POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.02.

Hétezer külföldi állampolgár próbál kimenekülni Gázából

Négyszáz amerikai, svájci, olasz, görög és magyar.

Hatvan ország mintegy hétezer állampolgára vár arra, hogy elhagyhassa a Gázai övezetet – közölte az Egyiptomban akkreditált nagykövetségek képviselőivel a kairói külügyminisztérium csütörtökön az evakuáláshoz szükséges dokumentumok és a művelet logisztikájának a bemutatására összehívott tájékoztatón.

A tájékoztatóból nem derült ki, hogy a távozni kívánó hétezer ember második útlevéllel rendelkező palesztinokat is magában foglal-e. Az övezetből távozni nem kívánó külföldi állampolgárok száma szintén nem ismeretes.

Szerdán, a gázai hadműveletek kezdete óta először több száz külföldi állampolgár és második útlevéllel rendelkező palesztin hagyta el a lezárt tengerparti területet.

A távozók között a német külügyminisztérium közleménye szerint nemzetközi segélyszervezeteknél dolgozó német állampolgárok is voltak. Őket a kairói nagykövetség munkatársai fogadták a határátkelőnél.

Szerdán először szállítottak sérült palesztinokat is egyiptomi kórházakba.

A The New York Times című amerikai lap szerint csütörtökön további mintegy 600 külföldi lépett át Egyiptomba Rafahnál. Köztük mintegy négyszáz amerikai, valamint svájci, olasz, görög, holland, belga, magyar, horvát, mexikói, dél-koreai és más állampolgár.

Tűzszünetet sürgetett Izrael és a Hamász között az amerikai elnök a konfliktusról szóló politikai tanácskozáson szerdán. A Fehér Ház azt is támogatja, hogy a Gázai övezetben lévő foglyok elhagyhassák a területet.

Joe Biden azt mondta, támogatja a tűzszünetet azért, hogy a Gázai övezetben lévő „foglyok” elhagyhassák a területet.

Az elnökválasztáson a második mandátumáért induló amerikai elnök egy adománygyűjtő rendezvényen beszélt, amikor a hallgatóság egyik tagja azt mondtai: „Rabbiként arra kérem, hogy kérjen azonnali tűzszünetet”.

„Szerintem szünetre van szükségünk. A szünet azt jelenti, hogy időt kell adni a foglyok kijuttatására”

– mondta a 80 éves demokrata párti elnök. Megjegyzését a Fehér Ház később úgy magyarázta, a foglyok alatt az elnök a Hamász iszlamista mozgalom által fogva tartott túszokra gondolt.

Biden a Hamász iszlamista csoport által fogva tartott két amerikai túsz közelmúltbeli szabadon bocsátására utalva hangsúlyozta, hogy korábban ő győzte meg Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy kössön tűzszünetet a túszok kiszabadítása érdekében. Én voltam az, aki beszélt Sziszivel (Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel), hogy meggyőzzem, nyissa meg a kaput, vagyis a Gázai övezet déli részén lévő rafahi átkelőt – tette hozzá.

Gáza város kapujában állnak az izraeli egységek a Gázai övezet iszlamista terrorszervezetei, a Hamász és az Iszlám Dzsihád elleni háború 26., a szárazföldi hadműveletek 5. napján – jelentették izraeli katonai szóvivők szerdán.

Icik Kohen tábornok szerdán bejelentette, hogy hadosztályának erői mélyen a Gázai övezetben, Gáza város kapujában vannak. „Az elmúlt öt napban felszámoltunk a Hamász jelentős erőit, megtámadtuk stratégiai létesítményeit” – közölte a tábornok.

Jichák Hercog államelnök szerda esti beszédében nemzeti egységre szólított fel és ígéretet tett a Gázai övezetbe hurcolt izraeliek kimenekítésére.

„Az elraboltak a fontossági sor élén állnak, visszatérésük szerves része a háború megnyerésének. A legjobb elmék a nap minden percében hazahozatalukon dolgoznak”

– mondta Hercog.

Korábban Joáv Galant védelmi miniszter is Izrael összes tévécsatornáján közvetített beszédet tartott, melyben bejelentette, hogy heves csaták zajlanak a Gázai övezetben. „A Hamász súlyos csapásokat szenved el” hangoztatta. Elmondta: több mint tízezer bombát dobtak le Gáza városára; több ezer célpontot találtak el, katonai létesítményeket és „terroristák ezreit semmisítették meg a legalacsonyabbtól a legmagasabb szintekig”.

A katonai szóvivők jelentése szerint az izraeli hadsereg a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal közösen egy vadászrepülőgép segítségével likvidálta a Hamász páncélosokat elhárító rendszerének a vezetőjét, Muhammad Esszart, akinek az irányításával korábban számos támadást hajtottak végre páncéltörők bevetésével izraeli állampolgárok és katonák ellen.

Egyiptomi és palesztin források szerint mintegy háromszáz külföldi útlevéllel rendelkező ember kelt át a rafahi átkelőn Egyiptomba szerdán. Egyiptomból egyelőre nem érkezett hivatalos adat a belépők pontos számáról.

Az izraeli hadsereg újabb becslése szerint nem ezerötszáz–kétezer, hanem mintegy háromezer fegyveres iszlamista hatolt be Izraelbe az október 7-i terrortámadásban a Gázai övezetből a kerítés több tucat pontján, valamint a levegőben és a tengerből.

Beszámolójuk szerint az övezet menti településeken vívott csatákban körülbelül ezer terroristát öltek meg az izraeli erők, és mintegy kétszázat ejtettek foglyul; a többiek visszatértek a Gázai övezetbe.

Az izraeli hadsereg szerint jelenleg több mint egymillió gázait evakuáltak az övezet északi részéből a délibe.

Továbbra is arra ösztönzik a helyi civil lakosságot, hogy hagyják el a Gáza folyó medrétől északra eső területet.

A szárazföldi harcok péntek esti megindítása óta tizenhat izraeli katona elestét jelentették katonai szóvivők. Az izraeli parlament szerdán két törvényt módosított, melyek alapján ezentúl a honvédelmi tárca a háborúban elhunyt LMBT-személyek azonos nemű házastársát is hadiözvegynek ismeri el.

Az ütközetek során izraeli katonák is elestek. Közben a palesztin terrorszervezet katonai szárnya bejelentette, újabb túszok elengedésére készül. Az elmúlt órákban pedig humanitárius folyosót nyitottak Egyiptom és a Gázai övezet között. Mentőautókkal szállítanak át sérülteket Egyiptomba, ahol ellátják őket.

Hosszú sorban várakoztak a mentőautók szerda reggel a rafahi határátkelőnél. Az egyiptomi betegszállítók a humanitárius teherautókkal együtt keltek át a Gázai övezetbe, hogy mintegy 90 súlyos sérülttel térjenek vissza. Egyiptom emellett a gázai harcok sebesültjeinek ideiglenes kórházat állít fel a palesztin terület határánál.

Közben a rafahi átkelő túloldalán nagy tömeg gyűlt össze, miután elterjedt a hír, hogy a harcok elől menekülő civilek előtt is megnyitják a kapukat. Sajtóértesülések szerint Katar közvetítésével sikerült megegyeznie Egyiptomnak, Izraelnek és Hamasz palesztin terrorszervezetnek, hogy a határon

400 külföldi útlevéllel rendelkező ember is átkelhessen.

„Ötödik alkalommal próbálok átjutni a határon. Felhívtak a jordániai külügyminisztériumból, hogy a nevem rajta van a mai kimenekítési listán, és 9 órakor a határátkelőnél kell lennem. Eljöttem, de öt perccel kilenc óra után a nyitásnak még semmi jele” – mondta egy jordán férfi.

Bár nem sokkal később az átkelő gázai oldalát megnyitották, a délelőtt folyamán a határ túloldalára csak az egyiptomi mentőautókat engedték át.

Gázaváros utcáit mostanra ellepték a szamaras szekerek, már alig lehet működő autót látni, mert a járművekbe nincs elég benzin. A palesztin területen nem csak üzemanyagból van hiány,

nincs elég gyógyszer és élelem, a távközlési és internetszolgáltatás pedig szerdára ismét teljesen leállt.

Az izraeli hadsereg jelentése szerint a konfliktus kezdete óta már több mint 11 ezer célpontra mértek csapást.

„Erőink továbbra is jelentősen kiterjesztik szárazföldi műveleteiket a Gázai övezet északi részén. Katonáink az éjszaka folyamán jelentős harcokat vívtak, többek között Jabaliya területén egy többemeletes épületet is leromboltak, amelyet a Hamász menedékhelyként használt. Ebben az esetben egy civil épület szándékos felhasználásáról beszélünk, amely egy iskola, egy egészségügyi központ és kormányhivatalok közelében van” – nyilatkozta Daniel Hagari, az izraeli védelmi erők szóvivője.

A hadsereg jelentése szerint egy nappal korábban egy a menekülttáborra mért légicsapással a Hamász számos fegyveresét megölték, köztük a helyi zászlóalj parancsnokát, aki az október hetedikei terrortámadás irányításában is részt vett. Az izraeli hatóságok szerint a palesztin terroristák jelenleg 240 elhurcolt embert tartanak fogva. Kedden a Hamász katonai szárnya bejelentette,

hogy a következő napokban további túszok szabadon engedését tervezik.

„Néhány ország közvetítőkön keresztül több külföldi állampolgárságú fogoly szabadon engedéséért lépett fel Gázában. Ezeknek az országoknak a kérését megkaptuk. Ezért tájékoztattuk őket, hogy a következő napokban számos külföldit szabadon engedünk” – fogalmazott az Al-Kasszám Brigád szóvivője.

A gázai harcokkal egy időben a ciszjordániai palesztin területről is légicsapásokat jelentettek. A dzseníni menekülttábor lakói szerint kedden lövedék csapódott be egy lakóházba. Az izraeli hadsereg állítja, hogy a támadásban több szélsőséges fegyveres is életét vesztette. Az éjszaka folyamán pedig a területre nagyszámú izraeli katona is behatolt. Palesztin jelentések szerint három ember meghalt, több mint 50-et pedig őrizetbe vettek.

origo.hu

Skóciát egy félidő alatt agyonverte Németország

ripost.hu

Két tudós tálalt ki az idegenekről: kiderült, hol rejtőzködnek - közelebb, mint gondoltuk!

life.hu

George Clooney és Amal: romokban a házasságuk, külön életet élnek

mandiner.hu

Szakértő az Európai Unió Bíróságának döntéséről: Magyarország a jövőben is a globalisták célkeresztjében fog állni

ripost.hu

Vadon Jani után újabb ember távozik Balázséktól? "Finoman, csendben eltüntették Julit?"

mandiner.hu

Az orosz „békeajánlatról”. Nos, a négy tartomány teljes területe a jelen katonai állás alapján irreális

ripost.hu

Váratlan fordulat a kutakon: ezen a napon rendesen megugrik a benzin és a gázolaj ára is

mindmegette.hu

Rangsorolták a magyar cukrászdákat, ki nem találnád, melyik végzett az élen

ripost.hu

Fekete-fehér üzenettel tette meg a bejelentését Tóth Andi

ripost.hu

Áll a forgalom Budapest agglomerációjában - kiérkeztek a hatóságok

ripost.hu

Tegyél a mézbe szódabikarbonát hihetetlen mi lesz belőle

ripost.hu

Megszólalt a jósnő! Kiderült, mi lesz a Magyarország-Svájc meccs végeredménye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Német tábornok: Csak a tűzszünet mentheti meg Ukrajnát, minden más elképzelés vágyálom

POLITIK

Az Európai Néppárt helyesli Magyarország megbüntetését.

POLITIK

Zelenszkij szerint Putyin békejavaslata ultimátum

POLITIK

Halálraítéltek csúcstalálkozójáról beszélnek Moszkvában