POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.12.

Az árfigyelő nagy szerepet játszott az infláció elleni harcban

Egyes élelmiszerek ára 20 százalékkal csökkent.

Az online árfigyelő rendszer is hozzájárult az infláció egy számjegyűre csökkenéséhez. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint egyes élelmiszerek ára a kormány intézkedéseinek köszönhetően 20 százalékkal csökkent, a rendszerben listázott termékek jelentős részénél pedig átlagosan 5,5 százalékkal csökkentek az élelmiszerárak.

Jelentősen csökkent a tejtermékek ára. Ahogy lényegesen, 20 százalékkal kevesebbet kell fizetni a tojásért és a lisztért is. A kormány intézkedései: a kötelező akciók és az online árfigyelő rendszer bevezetése a piacon folyamatos árversenyt okoz.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint az árfigyelő jelentősen hozzájárult az infláció egy számjegyűre csökkenéséhez. Indulása óta a megfigyelt 62 termékkategóriából 50-ben az átlagárak átlagosan 5,5 százalékkal csökkentek.

Az elmúlt időszakban, talán az elmúlt fél-háromnegyed évben érzékelhetően alacsonyabbak az árak, amit az ember nagy örömmel vesz. Úgyhogy reméljük, hogy ez a tendencia folytatódik” – örvendett egy vásárló.

Gazdaságtörténeti bravúr lesz, ha valóban egyszámjegyű lesz az infláció – írta májusban egy balliberális hírportál, amelynek hasábjain világcsúcsnak is titulálták az egyszámjegyű infláció lehetőségét.

A bravúr sikerült, ráadásul egy hónappal korábban, mint ahogy azt a szakmai előrejelzések mutatták.

Én optimista voltam, de azért azt, hogy ezt ennyire gyorsan és ennyire lendületesen tudja megoldani a magyar gazdaságpolitika, szerintem ezt kevesen gondoltuk volna. Nálunk nem csak az infláció, hanem a kamatok is csökkenek. Ezek ösztönözni fogják a gazdaságot, a jeleket pedig már most is lehet látni” – mondta Sebestyén Géza gazdaságpolitikai szakértő, aki szerint a kormány infláció-letörő intézkedései hatékonyak voltak, így a következő időszakban már gazdasági növekedés várható.

A kormány célja, az egyszámjegyű infláció elérése már teljesült. Ha az izraeli háború nem robbantja be az olaj és gázárakat, akkor várhatóan továbbra is kedvezően alakul az árindex” – mondta a Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet munkaerőpiaci szakértője az M1-en.

A becslések azt jelentik, hogy novemberben 7 százalék alatti inflációs rátánk várható, december környékén pedig már talán a 6 százalék környékére is eljutunk. A jövő évben összesen 4 és 6 közötti értéket vár több előrejelző műhely is” – fogalmazott Szalai Piroska.

A magyar gazdaság egyre kedvezőbb helyzetben van – mutatja az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) 21 országra vonatkozó nemzetközi felmérése is.

A reáljövedelem-növekedés 2023 második negyedévében Magyarországon volt a legnagyobb.

A háztartások reáljövedelme  – amibe a bérek, egyéb juttatások, nyugdíj és a családtámogatási ellátások is beletartoznak – itthon 3 százalékkal emelkedett, ezzel Magyarország Portugáliát, Belgiumot és Németországot is megelőzte.

„A kormány legfontosabb feladata idén az infláció letörése volt, jövőre pedig már a gazdasági növekedés visszaállítása lesz a cél”

– fogalmazott Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök azt mondta: a gazdasági növekedés a munkahelyek megvédésével és gyarapodásával, béremeléssel és az életszínvonal emelkedésével jár.

Szakértői becslések szerint szeptemberben Magyarországon már reálbér-növekedés történt. Mivel december elsejétől a minimálbér és a garantált bérminimum is emelkedhet,

januárban 1,2 millió ember kap magasabb bért.

A legkisebb fizetést keresők béremelése a piaci szektorban is béremelést okoz, várhatóan két számjegyűt.

A fogyasztói árak októberben átlagosan 9,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, szeptemberhez viszonyítva pedig átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek, ezen belül a járműüzemanyagok 3,8, az élelmiszerek 0,1 százalékkal lettek olcsóbbak – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszerek ára 10,4 százalékkal emelkedett 12 hónap alatt, ezen belül leginkább a cukoré (54,4 százalék), a csokoládé és kakaóé (23,8 százalék), az alkoholmentes üdítőitaloké (szintén 23,8 százalék), valamint a büféáruké (22,0 százalék).

A termékcsoporton belül a tojás ára 16,9, a liszté 15,4, a sajté 6,4, a margariné 4,2 százalékkal csökkent.

A KSH jelentése szerint a háztartási energia 16,1 százalékkal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 33,5, az elektromos energiáért 3,4 százalékkal kevesebbet, a tűzifáért 5,4, a palackos gázért 4,7 százalékkal többet kellett fizetni.

A járműüzemanyagok ára 30,2 százalékkal nőtt. A szolgáltatások 13,2 százalékkal drágultak, ezen belül az autópálya-használat, gépkocsikölcsönzés, parkolás 21,3, az üdülési szolgáltatás 17,8, a járműjavítás és -karbantartás 16,3, a sport- és múzeumi belépők 14,7 százalékkal többe,

az utazás munkahelyre, iskolába 21,7 százalékkal kevesebbe került.

A szeszes italok, dohányáruk ára 11,6, ezen belül a szeszes italoké 13,7 százalékkal nőtt.

A tartós fogyasztási cikkekért 0,7, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 10,4, a fűtő- és főzőberendezésekért 5,9, az új személygépkocsikért 4,7, a szobabútorokért 4,4 százalékkal többet, a használt személygépkocsikért 9,1 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. Az állateledelek ára 29,3, a mosó- és tisztítószereké 20,0, a testápolási cikkeké 9,9, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 4,3 százalékkal magasabb lett.

Szeptemberhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek.

Az élelmiszerek ára is átlagosan 0,1 százalékkal mérséklődött egy hónap alatt, ezen belül a margarin 2,5, a sajt 1,2, a cukor 1,1, a liszt 1,0 százalékkal kevesebbe, a csokoládé, kakaó 2,2, az alkoholmentes üdítőitalok 0,7 százalékkal többe kerültek.

A járműüzemanyagok ára 3,8 százalékkal csökkent. A szezonváltás következtében a ruházkodási cikkek 3,2 százalékkal drágultak. A háztartási energiáért 0,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a tűzifa ára 1,2 százalékkal csökkent, a vezetékes gázé nem változott.

A megfigyelt élelmiszerek árainak július elejéhez képest mért mérséklődése mintegy 0,4 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve több mint 1,3 százalékpontos élelmiszerinflációt csökkentő hatással járhatott a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.

Az árfigyelő indulása óta a tojás és a lisztek ára több mint 20 százalékkal csökkent, illetve a spagetti ára is közel 20 százalékkal lett kevesebb. A tejtermékek ára mintegy 9 százalékkal mérséklődött, a leginkább a natúr joghurt ára csökkent, 12 százalékkal, viszont a kefír, a vaj és a trappista tömbsajt is közel 10 százalékkal lett olcsóbb.

A zöldségek és konzervek szintén 9 százalékkal lettek olcsóbbak az árverseny fokozásának köszönhetően. A hústermékek kategóriájában a pulykamellfilé ára változott a legnagyobb mértékben, közel 15 százalékkal lett kedvezőbb az oldal indulása óta, a csirkeszárny ára csaknem 10 százalékkal mérséklődött, továbbá a sertéskaraj és a csirkecomb is megközelítőleg 5 százalékkal kerül kevesebbe.

Az elmúlt két hét alatt 28 termékkategóriában mérséklődtek tovább az átlagárak.

Ebben az időszakban leginkább a citrom, a sárgarépa, a kelkáposzta és a csemegeuborka ára csökkent, 6-9 százalék közötti mértékben.

A vaj és a csemegekukorica-konzerv is több mint 4 százalékkal lett olcsóbb, továbbá a csirkemellfilé, a fejes káposzta, az almalé, a párizsi, a pasztőrözött 1,5 százalékos zsírtartartalmú tej, illetve a sertészsír ára is 3 százalékot meghaladóan mérséklődött.

Az online platform népszerűségét jelzi, hogy az elindulása óta már közel 1,35 millió látogatója volt. A szabadszavas keresések száma meghaladta a 840 ezret, amelyek során az elmúlt két hét során legtöbbször a tej, sajt, csirkemell, cukor és tojás szavakra kerestek az árfigyelőt felkeresők – ismerteti közleményében a minisztérium.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes fordulat: az Egyesült Államok bevonulhat Ukrajnába

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

mandiner.hu

Ezentúl bármikor, bárki mentőt hív ennek a szemétládának, kéretik nem kivonulni

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

origo.hu

Mégis egy pár lehet a Házasság első látásra két sztárja - kép

travelo.hu

Derékig érő vízben ragadott magával egy brit turistát a cápa

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.baon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Nagy az esélye, hogy az USA belekeveredik az ukrán háborúba

POLITIK

Ma iktatják be Vlagyimir Putyint a Kremlben

POLITIK

Az izraeli hadsereg ismét megindult Gázában

POLITIK

Most a NATO-t fenyegeti Oroszország