POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.24.

Izraelben már túszok fogadására készülnek

Életbe lépett a tűzszünet.

Izraelben a Hamásszal megkötött egyezmény alapján kiszabaduló túszok, gyermekek és nők fogadására készülnek – jelentette a helyi média pénteken.

Öt kórházat jelöltek ki a közel ötven napos fogság után kiszabaduló túszok fogadására, ahol felkészültek feltáplálásukra is. Különleges étkezési programot dolgoztak ki a hosszan tartó éhezés után az étel mennyiségének fokozatos emelésére egészségük védelmében.

A hazatérő izraeli foglyok várhatóan helyi idő szerint délután négykor kerülnek Egyiptomba, és onnan este hatkor érkeznek Izraelbe, ahol kórházba szállítják őket, és találkoznak a családtagokkal.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a következő napon hazaérkezők névsorát minden nap délután 4 óra körül kapják meg az izraeli hatóságok a Hamásztól.

Ekkor értesítik az elhurcoltak családjait arról, hogy szeretteik szerepelnek-e a következő napi listán. A túszokat az egyiptomi határ közelében fogadják az izraeli hadsereg képviselői, onnan a dél-izraeli Hacerim légibázisra szállítják őket, ahonnan helikopterekkel kerülnek a kórházakba, ahol már várja őket családjuk.

Más-más kórházba szállítják az idősebb nőket és a kisgyermekeket, de valamennyi szabadult túszt várhatóan legalább két napig orvosi megfigyelés és felügyelet alatt tartanak.

Biztonsági vétségek miatt letartóztatott huszonnégy palesztin nő, és tizenöt, 19 év alatti palesztin férfi, összesen 39 palesztin kerül szabadlábra az izraeli börtönökből az izraeli civil túszok első, tizenhárom gyerekből és nőből álló csoportjának szabadon engedése fejében a tűzszünet első napján, péntek délután.

A szabadulókat eddigi börtöneikből az Ofer börtönkomplexumba szállítják, s onnan fogják helyi idő szerint délután 4-kor, az izraeli túszokkal egy időben átadni őket a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőinek, akiktől Ciszjordániában vagy Kelet-Jeruzsálemben élő családjaikhoz kerülnek.

A Gázai övezetben a tűzszünet során pénteken izraeli katonák tüzétől megsebesült tizenöt palesztin, akik megpróbáltak átkelni az övezet déli részéből északra, ezzel megszegve az izraeli hadsereg utasításait, amely csak északról délre engedélyezi a közlekedést.

Magyar idő szerint reggel hatkor életbe lépett a tűzszünet a gázai övezetben. A tervek szerint délután átadják az első túszokat az izraeli hírszerzésnek. A gázai övezetet uraló iszlamista Hamasz ma tizenhárom túszt fog szabadon engedni. A tűzszünet négy napja alatt pedig összesen ötven nőt és gyermeket. Izrael cserébe vállalta, hogy százötven, izraeli börtönökben fogvatartott palesztin nőt és gyermeket szabadon enged.

Bár a zsidó állam nem tette közzé a pénteken szabadon bocsátandó túszok nevét, a hozzátartozókat értesítették a listáról. A két, magyar állampolgárságú kislány édesanyja a közösségi oldalán azt közölte, hogy Ella és Dafna nem lesz az elsőkként szabadulók csoportjában – hangzott el az M1 Híradóban.

„A tűzszünet helyi idő szerint reggel, hét órakor kezdődött (ez magyar idő szerint reggel hat óra volt – a szerk.). Később Izrael beszüntette a gázai övezet északi és a déli része fölött a légi megfigyelést ”– mondta Shiri Zsuzsa.

A közmédia jeruzsálemi tudósítója szerint ez a Hamasz egyik feltétele volt, mert nem akarják, hogy az izraeli erők megtudják, hol tartják foglyul a túszokat.

Helyi idő szerint délután négykor (ez magyar idő szerint 15 óra) a Vörös Félhold nevű humanitárius szervezet mentőautói a rafahi határnál átadják a Vörös Keresztnek a tizenhárom túszból álló első csoportot.

Neveiket nem hozták nyilvánosságra, csak a családtagok, illetve az izraeli kormány tudja. Megkérték az újságírókat is, hogy ha tudnak valamit, azt ne árulják el – emelte ki a tudósító.

„A kiszabadult túszokat helikopterekkel viszik majd Egyiptomból öt izraeli kórházba, ahol szükség esetén orvosi kezelésben részesülhetnek. Innen már természetesen szabadon távozhatnak. Izraeli információk szerint összesen 238 túsz van a Hamasz fogságában, de közülük nem mindenki izraeli állampolgár. Ez utóbbiak létszáma meghaladja a 190-et. Ebből 98 nő és gyermek, ami 19 év alattit jelent”– számolt be a részletekről Shiri Zsuzsa.

A tudósító hozzátette, hogy

a túszok között öt katonalány is van, hiszen Izraelben kötelező a sorkatonai szolgálat és a nők is bevonulnak,

18 éves koruktól két évet szolgálnak. Miután a Hamasz október 7-én lerohanta az övezet melletti laktanyákat, megfigyelőhelyeket, az itt szolgáló katonákat is magával hurcolta. Így kerültek a foglyok közé katonalányok is. Róluk azonban nem hajlandó tárgyalni a Hamasz. Ezért aztán 93 főből áll a lista. Közülük nem tudni még, hogy ki lesz az az ötven szerencsés, aki az elkövetkező négy nap során szabadulhat.

„Az egyezmény azonban meghosszabbítható. A Hamasz minden egyes tíz túsz szabadon bocsájtásáért egy újabb napot kap. Átadásukról majd a későbbiekben fognak tárgyalni” – jelentette Shiri Zsuzsa Jeruzsálemből.

Legkevesebb huszonhét ember meghalt, további kilencvenhárom pedig megsebesült egy gázavárosi ENSZ-iskolát érő izraeli légitámadásban csütörtökön – közölte a dzsabalíjai menekülttábor al-Auda kórházának egyik orvosa.

Izrael egyelőre nem kommentálta a jelentést.

A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista palesztin szervezet csütörtöki közleménye szerint is mintegy harminc ember halt meg az izraeli légitámadásban. A csapás egy iskolát ért, amelyet az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynöksége (UNRWA) tart fenn a dzsabalíjai menekülttáborban.

A dzsabalíjai a legnagyobb menekülttábor a Gázai övezetben. Az UNRWA szerint 156 iskolában és más létesítményben az övezet csaknem egymillió belső menekültje keresett menedéket az offenzíva elől, amelyet Izrael a déli települései elleni október 7-i terrortámadás hatására indított a Hamász ellen.

A libanoni ENSZ-misszió (UNIFIL) vezetője az Izrael és a Hezbollah síita mozgalom közti konfliktus eszkalációjára figyelmeztetett pénteken.

Életét vesztette egy izraeli légicsapásban Libanonban a libanoni síita milícia, a Hezbollah öt tagja, köztük parlamenti frakcióvezetőjük fia is – jelentette a helyi média Izraelben csütörtökön

Az Iránból támogatott Hezbollah terrorszervezet közleménye szerint „a jeruzsálemi úton mártírhalált halt” öt harcosuk, köztük Szarrádzs Raád, a Hezbollah parlamenti tömbje vezetőjének, Mohamed Raádnak a fia. Az izraeli erők még szerdán lőtték a Dél-Libanonban fekvő Bejt Dzsahún egyik épületét, ahol a Hezbollah magas rangú tagjai voltak.

Egy másik, libanoni autóra mért légicsapásban a Hamász jelentése szerint meghalt a Hamász libanoni katonai ágának parancsnokhelyettese, és a négy megölt utas közül ketten török állampolgárok voltak. Libanoni lapértesülések szerint Izrael drónnak mért csapást egy autóra az ország déli részén.

Az izraeli-libanoni határon a gázai háború kezdete óta összecsapások zajlanak. Izrael és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet között október 7-én háború kezdődött a Hamász terrortámadása miatt, amelyben terroristák ezrei Izraeli területre behatolva meggyilkoltak mintegy 1200 embert, és mintegy 240 túszt az övezetbe hurcoltak.

Az ezt követő napoktól Izrael északi, libanoni határvidékén is támadások indultak, a Hezbollah, a Hamász és más terrorcsoportok naponta lövedékekkel, és fegyveres osztagok Izraelbe indításával támadják a határ körzetét, ahonnan a lakosságot kitelepítették, és az izraeli hadsereg tüzérségi és légicsapásokkal válaszol.

A határvillongások kezdete óta 107 ember halt meg Libanonban, az áldozatok között legkevesebb 14-en civilek voltak, közülük hárman újságírók. A Hezbollah szerdán bejelentette, hogy a gázai háború kitörése óta 79 katonája esett el a harcokban, heten Szíriában. Izraelben hat katona és három civil vesztette életét.

A libanoni légicsapás néhány órával azután történt, hogy Izrael és a Hamász között megállapodás született a gázai harcok négynapos felfüggesztéséről, melyhez a Hezbollah bejelentette csatlakozási szándékát.

Aroldo Lázaro az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet közötti tűzszünet életbe lépése után nyilatkozott, amelyhez a Hezbollah is csatlakozott.

Lázaro a hosszú távú megoldás reményében arra szólította fel Izraelt és a Hezbollahot is, hogy vessenek véget az erőszakspirálnak.

„Az erőszak fokozódása Dél-Libanonban lesújtó következményekkel járna” – mondta az UNIFIL vezetője.

origo.hu

Szánalmas kudarc: nem tudták Magyar Péterék összegyűjteni az ajánlásokat, nem tudják leadni a megyei listákat

origo.hu

Félelmetes bejelentés érkezett: hamarosan megérkeznek az amerikaiak Ukrajnába

borsonline.hu

„Jön a gyerek” – óriási örömhírt jelentett be Tóth Gabi szerelme, Papp Máté Bence

magyarnemzet.hu

Itt az amerikai bejelentés, ekkor kezdődik a harmadik világháború

ripost.hu

„Könnyek szöktek a szemembe” – Szoboszlai hódolója meghatotta Kloppot

magyarnemzet.hu

Ez vár Szoboszlai Dominikre az új Liverpoolban az edzőjelölt jó ismerője szerint

origo.hu

Szégyellte magát Jákob Zoltán a Nagy Őben

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek az életébe boldogságot hoz a Bika újhold

ripost.hu

A kutatók is elsápadtak attól, ami a tenger mélyén fogadta őket

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.boon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

A gazdasági együttműködés fokozása, ezért jön a kínai elnök

POLITIK

Itt a teljes névsor: Ők indulnak Budapesten a polgármesteri címekért

POLITIK

Zelenszkij elleni merényletet hiúsítottak meg?

POLITIK

Gyurcsány emberei Karácsony csapatában