POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.06.

Húsz katonát vesztett a munkácsi dandár

Három napos gyász Kárpátalján.

Hétfőtől háromnapos gyászt hirdettek Kárpátalján amiatt, hogy két napja Zaporizzsja megyében egy orosz rakétatámadásban meghalt a munkácsi 128-as hegyi rohamdandár több mint húsz katonája és legalább hatvanan megsebesültek. A katonák azért gyűltek össze, hogy kitüntetéseket vegyenek át, ekkor érte őket a rakétatalálat. A 128-as dandárban számos magyar szolgál, egyelőre nem tudni, hogy az áldozatok között van-e magyar nemzetiségű katona.

Hatalmas füstfelhő szállt fel és lángok borítottak be mindent, miután rakéta csapódott egy katonai létesítménybe Zaporizzsja közelében. A drónfelvételen az ukrán sajtó szerint a 128-as számú dandár megsemmisítése látható.

A támadás előtti pillanatok is szerepelnek a drámai videóban. Jól kivehető, ahogy a katonák megérkeznek az épülethez és célba veszik őket. A tüzérség napja alkalmából vettek volna át kitüntetéseket.

„Valamelyik nagyon okos tiszt úgy döntött, hogy egy frontzónában fekvő faluban tartsanak díjátadót, ahol rendszeresek a bombázások.

Ennek meglett az eredménye: nagyon sok ukrán honvédő és civil halt meg” – mondta internetes videójában egy katona, aki az alakulat vezetőit hibáztatja a tragédiáért.

Romok, kiégett autók és holttestek láthatók a közvetlenül a rakétabecsapódás után készült fotókon.

Több mint 20 katona halt meg, legalább 60-an pedig megsebesültek.

A munkácsi rohamdandárt nem először érte súlyos veszteség. A háború kezdete óta a leghevesebb harcokhoz vezénylik őket. Év elején részt vettek a szoledári összecsapásban is, amelyben több ezer ukrán és orosz katona halt meg.

Itt szolgál a legtöbb kárpátaljai magyar, de már közülük sem térhet haza mindenki.

Varga Sándor is ennek az egységnek volt a tagja, ő tavaly októberben a fronton vesztette életét. Rajta kívül még több tucat magyar halt meg. Bár pontos számot nem tudni, az ukránok ugyanis csak ritkán adnak tájékoztatást a veszteségekről.

Azt, hogy a mostani, munkácsi rohamdandár elleni támadásnak van-e magyar áldozata, egyelőre nem tudni. De

az elesett katonák emlékére háromnapos gyászt rendeltek el Kárpátalján.

„A háború kitörése óta már több alkalommal hirdettek gyásznapot a munkácsi 128-as gépesített hegyivadászdandár veszteségei miatt.

Ilyen méretű tragédia azonban eddig még nem érte az egységet.

Kárpátalján emiatt hétfőtől háromnapos gyászt rendeltek el. Félárbócra eresztik a lobogókat, az intézményekben pedig minden reggel kilenc órakor egy perces néma csenddel emlékeznek az elhunytakra. Emellett a különböző felekezetű templomokban istentiszteleteket, miséket tartanak” – mondta el K. Debreceni Mihály, a közmédia tudósítója.

620 napja tart az orosz-ukrán háború.

Békekötésnek jele sincs. Az áldozatok száma viszont napról emelkedik,

becslések szerint már a félmilliót is meghaladhatja.

Tarackágyúkkal támadták az orosz katonák a herszoni régiót – erről közölt felvételeket az orosz védelmi minisztérium. Moszkva szerint sikerült megakadályozniuk az ukrán erők előrenyomulását a Dnyeper bal partjára. Heti összegzésük szerint öt fronton 62 rohamot vertek vissza az orosz csapatok, illetve fegyver- és hadianyag-raktárakat semmisítettek meg. Közben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Kijevbe utazott. A politikus látogatásának célja, hogy Ukrajna uniós csatlakozásának menetéről tárgyaljon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Egy nappal korábban Vlagyimir Putyin a háború kirobbanásának okairól és az ukrán korrupció veszélyeiről beszélt az Orosz Közkamara tagjainak.

Tarackágyúkkal támadták az orosz katonák a herszoni régiót – erről közölt felvételeket az orosz védelmi minisztérium. Moszkva szerint sikerült megakadályozniuk az ukrán erők előrenyomulását a Dnyeper bal partjára. Heti összegzésük szerint öt fronton 62 rohamot vertek vissza az orosz csapatok, illetve fegyver- és hadianyag-raktárakat semmisítettek meg.

Bár a kijevi beszámolók orosz katonai célpontok kilövéséről szólnak, az ukrán katonai tárca képviselője és a fegyveres erők főparancsnoka is panaszkodott a hadsereg állapotára. Szerintük, ha

a nyugat felfüggeszti a támogatásokat, Ukrajna nem lesz képes folytatni a harcot.

