POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.18.

A fiatal migránsok ebben az élre törtek Olaszországban

Megelőzték a hazai tinédzsereket.

A legfrissebb olaszországi rendőrségi adatok szerint a 16 és 18 év közötti bevándorlók most először több bűncselekményt követtek el, mint az olasz fiatalok. A migránsok többnyire verekedés, rablás, nemi erőszak miatt kerül a rendőrség látókörébe. Ennek okát abban látják, hogy jelentősen megnőtt a szülők nélkül érkező fiatal migránsok száma, akik egyből a bűnözés útjára lépnek.

„Már közel húszezerre teszik a 16 és 18 év közötti bevándorlók számát. Nehéz őket védett intézményekben elhelyezni, gyorsan nyomuk veszik, és az utcán bűnbandákba verődnek” – jelentette Sárközy Júlia, a közmédia olaszországi tudósítója.

Mint mondta, a közbiztonság romlásának érzete folyamatos Olaszországban, egyre több videó jelenik meg, amelyen látható, hogy a migránsok az utcákon összeverekednek, vagy megtámadják a gyalogosokat, illetve kirabolják az időseket.

Szünet nélkül érkeznek a hidegebb idő ellenére is az emberekkel teli csónakok az Európa egyik déli migrációs kapujának tartott olaszországi szigetre, Lampedusára, a nyár elmúltával is több mint ezerháromszázan szoronganak a táborban – közölte a központot fenntartó Olasz Vöröskereszt szerdán.

Az utóbbi órákban, szerda nulla órától több mint tíz csónak kötött ki Lampedusa partjain több mint 520 emberrel. Kedden tizenkilenc vízi jármű érkezett.

A hatezres lakosú sziget migránstáborában, amely valamivel több mint négyszáz főt képes befogadni, ismét több mint ezerháromszázan szoronganak úgy, hogy szerda reggel kétszáz embert már átszállítottak Szicíliába – közölte Rosario Valastro, az Olasz Vöröskereszt elnöke. A szervezet idén júniustól vette át a lampedusai regisztrációs központ (hot spot) működtetését.

Valastro hozzátette, hogy a zsúfoltság ellenére mindent megtesznek az érkezők gyors ellátásának és első egészségügyi vizsgálatának biztosítása érdekében.

Hatósági információk szerint a Tunézia és Lampedusa közötti tengerszakaszon még további tizenegy csónak van úton, de közülük több nehezen fogja tudni megtenni az utat az olaszországi partokig.

A migrációs áramlat az utóbbi hetekben enyhülni látszott, de a hatóságok beszámolója szerint most ismét erősödött az időjárás javulása miatt. Az ősz beállta ellenére az emberkereskedők, ahogy elcsendesedik a tenger, azonnal vízre teszik az emberekkel megtömött csónakokat.

Lampedusa szigetén kötött ki 49 emberrel a fedélzetén a Nadir nevű civil hajó, amelyet a Resqship német nem kormányzati szervezet működtet.

Az Ocean Viking, az Orvosok határok nélkül szervezet hajója az abruzzói Ortona kikötőjében ért partot 128 migránssal. Idén Ortonában már hat NGO-hajó kötött ki.

A római belügyminisztérium adatai szerint év eleje óta Olaszországba több mint 148 ezren érkeztek, a tavalyi év ugyanazon időszakéban mért kevesebb mint 93 ezerhez képest.

A migráció balkáni és földközi-tengeri útvonalán is fennáll a veszély, hogy terroristák szivárognak be az izraeli-palesztin konfliktus következményeként – jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter egy rádióinterjúban vasárnap.

Tajani hangoztatta, Olaszország nem becsüli le annak lehetőségét, hogy akár merényletet is elkövethetnek az ország területén. Hozzátette, az a veszély is fennáll, hogy valaki az interneten látottak vagy olvasottak alapján fanatizmusból terroristává válik.

A külügyminiszter az Rtl kereskedelmi rádióadónak adott interjúban arról biztosította az olaszokat, hogy az ország területét jelenleg nem fenyegeti kiemelt veszély, de – tette hozzá – a helyzet gyorsan változhat.

Elmondta, hogy a nemzetbiztonsági tanács szombat esti ülésén

tovább erősítették az olaszországi zsidó közösségek vallási és diplomáciai épületei védelmét,

amelyek száma meghaladja a kétszázat.

Ezzel egy időben

a belügyminisztérium szigorította a határellenőrzést terroristák esetleges beszivárgása megakadályozására.

Antonio Tajani elmondta: a közel-keleti térségből érkező terroristák a keleti és a déli migrációs útvonalat követhetik Európa felé.

Matteo Piantedosi belügyminiszter korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy az Izrael és a palesztinok közötti feszültség, valamint az azt kísérő humanitárius válsághelyzet növelni fogja a migrációs áramlatot.

Guido Crosetto védelmi miniszter szerint erősíteni kell a határok védelmét. „A szegénység és háború elől menekülők csoportjaiban

olyanok is érkezhetnek országainkba, akik ellenünk akarnak harcolni. Őket nem engedhetjük be”

– szögezte le Crosetto.

Az utóbbi napokban ismét erősödött a Lampedusa szigetén kikötő csónakok száma, és egyre többen vallják magukat palesztin menekültnek.

Dulakodás alakult ki a finn–orosz határon, miután a finn hatóságok éjfélkor lezártak több határátkelőt.

A niiralai átkelőhöz 30 illegális bevándorló érkezett gyalog, illetve kerékpárral Oroszország irányából, és be akartak jutni Finnországba, de ezt a határvédelem megakadályozta.

A migránsok rátámadtak a határőrökre, akik a tömeget csak könnygáz bevetésével tudták megfékezni.

Helsinki csütörtökön jelentette be, hogy az Oroszországgal közös határán működő kilenc átkelőhelyből négyet teljesen lezárnak. A korlátozást az egyre erősödő migrációs nyomás tette szükségessé. A héten 300 iraki, jemeni, szomáliai és szíriai menedékkérő lépett be Finnországba.

Az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) szerdán közzétett összesítése alapján az év első tíz hónapjában 331 600 ember próbált meg törvényellenes módon az Európai Unió területére lépni.

A jelentés kiemeli, hogy legutóbb 2015-ben volt ilyen magas az illegális bevándorlók száma az év első tíz hónapjában. A Frontex közlése alapján csak októberben 49 600 határsértést regisztráltak, ez 18 százalékkal több tavaly októberhez képest.

A Kanári-szigetekre igyekvő illegális bevándorlók száma idén csaknem duplájára, 27 700-ra nőtt az előző év azonos időszakához képest, amire a 2009 óta, a mérések kezdete óta nem volt példa. A nyugat-afrikai útvonalon érkezők többsége marokkói, szenegáli és nyugat-szaharai származású.

2016 után ismét rekordszintre emelkedett a határsértési kísérletek száma a földközi-tengeri migrációs útvonalon, ahol január és október között 143 600 határsértést jegyeztek fel. A legtöbben Líbiából és Tunéziából próbálnak eljutni olyan uniós területekre mint Málta vagy Szicília szigete.

Az illegális bevándorlók jelentős nyomás alatt tarják a nyugat-balkáni útvonalat is, annak ellenére, hogy 2023 első tíz hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest 22 százalékkal kevesebb, 97 300 illegális határátlépési próbálkozást regisztráltak a hatóságok az útvonalon.

A Nyugat-Balkán országain keresztül vezető migrációs útvonal volt a legaktívabb szeptemberben, ezen 18 832 illegális bevándorló próbált bejutni az Európai Unió területére – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex pénteken.

A varsói központú uniós ügynökség jelentése szerint az év első kilenc hónapjában a nyugat-balkáni országokon keresztül haladó migrációs útvonalon mintegy 81 830 illegális határátlépési kísérletet vettek nyilvántartásba. Az adat az előző év azonos időszakához képest 23 százalékos csökkenést mutat.

Az év első kilenc hónapjának összesített adatai szerint a Földközi-tengeren kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonal volt a legterheltebb. A tagállami hatóságok itt 131 630 illegális határátlépési kísérletet jegyeztek fel ebben az időszakban, ami 83 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának adatait. Ugyanitt szeptemberben 16 762-en próbáltak meg az Európai Unió területére jutni.

A január és szeptember közötti időszakban az Egyesült Királysággal közös tengerszakaszon január és szeptember között mintegy 46 509-en próbálkoztak az átkeléssel, ami 12 százalékkal marad el az előző év azonos időszakának számaitól. Szeptember folyamán itt 10 109-en vágtak neki a tengeri átkelésnek.

Az Európai Unió keleti, Fehéroroszországgal közös határán szeptemberig – a tavalyi azonos hónapokban feljegyzett adatokhoz képest – 11 százalékos csökkenést regisztráltak, itt 4281-en lépték át illegálisan az EU keleti határait. Szeptemberben 436-an próbálkoztak ezzel.

A Földközi-tenger keleti térségében kialakult, Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon az előző év azonos kilenchónapos időszakában 11 százalékkal kevesebb, 36 099 ember próbált meg bejutni az EU területére. Közülük szeptember folyamán 10 728-an.

Az uniós ügynökség jelentése szerint az idei illegális migrációs számok nagyságrendileg megegyeznek a tavalyi év azonos kilenchónapos időszakának adataival a Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult, főként Spanyolországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon. Ebben a térségben az év első kilenc hónapjában 10 401 jogtalan határátlépést jeleztek, amíg ez a szám tavaly 9718 volt. Ugyanitt szeptemberben 995 illegális határátlépést észleltek, míg tavaly szeptemberben 1404-et. A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken 14 564 illegális migráns szállt partra szeptemberig, ami 18 százalékkal magasabb a tavalyi adatnál. Szeptemberben 3743-an próbálkoztak ezen a tengerszakaszon Európába jutni – közölték.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

mandiner.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katalinnak és Pottyondy Edinának

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

Potyautas: Egy óvatlan macska 1000 kilométer utazott csomagként feladva

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Akiknek végtelen a türelme: ez a négy csillagjegy sosem jön ki a sodrából

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél