POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.23.

Újabb palesztin-párti tüntetések Európában

Miért kaptak engedélyt?

Több ezren vettek részt vasárnap Párizsban egy palesztinpárti tüntetésen, a demonstrálók palesztin zászlókat lengettek, és azt skandálták: „Gáza, Párizs veled van”.

Ez volt az első palesztinpárti megmozdulás, amelyet a párizsi rendőrség engedélyezett azóta, hogy a Hamász iszlamista szervezet támadást intézett Izrael ellen október 7-én. A hatóságok azt közölték, a korábbiakkal ellentétben ezúttal azért engedélyezték a tüntetést, mert annak szervezői nyilatkozatban elítélték a Hamász által elkövetett vérengzést, amelyben több mint 1400 emberrel végeztek.

A rendőrség adatai szerint 15 ezren vettek részt a demonstráción, hogy kifejezzék szolidaritásukat a palesztinokkal, és tűzszünetre szólítsanak fel a Gázai övezetben.

Az utóbbi napokban más franciaországi városokban is engedélyeztek palesztinpárti demonstrációkat, miután bírósági döntés született arról, hogy ebben a kérdésben eseti alapon kell eljárni, és nem szabad általános tiltást kihirdetni, mint ahogyan azt a belügyminiszter javasolta.

„Izrael gyilkos, Macron cinkos”, „dekolonizáció nélkül nincs béke” – skandálták a téren tartott békés tüntetés résztvevői.

A kollektíva tagjai többek között az Engedetlen Franciaország elnevezésű radiális baloldali párt mellett a CGT radikális szakszervezet, a Franciaország Palesztina Szolidaritás Egyesület, a Franciaországi Muzulmánok és a Franciaországi Zsidó Unió is.

Az utóbbi napokban más franciaországi városokban is engedélyeztek palesztinpárti demonstrációkat, miután bírósági döntés született arról, hogy ebben a kérdésben eseti alapon kell eljárni, és nem szabad általános tiltást kihirdetni, mint ahogyan azt a belügyminiszter javasolta.

Vasárnap Brüsszelben is tartottak hasonló megmozdulást: mintegy 12 ezer ember gyűlt össze, és követelte az Európai Uniótól, hogy lépjen fel a tűzszünet és a Gázai övezet blokádjának feloldása érdekében.

Újabb terrortámadás volt Európában: Nagy-Britanniában egy marokkói bevándorló leszúrt egy idős férfit. A támadás ugyan egy hete történt, csak most derült ki, mert a brit rendőrség megpróbálta eltitkolni az ügyet. Arra hivatkoztak: nem akarták, hogy más terroristáknak ötletet adjon az eset. A marokkói migráns azért szúrta le az áldozatát, hogy bosszút álljon a Gázára mért izraeli válaszcsapások miatt. Mindeközben Európa-szerte ismét tömegek tüntettek a palesztinok mellett.

Allahu akbar, vagyis Isten a leghatalmasabb” – kiabálta a palesztinok mellett tüntető tömeg Madridban, miközben egy izraeli zászlót gyújtottak fel. Később aztán a tüntetők meg is taposták a zsidó állam jelképét.

Spanyolországban Barcelonában is az utcára vonultak a többségében muszlim bevándorlók, akik a szabad Palesztináért tüntettek. Százezren vonultak utcára Londonban a palesztinok mellett. A tömeg haladását 1500 rendőr biztosította.

A többnyire bevándorló hátterű demonstrálók az előzetes hatósági figyelmeztetések ellenére többször is kiabálták

„A folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz!”

jelmondatot, ami szerint a palesztin államot Izrael területén kell létrehozni.

Volt azonban, aki nem a tüntetést választotta. Egy hete vasárnap

egy 44 éves marokkói illegális bevándorló az angliai Hartlepool városában halálra késelt egy 70 éves férfit.

A tettest elfogták. Az esetet a hatóságok terrorista indíttatásúnak minősítették, ám csak szerdán hozták nyilvánosságra.

Az elkövető a Gázára mért izraeli válaszcsapások miatt akart bosszút állni – írja a Mandiner. A gyilkosság egy nappal a hétfői, brüsszeli merénylet előtt történt, melynek során az Európai Unió fővárosában két svéd fociszurkolót lőttek le.

Az esetet a brit rendőrség először eltitkolta,

majd pedig azt nem terrortámadásként kezelte, „hogy ne adjon ötletet másoknak”.

A Mandiner a brüsszeli Politico-t idézve azt írja: a brit hírszerzési vezetők azt fontolgatják, hogy az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti háború miatt a legmagasabb szintre emeljék a terrorfenyegetettségi szintet az Egyesült Királyságban. Erre legutóbb egyébként 2017 szeptemberében volt példa.

Az eset kapcsán a Ripost arról írt, hogy

az Izrael Gázai övezet elleni akciója után ismét nő a terrorfenyegetettség Európában.

Azok az országok, amelyekben jelentős iszlám kisebbség él, az Egyesült Királyság, Franciaország, Belgium, Hollandia, Spanyolország, Németország, valamint Svédország különösen nagy veszélyben vannak.

Az Európába bejutott terroristáknak nagyban megkönnyíti a helyzetét, hogy mostanra a megengedő migrációs politikának köszönhetően a kontinens nagyvárosaiban olyan nagyszámú iszlám közösség alakult ki, amelyek megfelelő búvóhelyül szolgálhat nekik – erről Bakondi György beszélt az M1-en.

„Alá tudnak merülni – ezt mondja a szakmai zsargon, és vállnak olyan alvó ügynökökké, amelyek adott jelre vagy parancsra, mondjuk terrorcselekményt követnek el”

– fogalmazott a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Hozzátette: a jelenlegi helyzetben fontos lenne, hogy az Európai Unió végig gondolja a 2015-óta tartó elhibázott migrációspolitikáját és annak következményei, és a külső határok őrizetére, az európai emberek biztonságára az eddiginél jóval nagyobb figyelmet fordítson.

Jelentős rendőri készültség mellett hatalmas tüntetés volt szombaton Londonban a palesztinok mellett. A Scotland Yard kora esti első becslése szerint a Palestine Solidarity Campaign nevű szolidaritási kampánycsoport szervezte demonstráción százezren vettek részt.

A menet a londoni kormányzati főutcához, a Whitehallhoz vonult; innen nyílik a Downing Street, amely a brit miniszterelnökök hivatalának és rezidenciájának nyújt otthont.

A Scotland Yard már előre felhívta a szombati tüntetés résztvevőinek figyelmét arra, hogy nem nézi tétlenül, ha a demonstráción gyűlölet vezérelte bűncselekmények elkövetését észleli; ilyen esetekre a londoni rendőrség beavatkozást helyezett kilátásba.

Szombat estig mindazonáltal nem érkezett jelentés rendbontásokról és őrizetbe vételekről.

Londonban és más brit nagyvárosokban egy hete is tartottak demonstrációkat a palesztinok mellett. A múlt szombati tüntetésen 15 embert őrizetbe vettek. A mostani demonstrációt 1500 rendőr biztosította.

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael ellen két hete végrehajtott támadása óta számos alkalommal felhívta a demonstrációk szervezőinek és résztvevőinek figyelmét arra, hogy a Hamász és az október 7-i terrortámadás nyilvános dicsőítése súlyos bűncselekmény.

A brit terrorizmusellenes törvény alapján 14 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók, akik a brit kormány által militáns terrorszervezetnek minősített csoportokhoz csatlakoznak, e csoportokat bármilyen módon támogatják, illetve másokat ilyen csoportok támogatására biztatnak.

A brit kormány két évvel ezelőtt terrorszervezetté nyilvánította a Hamászt, amelynek nagy-britanniai tevékenységét és támogatását törvényen kívül helyezte.

A szombati londoni tüntetésen az előzetes hatósági figyelmeztetések ellenére többször is hallható volt a „From the river to the sea, Palestine will be free” (A folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz) jelmondat, amely arra utal, hogy az ezt skandálók szerint a szabad palesztin államot a Jordán folyó és a Földközi-tenger között, vagyis jórészt Izrael területén kell létrehozni.

Suella Braverman brit belügyminiszter már a múlt heti tüntetés előtt levelet intézett az angliai és a walesi rendőrkapitányságok parancsnokaihoz, annak megfontolására kérve a rendőri vezetőket, hogy a jelmondat, amely korábbi Izrael-ellenes tüntetéseken is rendszeresen elhangzott, nem tekinthető-e Izrael megsemmisítését célzó, erőszakcselekmények végrehajtására irányuló szándék kifejezésének.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Testmozgással visszafordíthatjuk az inaktivitás éveit

origo.hu

Újabb drámai lépés a világháború felé - Ezt követeli Macron

metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

magyarnemzet.hu

Kitört a pánik, aztán a népharag amiatt, amit a pékáru között találtak egy magyar áruházban

metropol.hu

Megjött a várva várt bejelentés a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

mandiner.hu

Váratlan fordulat: az Európai Tanács elnöke kiállt Magyarország mellett

origo.hu

Borzalmas gyerekbántalmazás Érden: fejbe dobott egy kisfiút a nevelő

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott