POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.17.

"A barátotok vagyunk!" - mondta Amerikában a kínai elnök.

Nagy tapsot kapott.

Az Egyesült Államokba látogató Hszi Csin-ping előbb Joe Bidennel folytatott több mint négyórás, gyümölcsözőnek bizonyuló tárgyalásokat, majd szerda este egy San Franciscó-i szállodában mondott beszédet az amerikai üzleti szféra legjelentősebb képviselői előtt, akiktől hatalmas ovációt és tapsot kapott, főleg azon kijelentése után, hogy

„Kína a barátotok, óriási piaccal”.

 

A beszámolók szerint az eseményen jelen volt többek között Elon Musk a Teslától, Tim Cook az Apple-től és Albert Bourla a Pfizertől. Hszi a körülbelül háromszáz fős közönségnek azt is kifejtette, hogy „az 1,4 milliárd kínai modernizációja hatalmas lehetőségeket biztosít a világnak”, majd hozzátette, „Kína kész az USA partnere lenni”.

Ha viszont az Egyesült Államok és Kína egymást riválisnak látja, figyelmeztetett, az csak elhibázott politikai döntéseket, téves lépéseket és nemkívánatos végkifejletet fog eredményezni.

A meleg érzelmek kölcsönöseknek tűntek – írja a Financial Times. A lapnak nyilatkozó Ray Dalio úgy fogalmazott: „Izgatott vagyok a kínai elnökkel kibontakozó kapcsolatok láttán.

Az elmúlt években az amerikai–kínai versengés új szintre emelkedett, számos vitás kérdés látszott elmérgesedni. Befolyásos üzletemberek és elemzők nem várták, hogy a két elnök találkozója teljesen feloldja a konfliktusokat. Sokukat vélhetően meglepték Hszi barátságos szavai.

Si Jin-hung, kínai nemzetközi kapcsolatok szakértő szerint egyedül a nemzetbiztonsági aggodalmak szabnak határt az amerikai–kínai kapcsolatoknak.

Ha a gazdasági és a nemzetbiztonsági érdekek ütköznek, akkor utóbbi lesz az erősebb

– mondta Si.

Michael Hart, a Kínában működő amerikai kereskedelmi kamara elnöke azt mondta, Peking rendszeresen vizsgálja nagy erőkkel az országban működő amerikai vállalatokat, és sokszor kétértelmű üzeneteket küld az üzleti szférának, ugyanakkor reméli, hogy Hszi szerda este mutatott rokonszenves hozzáállása „le fog szivárogni a bürokrácián keresztül”. Hart hozzátette, hogy bizonyos amerikai üzleti körök továbbra is pesszimisták maradtak.

Sok vállalat számára azonban Kína még mindig egy rendkívül fontos, és igencsak jövedelmező piac

– jegyezte meg.

Egyes vélemények szerint a kínai elnök kijelentései mögött nem kis részben az húzódik meg, hogy a belső és a külső kereslet lanyhulása miatt egyre mérséklődik a kínai gazdaság növekedési üteme, de a régóta betegeskedő ingatlanszektor és a geopolitikai feszültségek is rontják a teljesítményt. A kínai fejlesztők adóssággondjai befejezetlen házakat és kifizetetlen beszállítókat eredményeztek, ami megingatta a fogyasztói bizalmat a világ második legnagyobb gazdaságában.

A Világbank előrejelzése szerint jövőre már csak 4,4 százalékos lehet a bővülés.

Eközben pedig számos amerikai vállalat kezdte meg kapacitásai áttelepítését Kínából más országokba, például Vietnamba, mely egyébként ma már az Egyesült Államok tizedik legnagyobb kereskedelmi partnere. A Vietnami Szocialista Köztársaság egyre jövedelmezőbb lehetőségeket kínál a nyugati, főként amerikai vállalatoknak, amelyek igyekeznek kihasználni a politikai vezetés növekvő nyitottságát, valamint a szélesedő, egyre nagyobb vásárlóerővel rendelkező középosztály fogyasztási igényeit.

A SpaceX, a Netflix és a Boeing is csatlakozott korábban ahhoz a Vietnamba induló küldöttséghez, mely befektetési és értékesítési lehetőségeket keres a virágzó délkelet-ázsiai országban – írta a Reuters.

A lap által látott lista szerint több mint 50 vállalat, köztük védelmi, gyógyszeripari és technológiai óriáscégek vesznek részt a misszióban, melyet már most „minden idők legnagyobb amerikai üzleti missziójának” neveznek.

A küldöttség a globális gyártási központ iránti növekvő érdeklődés jele, amely a kínai-amerikai kereskedelmi súrlódások közepette a Kínától való eltávolodásból profitál. A Reuters megjegyzi, a 100 millió lakosú Vietnam a középosztály bővülésével gyorsan növekvő fogyasztói piaccal rendelkezik, ami egyre vonzóbbá teszi az országot a nyugati, főként amerikai cégek számára.

Ez az eddigi legnagyobb misszió Vietnamban” – mondta Vu Tu Thanh, az USA-ASEAN Business Council képviselője. Az érdekképviseleti csoport létrejöttének célja, hogy elősegítse a gazdasági növekedést és a kereskedelmi kapcsolatokat az Egyesült Államok és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége tíz tagországa között.

Egy forgalmas piac Hanoiban. (Forrás: Wikipédia)

Az utazáshoz csatlakozó vállalatok között ott van a Netflix, amely a Reuters múlt havi jelentése szerint irodát tervez nyitni Vietnamban. A Boeing, a Lockheed Martin és a Bell repülőgépgyártók az állami tulajdonú vietnami védelmi beszerző vállalatokkal tartanak majd megbeszéléseket. Körülbelül egy évtizede ez az első alkalom, hogy biztonsági cégek úgy döntöttek, hogy csatlakoznak az évente megrendezett vietnami misszióhoz.

Decemberben ugyanezek a cégek tárgyalásokat folytattak vietnami kormánytisztviselőkkel helikopterek és drónok lehetséges eladásáról, mivel az ország új beszállítókat keres azután, hogy Oroszország, Vietnám fő katonai partnere nem képes teljesíteni korábbi vállalásait az ukrajnai háború miatt.

Nem Vietnám az egyetlen ország, melyre az Egyesült Államok és fegyvergyártói cégei „lecsaptak” a háború kezdete óta.

A Fülöp-szigetek a háború kirobbanását követő hónapokban lemondta a 16 darab Mi-17-es orosz szállítóhelikopterre kötött megrendelését, majd MaryKay Carlson amerikai nagykövet 100 millió dolláros támogatást jelentett be a Fülöp-szigeteki hadseregnek, amely szerinte „felhasználható a Mi-17-es helikopter vásárlásának lemondásáról szóló döntés ellensúlyozására.” Ferdinand Marcos Jr. elnök később azt mondta, hogy országa „biztosította a helikopterek alternatív beszerzését” az Egyesült Államokból, miután megállapodott 32 darab Black Hawk megvásárlásáról a Lockheed Martin fegyvergyártó céggel.

Az üzleti misszióhoz csatlakozó vállalatok többsége – köztük az Apple, a Coca-Cola és a Pepsi – már rendelkezik üzleti vagy gyártási jelenléttel Vietnamban, néhány vállalat pedig azért megy, hogy jobban megismerje a politikai helyzetet a kommunista párt vezette országban. A résztvevők találkoznak Vietnam legfelsőbb politikai vezetésével, többek között Pham Minh Chinh miniszterelnökkel.

A kommunista párt egy plakátja. (Forrás: Wikipédia)

Thanh elmondta, hogy egyes vállalatok érdeklődnek Vietnam iránt, mint gyártási központ iránt, valamint az egyre gazdagabb fogyasztóknak nyújtott szolgáltatások iránt, miközben a gazdasági növekedés tavaly több mint 8%-ot ért el. Közéjük tartozik a SpaceX, amely műholdas internetszolgáltatásait Vietnamban és a régió más országaiban szeretné értékesíteni.

A misszióban félvezetőgyártó cégek; gyógyszeripari óriáscégek, mint a Pfizer és a Johnson & Johnson, vagy az Abbott orvosi eszközöket gyártó cég; pénzügyi cégek, mint a Visa és a Citibank; továbbá a Meta és az Amazon internetes és felhőszolgáltató vállalatok is részt vesznek.

origo.hu

Ne keressen tovább, itt van az Eb legidiótább szurkolója

ripost.hu

Dühöngenek a Tesco dolgozói: ez a vásárlói szokás mindenkit az őrületbe kerget

mindmegette.hu

Hidratál, és fényvédőként is alkalmazható a nyár legnépszerűbb gyógynövénye

magyarnemzet.hu

Csavar Diósdon, újraszámlálással fordított a polgármesterjelölt

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

magyarnemzet.hu

Visszataszító román skandálástól hangos a sajtó az Eb-n + videó

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy szerelmi élete felfordul

astronet.hu

Rák havi horoszkóp 2024: ezt jelzik a bolygók a jegyeknek

ripost.hu

Most jött a szörnyű hír: kisiklott egy vonat Magyarországon, zajlik a mentés

ripost.hu

Vérfagyasztó jóslat: ekkor borult teljes sötétség az emberiségre

ripost.hu

Kétperces helyesírási teszt: mennyit találsz el?

ripost.hu

Most jött a hír: balesetet szenvedett a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

Zelenszkij aláírta a középiskolai és egyetemi hallgatók katonai alapképzéséről szóló törvényt

POLITIK

700 ezer orosz katona az ukrán fronton

POLITIK

Több orosz gáz érkezik Európába, mint amerikai

POLITIK

Több ország nem írta alá a svájci békedokumentumot Ukrajnáról