb célokra, mint például a víztisztító üzemek működtetésére.

A radikális iszlamista Hamász október 7-i terrortámadására adott izraeli válaszcsapások kezdete óta a hozzávetőleg 2,3 milliós Gázai övezet csaknem 1,6 millió lakója volt kénytelen elmenekülni otthonából. A terrortámadás után Izrael bejelentette az övezet teljes blokádját, és egyáltalán nem engedett be üzemanyagot az övezetbe arra hivatkozva, hogy a Hamász katonai célokra használhatja.

Az izraeli hadsereg tűzszerészei felrobbantották az Hamász iszlamista terrorszervezet törvényhozásának otthont adó épületet a Gázai övezet északi részén – jelentette a helyi média szerdán.

Az izraeli hadsereg tűzszerészei felrobbantották a Hamász törvényhozó tanácsának épületét – a gázai parlamentet, két nappal azután, hogy a Goláni nevű kommandós egység elfoglalta.

A parlament üléstermében készített, majd az izraeli médiában nyilvánosságra hozott képen annak a Goláni zászlóaljnak a katonái láthatók izraeli zászlókkal a plenáris ülésteremben, akik negyvenegy harcosukat veszítették el az október 7-i Hamász terrortámadásban, és az azt követő napokban, amikor kiszorították a terroristákat Izrael területéről.

Múlt csütörtök óta újabb tizennégy halottat azonosítottak a rendőrség különleges állomásán, ahol az áldozatok személyazonosságát földi maradványaik alapján próbálják megállapítani. Október 7. óta 859 civil áldozat nevét hozták nyilvánosságra.

Hajnalban megrohamozta az izraeli hadsereg Gáza legnagyobb kórházát, az al-Sífát. Szemtanúk szerint tankok vették körül az épületet, majd több mint száz kommandós behatolt az épületbe. A támadás előtt egyeztetett egymással Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Joe Biden amerikai elnök, miután az Egyesült Államok hírszerzése is megerősítette, a Hamász és az Iszlám Dzsihád terrorszervezetek parancsnoki irányító központja van az al-Sífa kórház alatt.

Helyi idő szerint hajnali két órakor kezdődött Gáza legnagyobb kórházának ostroma. A több épületből álló al-Sífa egy hatalmas egészségügyi komplexum, ahol ezrek tartózkodnak. Nemcsak betegek és sérültek, hanem civilek is, akik ide menekültek a támadások elől. A kórház már napok óta nem tudja ellátni a betegeket, mert villany, víz és élelem sincs már az épületben.

Az ostromról felvételeket nem tett közzé az izraeli hadsereg, csak azokról a helyszínekről érkeztek képek, ahonnan már elvonultak a kommandósok. Mindent füst borított be, a kórház dolgozói azt mérték fel, maradt-e valami használható az ott lévő felszerelésekből. Szemtanúk beszámolója szerint több mint száz kommandós tört be a kórházba. Az izraeli hadsereg szűkszavú bejelentése szerint precíz és célzott hadműveletet folytattak a kórház épületeiben.

„Nem tudjuk, mit kellene tennünk. Itt vagyunk az épületben a betegekkel, és az izraeli kommandósok is bent vannak. Sehová sem tudunk menni. Nagyon félelmetes helyzetben vagyunk” – mondta az egyik orvos.

Röviddel az ostrom előtt az izraeli védelmi erők felszólították a Hamászt, hogy azok a fegyveresek, akik a kórházban tartózkodnak, adják meg magukat.

A támadás előtt telefonon egyeztetett egymással Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök, miután az Egyesült Államok hírszerzése is megerősítette, a Hamász parancsnoki irányító központja található a kórház alatt. Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője felhívta a figyelmet, hogy Amerika nem támogatja a kórház elleni légicsapásokat, és nem akar lövöldözést látni egy kórházban, ahol ártatlan, beteg emberek tartózkodnak.

Szemtanúk hajnalban azt állították az épületben robbantások hangját lehetett hallani, és fegyverropogások is voltak. Délelőtt az izraeli hadsereg bejelentette, teljes kontroll alatt tartja az al-Sífa kórházat. A helyszínen lévő újságírók beszámolói szerint az izraeli kommandósok szobáról szobára haladtak, minden emeletet átvizsgáltak, a betegeket és az ott dolgozókat is.

„A kórházból speciális folyosót nyitott a hadsereg. Az intézmény vezetését folyamatosan tájékoztatták az ostrom alatt arról, miként haladnak a speciális egységek az épületben. Később a hadsereg inkubátorokat, orvosi felszerelést és élelmet is hoz majd a kórházba” – számolt be az eseményekről az egyik izraeli tévécsatorna újságírója

Korábban a hírek arról szóltak, a Hamász esetleg a kórház alatt rejtette el az október 7-i terrortámadást követően az izraeli túszokat. A hadsereg szűkszavú beszámolói szerint csak elhagyott alagutakat és a Hamász által hátrahagyott jelentős mennyiségű fegyvert találtak.

Az Egyesült Államok szerint bizonyíték van arra, hogy a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád szervezet a Gázai övezet kórházait saját katonai céljai elérésére használja – jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője kedden.

John Kirby újságírók előtt kérdésre válaszolva elmondta, hogy az utóbbi napokban nagy figyelmet kapott Al-Shifa kórház, a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi intézménye alatt is húzódnak olyan alagutak, amelyet a palesztin fegyveresek használnak.

Úgy fogalmazott, hogy az értesülések különböző hírszerzési forrásokból származnak, ennél pontosabbat azonban nem mondott. A Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem támogat kórház elleni légicsapást.

A Kongresszus felsőházában kedden a demokrata többség elutasította a kizárólag Izrael katonai támogatásáról szóló törvényjavaslatot, amelyet november elején a Képviselőház demokrata szavazatokkal elfogadott. A republikánus javaslat alapján Izrael számára az önvédelemhez, költségvetésen belüli átcsoportosítással 14,3 milliárd dollárt bocsátottak volna rendelkezésre. A hosszú vita során a demokraták kitartottak korábbi álláspontjuk mellett, miszerint olyan törvényt nem tudnak elfogadni, amelyben Izrael támogatása mellett nem szerepel az Ukrajnának nyújtandó további segítség forrása.

Kedden Washingtonban több tízezres tömeg részvételével tartottak Izrael melletti és az antiszemitizmus elleni megmozdulást. A „Menet Izraelért” elnevezésű tüntetést kezdeményező zsidó szervezetek szerint 100 ezer ember gyűlt össze a Capitolium előtt a nemzeti emlékhely, National Mall füves területének egy részén.

Az eseményen többek mellett beszédet mondott Mike Johnson republikánus képviselőházi elnök, valamint Hakeem Jeffries, az alsóházban kisebbségben lévő demokraták vezetője.

A tüntetők és felszólalók szolidaritásukról biztosították Izraelt, illetve többen, köztük Mike Johnson további és szélesebb kiállást sürgetett Izrael mellett.

Az Izrael és a Hamász közötti háborús cselekmények kirobbanása óta a keddi volt az első tömegeket megmozdító tüntetés Izrael mellett, miután az elmúlt hetekben rendszeressé váltak a palesztinbarát szervezetek nagy létszámú felvonulásai és tüntetések.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek