POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.04.

700 ezer indok, hogy ne feledjük a kommunizmus rémtetteit

A kommunisták egy bűnöző terrorszervezet.

Legkevesebb 700 000 indokunk van arra, hogy soha ne feledjük a kommunizmus rémtetteit - az Alapjogokért Központ segíti a Gulág- és Gupvikutató Intézetet.

Magyarország egyik vezető elemzőintézete, az Alapjogokért Központ ezentúl kiemelten támogatja a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságának munkáját – ezen keresztül pedig a Gulág- és Gupvikutató Intézetet is –, melynek legfőbb célja a hírhedt szovjet táborokba hurcolt magyar százezrek emlékének dokumentálása, megőrzése.

„A Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága kutatómunkájával, a vonatkozó dokumentumok, a fogolykartonok feldolgozásával kiemelten fontos munkát végez. Közösen hisszük, hogy az áldozatok emlékének megőrzése tántoríthatja el az embert attól, hogy a jövőben újra a marxizmus és a kommunizmus bűnös és véres útjára lépjen; így ez több mint feladat, ez kötelesség. Az Alapjogokért Központ szívügyének tekinti a kommunista terror-rezsimek égisze alatt elkövetett bűnök maradéktalan feltárását, ezért együttműködési megállapodást kötünk a Társasággal és a Kutatóintézettel” – jelentette be Szánthó Miklós, a Központ főigazgatója a dokumentum aláírásakor. Hozzáfűzte: ma sokan a kommunista rémtettek relativizálására törekednek, megpróbálják az intézményesített vörösterror-gépezetet „egyrészről-másrészről” láttatni vagy egyenesen eltörölni – ezért éppen az „eltörléskultúrát” kell eltörölni és az emlékezést segíteni, hiszen „a bűn az csak bűn marad”.

„E munka eddigi eredményeként kiderült, hogy az Orosz Állami Hadilevéltártól megvásárolt, a szovjet fogságban regisztrált magyarokról készült 681 955 személyi karton, amely a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján 2021 óta nyilvánosan böngészhető, csak a szovjet fogságba került magyaroknak mindössze 60-65%-át tartalmazza” – tette hozzá Bognár Zalán, a Társaság elnöke, a Kutatóintézet igazgatója, aki szerint a Központtal kötött partnerség még inkább hozzá fog járulni ahhoz, hogy a ma élő generációk megismerhessék azt, amit nem akarunk, hogy megismétlődhessen.

A szervezetek között létrejött együttműködési megállapodás utal Magyarország Alaptörvényére, mely nem ismeri el a nemzetszocialista és a kommunista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök elévülését és azt is rögzíti, hogy „a kommunista ideológia jegyében kiszolgálásukra létrehozott politikai szervezetek bűnöző szervezetek voltak”, ezért a Központ és a gulág- és gupvikutatók ezentúl közösen dolgoznak a kommunista diktatúra működésének válsághű feltárásán, az áldozatok emlékének ápolásán és a társadalom igazságérzetének biztosításán.

"

Soha, semmilyen körülmények között nem lehet mentegetni a gyilkosságokat és a gyilkosokat, nem hazudhatjuk szépnek, jónak és igaznak azt a rendszert és azt az ideológiát, amelynek nevében világszerte több tízmillió embert gyilkoltak meg." -mondta egy korábbi beszédében Gulyás Gergely miniszter.

 

De hogyan lehet megérteni a szenvedéseket sok évtized távlatából? – kérdezte, és Menczer Gusztávot, a szovjet GULAG túlélőjét idézte válaszul:

„Valahányszor feltették a kérdést, hogyan élted túl a hosszú rabságot, minden esetben szinte reménytelennek tartottam a valóságnak megfelelő érzések felkeltését. Miként lehet elmagyarázni annak, aki életében párszor már sietett haza vacsorázni, mert éhes volt, hogy mi éveken át folyamatosan éheztünk. Vagy akinek néhányszor már fázott félcipőben a lába télen, annak hogy tudod elmondani, hogy milyen mínusz 40 fokos hidegben élni."

Gulyás Gergely

FORRÁS: NEMZETI EMLÉKEZET BIZOTTSÁGA

 

"Akik elfelejtik a múltat, azok arra ítéltetnek, hogy újra átéljék azt. "Gulyás emlékeztetett rá, hogy Európában folyamatos kísérlet zajlik arra, hogy Marx tanait tisztára mossák, hogy elhallgassák a szörnyű bűncselekményeket, amelyeket a kommunizmus nevében követtek el. Ez a történelemhamisítás gyakran éppen az egyetemek falai között történik.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Aggasztó háborús művelet van folyamatban az orosz-fehérorosz határnál

origo.hu

Így hazudott öngyilkosságot Magyar Péter

mandiner.hu

Idegesek a Fehér Házban: nem számítanak ukrán sikerre

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

magyarnemzet.hu

Elbukott Jakab Péter pártja, nem indulhatnak az EP-választáson

origo.hu

Azonnal meghal az, aki erre a szigetre lép

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

mandiner.hu

Becéző szavak: Így hízeleg egymásnak évek óta Karácsony és a Gyurcsány-házaspár

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött

POLITIK

Négy hónap alatt 111 ezer ukrán katona esett el

POLITIK

Európa a tűzzel játszik, kiszélesedhet az ukrán háború

POLITIK

Deutsch Tamás: Ugyanaz történik Magyar Péterrel, mint ami Vonáékkal és Márki-Zayjal