POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.30.

Terrorellenes kommandósok a szerb-magyar határon

Műveleti központokat állítottak fel.

Nagyszabású razzia indult a migránsok és az embercsempészek ellen Szerbiában. A terrorellenes kommandósok műveleti központokat állítottak fel, panziókat és taxisokat ellenőriznek, akik a gyanú szerint segíthetik a migránsok Európába szöktetését.

A razzia azután indult, hogy péntek hajnalban több migráns meghalt egy fegyveres leszámolásban. A szerb államfő ezután azt üzente: a rendőrség állítsa meg a migránsbűnözést. A belügyminiszter erre úgy reagált: háborút indítottak a bűnözők ellen.

Állig felfegyverzett egyenruhások fésülik át a magyar határhoz közeli vajdasági települések környékét. Páncélozott járművek, quadok és drónok jelentek meg a határ melletti területeken szombaton.

Az erdők mélyén, illegális táborokban bujkáló migránsokat keresik.

A szerb belügy azután kezdett nagyszabású akcióba, hogy péntek hajnalban Horgoson fegyverekkel csaptak össze a migránsok.

Órákon át ropogtak a fegyverek, a tűzharcban hivatalosan három illegális bevándorló meghalt. De a nem hivatalos hírek szerint 6 halottja is lehet a fegyveres összetűzésnek.

A helyiek az M1 stábjának azt mondták, több ezer migráns van a környéken, az embercsempészet virágzik, a közbiztonság pedig egyre rosszabb.

“Nem tudom elképzelni, hogy ebben az országban ilyen megtörténik, hogy beengedünk ilyen rablógyilkosokat. Nekünk kell félni? Nekünk embereknek? Véd valaki bennünket? Senki!” – mondta egy helyi.

Péntek éjjel a szerb rendőrség különleges kommandósait vezényelték a térségbe. Két nap alatt 870 migránst gyűjtöttek össze és szállítottak el 4 településről. Több mint 11 ezer autót és 15 ezernél is több embert igazoltattak.

Az illegális bevándorlóknál automata gépfegyvereket, pisztolyokat, lőszereket és kábítószert is találtak.

Szombaton Szabadkára utazott a szerb belügyminiszter is.

„A következő 15 napban nem moccanunk innen” – fogalmazott Bratislav Gasic, aki bejelentette: a kommandósok legalább 2 hétig maradnak a határ térségében. Úgy fogalmazott: addig nem mennek el, amíg az utolsó bűnözőt is el nem távolítják.

„Éjjeltől háború indult a bűnözők ellen. Az összes hosztelt, panziót és szállodát átfésüljük. Azokat a személyeket is meg fogjuk találni, akik a migránsokat segítették az elmúlt időszakban. A taxisoknak pedig azt üzenem, hogy ne háborogjanak, ha elkobozzuk az autóikat. Ők ugyanis tettestársként szintén résztvevői ezeknek a migráns-bűncselekménynek.” – fogalmazott a szerb belügyminiszter, aki kitért arra is: a magyar hatóságokkal abban állapodtak meg, hogy amikor migránsokat küldenek vissza Szerbiába, azt jelezzék a szerb belügynek, akik a migránsokat azonnal Dél-Szerbiába szállítják.

Miközben Európa határánál fegyverrel gyilkolnak a migránsok, és Uniós országokban terroristák hajtanak végre merényleteket, Brüsszel továbbra sem a határok megerősítésén dolgozik.

Erről a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt az M1-en. Bakondi György kiemelte, Magyarország 2015 óta védi az unió külső határát, amihez Brüsszel lényegében semmivel sem járul hozzá.

Azt mondta: az EU súlyosan elhibázott migrációs politikája 2015 óta olyan helyzetet teremtett, hogy ismeretlen személyazonosságú emberek nagy tömege – évente csaknem egymillióan – a szervezett bűnözéshez tartozó embercsempész bandák segítségével, pénzért, nem az unió tagállamainak döntése alapján juthat be Európába.

Ezt súlyos következményekkel járó, és

mind a mai napig tartó tendenciának nevezte, hiszen az uniós döntések még mindig arról szólnak, hogy javítani kell a kitoloncolások hatásosságát.

Ezzel szemben a határőrizet támogatása helyett a kitoloncolási nehézségekkel küzdő országok migránslétszámából adnának Magyarországnak, akiket több tízezer fős nagy táborokban – migránsgettókban – kellene elhelyezni – tette hozzá.

Bakondi György felelevenítette: a déli határszakasz túloldalán, Szerbiában a migránsok előbb csak késekkel, botokkal estek egymásnak, aztán pisztolyokkal, majd kézigránátokkal, géppisztolyokkal.

Eleinte csak külterületeken zajlottak ilyen összecsapások, majd a lakóterületeken is, sőt egy migráció ellen felszólaló ember házát megtámadták kézigránáttal, és eljutottunk odáig, hogy a határtérségben is tüzet nyitottak magyar-szerb rendőrjárőrre – mutatott rá a helyzet romlására.

A belbiztonsági főtanácsadó tájékoztatása szerint ezek a különböző nemzetiségű – marokkói, szír, afgán, török, és más nemzethez tartozó – bűnözők által működtetett embercsempész csoportok először egymással harcoltak területek felügyeletéért vagy megtartásáért. Aztán az afgánok többségbe kerültek, elkezdtek pénzt kérni az áthaladásért a többiektől is – jegyezte meg.

Arról is beszélt: Szerbia komoly rendőri létszámot vezényelt a térségbe, de eddig az elfogottakat nyílt táborokba vitték, ahonnan azok visszaindultak a határtérségbe. Jelezte:

van egy eltolódás is Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia irányába.

A nyomás azonban továbbra is fokozódik: 172 ezer felett van a magyar hatóságok által elfogott migránsok száma, és ezernél több embercsempész ellen indult büntetőeljárás – mondta.

Bakondi György kiemelte: az új migrációs paktummal kapcsolatban Magyarországot érő nagy nyomás és a határtérségben tapasztalható tarthatatlan helyzet miatt a kormány egy nemzeti konzultációban kikéri a magyarok véleményét a migráció kérdésében is.

Rendőrök és határrendészek is járőröztek szombaton a vajdasági Horgoson, a péntek hajnali migránsleszámolás után. Péntek hajnalban három migránst lelőttek a magyar határhoz közeli erdős területen. A szerb államfő bejelentette: ha kell, a katonaságot is bevetik. Aleksandar Vucic úgy fogalmazott, a migránsok nem használhatnak szerbiai területeket az egymás közötti leszámolására.

Automata gépfegyverek és lőszerek is szerepelnek a szerb belügy fotóin. Ezeket akkor találták, amilkor átfésülték azt a területet, ahol péntek hajnalban fegyverekkel csaptak össze a bevándorlók.

Lövések és robbanások hallatszanak péntek hajnalban Horgos külterületén. Órákon át ropogtak a fegyverek. A helyiek háborús állapotokról számoltak be. Többen azt írták: olyan volt, mintha az ablakuk alatt lövöldöztek volna.

A tűzharcban három illegális bevándorló meghalt, egy pedig megsebesült.

A szerb belügyminisztérium közleménye szerint pénteken hat migránst vettek őrizetbe, őket többek között fegyver és robbanóanyag illegális előállításának, és kereskedelembe hozatalának bűncselekményének vádjával. De további 79 illegális migránst is találtak a környéken.

A horgosiak szerint tarthatatlanná vált a helyzet. Több ezer illegális bevándorló van a környéken, a bűnözés és az embercsempészet virágzik, a közbiztonság pedig egyre rosszabb.

„Itt ami az elmúlt években történt, az elég meredek dolog, és valahogy orvosolni kellene” – panaszolta egy helyi férfi.

„Ha kell, a katonaságot is bevetjük” – reagált a horgosi lövöldözésre a szerb elnök.

Aleksandar Vucic egy tévéinterjúban azt mondta: nem kizárt, hogy bevetik a katonaságot azokon a helyeken, ahol fegyveres leszámolások vannak a migránsok között. A szerb elnök úgy fogalmazott: „A migránsok nem használhatják a mi területeinket egymás közötti leszámolására, gondoskodni fogunk arról, hogy ennek vége szakadjon.”

„Miközben az Európai Unió határánál fegyverekkel gyilkolnak a migránsok, Brüsszel a külső határok védelme helyett a bevándorlók szétosztásán dolgozik” – erről a Századvég jogi tanácsadója beszélt az M1-en. Ifjabb Lomnici Zoltán azt mondta: az Unió vezetése pluszforrásokat kér a tagállamoktól, többek között a migráció kezelésére.

„Nyugodtan kijelenthetjük, hogy újra tombol az erőszak és a terror az EU-ban, óhatatlanul azt gondolnánk, hogy az Europol-ra, vagy éppen az Europol égiszén belül működő koordinációs terror elleni hivatalra fordítanak forrásokat. Ez fel sem merül” – fogalmazott a szakértő.

Ifj. Lomnici Zoltán hozzátette: a magyar kormány álláspontja 2015 óta változatlan a kérdésben, vagyis a migrációt nem menedzselni, hanem megállítani kell.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

vg.hu

Putyin életébe kerülhet, ha Ukrajna visszaszerzi a Krím félszigetet

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

travelo.hu

Ezek azok a városok, ahova a legtöbb turista visszatérne

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott