POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.17.

Ezért szigorították az idegenrendészeti törvényt

Ki tartózkodhat és meddig hazánkban?

Idegenrendészeti szigorításra van szükség – erről múlt héten beszélt a Kossuth Rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök azt mondta: egy új idegenrendészeti törvényt kell alkotni, amely szigorúbb a korábbinál és világosan meghatározza ki, milyen jogcímen tartózkodhat Magyarországon.

Az új jogszabálytervezetet a Belügyminisztérium szerdán nyújtotta be a parlament elé. A törvényjavaslat bevezetőjében azt írják:

 „Az újra növekvő migráció miatt idegenrendészeti szigorításra van szükség. Magyarország a magyaroké és a magyar munkahelyek is első helyen a magyarokat illetik meg. Világosan kell szabályoznunk, ki és mennyi ideig tartózkodhat Magyarország területén.”

A tervezet úgy fogalmaz:

„Sem a munkavégzés, sem más tartózkodás nem lehet korlátlan és nem hosszabbítható meg automatikusan.”

Az új, átfogó és szigorú idegenrendészeti törvényben olyan konkrét szabályok vannak, amelyek védik a magyarokat – erről a belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszélt az M1-en. Rétvári Bence kiemelte, a tervezet fontos eleme az is, hogy külföldi vendégmunkásokat Magyarországon csak a legszigorúbb szabályok mellett lehessen alkalmazni.

„Fontosak benne a létszámkorlátok, hogy nem lehet korlátlan számban bárkinek bármilyen engedélyt adni, hanem csak annyi munkavállalási célú engedély adható, ahány üres munkahely létezik Magyarországon. Több nem adható, mert a munkahely alapvetően a magyar embereket illeti meg Magyarországon, csak amit a magyar emberek nem tudnak betölteni, és ezt valaki tudja igazolni, hogy ő keresett magyar munkavállalót, valósan erőfeszítést tett azért, hogy magyar emberrel töltsön be egy munkahelyet, és nem sikerült, csak akkor gondolkozhat abban, hogy bármilyen külföldi munkavállalóval tölti be azt a munkahelyet.”

Rétvári Bence hozzátette, idegen állampolgárok számára nem alapjog a magyarországi tartózkodás. A vendégmunkások csak korlátozott ideig tartózkodhatnak Magyarországon, ezt követően pedig el kell hagyniuk az országot.

A Kormány.hu oldalon közzétett dokumentum egyebek mellett szigorítaná a külföldiek Magyarországon tartózkodásának, illetve munkavállalásának feltételeit. A javaslatban kitérnek arra, hogy idehaza a munkahelyeken első helyen magyarokat kell alkalmazni, külföldi csak akkor töltheti be a meghirdetett munkát, ha arra magyar állampolgár nem jelentkezik. A kormány szerint a fokozódó migrációs nyomás miatt van szükség a törvénymódosításra.

Idegenrendészeti szigorításra van szükség – erről pénteken beszélt a Kossuth Rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette: a migrációs nyomás nő, ezért szigorítani kell a jogszabályon.

„Kell egy új idegenrendészeti törvényt alkotnunk, amely szigorúbb a korábbinál, amely világosan meghatározza, ki milyen jogcímen tartózkodhat Magyarországon, és egy erőteljes kikényszerítő idegenrendészeti erőt is e mögé helyez, hogy mindenkiről lehessen tudni, aki Magyarországon van, milyen jogcímen, mennyi ideig tartózkodhat itt, mert egyébként ellakják tőlünk az országot” – fogalmazott a kormányfő.

Az új jogszabálytervezetet pedig a Belügyminisztérium be is nyújtotta a parlament elé – áll a tárca szerdai közleményében. A törvényjavaslat bevezetőjében azt írják: „Az újra növekvő migráció miatt idegenrendészeti szigorításra van szükség. Magyarország a magyaroké és a magyar munkahelyek is első helyen a magyarokat illetik meg. Világosan kell szabályoznunk, ki és mennyi ideig tartózkodhat Magyarország területén.”

A tervezet úgy fogalmaz: „Sem a munkavégzés, sem más tartózkodás nem lehet korlátlan és nem hosszabbítható meg automatikusan.”

A Belügyminisztérium közleménye kiemeli: a javaslat szerint vendégmunkásokat Magyarországon csak a legszigorúbb szabályok mellett lehet alkalmazni. Csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van.

A javaslat azt is leszögezi:

a magyarországi tartózkodás idegen állam polgárai számára nem alapjog. A vendégmunkások csak korlátozott ideig tartózkodhatnak Magyarországon, ezt követően el kell hagyniuk az országot.

Az új idegenrendészeti törvény a megváltozott körülményekhez igazítja a magyar jogszabályi környezetet – mondta az M1-en ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Századvég tanácsadója úgy fogalmazott: a szigorítását a megnövekedett migrációs nyomás indokolja, és elsősorban az esetleges kiutasítások eredményességét szeretnék növelni.

„A közérdek azt diktálja, hogy az olyan személyektől, akik nem az ország állampolgárai adott esetben, ezt főszabályként mondhatjuk, súlyos bűncselekményt követtek el, adott esetben visszaesők, az ország, az állam meg tudjon szabadulni. Ezt a jogot egyébként az EU is biztosítja, tehát ez nem ellentétes a brüsszeli szabályozással, a szigorításnak lesznek majd kritizálói, de alapvetően azt gondolom, hogy ebbe az irányba mutat ma a berlini és nagyrészt a brüsszeli jogalkotás is” – fejtette ki.

A jogszabálytervezet szigorúan szabályozza majd, hogy milyen jogcímeken lehet az országban tartózkodni – erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a múlt heti Kormányinfón.

Így a lejárt tartózkodási engedélyű vendégmunkások mellett a jogtalanul, azaz illegálisan Magyarországon tartózkodók kiutasítását is gyorsabban és hatékonyabban lehet majd végrehajtani.

Az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) szerdán közzétett összesítése alapján az év első tíz hónapjában 331 600 ember próbált meg törvényellenes módon az Európai Unió területére lépni.

A jelentés kiemeli, hogy legutóbb 2015-ben volt ilyen magas az illegális bevándorlók száma az év első tíz hónapjában. A Frontex közlése alapján csak októberben 49 600 határsértést regisztráltak, ez 18 százalékkal több tavaly októberhez képest.

A Kanári-szigetekre igyekvő illegális bevándorlók száma idén csaknem duplájára, 27 700-ra nőtt az előző év azonos időszakához képest, amire a 2009 óta, a mérések kezdete óta nem volt példa. A nyugat-afrikai útvonalon érkezők többsége marokkói, szenegáli és nyugat-szaharai származású.

2016 után ismét rekordszintre emelkedett a határsértési kísérletek száma a földközi-tengeri migrációs útvonalon, ahol január és október között 143 600 határsértést jegyeztek fel. A legtöbben Líbiából és Tunéziából próbálnak eljutni olyan uniós területekre mint Málta vagy Szicília szigete.

Az illegális bevándorlók jelentős nyomás alatt tarják a nyugat-balkáni útvonalat is, annak ellenére, hogy 2023 első tíz hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest 22 százalékkal kevesebb, 97 300 illegális határátlépési próbálkozást regisztráltak a hatóságok az útvonalon.

Légi úton csempészett migránsokat az a bűnözői hálózat, melynek tizenegy tagját Belgiumban, Görögországban és Svédországban állították elő – tájékoztatott az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust szerdán.

A hágai közlemény szerint a hálózat főként iraki migránsokat utaztatott hamis vagy lopott okmányokkal Görögországból a brüsszeli nemzetközi repülőtérre, illetve a charleroi-i légikikötőbe. Onnan újabb hamis okmányokkal más uniós országokba vagy Norvégiába szállították az érintetteket autóval vagy szintén repülőgéppel.

A migránsoktól egyenként legalább öt-hatezer eurót (mintegy 2-2,4 millió forint) kértek egy-egy ilyen utazásért. A csempészhálózattal kapcsolatos nyomozás 2022 áprilisában kezdődött, miután a fapados járatoknak is otthont adó charleroi-i repülőtéren elfogták az egyik csempészt, aki éppen három illegális migránst kísért.

A vizsgálatok során egy szír és egyiptomi állampolgárságú tagokból álló szervezett bűnözői csoportot azonosítottak, amely egyszerre kettő-négy illegális migráns utazását segítette Görögországból Belgiumba, majd onnan tovább. A migránsok korábban illegális útvonalakon jutottak Görögországba – tette hozzá közleményében az Eurojust.

Az Európai Unió szintén hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol közleményében további részleteket közölve arról tájékoztatott, hogy a november 13-i akciónapon tizenhat házkutatást tartottak Belgiumban és Görögországban, két utazási irodánál tartottak rajtaütésszerű vizsgálatot Athénban, telefonokat és egyéb elektronikus eszközöket, számos hamisított román és a bolgár útlevelet, és közel 200 ezer euró (mintegy 80 millió forint) készpénzt foglaltak le.

A bűnözői csoport tagjai közül nyolcat Belgiumban, kettőt Görögországban, egyet pedig Svédországban fogtak el – tették hozzá.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szuperszexi fitneszmodellre cserélte a dögös pornóst a bokszvilágbajnok - galéria

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

hirtv.hu

Globál – Nem kell csatlakoznunk a BRICS-hez, már bent vagyunk! + videó

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

magyarnemzet.hu

Odamondott Kloppnak az ellenfél, a Liverpool edzőjének a fogai is szóba kerültek

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.