Vonattal érkezett az Európai Bizottság elnöke Kijevbe. Ursula von der Leyent a pályaudvaron fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A két politikus az ukrán vasúti dolgozók napja alkalmából adott át kitüntetéseket.

,,Megvédjük Ukrajnát, ebben biztos vagyok! Nincs kétség, megvédjük a függetlenségünket. Mindenkinek köszönöm, aki Ukrajnát erősebbé teszi. Gratulálok önöknek ezen a fontos nemzeti ünnepen, amit európai ünnepnek tekintek. Isten áldja Ukrajnát!” – mondta az ukrán elnök.

A bizottság elnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy az ukrán vasúti dolgozók munkája nem csak hazájuk, hanem az egész világ számára fontos.

,,Mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, megállás nélkül dolgoznak a nehéz körülmények ellenére. Segítettek a honfitársaiknak menedéket találni az Európai Unióban és abban is, hogy hazajöhessenek. Önök szállítják a gabonát és más életbevágóan fontos termékeket a világnak” – fejezte ki háláját Ursula von der Leyen.

Hozzátette:

kiáll Ukrajna mellett, és mindent megtesz, hogy az ország minél előbb beléphessen az Európai Unióba.

Ursula von der Leyen látogatásának célja, hogy a kijevi vezetéssel megvitassa Ukrajna csatlakozásának útját, mielőtt decemberben összeülnek az unió állam- és kormányfői a bővítésről tárgyalni. Az Európai Bizottság elnöke elismerően beszélt az eddigi ukrán reformokról például az igazságszolgáltatással és a korrupció felszámolásával kapcsolatban. Ursula von der Leyen szerint Ukrajna jó úton halad az uniós tagság felé.

Egy nappal korábban Moszkvában az orosz elnök a háború kirobbanásának okáról beszélt. Vlagyimir Putyin szerint

Oroszországnak nem volt más választása.

,,Először a Krímet támadták, aztán a Donbasz régiót. 8 évig a békés megoldáson dolgoztunk. De elutasították. Nyilvánosan, amikor azt mondták, hogy nem tetszik nekik a minszki megállapodás. Mit tehettünk? Egy bizonyos ponton tenni kell valamit, hogy véget érjen ez az állapot. Ez a célunk. Ez az oka mindennek” – magyarázta az orosz elnök, aki szerint az elmúlt időszakban elcsatolt területek mindig is Oroszországhoz tartoztak, most csak visszaszerezték őket.

Vlagyimir Putyin a világ legkorruptabb országának nevezte Ukrajnát. Úgy vélte: annak ellenére, hogy Kijev megígérte, hogy szigorúan ellenőrzi a kapott lőszereket, azokat illegális piacokon adja tovább. Emlékeztetett: több hír is felröppent arról, hogy a Közel-Keleten bukkantak fel az Ukrajnának szánt fegyverek.

Érzékeny veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni Oroszország, amely nagy jelentőséget tulajdonít csúcstechnológiás, nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerinek – számoltak be a brit védelmi minisztérium szakértői.

A hírszerzési jelentésből kiderül, hogy az orosz hadsereg

legalább négy nagy hatótávolságú felszíni légvédelmi rakéta indítóállást veszített el az ukrán légicsapások miatt az elmúlt héten.

Ezek vélhetően a fejlett technikájú Sz–400-as (NATO kód: SA-21) rendszerek részei voltak. Az eszközök a csapások következtében használhatatlanná váltak.

A veszteségek azért is érinthetik kellemetlenül Moszkvát, mert orosz katonai stratégiában fontos szerepet játszanak a nagy hatótávolságú high-tech légvédelmi rendszerek.

A közelmúltbeli veszteségek azonban rávilágítanak arra, hogy

az orosz integrált légvédelmi rendszer továbbra is küszködik a modern precíziós csapásmérő fegyverekkel szemben,

ami egyre nagyobb terhet róhat a rendszer többi elemére is.

A jelentés szerint reális esély van arra, hogy miközben Oroszország Ukrajnában lecseréli a megsemmisített rendszereket, más műveleti területeken gyengülni fog a légvédelme.

Az Sz–400 Triumf légvédelmi rakétarendszert a kilencvenes években fejlesztettek ki, és 2007 óta áll hadrendben az orosz fegyveres erőknél. Hadászati és taktikai repülőgépek, ballisztikus rakéták, hiperszonikus célpontok, különféle légi eszközök elsősorban elektronikus úton való megsemmisítésére szolgál.

Korábban élénk vitákat váltott ki, hogy Moszkva és Ankara 2017-ben szerződést írt alá két ilyen rakétarendszer szállításáról. Az Egyesült Államok többször aggodalmát fejezte ki az ügylet miatt, attól tartva, hogy Oroszország a rendszereket a legújabb generációs amerikai F–35-ös vadászbombázókról való információgyűjtésre használhatja fel.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeomlott a PSG, megint bukhatja a BL-álmát

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

life.hu

Láttad már Nicole Kidman húgát? Így nézne ki a színésznő, ha nem plasztikáztatott volna: fotók

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság