POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.20.

55 méteres terrorista-alagút a kórház alatt

Egy fészerből nyílt a bejárat.

Katonai egységek, a katonai hírszerzés és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat közösen találták meg a legnagyobb gázai kórházban a tíz méter mélyen húzódó, ötvenöt méter hosszú járatot, s videót készítettek róla egy leeresztett kutya hátára szerelt kamerával

Hosszú, ötvenöt méteres terrorista alagutat találtak az izraeli csapatok az es-Sifá kórház alatt a Gázai övezet északi részén – jelentette az izraeli hadsereg szóvivője X (Twitter) fiókjában.

Hosszú terrorrista alagutat találtak az izraeli csapatok az es-Sifá kórház alatt

Fegyvereket és katonai felszerelést, de hosszú terror-alagutat is találtak az izraeli csapatok az es-Sifá kórház alatt talált az izraeli hadsereg a gázai es-Sifá kórházban

Fotó: Israeli Army 

Az alagút lejárata a kórház területén azon fészer alatt volt, ahol egy járművet is találtak rengeteg fegyverrel, köztük egy páncéltörő rakétával, töltényekkel és kalasnyikovokkal.

Az alagút folytatását egy ajtó zárja el, melyet több védelmi eszközzel biztosítottak: robbanásbiztos ajtóval és lő-nyílással, melyekkel a Hamász megpróbálta megakadályozni az izraeli erők behatolását. Az izraeli haderők tovább folytatják a Hamász föld alatti rendszerének feltárását.

Biztonsági kamerák felvételeit is megtalálták, melyeken Izraelből elrabolt személyeket szállítottak be a kórház területére, majd a folyósokon vitték őket. A közzétett felvételeken elrabolt thaiföldi és nepáli férfiak láthatóak.
 

„Az eredmények minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy a kórházkomplexum épületeit a Hamász terrorista tevékenységekhez használta. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a Hamász terrorszervezet cinikusan, emberi pajzsként használja a Gázai övezet lakóit gyilkos terrorista tevékenységéhez” – közölte a katonai szóvivő.

Az izraeli erők szerint az es-Sifában eddig felfedezett és dokumentált terek a harcok irányítására és a harcba vonulásra is szolgálnak, nem csak a magas rangú Hamász-vezetők elrejtésére.
A katonai szóvivők szerint a Hamász az izraeli csapatok szárazföldi hadművelete előtti három héten utasítást adott az alagútnyílások lezárására és a fegyverek elrejtésére a kórházban védelmet kereső mintegy harmincezer gázai fedezékében.

Jelenleg mintegy háromszáz beteg és egészségügyi személyzet maradt a kórházban, miután számos beteget, köztük a koraszülötteket vasárnap átszállították más egészségügyi intézményekbe.

A Sin Bet az elmúlt napokban a Gázai övezetben letartóztatott, és Izraelbe szállított kihallgatásra több mint száz terroristát, akik közül hárman részt vettek az október 7-i, Izrael elleni terrortámadásban.

Rakétakilövő egységek tagjait, mesterlövészeket és logisztikai ügyekben dolgozókat is elfogtak, akik információkat szolgáltattak a földalatti járatok elhelyezkedéséről, ásásuk részleteiről, valamint a szervezet módszereiről és toborzásáról.

Evakuáltak 31 koraszülöttet a gázavárosi al-Sifa Kórházból – jelentette az iszlamista Hamász terrorszervezet irányította gázai egészségügyi minisztérium vasárnap.

A koraszülötteket egy egyiptomi kórházba szállítják. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének szombaton a kórházba látogató képviselői azt mondták, hogy a kórházban 32, jóval idő előtt született kisbabát kezelnek. Nem világos, hogy miért térnek el az adatok.

Az izraeli biztonságpolitikai kabinet hat és fél órás tanácskozás végén megszavazta a korlátozott üzemanyag-szállítás engedélyezését a Gázai övezetbe. Naponta 60 ezer liter gázolajat visznek majd be, hogy teljesítsék az Egyesült Államok humanitárius kérését, noha a kormány korábban azt ígérte, hogy sem élelmet, sem vizet, sem üzemanyagot nem engednek be Gázába, amíg cserébe nem kapnak valamit az október 7-én odahurcolt izraeli túszok ügyében.

Az izraeli hadsereg vasárnap délben nyilvánosságra hozta három újabb, szombaton elesett 34, 35 és 40 éves tartalékos katona halálát. Kettejüket egy feléjük lőtt páncéltörő rakéta talált el szombat este a Gázai övezet északi részén fekvő Bét Lahia közelében.

Az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat Ciszjordániában is fellép a Hamász ellen. Az utóbbi napon rajtaütöttek a szélsőségesek fellegvárainak tekintett dzsenini és a nábluszi menekülttáboron, ahol tucatnyi fegyvert koboztak el, és 38 körözött személyt tartóztattak le.

A csapatok számos rögtönzött robbanószerkezeteket rejtő raktárat, robbanóanyag-gyártó műhelyt találtak, valamint Dzseninben és Nábluszban a tűzszerészek az utak alatt és mentén bevetésre kész pokolgépeket tártak fel, amelyek célja az arra elhaladó katonák megtámadása volt.

A razziákon többfelé tűzharc tört ki a terroristákkal, több helyen robbanóanyagokkal és Molotov-koktélokkal dobálták meg a lövésekkel felelő izraeli katonákat. A háború október 7-i kezdete óta körülbelül 1800 keresett személyt tartóztattak le Ciszjordániában, akik közül körülbelül 1100-at azzal vádolnak, hogy a Hamászhoz tartoznak.

Izrael északi határvidékén vasárnap több hullámban folyt tűzpárbaj a határ libanoni oldalán állomásozó iszlamista csapatokkal. A síita Hezbollah páncéltörő és más rakétákkal lőtt izraeli területeket, s az izraeli hadsereg viszonozta a lövedékeket.

Eli Cohen izraeli külügyminiszter bejelentette, hogy a gázai háború kezdetétől 54 külföldi diplomáciai delegáció érkezett szolidaritási látogatásra Izraelbe.

Megdöbbentő és elfogadhatatlan a gázai polgári áldozatok száma – hangsúlyozta vasárnap New Yorkban António Guterres ENSZ-főtitkár, aki ismételten azonnali humanitárius tűzszünetet szorgalmazott.

A világszervezet főtitkára közölte: mélységesen megdöbbentette, hogy kevesebb mint 24 óra alatt két ENSZ-iskolát ért találat a Gázai övezetben, számos embert megölve és megsebesítve, köztük sok nő és gyermek volt, akik menedéket kerestek az ENSZ-létesítmények helyiségeiben.

„Palesztin civilek százai keresnek menedéket az ENSZ létesítményeiben Gáza-szerte a heves harcok miatt. Újólag kijelentem, hogy a helységeink sérthetetlenek” – áll a főtitkár közleményében.

António Guterres szerint a Gázai övezetet irányító Hamász fegyveresei és Izrael közötti háborúban „megdöbbentő és elfogadhatatlan számban haltak meg polgári személyek”, és ismételten felszólította a feleket az azonnali humanitárius tűzszünetre.

Az elmúlt 48 órában a Gázai övezetben történt „rettenetes események” túlmennek a felfoghatóság határán – jelentette ki Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki szerint az izraeli hadsereg egyes lépései továbbra is „háborús bűncselekménynek” bizonyulnak.

„A menedékhellyé átalakított iskolában megöltek nagy száma, az es-Sifá kórházból az életüket menteni kívánó menekülők százai, a Gázai övezet déli részébe áttelepülő ezrek mind a polgári személyeknek a nemzetközi jog által biztosított jogok alapvető védelme ellen valók” – szögezte le közleményében a főbiztos.

Volker Türk szerint legkevesebb három, menekülteket befogadó iskolát ért támadás az elmúlt 48 órában. Mint írta, az emberiesség mindenekelőtt való, és hangsúlyozta, hogy tűzszünetre van szükség „most”.

A Hamász iszlamista palesztin szervezet kormánya vasárnapi közlése szerint október 7. óta 13 ezer ember halt meg izraeli légitámadásokban.

Az áldozatok között több mint 5500 gyermek és 3500 nő van. További harmincezren megsebesültek a Hamász egészségügy-minisztériuma szerint.

A tárca szerint az egyik légicsapásban a Malka-család 41 tagja halt meg Gázaváros központjában, Zejtún negyedben. Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint heves harcok dúltak az izraeli katonák és palesztin fegyveresek között, miközben légicsapások is érték az övezetet.

Jeruzsálembe érkezett a hét végén az a mintegy húszezer tüntető, akik kedden indultak Tel-Avivból az öt napos demonstrációra, amellyel a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszokkal való szolidaritásukat akarják kifejezni.

A Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatalához izraeli zászlókkal érkezett tüntetők sárga léggömböket engedtek el a túszokkal való együttérzésük jelképeként. Sokan tartottak a Hamász által október 7-én elhurcolt túszokat ábrázoló képeket is.

„Most, most, most” – skandálta a tömeg. „Humanitárius segítség csak a túszok elengedéséért” – követelték az egyik transzparensen.

A tüntetők felszólították a kormányt, hogy azonnal kössön egyezséget a túszok elengedéséért.

A Hamász a terrortámadás során mintegy 240 túszt hurcolt el. Négyet azóta szabadon engedtek, egyet kiszabadítottak, két túszul ejtett nő holttestét pedig a Gázai övezetbe behatoló izraeli katonák találták meg.

Az izraeli kormány szerint a gázai offenzíva javítja a túszok kiszabadulásának esélyét, esetleg egy közvetített fogolycsere révén. Sok izraeli azonban azzal vádolja a kormányt, hogy felkészületlenül érte a Hamász támadása.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

magyarnemzet.hu

Kő kövön nem marad az orosz–ukrán háború nyomán + videó

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

origo.hu

Kiderült, mit vár el a lányától Kulcsár Edina

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 2.: a Bikát a megérzései vezetik, a Vízöntő maradjon kívül a vitákon

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak