A Magyar Péter-lufi elkezdett leereszteni

POLITIK
Létrehozva: 2023.11.17.
Módosítva: 2023.11.17.

Kiakadtak a németek. A harmadik legmagasabb áramárat fizetik az EU-ban

Az idei év első felében a németek számára különösen drága volt az áram, az áramárfék bevezetése sem segített a családokon.

A németországi lakossági villamosenergia-árak a legmagasabbak között vannak Európában – derül ki a Szövetségi Statisztikai Hivatal adataiból. Az Editorial Network Germany (RND)információi azt mutatják, hogy a német háztartásoknál csak Belgiumban és Liechtensteinben fizetnek többet az áramért az emberek - írja a check24.de. Az áramköltség különösen megterhelő az 5000 kilowattóra alatti éves fogyasztású kis- és közepes háztartások számára. A 2500 kilowattóra alatti éves fogyasztású német háztartások 45,36 centes árat fizetnek kilowattóránként. Ez az ár jóval meghaladja a kilowattóránkénti 31,88 centes uniós átlagot. A 2500 és 5000 kilowattóra közötti éves átlagos fogyasztású háztartások 41,25 centet fizetnek kilowattóránként. Ennél csak  Hollandiában, Liechtensteinben, Belgiumban és Romániában fizetnek többet az áramért a háztartások.

Dietmar Bartsch, a Bundestag baloldali frakciójának  vezetője a riasztó adatokat kommentálva úgy fogalmazott: 

"Németországban a magánháztartások fizetik a harmadik legmagasabb villamosenergia-árat Európában, miközben az olyan villamosenergia-vállalatok, mint az RWE, hatalmas nyereséget könyvelnek el. 

A számok egyértelművé teszik, hogy a szövetségi kormány villamosenergia-árplafonja nagyrészt hatástalan volt. Szinte az összes európai ország jobban teljesített."

A szövetségi kormány az ukrajnai háború kitörése utáni árrobbanásokra tekintettel korlátozta a fogyasztói áram árát, és az államkincstárból visszafizette a szolgáltatóknak a piaci ár különbözetét. Az áramárfék, amelyet a szövetségi kormány április végéig akar érvényben tartani, 40 centben korlátozza az árat. 

A német Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai egybevágnak az Eurostat adataival is, és ebből az is látszik, hogy minden híreszteléssel szemben az Európai unióban Magyarországon a legolcsóbb a rezsi a háztartások számára. Mutatjuk az első félévi adatokat.

 

Hollandiában és Belgiumban a legmagasabb a villamosenergia ára 

 

Az EU éves 2500  kilowattóra és 5000 kilowattóra közötti fogyasztású háztartásai esetében a villamosenergia ára 2023 első felében Hollandiában volt a legmagasabb. (0,4750 EUR/KWh), megelőzve Belgiumot (0,4350 EUR/KWh), Romániát (0,4199 EUR/KWh) és Németországot (0,4125 EUR/KWh). A legalacsonyabb árakat Bulgáriában (0,1137 EUR/KWh), Magyarországon (0,1161 euró/kWh) és Máltán (0,1256 euró/kWh) mérték. A holland háztartási fogyasztók esetében az egy kWh-ra jutó költség 64 %-kal haladta meg az uniós átlagárat, míg a bulgáriai, magyarországi és máltai háztartások az uniós átlag kevesebb mint felét fizették.

Forrás: Eurostat

 

Vásárlóerő-paritás (Purchasing Power Standard, PPS) szerint a villamosenergia-árak Romániában  és Cipruson voltak a legmagasabbak. 

 

Forrás: Eurostat

 


Hollandiában, Svédországban és Dániában a legmagasabbak a gázárak

 

Az EU háztartási fogyasztói  esetében a földgáz ára 2023 első felében Hollandiában, Svédországban és Dániában volt a legmagasabb, a legalacsonyabb pedig Magyarországon, Horvátországban és Szlovákiában. A földgáz ára a háztartások számára Hollandiában (0,2481 euró/ kilowattóra (KWh)  több mint hétszerese volt a magyarországi árnak (0,0337 euró/kWh), és 157%-kal magasabb az uniós átlagárnál (0,1187 euró/kWh) ).

Forrás: Eurostat

 

Vásárlóerő-paritás (PPS) szerint Magyarországon volt a legolcsóbb a gáz ára

 A vásárlóerő-paritáson  kifejezett 100 kWh-ra jutó gázárak Romániában (28,83 PPS), Hollandiában (21,12 PPS) és Portugáliában (16,45 PPS) voltak a legmagasabbak. A PPS alapján a legalacsonyabb gázárat Magyarországon (5,1 PPS) és Horvátországban (6,2 PPS) rögzítette az Eurostat.

Forrás: Eurostat

 

 

Brüsszel azt akarja elérni, hogy Magyarország eltörölje a rezsicsökkentést

Az új nemzeti konzultációban három olyan gazdasági témájú kérdés is lesz, amely jelentősen meghatározza a magyar gazdaságot, a magyar családok mindennapjait, és amelyekben Brüsszel megtámadta Magyarországot és "ránk akarja kényszeríteni saját akaratát" - mondta a kormányszóvivő a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban.

 

Szentkirályi Alexandra kiemelte, Brüsszel azt akarja elérni, hogy "eltöröljük a rezsicsökkentést, a kamatstopot és az extraprofitadót". Az Európai Bizottság az írásos állásfoglalásában azt írja, hogy az energiatámogatási intézkedéseket, vagyis a rezsicsökkentést fokozatosan meg kell szüntetni. Azt a rezsitámogatást akarják eltörölni, amelynek köszönhetően az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági gáz és áram ára, és havonta átlagosan 181 ezer forinttal csökkenti a családok energiaszámláit - mutatott rá.
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek